ПЪРВИ клас - 7 тема

• 56 058
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Момичета, квадратът как се води-правоъгълник с еднакви страни или не е е правоъгълник? Crazy
Спомням си, че някой се беше оплаквал, че в някакво състезание единия път е било едно, другия друго.

Ми... ако не е правоъгълник, някой трябва да си препрочете геометрията - и този някой не е детето...  Crazy

А иначе - знаеш ли ги какво ще измислят... Ако броят квадрати и правоъгълници - отделно - логично е да се предположи, че условието би следвало да е "квадрати" и "правоъгълници с нееднакви всички страни". Добре де, ами ако в условието няма пропуск - или по-скоро е съзнателно допуснат, "уловка"? Де да знам. Аз бих заложила на "квадратът е вид правоъгълник" - което ако не друго, поне е вярно твърдение, и после имаш основание за протест, ако се предполага нещо различно.

Ако е казано само "пребройте различните фигури", обаче, и с рисунки са оказани квадрати и правоъгълници, тогава следва да се предполага, че са различни. Според мен.

Момичета, квадратът как се води-правоъгълник с еднакви страни или не е е правоъгълник?

Квадратът е вид правоъгълник, но това се учи по-нагоре. За 1 клас квадратът си е квадрат, не се брои при правоъгълниците. Моят син много се дразни от такива задачи.

Жасмин, зависи от съставителите на сборника / задачата. Има доста, в които квадратът си е вид правоъгълник.

# 61
  • София
Някой поръчвал ли е някога книги от Русия? Има ли място, където да изпращат с поща, а не с ДХЛ / ТНТ / друг куриер с безбожни тарифи за БГ? Моля?

# 62
Жасмин, зависи от съставителите на сборника / задачата. Има доста, в които квадратът си е вид правоъгълник.

Има и по-подвеждащи. В някои задачи се броят съставни фигури, а в други - единични. Примерно, някакво мече/жираф, направени от триъгълници, правоъгълници и квадрати и да се преброят. И не се знае съставните броят ли се, или само единичните, пълна каша. А сестра му допълнително го обърква с някакви формули, та пълна каша.
Примерно, по колко начина могат да се изберат 3 предмета от 5, скъса се малкият да ги брои, сестра му каза - а, това е бебешко - 5.4.3/1.2.3 = 60/6 = 10 начина. Не знам иначе как съставителите очакват едно дете да реши тази задача. Или пък, по колко начина могат да се подредят 4 книги в 1 библиотека, решението било 4.3.2.1=24 - имаше такава задача за 1 клас на едно от състезанията.  Shocked

# 63
  • София

Има и по-подвеждащи. В някои задачи се броят съставни фигури, а в други - единични. Примерно, някакво мече/жираф, направени от триъгълници, правоъгълници и квадрати и да се преброят. И не се знае съставните броят ли се, или само единичните, пълна каша. А сестра му допълнително го обърква с някакви формули, та пълна каша.
Примерно, по колко начина могат да се изберат 3 предмета от 5, скъса се малкият да ги брои, сестра му каза - а, това е бебешко - 5.4.3/1.2.3 = 60/6 = 10 начина. Не знам иначе как съставителите очакват едно дете да реши тази задача. Или пък, по колко начина могат да се подредят 4 книги в 1 библиотека, решението било 4.3.2.1=24 - имаше такава задача за 1 клас на едно от състезанията.  Shocked

В повевчето случаи идеята е тъкмо да се намерят всички съставни.
А за подреждането не му севързвай, ако се жалва, само не давай на девойката да го обърква. Раничко му е за факториели. В 1ви клас ги правят (имат доста такива задачи и всъщност са сред важните) като просто образуват всички възможни комбинации - буквално. В началото е добра идея да се използват някакви предмети - каквито и да е - за да свикне да ги прави, а не да им търси формулата за бърз прескок към резултата. 4-те книги ще ги номерираме и назовем: 1, 2, 3 и 4 и ще разпишем всички възможни подредби. Времеемко е, да, но тренира определен начин на мислене / визуално представяне в мозъка. Много важно за, примерно, програмирането. Да, има готови формули и алгуритми, ама те са за кодерчетата. Което си е аналог на бакалия в сферата... Ако ще искаш да го правиш изобретател - за да използвам твоята аналогия - е по-добре той да е този, който съставя алгоритмите - ясно, че ще трябва да научи вече направените и да може да ги ползва, но е важно да може да си представи / визуализира защо именно са такива, а не други. Ако - след години - се замисли, примерно, колко вложени цикъла трябват за да се сортира масив по тази или онази схема, тъкмо тази представа ще възникне в мозъка му - ръчното побразуване на комбинациите в 1ви клас, не заучената формула в на'м си кой. Изобщо, визуалните представи са много, много важни.

# 64
Да, но как да му ги обясня, за да не ги греши? Това са 24 варианта, след 15-я започва да ги оплесква, като ги пише.

Иначе, от руските сайтове е мисия невъзможна с доставките и плащането - и вдигнах ръце. Или не доставят, или ако доставят, е за по 50-60 лв. доставка и се отказах.

Последна редакция: вт, 24 фев 2015, 14:09 от Анонимен

# 65
  • Бургас
Това с комбинациите го започнаха още първия час в школата по математика. Но започнаха с лесен пример - Маймунката Мио играе с три карти, на които са написани буквите М, И и О. Подрежда ги по определени начини и получава трибуквени думи. Колко такива думи ще състави маймунката Мио?
На второто занятие задачата вече беше - По колко варианта може да се представи числото 12 като сбор от три различни числа (събираеми)?

За развиване на въображението препоръчвам тази книжка -

Исках да взема и тази, но не я намерих

# 66
Steltion, в коя школа са правили това упражнение?

# 67
  • София
Уф, това с квадратите и аз се чудих и казах, че са правоъгълници  Rolling Eyes
Важно е как е зададено условието.
Алекс вчера стана на 8 години Simple Smile Пак празнува в същото клубче като миналата година - с факирско шоу. Имаше пак огньове и питон, и в добавка боа, зайче и гълъбче Simple Smile
Днес девойката е изморена и не отиде на училище. Заспа късно, а и имаше представяне при учителката по пиано следобяда. Отиде само на него.

# 68
  • София
Да, но как да му ги обясня, за да не ги греши? Това са 24 варианта, след 15-я започва да ги оплесква, като ги пише.

Иначе, от руските сайтове е мисия невъзможна с доставките и плащането - и вдигнах ръце. Или не доставят, или ако доставят, е за по 50-60 лв. доставка и се отказах. Търся си качени книги и ги разпечатвам. Примерно, от тук: http://www.twirpx.com/library/

Колкото до обяснението - Ех, да, и аз така почнах, но... бих предпочела да си ги купя, ако беше възможно.

Колкото до обяснението - идеята е да свикне с последователно изписване. В колонки и редици - започваш от 1-ва 1, примерно, сега коя ще е постоянна - на 2-ро място, всички комбинации на остналите, хайде сега сменяш 2-рата и т.н. Ако не се опитва - или се научи да устоява (доста трудна работа) на порива да запише и всички останали, които му хрумват междуявременно на момента, няма да ги обърка.

# 69
Уф, това с квадратите и аз се чудих и казах, че са правоъгълници  Rolling Eyes
Алекс вчера стана на 8 години Simple Smile Пак празнува в същото клубче като миналата година - с факирско шоу. Имаше пак огньове и питон, и в добавка боа, зайче и гълъбче Simple Smile
Днес девойката е изморена и не отиде на училище. Заспа късно, а и имаше представяне при учителката по пиано следобяда. Отиде само на него.

И Никс така.. На същото място с приятели и съученици. Много щастлив и не отиде на училище заради остатъчна болка в корема. Утре е на линия.

# 70
  • Бургас
Steltion, в коя школа са правили това упражнение?

В Бургас сме - г-жа Радостина Генова в у-ще Княз Борис. Задачите и са интересни и определено децата придобиват нови представи за мисленето в математиката.

# 71
  • София
Уф, това с квадратите и аз се чудих и казах, че са правоъгълници  Rolling Eyes

шcolor=blue]Може ли някакви подробности - място, цена... храна, пиене... Моля? Рано ми е още, ама винаги е полезно да се събират някакви знания...[/color]

# 72
Или пък, по колко начина могат да се подредят 4 книги в 1 библиотека, решението било 4.3.2.1=24 - имаше такава задача за 1 клас на едно от състезанията.  Shocked
Сериозно! За 1-ви клас. То голям човек може да се обърка, а какво остава за дете на 7 години.  #Cussing out
За развиване на въображението препоръчвам тази книжка -
Исках да взема и тази, но не я намерих
Заинтригуваха ме - ще ги потърся.  Peace

# 73
точно в детската академия за състезанието за ПУК разбрах, че, разбираш ли, квадратът Не е вид правоъгълник, а вид ромб  Shocked
т.е. квадратът е ромб с прави ъгли, а не правъгълник с равни страни.

това ме изуми, предвид че съм изключително сигурна, че ромбът и успоредникът са си съотносими, а от друга страна са си правоъгълникът и квадратът.

това цетебе с дългото освобождаване съм чела кофти неща за него, аз лично предпочитам просто вит.Ц на по-често.

# 74
Или пък, по колко начина могат да се подредят 4 книги в 1 библиотека, решението било 4.3.2.1=24 - имаше такава задача за 1 клас на едно от състезанията.  Shocked
Сериозно! За 1-ви клас. То голям човек може да се обърка, а какво остава за дете на 7 години.  #Cussing out

Питах познати, завършили СМГ - решавало се елементарно (има си хас!) с някакво дърво на възможностите.

katiABV, в ozon.ru има пощенска препоръчана доставка, но пак е висока - около 30 лв. за 0,5 кг. и около 40 лв за 1 кг.

Последна редакция: вт, 24 фев 2015, 14:08 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт