Трудно проговаряне -тема 18

• 136 083
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
Julia_21, аз не съм от София. Но, ти започни терапия. Пък ако не се сработи детето тогава ще търсиш друг логопед. Консултацията няма да избяга. А няма гаранция, че детето ще се сработи със специалиста, и тогава така или иначе ще търсиш друг специалист. Твоето дете вече е на 3,5 и терапията трябва да сте я започнали.

# 541
Попи, и ние ходим  в тази барокамера. Не са ме питали аз да си казвам показателите. Там приемат дечица, подписваш декларация и от там насетне те си знаят.

Джули, вие нали в София ходите, не в Нюри.
Мисълта ми е, че барокамерата, в която се съгласяват да пуснат детето е с налягане 1.5 ata(16,5ft). Казаха ми, че има барокамери с доста по-ниско налягане, т.е. не всички са едни и същи. Мисълта ми е каква информация да изискам от центъра за барокамерата, за да съм сигурна, че е достатъчно ефективна, защото ако не е ефективна да си стягаме куфарите за бг след някой месец. Помня също, че в групата за ХБОТ имаше информация за качеството на кислород, което се подава, но имам само бегли спомени. Та какво да ги попитам тия хора в центъра?

# 542
  • София
Линк за ФБ групата https://www.facebook.com/groups/1455468021382245/ 1,5 налягане е добре Simple Smile
Julia_21 , Ина е логопедката, с която работи Гого вече 3г. Доволна съм. Той си я харесва. Понеже той е силно апатичен прави чудеса от храброст, за да му спечели вниманието. Имаше един момент, в който всеки един материал за него беше с цифри и учеха чрез цифри

# 543
Запазих час и за Милена Макавеева. Иначе почваме, да, просто чисто логистично след месец ще ни е буквално невъзможно пътуването. Но поне да стартираме.

# 544
  • София
Запазих час и за Милена Макавеева. Иначе почваме, да, просто чисто логистично след месец ще ни е буквално невъзможно пътуването. Но поне да стартираме.
До преди няколко месеца Милена и Нина диагностицираха заедно Wink

# 545
# 546
Здравейте!Не намерих друга подходяща тема да задам въпроса си.
Първо искам да пожелая здраве на децата и търпение на родителите.
Питам от името на мой възръстен колега.Добър приятел,който много ми е помагал.Вече 8г работим заедно.Накратко.Има внучета близначета.Вече на 6г.Познавам децата.До 3г не говореха.Изобщо.Проговориха около 4г с думички неразбираеми за останалите.Липсваха много звуци.После и кратки изречения.Към момента са с беден речник.Заместват думи с жестове и звуци.Няма правилен словоред,няма род и число в повечето случаи.Липсват на,по,че... в изречението.Липсват звуци.Има доста думи неразбираеми.Като ги караме да повтарят правилно ,някои думи изобщо не успяват.Общо взето това е.Посещават логопед в градината.Майката категорично отрича проблема.Никой не може да я накара да ги заведе на какъвто и да е лекар.Вече са в много обтегнати семейни отношения.Единственият въпрос е -дали ще успеят сами да преодолеят проблема?Имат ли шанс да се научат да говорят правилно без професионална помощ?

Благодаря на който ми отговори.

# 547
деси,
по-скоро не.
Нали работят вече с логопед?!

# 548
Само в детската градина.От трета група или от 5г.Сега лятото -не.Услугата се предлага само
през учебната година.Мисля че е два дни в седмицата по половин час или по-малко.Трябва да попитам точно.

# 549
Без да обсъждам другото което много по-важно , звукопроизносителни проблеми рядко, да не кажа никога не се преодолявам самостоятелно. Пример давам с френското  Р или често липсващото Л заместено с Уъ, а има звуци за които трябват специални инструменти с които логопед притиска за да мое детето да "усети" кое къде трябва да стои в иустата , както и упражнения с логопед и в къщи .

# 550
Благодаря за отговорите.Колегата /дядото/ преди време ме помоли да му намеря букварчета за първи клас и от онези книжки където се повтаря по пунктир ченгелчета и кръгчета и т.н.Искаше да ги занимава.Каза ,че не разбират ,какво иска от тях.Да повтарят по пунктира.Наскоро ми каза,че вече си познават буквичките.Иска да ги научи на стихчета.Каза,че не могат да запомнят куплетчето.А и бъзо губят търпение.Общо взето се е отказал и той.Не ,че може да помогне много.Дори не знае дали е правилно.Казва,че му става мъчно ,защото децата се мъчат да повторят думичката,но им е очевидно трудно.Не успяват.
Някой успяват.Преди 2-3 месеца за първи път казаха папагал.Но и досега не правилно.
Ами не знам сега как да му кажа това ,което ми казахте.Много ще се разочарова.Имаше надежда нали все научават по нещо.А даже се надяваше за първи клас да са добре.

# 551
Проблемът е преди всичко родителски, а там докато родителя не приеме и признае проблема у не падне до дъното на самосъжалението няма как да тръгне да се изкачва и да дърпа децата. Малшанс за близнаците, жалко...

# 552
Благодаря отново.Ще се отпиша от темата.

# 553
Кажи на дядото да окажат семеен натиск на майката и да заведе децата при специалист. Много странни хора има на този свят! А този манталитет ''да не се разчуе, че детето ми е проблем'' е направо ooooh!

С тези проблеми децата трудно ще започнат първи клас, ще започнат да трупат забавяния и накрая няма да бъдат в състояние да се справят с материала.

# 554
  • София
Милена беше съуправител в Пумпелина, но се отдели Wink На мен лично ми допада като специалист, тя направи диагностика на времето на големия (на малкия я прави Нина). Много майки от форума обаче не я долюбват...както повечето специалисти - има доволни и не Wink
Деси, извинявай, къде живеят децата? От днес почна организацията по един проект за Ранно детско развитие, в който ще взема участие като родител, който да убеди другите родители, че детето им няма да израсте проблема , а има нужда от специализирана помощ...

Общи условия

Активация на акаунт