Австрийска тема- №52

• 93 991
  • 755
  •   1
Отговори
# 465
Писах се Freelancer и ще си плащам данъците като нормалните хора, пуснахме се към WGKK без проблем, сега само чакаме anmelde-тата и край на сагата. В интерес на истината където и да отидехме всички бяха много учудени как така аз съм от БГ, работя за фирма в Англия, а искам да живея в Австрия. Навсякъде ме питаха ама как така тази фирма няма клон тук Simple Smile Общо взето системата е малко зле за самонаетите в началото, но ако на някой му трябва помощ с проблем като моя просто да ми пише и ще му кажа кое как и защо. За хората идващи тук без осигурена работа : запасете се с пари, нерви, документи и още пари Simple Smile

# 466
Привет и от мен!
B&C, ужасно е това, което пишеш. Аз съм имала като ученичка такъв преподавател и беше наистина много подтискащо. Най-хубавото е, че синът ти има пълната ти подкрепа. Тази учителка докога ще води класа му? Би било ужасно нещата да се проточат с години и всяка година да се тревожите с какво ще се заяде.

След една ужасно дълга ваканция в България сме отново във Виена и малката тръгна на детска градина.
Не помня дали писах тук, но получихме място в общинска градина и тъй като не бях доволна от Монтесори градината я записахме там. Дотук свършва добрата част и започват притесненията ми. Най-напред искам много внимателно да изкажа опасенията си, че детската градина или поне групата на моето дете е ужасно, ужасно имигрантска. Съзнавам как звучи изпод моята клавиатура, но нямам предвид, че средата е мултикултурна, а че направо няма повече от 1-2 местни деца, ако изобщо има.
Наясно съм, че във Виена отдавна са се омешали националностите, но чак такова нещо не бях виждала и освен ако не е умишлено, не знам как се е получило. Не че нещо, но не ми се вижда като добра интеграция.
Някой има ли представа дали във Виена има такива групи/градини в които наблъскват всички деца с еимигрантски произход? И какво следва от тук нататък?
Другото, което ми направи неприятно впечатление е, че когато отида да я взема-около 16 ч, е оставена да си играе край другата група, с други учителки, а нашата следобедна учителка или сварвам на вратата или изобщо не я сварвам, та нямам кого да попитам как е минал деня дори.Това нормално ли е по тукашните стандарти? И ако не, към кого следва да се обърна? Днес играеше с някакви обувки(дамски), чанти и надявам се да не съм видяла добре ,някакъв парцал с леопардов принт.
Като виждам каква е ситуацията с детските градини...направо изтръпвам при мисълта за училището. Моля ви, който е минал скоро по този път, дайте ми малко съвети откъде да започна. Тук предучилищната винаги ли е в детските градини? Или може и в училище?
Хайде поздрави от мен в това дъждовно време.

# 467
# 468
Безкрайно благодаря за отговора Simple Smile
отдавна не съм посещавала сайта, работа, пътувания..но вече нещата са по-спокойни. По повод доктора - посещавам частния му кабинет, прегледа трае макс 10мин, винаги ми повтаря да пия вода, било най-важното и в крайна сметка моето вътрешно усещане е за претупване. Но съм се хванала на хорото, ще го играя. Записал ме е за разждане в АКХ защото нямам частна застраховка, иначе веднага щях да бъда обгрижена като принцеса в Döbling Privat klinik. Всички изследвания до момента, а те наистина са по-малко от колкото в БГ съм плащала и правила във Фетомед. Но!! Да е живо и здраво детенце, да се роди без усложнения, пък платено или не, няма значение.  Grinning

DaniBov, за Др. Peter Husslein съм чувала, че е много добър. Ти къде ходи на консултация при него във ФетоМед ли? За раждане в АКХ и аз мисля, че  ако имаш съмнения или оплаквания по време на бремеността, там е най-добре. Но за да се запишеш там ти трябва направление от лекар и причнина за това /не взимат всички желаещи жени/. Ама като цяло мисля, че в България предлагат повече изследвания от колкото тук и следят бременните по-добре, които си плащат прегледите, разбира се. Тук, въпреки Мутер-Кинд-Пас, някак си все си мисля, че пропускат някои кръвни тестове, например.
Това е лично мое мнение, разбира се, и не искам да всявам паника... И тук има достатъчно лаборатории, където срещу заплащане ще ти изследват и майчиното мляко...  Joy
Лека и успешна бременност, ДаниБов!
  bouquet

# 469
И отново съм аз  Simple Smile имам следния въпрос - как стои въпроса с имената на детето, родено в Австрия, когато родителите нямат брак. Знам, че ако имаш австрийско гражданство се взима автоматично името на майката, но ние и двамата сме българи. Незнам дали в болницата, където разбрах ще се издаде акта за раждане имат идея как стоят нещата по този върпос.
Много благодаря отново, момичета  Hug

# 470
Здравейте! Записвам се да следя:)

# 471
Dani Bov, писах ти на лични.
Хеликаза,  с детските градини тук си е на късмет... Това което описваш не е толкова лошо. Как се чувства детето ти там? Какво споделя вкъщи? С интерес ли ходи на градина?
Моето дете е ходило в две държавни градини /преместихме се в друг бецирк и се наложи да сменим градината/. От първаа градина въобще не бях доволна , а беше хвалена и прехвалена, но групата, която улучихме /учителките/ бяха кошмар. Иначе и в двете групи беше мулти-култи, но точно колко австрийчета е  имало-не знам. Но това на мен не ми беше критерий, защото ако учителките са добри и си гледат работата, децата ще научат езика. И не забравяй, че има доста дечица, от смесени бракове например, които си говорят перфектно немски. От втората градина съм очарована. Тук в градините не знаимават децата, като в БГ - имат си друга система. По принцип е хубаво ти да си се занимаваш с детето вкъщи, ако и то проявява интерес.
И все пак, ако вътрешното ти чувство е, че не вървят нещата добре-сменяй градината.
B&C, макар че при нас са други обстоятелствата, това което разказваш за вашият случай в училище ми е до болка познато. Само усилената работа вкъщи и разговорите с учителките и директорката, до някъде се отразиха на нещата, но само донякъде. За сега нещата са в затишие. Дано да не е само „затишие пред буря“... Общо взето тук образователната ѝм система е доста по-различна от нашата и докато не минеш с детето през всички препядствия-класове не може да се прави сравнение. Отделно си е до училище и до учителите, на които ще попаднеш. Имам и база за сравнение с други деца, в други училища и всичко е съвсем различно/пак въпрос на късмет/.  Ако обаче нещата станат непоносими и не можете да правите компромиси-сменяйте градината или училището. Няма невъзможни неща!  Успех!

# 472
Здравейте, момичета.
Искам да попитам дали някой има контакт на добър гинеколог в Инсбрук? Водя си бременността при нас в Швац, но ми се ще да ида и при някой друг. Ще се радвам ако ми препоръчате някой. И да ви споделя, малко съм разочарована от протичането на прегледите тук, доста по-различни са от БГ....и изобщо не обясняват нищо, или поне лекарката при която съм Sad И това е причината да искам да ида и за друго мнение, току виж съм оцелила някой по разговорлив Grinning Хубав и слънчев ден  bouquet

# 473
  • Linz
И аз търся добър гинеколог в Инсбрук. Не съм доволна от моята. Една позната лекарка ми каза, че тук е много трудно да си намериш.

# 474
Здравейте. Някоя от вас живее ли в Грац или околностите. Насочила съм се на там и искам да разбера малко повечко  Simple Smile

# 475
  • Инсбрук
Сарания, ако не държиш точно на Инсбрук мога да ти препоръчам моя, но е в Хал.

# 476
Здравейте! Можете ли да ме насочите към МАГАЗИНИ за ски екипировка втора употреба във Виена? Например, някъде, където ски училищата разпродават старото си оборудване?

# 477
  • Linz
Сарания, ако не държиш точно на Инсбрук мога да ти препоръчам моя, но е в Хал.
Че то е същото Simple Smile Ще може ли да запише мен и дъщеря ми? Ако да, прати ми, моля те, координати.

# 478
tartorina и аз бих се радвала да споделиш кординатите на твоя гинеколог. Работи ли със здравната каса? Дали обяснява малко повече?  Hug

# 479
  • София
Здравейте, бих искала да попитам един много страничен въпрос от обсъжданите тук . Ще пътуваме януари към Виена . Видях че може да се купят по нет-а билети за замъците . Ако си купим само за Шьонбрун , ни иска дата и час да кажем . Но ако си купим Sisi Ticket не ни пита за час и дата за посещение . Как става с влизането в такъв случай ? Извинявам се ако не питам на правилното място и благодаря предварително !  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт