Австрийска тема- №52

• 93 780
  • 755
  •   1
Отговори
# 555

Z♥ благодаря за мнението! И аз мисля, че могат да бъдат достатъчни, още повече зависи какво е разпределението. Засега е добре, децата не са много големи на 4 и 6. После ще мислим, а и това е само вариант, ще се оглеждам и за друго. Всеки има някакви приоритети и действа според тях. На място ще преценя какви са моите. До скоро!

# 556
Здравейте,

Някой знае ли дали при наемане на квартира има изискване, когато си с деца (две), за определена квадратура? Имам такава информация, но дали е валидно за Австрия и колко точно са минималните квадрати не знам. Моля, който е наясно, да пише. Благодаря предварително!

точната информация относно жилищната площ на човек се получава в МА62. съотношението е минимум 10м2 на човек. при неспазване на това правило би могло да се получат проблеми.

Здравейте, момичета! Явно в различните области на Австрия е различно. Ние живеем в Kärnten и тук има значение квадратурата. Когато ние отидохме в общината да се запишем, служителката изкара план на жилището ни и попита колко души ще живеят там. Минимум изискват 20 кв. на член от семейството. Сестра ми е с 2 деца и когато търсеха квартира, при по–малки жилища собствениците сами казваха, че няма как да им го дадат под наем, заради това изискване. Успех!

# 557
Здравей Алекс 2007,

Благодаря за отговора! Ще взема предвид това, което казваш. Като започна да търся квартира, ще разпитам какви са изискванията за съответната област.

Лек ден!

# 558
Здравейте момичета!
Искам да попитам има ли някоя от вас, която живее около границата с Лихтенщайн или Швейцария.
Търся възможност за наемане на жилище, по-точно стая за 6 месеца.
Ако може да ми дадете някакви напътствия, съвети, идеи ще съм много благодарна! bouquet

# 559
  • София
Има ли хубави магазини втора ръка във Виена?

# 560
Здравейте на всички Simple Smile
Първо се извинявам, че може би повдигам тема, която е обсъждана и не е на дневен ред, но съм притисната от време и липса на информация...

Утре влизам в 16 седмица от бременността си, приятелят ми е българин с австрийско гражданство, но от 3 години живее в България. Накратко - бихме искали да кандидатстваме за майчински, но пише че трябва да регистрирам бременността си до края на 16 седмица - т.е. сега... Някъде споменават, че се признават прегледи от чужбина, стига да покриват австрийските стандарти, но никъде не намерих какви са и също дали се отнася и за първия преглед до 16 седмица или задължително трябва първия да е в Австрия...

После - ако се грабнем и тръгнем утре, ще успеем ли да свършим всичко..сигурно запазването на час е седмици предварително, както и бюрокрация  newsm78 Аз мога да се регистрирам на адрес във Виена, оттам по адресна регистрация май дават документ, с който мога да се регистрирам, но дали ще успеем за 2 дена  Confused

Отново се извинявам, че заливам с въпроси, но не разбирам немски, нямаме кой да питаме и няма много време за реакция.

Ще съм много благодарна, ако някой може да ме насочи или сподели!

# 561
  • Viena
Здравейте мили мами и през месец февруари предлагаме в новооткритият спа център безплатна диагностика на кожата със специален апарат.Този месец е месец на веждите,всичко свързано с тях е на атрактивни цени.Това,което предлагаме е 1.Микроблейдинг или 3D вежди "косъм по косъм" 2.Почистване,оформяне и боя.

# 562
  • Linz
Може ли някой да ми каже при наемане на жилище кауциона по сметката на собственика ли се превежда или е на друга сметка, от която собственика не може да го изтегли когато реши?
И също MVG  се плаща от наемателя, но собственика ли го внася във Финанцамт?

# 563
Здравейте на всички Simple Smile
Първо се извинявам, че може би повдигам тема, която е обсъждана и не е на дневен ред, но съм притисната от време и липса на информация...

Скрит текст:
Утре влизам в 16 седмица от бременността си, приятелят ми е българин с австрийско гражданство, но от 3 години живее в България. Накратко - бихме искали да кандидатстваме за майчински, но пише че трябва да регистрирам бременността си до края на 16 седмица - т.е. сега... Някъде споменават, че се признават прегледи от чужбина, стига да покриват австрийските стандарти, но никъде не намерих какви са и също дали се отнася и за първия преглед до 16 седмица или задължително трябва първия да е в Австрия...

После - ако се грабнем и тръгнем утре, ще успеем ли да свършим всичко..сигурно запазването на час е седмици предварително, както и бюрокрация  newsm78 Аз мога да се регистрирам на адрес във Виена, оттам по адресна регистрация май дават документ, с който мога да се регистрирам, но дали ще успеем за 2 дена  Confused

Отново се извинявам, че заливам с въпроси, но не разбирам немски, нямаме кой да питаме и няма много време за реакция.

Ще съм много благодарна, ако някой може да ме насочи или сподели!
Mia, аз родих в България, по някое време се преместихме и съм взимала майчинство в Австрия (към WGKK), съответно ми признаха всички прегледи, направени  в България. Обаче, цялата бюрокрация ще ти е в пъти по-лесна, ако родиш в Австрия, иначе си е ходене по мъките.
Приятелят ти, след като е с австрийско гражданство, би трябвало да говори немски. Защо не завъртите няколко телефона по институциите, които ви интересуват? Там ще ви отговорят най-добре.

...

А на мен дали би могъл някой да ми препоръча добър фризьор (ка) във Виена? Не задължително българка, но да е добър в късите прически. Обмислям драстична промяна и просто трябва да съм доволна от резултата  Mr. Green

# 564
Хубави магазини не знам дали има, аз съм виждала два типа. Едните са големи, в които продават дрехите, събрани от благотворителните контейнери. И другият тип са малки оказиони, които продават хай енд неща. Не съм влизала, не знам цени и детайли.

Наемодателите съхраняват парите по специална сметка, пак на негово си име, но това по никакъв начин не касае наемателя.

Планът с майчинството изобщо не го разбрах, майчинство по принцип получават работещите майки, с работодател в Австрия. Освен да става дума за детските? Или?

# 565
Планът с майчинството изобщо не го разбрах, майчинство по принцип получават работещите майки, с работодател в Австрия. Освен да става дума за детските? Или?
Ами, за разлика от България, не само работещите. Майчинство получават всички, които отглеждат детето в Австрия и са здравно осигурени тук.  Майчинство в случая е Kinderbetreuungsgeld (различно от Kindergeld).

# 566
Взех, че погледнах на сайта на здравната каса и наистина се оказа, че за вариантите с фиксирана сума не се иска да си работил. Но искат постоянно пребиваване или център на жизнени интереси, да го кажем буквално, в Австрия.
Не знам как и колко изчерпателно го проверяват това, по друг повод съм чувала, че са искали доказателства от Финанцамт.

# 567
  • На Дунава
Искат доказателства, и то редовно. Искат печатите от прегледите по  Mutter-Kind Pass, а те след раждането са честичко. После започват да искат потвърждение от детската градина и училището, че детето я посещава редовно. За деца, родени извън Австрия, искат и потвърждение от съответната държава, че родителите не получават там някаква форма на детски помощи. Струва ми се, че ще е трудно доказването при родителите, които не работят в Австрия, и не са здравно осигурени тук. От тази година влиза в действие и за България някаква автоматична система за обмяна на данни в Европейския съюз за статуса на банковите сметки. Т.е. биха могли, ако поискат, да видят, че имате текущи доходи в БГ. Вижда ми се рисковано да се кандидатства за австрийски детски надбавки и майчинство, без да се живее тук, поне не и дългосрочно. Успех!

# 568
Упс, даже не ми хрумна идеята, че ставало въпрос да се взима майчинство от Австрия, докато се живее в България Laughing Е, това ще е трудно.

# 569
Момичета, кажете как учите/хте немски?Вече година и три месеца съм тук. Минах 2 пъти А1 във VHS и унито, сега съм А2, мнооого ми е трудно. Да не говорим, че нямам време да смогна да науча взетото от днес за утре, утре нови знания и съвсем се омотах и изостанах:(...

Общи условия

Активация на акаунт