Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 722
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 2 235
Zon, за региона, за който говориш, традиционно правят такива изследвания, тъй като има много високи хора. Тези изследвания, които споменаваш, обаче са валидни само за хора, които носят изцяло техните гени. За деца от смесен брак, например, тези изследвания не дават валидни резултати.
Поне аз така разбрах.

Не, не правят традиционно изследвания правят при отклонение и съмнение за проблем, както и на всякъде по света.

http://www.blitz.bg/article/30148

# 2 236
  • софия
Ха, стига с тези отплесвания! През няколко поста и се заплеснем в някаква безкрайно отплесната област!!!

# 2 237
  • Пловдив/София
Аз преди да имам дете исках 3, сега не съм сигурна, но поне 2 все още искам. Чисто логистично обаче не го виждам- не говоря за финанси само, ами каква ще е тази кола, която да събира 3 детски столчета + двама възрастни + багаж + поне една количка + кошарки? Освен това се слува двама души като гледаме бебето вечер да сме като след война, едвам гледаме и сме перманентно изморени. Не го виждам умножено по три, камо ли сама...И все пак идеята е хубава, ако  имаме възможност и ентусиазъм, може и да го направим. Със сигурност обаче трябват много средства и висок стандарт на живот- огромна кола, огромен апартамент (най-добре къща), може би и детегледачка...Факт е, че в САЩ например е напълно нормално семейство с 4 деца, с 5 също има доста. Там с две е рядкост по-скоро.

# 2 238
  • София
голяма.

# 2 239
  • София
В темата МНОГОДЕТНИ МАМИ детайлно сме издискутирали прагматичните теми от сорта на какъв автомобил (минибус), заповядай да ни прочетеш, да не се повтаряме и тук.

# 2 240
"двама души като гледаме бебето вечер да сме като след война, едвам гледаме и сме перманентно изморени"

Ми вкарайте малко оптимизация и ефективност.

А задължително ли е да пътувате всички заедно в най-трудната възраст на децата? Има и друго решение- не пътуваш.

# 2 241
  • София
"двама души като гледаме бебето вечер да сме като след война, едвам гледаме и сме перманентно изморени"

А задължително ли е да пътувате всички заедно в най-трудната възраст на децата? Има и друго решение- не пътуваш.
О, чудесна перспектива. Седиш си вкъщи 2,3,4, години и обикаляш около блока. Направо прелест.

# 2 242
каква ще е тази кола, която да събира 3 детски столчета + двама възрастни + багаж + поне една количка + кошарки?
Има достатъчно варианти за превоз при по-големи семейства. Обсъждани са напоително не само в подфорума на многодетните, ами и тук, в Клюкарника. Купуването на голяма кола с 5+ места, тип "ван" или микробус, не е единственото решение. Има обикновени коли, които събират 3 детски столчета, а за допълнителния багаж може да се монтира багажен куфар на покрива - много практично нещо, между другото. Но и малко се преувеличава багажа, смятам. Ние сме с деца с малка разлика и никога не сме пътували с повече от една количка и една кошарка. Семействата с близнаци са изключение.
Със сигурност обаче трябват много средства и висок стандарт на живот- огромна кола, огромен апартамент (най-добре къща), може би и детегледачка...Факт е, че в САЩ например е напълно нормално семейство с 4 деца, с 5 също има доста. Там с две е рядкост по-скоро.
Не съм съгласна, пак твърденията са преувеличени. Достатъчно средства- да, но не и особено висок стандарт, нито огромна къща и огромна кола. Категорично не.
А това за САЩ не е вярно. Моделът е семейство с 2 деца - за хората от средната класа говоря - образовани, с професии, работещи, среден стандарт на живот. Многодетните се срещат масово при по-ниските класи население и понякога при сериозно богатите. Ходивудските филми не са американската реалност.

# 2 243
Да, с почивките е по-трудно наистина, особено докато са малки децата. Ние сега ходим на почивки, като наемаме къща или вила във вилно селище. През пролетта например, ще ходим ето тук:http://izgreva-sandanski.com/bg/houses/#sthash.nSRhVLwt.dpbs
За голямо семейство с малки деца е супер, има всички удобства, имат и кошари.

Абе варианти винаги се намират - и за превоз, и за почивка, драма няма.

# 2 244

О, чудесна перспектива. Седиш си вкъщи 2,3,4, години и обикаляш около блока. Направо прелест.
[/quote]

Я пак прочети. Казах не е нужно да пътувате всички заедно. Което значи: не с всички деца; без децата; в две коли; на по-близки дестинации (има такива, по-далеч от блока, но по-близки от 100 км., да кажем). Може да не пътуваш с кола. Може да вземеш допълнителни шофьори. Може всеки родител да се разходи с по 1 или 2 от децата, в зависимост колко са лесни. Може да наемеш вила и да смениш средата, без да се налага непрекъснато товарене и разтоварване. Такива ми ти работи. Татко гледа децата у дома, ти отиваш някъде. Или обратното.

И да, след като станат на по 5 поне, пътуването изведнъж ще се улесни. А преди това- защо да си го причиняваш, къде има да ходиш? Или искаш семейна ваканция като по филмите...ама животът не е филм.

# 2 245
  • София

Ама вие щото не сте запознати - потребителката понеже не може да се оправя с нейните, най-яко било да не водиш никъде детето си до първи клас поне.
Въобще по всякакви въпроси се обръщайте към нея, тя знае най-добре.

# 2 246
  • Пловдив/София
Аз не искам да предизвиквам спорове, просто казвам какво би ме спряло мен чисто практически за три деца. Нали за това е темата? Разбира се ако истински го желаем, ще намерим начини и това са само затруднения, преодолими.

Определено и за мен не е вариант да си седим вкъщи. С номер 1 пътуваме от първите му месеци, на 1 месец беше на море, на 2 на планина. И хич не ни е било лесно, защото е ревливо бебе и някои пътувания бяха кошмар, въпреки това не искахме да се заключим вкъщи за 1-2-3 години. При нас кола под 7 места за 3 деца няма да свърши работа, багажник отгоре вече имаме, колата е комби и когато пътуваме с още един човек, едва се събираме дори сега.Но ние имаме и куче, т.е. почти все едно две деца ги броя  Wink

За американските семейства говоря от лични наблюдения по туристическите атракциони например, т.е. минимум средна класа, едва ли най-бедните пътуват много.  Не говоря на база филми, разбира се (всъщност по филмите май масово децата са 2).

# 2 247
Елица, броиш ли го за "справяне с дете", ако е ревало, пътуването е било кошмар, но въпреки това на инат сте успели да го реализирате? Тоест да се транспортирате физически от точка А до точка Б.

Аз не съм се заключвала у дома никога, просто си модифицирам пътуването. Или е въпрос на чест всяка година да се транспортирате от София до Обзор, каквото и да стане? Или да закараш четиригодишно в Лувъра?

Или детето ми е било "лишено от почивка", защото съм го закарвала само на вила? Е, на същата тая вила мога да гледам и три. Не ми се навира в хотели, сори, дори да дават точки за добро родителство.

# 2 248
Пътуването на дълги разстояния с малки деца си е предизвикателство, наистина. Но с чести почивки и добро настроение, нещата не са толкова трагични, колкото ги описвате. Обикновено децата обичат да пътуват и често си поспиват по време на път.

# 2 249
Дефинирайте точно "пътуване". Дали е междуградско, градско, кратък излет, базиране в хотел и еднотипно посещаване на плаж или включва културни забавления? С кола, автобус, самолет, кораб- кое се води пътуване? Защо се предприема пътуване- необходимост, удоволствие, не ви свърта у дома?

Защото някои от тия видове пътуване съм ги правила с дете, и на море съм го водила, не е "лишен". Но това не значи, че не беше ужасно на моменти.

Също така с разлика от 5 г. се сещате, че дори две деца имат напълно различни изисквания и възможности, така че методът "разделяй и владей" също не е лош.

Общи условия

Активация на акаунт