Австрийска тема- №52

• 93 954
  • 755
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте майчета ! Моля ви да ми кажете на колко от вас са им искали легализация на многоезичния австрийски акт за раждане? Нали уж България има сключен договор за правна помощ?

# 496
Здравейте майчета ! Моля ви да ми кажете на колко от вас са им искали легализация на многоезичния австрийски акт за раждане? Нали уж България има сключен договор за правна помощ?
Австрийския акт за раждане аз го преведох в България и го представих преведен на български.

# 497
Австрийския акт за раждане аз го преведох в България и го представих преведен на български.

И аз го преведох във фирма на заклети преводачи, но ми искаха легализация... Също така им дадох оригинал, а не копие на документа.

# 498

И аз го преведох във фирма на заклети преводачи, но ми искаха легализация... Също така им дадох оригинал, а не копие на документа.
Аз освен превод, друго не съм правила.
Но не беше вчера, а преди 7 години.
Според мен не би трябвало да ти искат легализация....може служителката да е некомпетентна, знам ли

# 499
Жалко, че не мога да му изкарам австрийско гражданство, поне да си спестя и за напред в годините мъките с българските институции...

# 500
Здравейте,

Предстои ни преместване в Австрия (Линц) и ме интересува какви документи са необходими, за да запиша детето си в детска градина и трябва ли да бъдат освен преведени и легализирани. Тук в България е втора група и ще остане до края на учебната година (месец май), т.е. трябва да я запиша в трета група в Австрия. Надявам се да успея да й намеря място. Дано има някой, който се е сблъсквал с моя проблем.

Благодаря предварително!

# 501
nediv, като гледам, поради липса на отговори от Линц, да ти отговоря аз за Виена, нещата едва ли са коренно различни. За записване: удостоверение за адресна регистрация, паспорт на детето, здравна осигуровка и имунизационен паспорт (последното май не задължително). По подразбиране, имунизационният паспорт преведен. Децата тук не са строго разделени на първа, втора и трета група, има различни форми на детски градини, на място ще провериш наличните и ще ги разпиташ как е при тях.

Аз имам въпрос към мамите с деца в училище, даже два въпроса Simple Smile Интересува ме, дали предучилищната подготовка е само в детската, или човек може да запише предучилищен клас към самото училище? Тъкмо четох във виенския Шулрат, и доколкото схванах, такъв клас се посещава само, ако след градинската предучилищна подготовка детето не е "готово за училище" или трябва още да наваксва с немския. Така ли е?
И другото, знаете ли къде човек може да провери колко са добри училищата, които го интересуват? Например, успех на учениците, колко от тях продължават в гимназия и други подобни?

# 502
Благодаря за отговора vanilli! Сигурно няма голяма разлика в изискванията за документи в различните градове и райони. Предполагам имунизационен паспорт е необходим и за дете, което се записва в училище. Все още събирам информация, така че ако изникнат други въпроси, отново ще се включа. vanilli дано някой отговори и на твоите въпроси. До скоро от мен!

# 503
  • Linz
Имам ученичка. За имунизационен паспорт не съм чувала нищо, освен тук, в тази тема (моите деца имат само първите няколко имунизации, които се правят в България). С немския не е наваксвала, защото започна да го учи тук. В училище я записаха направо с наборите й и й осигуряват обучение по немски.

# 504
*vanilli*, аз съм чувала от майка на дете за такъв предучилищен клас и майката ме съветваше да не си оставям детето в детската градина, а да съм го запишела в училище, понеже в училищата ги подготвяли по добре.
Аз си оставих детето в градината и не съжалявам.
В нашето училище няма подготвителни и предучилищни класове.
Не се притеснявай....всичко ще бъде наред! Simple Smile
В първи клас почти нищо не учат и не мисля, че на децата им трябва специална подготовка.

# 505
  • На Дунава
Интересува ме, дали предучилищната подготовка е само в детската, или човек може да запише предучилищен клас към самото училище?
Правилно си разбрала - през ноемвери/декември на годината, преди детето да навърши училищна възраст, се получава писмо от Stadtschulrat. То е покана да се запишете на училище. Трябва да си уговорите час в избраното от вас училище през януари или февруари, в който детето минава тест за настъпила "училищна зрялост": да нарисува нещо, да познава зарчето, без да му брои точките, да ходи напред и назад по една черта, нарисувана на пода, да изрязва по контур, са сгъне лист хартия до получаване на желана геометрична фигура.... Следи се не само доколко добре могат да изпълнят задачите, а най-вече дали разбират какво се иска от тях, дали владеят езика и дали могат да се концентрират. Цялото  нещо трае около 30 минути, родителите не присъстват в повечето училища, а децата са в групичка от 3-4. Ако преценят, че детето не е готово за училище, например защото не може да стои мирно толкова време, препоръчват то да бъде записано във Vorschulklasse. Но там отиват само деца в училищна възраст!
На втория ти въпрос за съжаление не мога да отговоря, а и мен ме вълнува. Преди е имало справочник с такава информация (вероятно Schulführer-a на Schtadtschulrat-a), но вече не я откривам никъде...

# 506
# 507
Вече има дигитален справочник на училищата във Виена:
https://schulfuehrer.ssr-wien.gv.at/schoolguide/
Може да си зададете вида на училището, в кой бецирк и т.н. Като излезнат адресите и отворите иконката с училището излиза линк към интернет страницата му.
Преди се взимаха гратис книжки с всички училища (поне за Виена беше така) директно от Щатшулрат-а: https://www.wien.gv.at/bildung/stadtschulrat/

# 508
B & C, Bibiana, anakonna, Sarania, благодаря ви, момичета! Значи, правилно съм се ориентирала. Искаше ми някакъв такъв вариант с предучилищен клас към самото училище, което изберем, защото ми се струва по-плавен преходa от детска към училище. Ако наистина в първи клас не се учи нещо особено, ок, но честно казано, в детската хич не си дават зор да ги учат на нещо. Като навсякъде май.
Преди малко звъннах на Шулрат-а да ги питам дали имат инфо за успеха на учениците в училищата във Виена и процента на продължаващите в гимназия, и познайте: естествено нямат. И точно както бях сто процента сигурна, ме изкараха, че питам нещо безкрайно идиотско и неуместно, че не зная какво точно питам и че всъщност нямам никакъв ясен и кокретен въпрос към тях. Не питайте как става това в 2-минутен разговор  #Crazy

# 509
*vanilli*, с моето дете никой не се беше занимавал. Когато тръгна на училище не знаеше нищо, дори и името си не можеше да напише. В класа имаше деца, които можеха да четат, можеха да смятат, но останалите деца много бързо ги настигнаха и се изравниха с тях.
Когато детето тръгне на училище  най важното е да може да седи на едно място, а не през 2 минути да става.
Аз разбирам родителите, които се притесняват и искат най доброто за децата си, но сега осъзнавам, че съм се притеснявала излишно.
Ако с детето се работи интензивно, след това може да му е много скучно в училището и заради скуката да започне да създава проблеми.
В нашето училище няма подготвителни класове, но в Evangelischen Volksschule am Karlsplatz 14 се предлагат курсове за 5 годишни дечица.

Общи условия

Активация на акаунт