Австрийска тема- №52

• 93 804
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Пренаселените апартаменти не са някаква тайна и от Jugendamt много добре знаят, че има семейства, които не живеят в апартаменти, които да отговарят на нуждите им.
Все пак не сме в Англия и тук това не е проблем.
Аз лично не бих се притеснявала заради големината на апартамента.
Ако ви устройва да живеете в малко жилище и успеете да си намерите такова, всичко ще е наред!  Simple Smile

ПП след като публикувах мнението си, се сетих за моята класна в България. Спомням си че в началото на годината посещаваше учениците за да провери в какви условия живеят и дали им е осигурено място, където да учат и да си пишат домашните Simple Smile
В Австрия и в днешна България никой не го интересува кой къде живее и дали е купил на детето си бюро, но по мое време беше супер важно да се знае и учителката задължително минаваше на проверка. Simple Smile

Последна редакция: пн, 25 яну 2016, 07:24 от B & C

# 541
И зима и лято ни се иска да е "годна" за използване, защото е удобно за ски, за планински туризъм пък лятото и евентуално да се отдава цялата под наем, да не стои празна, защото ние няма да я ползваме повече от месец. Което повдига въпроса и със сметките - държавата прибира ли голяма част от наема под формата на някакви такси, как човек си прави сметката на каква цена да предложи имота под наем!?
То на чужди пари най лесно се дават съвети, но сигурни ли сте, че изобщо в това село има пазар за наеми, още повече ваканционни? Аз не съм се интересувала от ситуацията извън Виена, но съм чувала многократно, че не е много перспективна ( освен ако не е в близост до голям град или курорт). Данъците в Австрия са високи, а разрешения има за кажи речи всяко нещо- каква да ти е оградата, дали да отрежеш дърво, от колко страни да ти е затворен навеса за колата Crazy Не знам и как стои въпросът ако човек сам си води hausverwaltung, ние плащаме на фирма. Понеже в момента е актуално- всеки е длъжен дали сам, дали чрез наета фирма да чисти снега пред къщата, иначе може да бъде глобен. Куп ей такива дреболии, които обаче трябва да са уредени и много или малко гъ;тат време и пари.
Много са ти специфични въпросите и едва ли тук можем да ти дадем толкова надеждна информация.

За проверки и санкции за пренаселеност и аз не съм чувала, освен ако не става дума за общинско жилище.

# 542
За проверки и санкции за пренаселеност и аз не съм чувала, освен ако не става дума за общинско жилище.
Дори и при общинските жилища не е проблем.
Една моя приятелка живееше в общинско жилище и то им беше доста отесняло. Бяха кандидатствали за по голямо, но накрая се преместиха в друго жилище на свободен наем, понеже им беше дотегнало да чакат за общинско, а не заради проверки и санкции. Никой не ги е проверявал или санкционирал и от Wiener Wohnen много добре знаеха, че жилището е пренаселено.

# 543
  • Vienna
Wohnbauförderung е много изгоден заем от самия ланд (Kärnten в този случай), когато човек купува имот. Често този заем вече е взет от предиШните собственици и се прехвърля върху новите (останалата сума) и цената на къщата се дава без този заем (но трябва да го пише в обявата). Виж например тук:

https://www.willhaben.at/iad/immobilien/haus-kaufen/niederoester … sitzer-128800484/

цената в действителност е €363.000 + €31.000 (€31.000 е този заем, които трябва да връщаш ти но е по много изгодни условия).
Ако този заем не е взет, може ти да го получиШ, кандидатства се и ако критериите са изпълнени ти го дават.

Последна редакция: пн, 25 яну 2016, 12:36 от Lucy

# 544
  • Пловдив
И зима и лято ни се иска да е "годна" за използване, защото е удобно за ски, за планински туризъм пък лятото и евентуално да се отдава цялата под наем, да не стои празна, защото ние няма да я ползваме повече от месец. Което повдига въпроса и със сметките - държавата прибира ли голяма част от наема под формата на някакви такси, как човек си прави сметката на каква цена да предложи имота под наем!?
То на чужди пари най лесно се дават съвети, но сигурни ли сте, че изобщо в това село има пазар за наеми, още повече ваканционни? Аз не съм се интересувала от ситуацията извън Виена, но съм чувала многократно, че не е много перспективна ( освен ако не е в близост до голям град или курорт). Данъците в Австрия са високи, а разрешения има за кажи речи всяко нещо- каква да ти е оградата, дали да отрежеш дърво, от колко страни да ти е затворен навеса за колата Crazy Не знам и как стои въпросът ако човек сам си води hausverwaltung, ние плащаме на фирма. Понеже в момента е актуално- всеки е длъжен дали сам, дали чрез наета фирма да чисти снега пред къщата, иначе може да бъде глобен. Куп ей такива дреболии, които обаче трябва да са уредени и много или малко гъ;тат време и пари.
Много са ти специфични въпросите и едва ли тук можем да ти дадем толкова надеждна информация.

аз съм влязла тук за чужди съвети, така, че дори да е нахокване не се притеснявай да споделиш!
Ами всичко това ми е в акъла като цяло, знам, че всяко нещо трябва да е изпипано и се искат разрешителни, бих казала, че ние сме от хората и в нашата страна, които за всяко нещо от този род се интересуват и вадят разрешителни, без скрито покрито, ринем сняг, живеем в къщи, не апартаменти, извън и в града, грижим се за всичко около къщата, монтираме камери, подновяваме, оправяме...абе, няма да се правим на 5 стотинки точно с австрийски имот, нито ще го играем "българи" по тънката линия! Напротив, идеята ние всичко да е ясно и точно, да е там, защото е точно уредено и има правила и се спазват.
Района е Насфелд, селото до Хермагор, всичко прегледах, бяхме там, това е един много развит район и лято и зима, има голяма ски зона, има високи цени, има къщи под наем, които дек.януари и февруари се пукат по шевовете, а също и трите летни месеца на същите цени, виждам, че една вила (оправена, приветлива и т.н) за около 10 човека може да бъде дадена в порядъка на 1500-2500 евро на седмица на туристи. Оттам нататък какви такси и задължения към държавата имаме, не мога да знам и да пресметна, за да видим ще има ли "печалба". Или поне издръжка на такъв имот.
Ние наемаме такива вили, сигурно има и по-ниски цени, но доста приятели ползват в австрия, италия и цените са като формирани - под 1000 евро на 6 км от голям ски център за седмица за 8-10 човека няма! Ако ще и хижа да е, в която е мизерно! Също от ноември за януари и места няма. Затова си правя заключение, че все пак в този район на Хермагор има туризъм.
Ние бяхме в Kinderhotel Ramsi, той е близо точно там, лятото, ами беше невероятно - природа,еко пътеки, рекичка, пътища, велосипеди...всичко беше идеално като за турист за 1 седмица.

Люси, разбрах те какво имаш предвид, значи това, което те са написали, че може да се вземе този заем, означава реално, че не са го взели!? Може ние да го вземем. Аз мислех, че е по-скоро безвъзмездна помощ от общината, за да си постегнеш имота, а не че трябва да го връщаш. Нали и в България имаше такива помощи за саниране, не ти ги искат парите обратно, които отпускат?!

Собственика ми обясни и че Каринтия е благоприятен район за собственост за чужденци, сравни го с Тирол, където имало някакви ограничения от сорта, че чужденците не могат да притежават повече от 1 имот и да го експлотират под наем на пълни обороти, но няма как да знам така ли е, трябва повече сайтове да изчета. Joy

Къщата виждам, че е евтина, съседите са в пряка близост и леко захлупват имота, самия имот е порутен, с нужда от саниране, измазване, оправяне на двора, бутане на излишни постройки (складчета), гора няма и сеч на дървета няма да има нужда, поставяне на ел. система в цялата къща, за да се махнат печките на дърва, с които уж се топли...изобщо все големи неща, които не са ни уплашили, защото ние ще отидем там с познати да ги направим, няма да има нужда от австрийски работници, само от материалите.

Последна редакция: пн, 25 яну 2016, 12:36 от Josefin

# 545
Здравейте B&C и vanilli,

Много благодаря, че се включихте и ми отговорихте. Следващия месец пътувам и е важно за мен предварително да знам каква квартира да търся и наема. Радвам се, че няма изисквания за размера на жилището. Лек ден и до скоро!

# 546
Здравейте,

Някой знае ли дали при наемане на квартира има изискване, когато си с деца (две), за определена квадратура? Имам такава информация, но дали е валидно за Австрия и колко точно са минималните квадрати не знам. Моля, който е наясно, да пише. Благодаря предварително!

точната информация относно жилищната площ на човек се получава в МА62. съотношението е минимум 10м2 на човек. при неспазване на това правило би могло да се получат проблеми.

Последна редакция: пн, 25 яну 2016, 23:48 от tja

# 547
  • Linz
tja, знаеш ли дали това важи за цялата жилищна площ? Кухнята напр. включва ли се?

# 548
tja, знаеш ли дали това важи за цялата жилищна площ? Кухнята напр. включва ли се?

отнася се за общата жилищна площ

# 549
точната информация относно жилищната площ на човек се получава в МА62. съотношението е минимум 10м2 на човек. при неспазване на това правило би могло да се получат проблеми.

Относно проблемите, които биха могли да възникнат, намерих това:
http://www.parlament.gv.at/PAKT/VHG/XX/J/J_01165/fname_118677.pdf
Накратко - заради малкото жилище можело да ви бъде отказано да ви продължат визата.  Simple Smile
Нямам представа какво решение са взели по този въпрос. Аз лично не познавам хора на които са им отказали виза и са били изгонени от Австрия заради големината на жилището.
Аз самата никога не съм живяла в много малко жилище, но си мисля, че дори и да няма проблем от страна на австрийските служби, то ще е много трудно да се намери такова жилище.

# 550
Здравейте,

Благодаря на всички, които се включват в дискусията. За да бъда по-конкретна, ние сме четиричленно семейство - двама възрастни и две деца и има вариант да наема квартира от 55м2. Не съм я виждала и не знам какво се включва в тази квадратура. За това се интересувам дали има някакво изискване и какво е то. Още веднъж много благодаря.
Лек ден на всички!

# 551
Ако е по 10 кв. на човек 55 са екстра за 4. Жилището, в което живеем се води 85 кв., децата ни са в обща стая...Ние обаче някак не ги виждахме тия 85 кв. и един ден извадихме рулетка и премерихме, едва ги докарахме 65...Решихме, че е включено и мазето, и половината площ на терасата в тази квадратура.
Мисълта ми беше, дали в много малко жилище няма да е тясно, зависи и колко са големи децата де.
Когато се преместихме района, в който ще живеем, беше с по-голямо значение от самия дом и големината му. Според мен е доста важно, защото влияе върху цялостния комфорт на семейството за живота им в друга страна.
B&C бях го забравила това с визитата на класната по домовете  Simple Smile

# 552
  • Пловдив
Докато сме все така на вълна жилища, аз гледам в bazar.at за жилища от собственици, той ли е най-популярен сред австрийци, както при нас е олкс?
Гледам и в още един willhaben май се казва.
Къде да гледам в подобни "частни обяви", за да няма агенция?
Търся освен къща/имот/парцел в планината и апартамент/и в столицата.
До другия месец, когато ще сме там и по друга работа е хубаво поне 3-4 да имаме за оглед и евентуално склч на договор.

# 553
Дори и при общинските жилища не е проблем.
Една моя приятелка живееше в общинско жилище и то им беше доста отесняло. Бяха кандидатствали за по голямо, но накрая се преместиха в друго жилище на свободен наем, понеже им беше дотегнало да чакат за общинско, а не заради проверки и санкции. Никой не ги е проверявал или санкционирал и от Wiener Wohnen много добре знаеха, че жилището е пренаселено.
 Peace Aз имах предвид при кандидастването, не съм се изразила добре сигурно. След това ако се разрасне семейството не знам какъв е реда. Така или иначе, щом става дума за пристигане тепърва общинското жилище не е опция. Преди време от любопитство заради позната, която знам, че печели не зле, бях отворила сайта, за да видя какъв е минималния доход за кандидатстване и бях просто изумена от размера. Сигурно има някаква цедка, но вече хич и не се учудвам, че половин милион души и 20% от виенския бюджет са в този кюп:(

Willhaben според мен е най големият сайт в Австрия. Успех с търсенето и покупката!

# 554
Здравейте, отдавна не съм се включвала, за съжаление дори не ми е останало време да чета какво пишете и обсъждате! Радвам се, че все още форума съществува!
Включвам се с някои въпроси и ще се радвам, ако някой успее да ми даде поне насоки. Наши приятели искат да идват да живеят в Австрия. Единственото, с което не мога да им помогна като информация е, как ще успеят да прехвърлят децата на училище. Едното е в 6ти клас, а другото 9ти в английска гимназия. Проблема е, че не знам тук в Австрия да има езикови гимназии и на тази възраст, нямам никаква представа къде може да учи и как въобще се осъществи прехвърлянето, при положение, че децата не владеят немски.

Ако някое е минал по този път и е наясно, много моля да се включи с полезна информация!
поздрави и хубав слънчев ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт