Австрийска тема- №52

• 93 791
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
Jenn_kata , може тук да намериш инфо http://www.mfa.bg/embassies/austria/bg/3637/index.html
а доколкото знам, бг контакти го има и за iphone, но сега не намирам линка. във фб има и група на българите в австрия/виена, може също да помогне Simple Smile
p.s. намерих: http://www.bgkontakti.at/ има линк за апп-стор-а Simple Smile

# 526
  • Viena
Момичета, в новото студио за красота предлагаме безплатна диагностика на кожата, както и специални цени и отстъпки за българи. Възползвайте се Hug Hug Hug

# 527
  • София
Мом(и)чета, знаете ли случайно линкове за продаване/купуване на коли на старо във Виена? В гугъл намерих някакви сайтове, но дали има нешо като mobile.bg за Австрия... newsm78

Благодаря предварително + благодаря на всички, които се включиха с идеи за нотариус (в крайна сметка работата се свърши в посолството).

# 528
Мом(и)чета, знаете ли случайно линкове за продаване/купуване на коли на старо във Виена? В гугъл намерих някакви сайтове, но дали има нешо като mobile.bg за Австрия... newsm78

Благодаря предварително + благодаря на всички, които се включиха с идеи за нотариус (в крайна сметка работата се свърши в посолството).

Willhaben  Wink Цък

# 529
  • Пловдив
здравейте,
има ли някой запознат при закупуването на имот (селска къща), какво трябва да се гледа, за да няма капанчета (ако се закупува от собствениците, не през агент). Например: Provision:4 284,00 EUR (inkl. MwSt - това някаква поддръжка на имота ли е, месечна/годишна, много ли е за къща от 130 квадрата с парцел 700 кв...
И това: Energieausweis: Heizwärmebedarf in kWh/m²a: 359,0 Heizwärmebedarfsklasse: G
Някакви енергийни изисквания ли има специфични, отопление на печки е тази къща, цяла инсталация ли трябва да й се направи...
Какви са таксите при прехвърляне, има ли данъчна оценка, сходно ли е като при нас закупуването на имот? Има ли сайт, в който може да се прочете повече информация на тази тема (специално за къщи в Каринтия), по възможност на английски, но може и да си го преведа с гугъл от немски?

# 530
Няма разлика в документите при покупка чрез брокер или директно от собствениците. По принцип кажи речи всички тук, които съм питала, казват, че договорите са стандартни и адвокат не е нужен, но аз лично, дали заради народността или професията си все пак се консултирах с адвокат.
Щом не говориш изобщо немски или нямаш никаква идея от пазара и законите бих ти го препоръчала Адвокатските услуги не са евтини, но на фона на разходите по покупка са капка в морето.

Провизион е комисионната по сделката, която поне във Виена е стандартно 3% и се упоменава в договора. Дали е много или малко тази сума няма как да се каже, все пак зависи от стойността на къщата. Като цяло без значение как ни се струват на нас, ако къщата се продава чрез брокер е трудно да се избегнат, тъй че единственият начин да купиш е да ги платиш Grinning  Тук има т.н. оферта, в която обикновено има текст че е обвързваща, т.е. нещо като аналог е на предварителния договор в БГ. Трябва да внимавате като я подписвате, тъй като това ви обвързва с покупка след това ( дори и да не купите  брокерската комисионна си е дължима).

Енергийните класове започват от А ( най добрия) и вървят надолу, така че Г е доста ниско. Енергийният паспорт на къщата е част от документите по сделката задължително, а към самото енергийно ниво не знам да има изисквания, евентуално може би влияе върху данъци/данъчни облекчения. Ако потърсиш сигурно ще има и инфо как горе долу тази енергийна консумация се трансферира в пари за отопление.
Иначе информация по сайтове има, пиши в Гугъл къща и покупка и ще намериш. Таксите може и да варират според провинцията, не се интересувала в такива подробности. Данъкът (Grunderwerbssteuer ) е 3,5%, таксата за вписване ( Eintrag ins Grundbuch)  е  1,1%. Ето от правителствения сайт:
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/21/Seite.210150.html

# 531
  • Пловдив
Благодаря за подробностите Рокси, аз снощи направо не спах, и открих този сайт случайно.
Беше споменато wohnbauförderung че може да се вземе за тази къща и аз почнах да търся какво е това и ми излезе този сайт.
Изчетох някои неща в сайта, там споменават, че около 10% от цената са тези разходи по прехвърляне, такси, комисионни и т.н. Обаче къщата освен през агенция, съм я намерила и лично от собствениците, т.е аз комуникирам с тях и те също са чужденци (не са австрийци, нито бг) и затова не мога и тях да разпитам мега подробно (макар, че ги разпитвам).
За да се разбере дали цената на такъв имот е ок, не знам също какво да правя - т.е обявената цена ми се вижда ок, но може и всъщност да е висока, няма как да разбера без реално да говоря с брокер от австрия. Което ще се случи след месец и половина.
Енергиен клас като е толкова нисък, предполагам има и някаква сериозна такса или се сменя срещу голяма сума? Това ще го видя днес пак от сайта, който и ти даде, там има толкова информация.
Аз също не мисля, че е хубаво да се рискува да се склч сделки без помощта на адвокат или брокер, но в случая, когато се попадне на собственик - то това му е хубавото, че спестяваш едни проценти, не са малко...но знам ли, да не излезе после през крив макарон.

# 532
Аз да кажа за енергийния клас - по-висок енергиен клас са примерно санираните сгради-С. B - често са новото строителство. А - пасивни къщи. Г си е бая студена къща, с никаква изолация и със стари прозорци, ако идеята е да се ползва за лятна вила, ще е добре, но, ако ще я топлите и през зимата, ще е по-трудно отопляема. За смяната на енергийния клас, предполагам, че при евентуално подобрение от вас в тази посока (санирате, изолирате, смените дограми, соларни инсталации....), ще можете в документите да го промените.

Последна редакция: нд, 24 яну 2016, 18:10 от Z♥

# 533
  • Vienna
Провизион не се плаща обикновено, когато се купува от собствениците. Провизионът е ако някой ти намери изгодна за теб сделка (маклер) и  ти му даваШ за това провизия.
Нотариусите са по-евтини за договорите по покупко-продажба от адвокатите. При нотариусите първата консултация е безплатна! Аз не бих купила нищо без договор.
Често дават цената без Wohnbauförderung (ако има такова), това са и още едни 40-50.000 евро отгоре, които дефакто трябва да плащаш, но за тях вече е взет изгоден кредит (най-често от ланд Niederösterreich).
Много е важно да се пита дали продавачът е единствен собственик, има ли някакви тежести по къщата и също така дали парцелът /земята е собственост също или е под аренда (Pacht) - тогава всичко се оскъпява доста (има такива аренди, където плащаш напр. € 1000 на година, но има и такива с € 1000 на месец! - което няма нищо общо с цената на къщата. Важно е да се знае дали някой друг има някакви права (напр. за живеене ) в къщата, дали някой там има договор, че живее под наем (ако е безсрочен много трудно може да го махнеш) - всичко това нотариусът го проверява.
Ако е много евтина къщата трябва също така да се провери Widmung - не знам как е на български, но дали е предназначена за живеене или е земеделска постройка, дали е във вилна зона (Kleingartenverein) или е за офис (това няма да е, но има и мн. други) и  дали има право на строеж изобщо и колко голяма къща има право да бъде построена на този парцел.

Последна редакция: нд, 24 яну 2016, 13:50 от Lucy

# 534
.
За да се разбере дали цената на такъв имот е ок, не знам също какво да правя - т.е обявената цена ми се вижда ок, но може и всъщност да е висока, няма как да разбера без реално да говоря с брокер от австрия. Което ще се случи след месец и половина.
Енергиен клас като е толкова нисък, предполагам има и някаква сериозна такса или се сменя срещу голяма сума?
Според мен няма как да разчиташ на подобен съвет от брокер. На него работата и интересите му са да продаде имота. Колкото по висока е цената толкова ще му е по висока комисионната.
А енергийният клас за да се смени трябва да се прави изолация, да се сменят прозорци, отоплителни системи.....Аз не се наемам да кажа колко струва, трудът в Австрия е много скъп, а търсене на майстор е одисея.

# 535
  • Пловдив
Благодаря ви на всички. Ще попитам всичко това собственикът на тази къща, не съм убедена, че ще е запознат с толкова неща, той притежава къщата от 2 години и също е чужденец, като гледам не е правил кой знае какво по нея, занемарена и с някакви пристройки изглежда, складче за дърва отвън и подобни натурии. И зима и лято ни се иска да е "годна" за използване, защото е удобно за ски, за планински туризъм пък лятото и евентуално да се отдава цялата под наем, да не стои празна, защото ние няма да я ползваме повече от месец. Което повдига въпроса и със сметките - държавата прибира ли голяма част от наема под формата на някакви такси, как човек си прави сметката на каква цена да предложи имота под наем!?
Къщата се намира в село, в центъра му, има съседи, не е някаква изолирана къща в средата на нищото, което мисля, че е по-добре в случая, отколкото да няма никой в близост, откъм сигурност също.

За брокер - да, разбира се, че му е по-изгодно да е по-висока цена. Имах предвид, че имаме познат в България, който ни препоръча негова братовчедка за имоти във Виена, тя работи като брокер в града и мислех примерно страничен въпрос, да се изкаже за тази къща. Къщата видях случайно, търсейки съвсем друго.

Люси, аз не разбрах какво значи:  цената без Wohnbauförderung?
На тази къща беше написано, че може да се получи Wohnbauförderung, това не е ли по-скоро да ми помогне държавата с някаква помощ, за да я ремонтирам по някакъв начин, поддържам? Аз така го схванах това - като помощ, а не като нещо което аз да давам евентуално?!
Написано е следното: wohnbauförderung übernahme kärnten

Последна редакция: нд, 24 яну 2016, 22:45 от Josefin

# 536
Здравейте,

Някой знае ли дали при наемане на квартира има изискване, когато си с деца (две), за определена квадратура? Имам такава информация, но дали е валидно за Австрия и колко точно са минималните квадрати не знам. Моля, който е наясно, да пише. Благодаря предварително!

# 537
Здравейте,

Някой знае ли дали при наемане на квартира има изискване, когато си с деца (две), за определена квадратура? Имам такава информация, но дали е валидно за Австрия и колко точно са минималните квадрати не знам. Моля, който е наясно, да пише. Благодаря предварително!
Не съм чувала за такива изисквания.
Много хора живеят в апартаменти, които са прекалено малки за нуждите им. Много деца нямат самостоятелни стаи и делят една стая с брат си\сестра си.

# 538
  • Пловдив
Lucy, застрелях хората с всички възможни въпроси, които си ми подсказала и още допълнителни, които имах и отговориха, че Pacht не знаят какво е дори, зямята е тяхна, няма ипотеки и тежести, един собственик е (може би са съпрузи всъщност), не е дадена под наем...
Остана да уточня за земеделската постройка и това: Wohnbauförderung, което не разбрах много...
Над 100 хиляди евро е, подобни цени са имотите в околностите на това село, намира се в самия център и заобиколена от доста къщи и асфалтов път. Надявам се да не е земеделска постройка самата къща, защото доколкото разбрах е от камък и тухли, стара австрийска типична и си има самата тя малко парче земя, малко складче в двора и т.н..

# 539
Здравейте,
Ако се набиеш на очи като лош родител и някой ти прати социални на проверка, и ти решиш да ги пуснеш в дома си, и на тях им направи впечатление, че е пренаселено и не сте осигурили на децата си достатъчно място, ще го включат в един дълъг и злобен доклад - но дали това ще има последствия за вас, зависи от други неща (какво друго сте направили на децата например Wink). В никой друг случай не съм чула да има значение квадратурата.

Общи условия

Активация на акаунт