Трудно проговаряне -тема 18

• 136 087
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
  • София
n_alex7, ще тръгва ли Хриси в 1 клас от септември?

Аз умирах от страх преди година, но класната ни е много разбрана. Аз си обучавам Теа у дома, има ресурсен. Не е първенец на класа, но малко по малко и се получават нещата.

Доника, сподели за голямото си момче и училището, за да знам какво ни чака нагоре. Hug

# 526
Вече и ние си имаме диагноза - тежка дисфазия и вестибуларно нарушение. Нина каза, че ни чака много и упорита работа и недоумява, как досега не са ми казали по-рано, за да се задействат нещата навреме. Само съжалявам, че няма Нина да води логопедичните сеанси, понеже е логопед с опит. Макар самата тя да каза, че за дългогодишната си практика не е виждала реален случай като нашия, само описан, по книгите.

# 527
  • София
Джулия, кой логопед ще работи с детето?
Яна, големия ако не го мързеше толкова щеше да е перфектен. Няма проблеми с усвояването на материала, помни, разбира...но писането е под всякаква критика. Пише адски грозно и неразбираемо. Брат му аутиста е с по-добър захват от него. Оправя се сам, без ресурсен. Свекърва ми учи с него, не ходи на занималня. Дефицита на внимание обаче му разказва играта. Децата пишат, той блее през прозореца....Като изключим английския, който му е хипер труден (и то не за друго, ами отказва да пише думите, помни ги) всичко му е ОК вече...
Елена, да, почна от запек "процедурата"...уви. Ако се наака веднага идва да уведоми, крие се. Той е с ГРР и при него е аааадски сложно на фона на нормално развиващо се дете. В този ред на мисли - вчера. Излезли сме в кварталното кафе. Гледам го събул си гащите, изакал се и чака (за втори път го прави)...Да де, но децата го видели, уж на по-тайно място се заврял милия. Почнаха да му се смеят. Той не разбира и няма как да се притесни...и хем вътрешно се кефя, че вместо да се наака се е събул и изакал, хем ми идеше да им откъсна главите на другите деца...Как да обясниш и на другите родители, че се радваш на факта, че почти 7гното ти дете се е изакало на публично място...вместо да го свърши в гащите, както прави по принцип...Но да не оаквам темата... Blush

# 528
Джулия, кой логопед ще работи с детето?

Каза ''С Ина''. В сайта Ина Симеонова виждам...Попитах я има ли надежда за наваксване, каза генерално да, но че пак е до конкретния случай. Не знам, хем я исках проклетата диагноза да я знам вече, хем сега пак изкачат милион въпросителни...И както винаги не сме типичния случай, а някакво изключение, описано само по учебниците.... Confused

# 529
Yana_a_n, да, Хриси ще тръгва в първи клас наесен.Съвсем случайно разбрах и коя ще е класната-оказа се майка на едното дете от групата на Хриси от ДГ. Млада, добричка и най-вече съм спокойна, че ни познава и не е необходимо да обяснявам особеностите на детето си. Не знам защо уж се пази в тайна до 03.09., а вече някои майки знаят разпределението. Rolling Eyes
Всъщност и аз мисля да обучавам Хриси след работа, вместо да ходи на занималня. Не е ли сам да си свършиш работата...Сега тренираме с материала от четвърта група и Хриси се радва, че мама е госпожа. Mr. Green
За транспорта на ДЦДУ: Ползва се само ако няма кой да заведе детето. Двамата с мъжа ми работим, дядото и той през зимата работи, а други роднини- нямаме в града.
От есента не знам как ще се развият нещата, защото си имаме пенсионерка на разположение, вместо личен асистент. Но се погрижих разстоянието да е максимално малко от училище до ДЦДУ, т.е. най-близкото училище до ДЦДУ. Wink

Последна редакция: ср, 05 авг 2015, 16:16 от n_alex76

# 530
Джулия, от какво заключи, че става дума за вестибуларно нарушение? Нали ходихте на невролог, не го ли забелязаха?

# 531
Може ли линк от стъпката в икеа?

Как така ще бият детето? Говори с тях това повече да не се повтаря или отиваш при директорката или направо пишеш жалба до регионалната инспекция по образование (май така се казваше). Те ако зя това му посягат не ми се мисли ако направи беля или се сдърпа с дете.
Бихте ли ми дали съвет как да науча детето да съблича блуза?

Не съм я търсила стъпката в сайта - имам си я в къщи. Там имаше 2 размера- по-ниска  и по-висока.
Ние точно за мивката си взехме от по-високата към 20 лв. беше мисля. На щанда с детски стоки.

# 532
Джулия
поеми си въздух и помисли - лошо лошо ама колко да е лошо. Няма как да е толкова лошо колкото си го представяш , има толкова по-лоши диагнози , непреодолими затруднения -  да не споменаваме. Дисфазията се наваксва - терапии, ХБОТ. А жената от Пумпелина ви е казала че е условно напредването защото много зависи от друго фактори - сработване със специалисти, въпзриемчивост на детето, родителите дали участват активно в процеса. Мисля че няма смисъл да уклюмваш а напротив трябва да започвате и толкова.

П.С. Само да кажа че на 3 и половина за детето ми казаха че никога няма да проговри и да бъде социално.

Последна редакция: ср, 05 авг 2015, 18:26 от _re_ge

# 533
  • София

При нас основния проблем беше роден край. Не можех да разбера какво са говорили в час,детето помнете само отделни неща от часа.

_re_ge, може да си купите учебник за учителя по съответния предмет, мисля, че така ще е най-лесно  Hug / имам в ел. вариант, на Просвета, ако Ви върши работа, мога да го пратя/.

# 534
Ще запиша час и за Олга Георгиева, все пак да чуя поне 2 мнения. Попи, тя си има проблем с моториката от бебе, нали проходи почти на година и 7.

# 535
Благодаря!  А за всяко издателство учебници ли има... Глупав въпрос разбира се че трябва. Това трябваше госпожата да ни посъветва да направим....но както с всичко никой освен нас самите не е заинтересован я прогреса на децата. Благодаря отново!

Разбира се че искам електронен вариант Ще ти пиша на лични от вкъщи.

# 536
  • София
Благодаря за споделеното, момичета! Полезно ми е да обменяме опит.

Разбира се, че обучението на децата е предимно грижа на родителите. Сега повтаряме математиката с Теа, това и е най-слабото място.

Книга за учителя по Роден край е добра идея, то във втори клас май беше Околен свят.

Общо взето, виждам я, че напредва, но не е на нивото на връстниците си.

Черешката на тортата е, че цяла година ще учи втора смяна. Направо виждам какво спане ще падне в клас след 13:30.

# 537
Момичета, в момента съм в усилена кореспонденция с една болница за ХБОТ в Нюри, Ирландия. Има център в Дъблин, но там отказват да работят с деца, така че ще пътуваме.
Искам да попитам по специално Доника и Сауле какви показатели на барокамерата и кислорода трябва да искам като информация? Изпратили са ми колко е налягането. Имаше една група ХБОТ във фб, по едно време бях влезнала там, но незнайно защо не я намирам сега.

# 538
Попи, и ние ходим  в тази барокамера. Не са ме питали аз да си казвам показателите. Там приемат дечица, подписваш декларация и от там насетне те си знаят.

# 539
Нито Светла Картунова, нито Олга Георгиева са в София, а исках второ мнение. Ще бъда благодарна за съвети към кой логопед да се насочим за консултация с нашия проблем.

Общи условия

Активация на акаунт