Австрийска тема- №52

• 93 773
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Z♥, отивай да учиш!  smile3513 Laughing

И ако ще ти стане по лесно...ще си призная, че и аз трябва да уча  Rolling Eyes

# 586
  • Инсбрук
Колкото по-вече навлизате в езика ви се струва че го знаете по-малко  Grinning това е разковничето. Думи учете, думи и то по скоро глоголи и а де не мога да се сетя думата  Laughing сетих се прилагателни ама мислих 3 секунди а това е много време. Мисълта ми е мили дами, първо мислиш на немски, не на бъллгърски или английски / както сте по-вичито във Виена/ та първо мислиш на немски какво искаш да кажеш това му е майката,МИСЛИ НА НЕМСКИ!!!
 За определителните членове - учат се на изуст заедно с думите, ако имаш праблем на ung са само с die,

# 587
За определителните членове - учат се на изуст заедно с думите, ако имаш праблем на ung са само с die,

Това ми е ясно, но проблемът е, че след време ги забравям  Rolling Eyes и започвам да се чувствам неуверена.  Tired
Ако говоря с близки и приятели не ми е проблем, но при служебни разговори си е цяло предизвикателство...все ме е страх да не сбъркам  Crazy
А ако трябва да напиша нещо, то задължителни проверявам в речника за всеки случай, а това отнема време.  Twisted Evil
Чувствам се като тези, дето си мият по 100 пъти ръцете да не би случайно да са им се нацапали  Laughing
Та така..едни си мият ръцете, други се ровят в речника.  Laughing

# 588
Та чудих се доста как се оправят самотните родители перманентно...
Трудно и от това страдат децата. Не знам дали сте чели, тези дни излезе доклад на ОЕЦД за причините за лошите резултати на ПИЗА. Австрия има около  11% ученици, които се справят зле във всичките три области- четене, математика, природни науки. За протокола България е най зле в ЕС с 29%. Самото изследване е старо, от 2012, но докладът за причините е нов. Та там като основни фактори са споменати социалното положение на родителите- ниски доходи, самотни родители, образование. След това идва миграционния произход и накрая дали има повтарян клас, макар че според мен това с повтарянето е по скоро следствие, а не причина.
Аз не съм чела оригиналния доклад, но под статията в ДиеПрессе имаше страшно много коментари, някои от учители, които казват, че от родители получават коментари като “все ми е едно за детето“ и т.н.
Лошото е, че тези разлики стават все по големи, напрво се плаша от разрастващата се неграмотност.

# 589
Рокси и Леден облак, и на мен ми е много драго да ви видя пак тук  bouquet

Казусът с издръжката направо ме разбива. Представям си колко е лесно изобщо да намери работа една майка с две деца. Хайде, дано Jugendamt-a поне веднъж да свърши нещо полезно.

B & C, от курса съм средно доволна. На мен като цяло ми харесва, защото акцентът е точно върху това, от което имам нужда: обогатяване на речника, шлайфане на начина на изразяване, коя дума къде как, и лекичко затвърждаване само на най-завъртяните теми от граматиката. Мисля, че това е заради самото ниво, нали до B2 вече цялата граматика е взета. Групата наистина е твърде голяма, 16 човека. Няма никаква възможност да се упражнява говорене, което на другите хора в групата им личи, защото са предимно такива, които досега са били на същите курсове. Няма лично внимание, ако искаш - пишеш текстове и получаваш обратна връзка под формата на корекция. Но пък аз съм била и на други места, с групи с по 10 човека, ама като не става учителят, пак не е ок.  Тук съм доволна от учителя. Като съм питала другите в групата за другите учители, при които са били в Унито, казват, че някои са добри, а други - не. Май като навсякъде. Не е задължително да си студент, аз не съм.

# 590
Здравейте , Мами от Австрия! Скоро ми предстои раждане/дори преносвам бебето вече 4 дни  Sad / и имам въпрос относно изкарването на бг паспорт.Ще се радвам ако има Мамии,които могат да ми отговорят! Въпросът ми е - колко време чакахте докато получите паспорта от посолството?От посолството ни казаха,че можем да чакаме до три месеца,но това е много неясен период за нас.Обръщам се към вас понеже разбрахме ,че първо трябва да се изкара бг акт за раждане на детето и след това да се подадат документите за паспорт. Което означава,че или с пълномощно някой от бг трябва да изкара акта,или ние трябва да го направим лично. А ако ще се приберем до Бг за акта, ще извадим и паспорта там, без да се занимаваме с посолстваа и т.н. Чудим се с ММ кое ще стане по-бързо? Да упълномощим някого,който да ни изкара бг акт за раждане,да ни го пратии и след това да си подаваме документите в посолството илии да се приберем до Бг/ когато бебето е малкоо по-голямко 3-4 месеца/ и сами да си оправим всички документи. Хубавото при нас е ,че сме от по-малък град и имаме някой друг познат в общината,който може да ни съдейства за по-бързото изваждане на акта Laughing... Ще се радвам много за вашите отговори и мнения! Поздравии  bouquet

# 591
  • в света на неограничените измерения
.

# 592
  • Пловдив
Някой знае ли до Виена близо има ли ски писта, малък курорт? Близо ще рече до 100 км.
Бях чела във форум за такова нещо, но тук ли или другаде вече се чудя!

редактирам,за да попитам това какво означава за жилище, което се продава, но е отдадено под наем:
Die Wohnung hat einen unbefristeten geschützten Altmietvertrag, das bedeutet, dass der Mietzins pro m² nur 1,14€ beträgt.

Че не мога да изгоня наемателя и съм задължена да стои там до живот и да плаща това на месец!?  ooooh!

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 23:30 от Josefin

# 593
За ските - 100-120 km. от Виена Semmering, Stuhleck, Annaberg, Veitsch-Brunnalm.

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 23:54 от Z♥

# 594
  • Vienna

редактирам,за да попитам това какво означава за жилище, което се продава, но е отдадено под наем:
Die Wohnung hat einen unbefristeten geschützten Altmietvertrag, das bedeutet, dass der Mietzins pro m² nur 1,14€ beträgt.

Че не мога да изгоня наемателя и съм задължена да стои там до живот и да плаща това на месец!?  ooooh!

Да, за съжаление точно това означава. Евентуално само, ако ти или твоето семейство останете на улицата (буквално),може да опиташ да заявиш Eigenbedarf, ама ако той не иска да се изнесе, ще трябва да го съдиш....

# 595
  • Пловдив
е, каква е тази глупост, кой си е дал апартамента с такова безумно ползване от наемател!? Защо го е направил изобщо, явно общината ги продава такива апартаменти по-изгодно ли, не мога да разбера...
Може ли да кажем, че сме на улицата, чужденци сме и ни е единствения апартамент, няма къде другаде?!
А после може ли да го дадем под наем или се следи това, че не живеем в него и сме изгонили наемателя неправомерно.
Впрочем наемателя е описан като 75 годишна баба, явно заради тази клауза, за да сме наясно, че е стара...егати хората.
Иначе е наистина симпатичен апартамент, цената не бих казала, че му е нещо супер изгодна, нормална за квартала е, така, че не ги спира тази клауза да си искат парите!  66 квадрата се пада 66 евро да получаваме за него от бабата, а месечните разходи betriebkosten или както се наричат тя ли си поема поне!?

# 596
*vanilli*, много добре звучи и се радвам, че си доволна от курса. 16 души наистина е голяма група, но не е чак толкова страшно. При мен на курса в университета бяхме сигурно около 100 души  Crazy Laughing
Аз в момента преговарям английския, но един ден може и аз да се запиша на този курс, ако все още го има.  Simple Smile

# 597
*vanilli*  Hug Hug Много се радвам че се разписа! Темичката е живнала малко.

Josefin Anaberg. Аз имам отзиви само от там  Laughing

mihiii4 За да се приберете в България с бебока не ви ли трябва пасаван от посолството ?  newsm78 Някой да се включи... Аз лично тази година ще пътувам до България с моя Калин да му подновим паспорта на място...

# 598
е, каква е тази глупост, кой си е дал апартамента с такова безумно ползване от наемател!?
Аз писах сутринта, ама се затри поста, затова накратко- не очаквайте пазарът на недвижими имоти във Виена да е като в България. Тук има различни форми на собственост, различни договори, различни традиции, а за да добавя още смут някои от договорите могат и да се наследяват. Бях мернала, че са го променили от тази година, но не съм се интересувала в подробности ( промени има и в облагането на доходите от наем).
Освен това ситуацията в момента не е лесна за купувачите, търсенето надвишава предлагането, от години цените растат много по бързо от инфлацията, а има райони, в които са с по 20+% отгоре спрямо 2011-2012.

# 599
*vanilli*, много добре звучи и се радвам, че си доволна от курса. 16 души наистина е голяма група, но не е чак толкова страшно. При мен на курса в университета бяхме сигурно около 100 души  Crazy Laughing
Аз в момента преговарям английския, но един ден може и аз да се запиша на този курс, ако все още го има.  Simple Smile
Какъв курс, това си е жива лекция  Laughing
И на мен ми се налага да преговарям английския. Съвсем го забравих.

Рокси
, а как да се ориентира човек в цялата тази заплетена история? Дали случайно ти се намира подръка някой "Пътеводител за чуждогалактическия купувач?". Примерът на Josefin направо ми взима акъла.

Общи условия

Активация на акаунт