Трудно проговаряне -тема 18

• 136 174
  • 751
  •   1
Отговори
# 345
Записах второто си дете в градината. Ще започне да я посещава септември. Имa само речеви дефицити. Не го казах днес на директорката. Първото ми дете ще е четвърта група. Всички много се радваме, че вече и двечките ще са заедно. Имаме добри отношения и с директорката и с учителките. Кога и как да им кажа, че не е като другите. През лятото ще наваксаме, но пак ще има разлика. Ще искам и ресурсен учител. От ресурсния център ми казаха да изчакам да ходи 2 седмици на градина, да може да изградят мнение учителите и да му издадат някаква оценка от педагог. После с тази оценка и оценка от психолог и логопед се ходи при ЛКК и се издава ТЕЛК, с който ни предоставят ресурсен учител. Поправете ме, ако греша някъде, и ме посъветвайте, кога, на кого и какво да кажа?

Последна редакция: чт, 11 юни 2015, 14:26 от praschinka

# 346
  • София
AnMary, да, от септември миналата година посещава градина, която е доста далеч от нас (и като местоживеене, и като месторабота). Това сега би било преместване, ако реша да го направя.

Praschinka, ние минахме през комисия към инспектората по образование (с психиатрична, психологическа, логопедична и педагогическа характеристика), ТЕЛК нямаме - доколкото знам само за проблеми с говора през ТЕЛК не се минава.

# 347
Дано не ни искат! Благодаря за информацията!

Плюсове и минуси относно ресурсния учител може ли да споделиш! Да искам ли такъв?

Иначе да казвам ли нещо предварително на някой?

Последна редакция: чт, 11 юни 2015, 15:18 от praschinka

# 348
Стискам палци  Peace
А аз пък намерих във фейса човек от Пазарджик, който е конструирал сам барокамера за детето си, сега  има опция и други да я ползват. На който му е по-удобно от Сф и Варна, сайтът се казва barokamera.bg, същото име е и групата във фейса. Не правя реклама, просто не всички родители са от големите градове и някой може да му е полезно  Wink

И аз четох за него. Знаеш ли колко взема?

# 349
Мами,привет.Минахме и ЯМР,нищо ,ама нищо ни няма...и вече крайййййййййййййййй,никуде няма да ходя и никуе няма да го мъкна:ходим на логопед,ходим на психолог,аз се занимавам с него.По нищо ама нищо не се различава от другите деца,само е малко е по-стеснителен понякога,единствено тоя говор....напоследък плямпа и пищи много,ама на китайски.А при логопедката повтаря та пушак се вдига,в детската няма кой и да забележи ,че е там и утре мисля ,ама така да се развихря #2gunfire

И да питам всичките,които дават Брейн Бустер на децата си...детето ми е 98см,тежи (сега позаслабна) 16,500,колко да му давам???

И до Джули ,душичка виж дали този център ще ти свърши работа http://medicalcenter.dpkids.org/services

Аз водя моето на подобен но в Кюстендил
Аз давам по 2,5 мл, тъй като давам и Ноотропил да не пощръклее съвсем. В този център има безплатни логопедични консултации или...? Не разбрах. Никое дете ли не е в логопедична група в Ябълкова градина? Rolling Eyes

# 350
Да потвърдя за ресурсното подпомагане - ходи се в РИО.

# 351
  • София
Колко ободряващо звучи,всъщност окриляващо!!!!!!Но знаете ли какво още....преди една случайна жена и педиятър ме питаха дали съм крила бременността,но миналата седмица,когато за това ме попита и доктор от Пирогов...долната челюст ми падна до петите.Каза ми че майки,които крият бременността си,децата им проговаряли късно и трудно.Много странно..............
Божееее!!! Раз брах, че съм бременна на 15я ден от забременяването. Отидох при гинеколожката и и викам - бременна съм. Тя - кога ти беше последния цикъл? Казвам аз. Тя - не възможно. Един час се мъчи и накрая видя точката  - вярно бременна си. Бегом при шефа (защото бях все още в майчинство) и тн. Не съм крила грам. Ама ей го на - темерут, не говори.
А който се интересува от въпроси, свързани с барокамера - https://www.facebook.com/groups/1455468021382245/
Дано не ни искат! Благодаря за информацията!

Плюсове и минуси относно ресурсния учител може ли да споделиш! Да искам ли такъв?

Иначе да казвам ли нещо предварително на някой?
Какво очакваш от ресурсния учител? Той с поставяне на звуци не се занимава. По принцип има ресурсни психолози и логопеди, но те правят основно обследване. Синът ми работи с ресурсен психолог 1 седмично - водя го в близкото училище. Ресурсната идва при него 3 пъти седмично. Работят по индивидуална учебна програма, която е съобразена с неговите способности. Силно е редуцирана...
Минуси - ако детето е с ГРР повечето не знаят как да работят с него. Нямат опит...
Какво да ви кажа - в четвъртък ми е държавният изпит по Специална педагогика. Записах обезверена, че тогавашната му ресурсна не работеше въобще с него. Идваше когато си иска и още в началото на май прекратявапе работа...Честно съжалявам, че записах - сега още повече разбирам защо са толкова неподготвени самите ресурсни. Учебниците са с последно издание преди 20г. Няма от къде да се учи...Но види му се края и ще си отдъхна

Последна редакция: чт, 11 юни 2015, 22:06 от Доника

# 352
Доника, а мислила ли си да учиш за психотерапевт?
На срещата на МГ-то един мой екссъученик сподели, че психологията, която е учил не е нищо в сравнение с ученето за психотерапевт и ме заинтригува. Rolling Eyes

# 353
  • София
Ох, за момента не. Изморена съм физически и психически

# 354
Днес логопеда ни изписа сироп Ескимо Кидс,някоя от Вас давала ли е от него и доволна ли е.Много ще съм Ви благодарна,за мненията.Simple Smile

# 355
Говорих си с една от майките тук, силно го препоръча Peace На нас също казаха да давам Омега, но от есента.

# 356
А,от Б-я ли го взимате,понеже логопеда ни каза да го вземем от Гърция,че бил по-хубав.

# 357
Да задам тук един малоумен въпрос - давам по четвърт прахче на ден Ноотропил, засега веднъж дневно, до дни и два пъти на ден. Ще ми пристигне обаче Ноотропила под формата на сироп и се чудя по колко да давам от него, какво според вас е ориентировъчното съотношение?

# 358
Напиши каква е концентрацията на сиропа и ще ти кажа.
Прахчетата са по 2400 мгр.пирацетам в пакета.

# 359
Като дойде сиропа ще пиша, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт