Австрийска тема- №52

• 93 973
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, мами. Дали сте запознати, ако мъжа ми работи на нормален трудов договор, дали аз или той имаме право на Mutterschutz - това са парите 8 седмици преди и след раждане? Аз съм бременна и съм mitversichern към него. Обясниха ни, че тези Wochengeld ги изплаща Krankenkass-aта, но пък ме посъветваха да отида до Gemeide-то и да подам там за Wochengeld....мисълта ми е дали някой е имал същия случай? Благодаря ви предварително.  bouquet

# 481
Здравейте, мами. Дали сте запознати, ако мъжа ми работи на нормален трудов договор, дали аз или той имаме право на Mutterschutz - това са парите 8 седмици преди и след раждане? Аз съм бременна и съм mitversichern към него. Обясниха ни, че тези Wochengeld ги изплаща Krankenkass-aта, но пък ме посъветваха да отида до Gemeide-то и да подам там за Wochengeld....мисълта ми е дали някой е имал същия случай? Благодаря ви предварително.  bouquet
Mutterschutz и Wochengeld са за жените, които работят - до колкото ми е известно.

Werdende Mütter dürfen ab der achten Woche vor dem voraussichtlichen Geburtstermin nicht mehr beschäftigt werden. Sie befinden sich im Mutterschutz. Das Wochengeld soll während dieser Zeit eine finanzielle Stütze für die werdende Mutter sein und wird als Ersatz für das entfallende Einkommen gezahlt.

# 482
 Здравейте, момичета, извинявайте,че нахлувам така в темата...Сигурно са ви омръзнали такива въпроси като този,който ще задам, но нямам познати в Австрия и няма кого друг да попитам...

Предстои ми интервю за работа в голяма фирма.Инженер съм. Фирмата е установена в малко градче, южно от Виена, но е много близко. В обявата пише мин заплата 32 000Е, но естествено убедена съм,че ще има въпрос за заплата и моите очаквания. Моля, дайте ми препоръки за машиностроителния бранш, инженерни кадри, колко може да взимат. Запозната съм с немските стандарти на заплата, но не и с Австрийските.

Ние сме тричленно семейство, евентуално такава заплата би ли стигала в началото да се издържаме тримата, докато съпруга ми си намери работа.

Благодаря предварително на отзовалите се  bouquet

# 483
Всеки си се простира според чергата, тъй че е трудно да се даде отговор. Но ако се справяш с немски ( ако не - с гугъл транслейт също ще стане) можеш да погледнеш тук: http://www.gehaltskompass.at/ . Това е официална статистика на заплатите - berufsliste е списъкът с професии, berufsbereiche по браншове. Сама ще можеш най добре да избереш точната категория и да прецениш как е предлаганото ти заплащане. Отделно тук колективните трудови договори са по отрасли и са достъпни в нета, а не по фирми, и там също има регламентирани нива на заплащане.
Питай дали работодателите ще ти помогнат в осигуряването на жилище, което често  е най голямото перо в бюджета. Потърси обяви за наем, за да видиш как вървят, и в това отношение не се доверявай на инфо от хора, които живеят тук отдавна, тъй като наемите и цените на имотите растат с много по голямо темпо от останалите цени, а за хората, които имат вече сключен договор за наем- само с официалния процент на инфлация. Така че сумата срещу която някой е търсил и наел жилище преди 5 или повече години, е нерелевантна днес.

# 484
Имам някои въпроси, свързани с работата с гевербе.Дали  можете да ме насочите към специалист в Линц или Виена? Може и българин да е, но и с австриец също бих комуникирала. Важното е да е компетентен.

# 485
http://www.bgmedia.at/index.php/информация-за-австрия/полезни-адреси-във-виена-и-австрия/564-информационен-център-копас-във-виена

# 486
  • София
Здравейте, вярно ли е, че яслите във Виена са само частни и няма държавни ясли/градини за деца под 3 години?

# 487
Здравейте, вярно ли е, че яслите във Виена са само частни и няма държавни ясли/градини за деца под 3 години?
Ами не е вярно. Ето повече информация по въпроса ти:
http://www.kindertipps-wien.at/krabbelstuben-oeffentlich-privat/
Хубаво е, ако искаш да получиш за детето ти място в ясла, да се обадиш на време и да подадеш необходимите документи. Мисля, че взимат децата с предимство, когато и двамата родители работят.

# 488
  • София
Ами не е вярно. Ето повече информация по въпроса ти:
http://www.kindertipps-wien.at/krabbelstuben-oeffentlich-privat/
Хубаво е, ако искаш да получиш за детето ти място в ясла, да се обадиш на време и да подадеш необходимите документи. Мисля, че взимат децата с предимство, когато и двамата родители работят.

Много благодаря за информацията, на мен също ми се струваше странно това твърдение. Не мога да се ориентирам на този сайт къде пише какви са документите, които се подават, срокове, изисквания. Моля ви да ми съдействате  Praynig

# 489
Конкретна информация за документи, срокове и др. има тук:
https://www.wien.gv.at/amtshelfer/kultur/bildung/bildungseinrich … kindergarten.html
Може по всяко време да се обадиш или да отидеш на място и да питаш какви документи са ти необходими и какви са изискванията. Ако не се справяш с езика, вземи си придружител-преводач задължително. Това са местата по бецирки, където можеш да запишеш детето на градина/ясла и да питаш за всичко, което те интересува:
https://www.wien.gv.at/kontakte/ma10/servicestellen.html
Ясла не сме ползвали и не знам конкретно каква е процедурата, но със сигурност не е сложно. Колкото по-рано се обадиш и запишеш за място, толкова по-голяма е вероятността да получиш такова, когато ти трябва, т.е. като ти свърши майчинството.

# 490
  • София
Много благодаря Hug

# 491
  • София
Имате ли и друга тема на туристическа тематика свързана с Виена ?  newsm78

# 492
  • Viena
Имате ли и друга тема на туристическа тематика свързана с Виена ?  newsm78
Моля http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=879105.msg … 12981#msg31812981

# 493
  • София
Благодаря !  bouquet

# 494
  • Пловдив
здравейте,

Ще изсипя едни въпроси за Залцбург, че ми е каша:

къде може да се разгледат жилища под наем от собственици за залцбург? Проблем ми е немския, но се оправям дотолкова да напиша жилища, наем, собственик...и не излизат много работи в гугъл, всичко през агенция ли става?
За да имам един добър наем какъв трябва да е срокът на договора - над 1 година ли? Ако не са ми вклч ток и вода в наема, а са описани като отделна сума - тя на кого се заплаща и всеки месец ли се заплаща? А ако са вклч просто си плащам цялата сума на наемодателя ли?
Мога ли освен наем да ползвам някакви резиденции/общежития за студентка с дете/семейство? (Задала съм този въпрос и към една организация там, която уж се занимава да помага на меджународни студенти и такива от третия свят хаха). Чудя се изобщо удачен вариант ли е.
Доколкото се ориентирам 60 квадрата се намират за 700 евро с провизии, много ли е, малко ли е още не мога да преценя, защото само от агенции и тук там собственици виждам обяви, централно разположение ги водеха жилищата, на картата бяха на 200 метра вдясно от мирабел...
Съвет в кой район на залцбург е удобно със семейство (парк,градина,хр.магазини, спокойствие,местни жители, а не толкова емигранти) и все пак университета наоколо?
 bouquet

Общи условия

Активация на акаунт