Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 687
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 2 625
Ли това в коя държава е? Много съм впечатлена.

Австрия. Конкретно за Виена мога да говоря.
Иначе мога и да гарантирам и за информацията от една друга тема, че в Долна Австрия примерно децата над три ходят на държавна градина, която е до 12:30, после вкъщи.  Ще ходиш на частна следобед, но, ако въобще частна има.

Но не се впечатлявайте прибързано. Тукашните градини не предлагат такъв комфорт, както българските. Нямат отделни спални примерно и спят на душечета на земята, което шокира маса българи и не могат да се отърсят от шока с години- правят се снимки, следват драматични разкази с ококорени очи итн Laughing  Две дами отговарят за 25 деца, тук разлика държавна-частна няма. И в храната стандартът е един и същ, тъй като доставчиците са две огромни фирми. Градините в централните квартали ползват обществените паркове, нямат собствени, което понякога води до това, че да не излизат всеки ден (примерно, ако няма необходима бройка придружители).

# 2 626
В частните не са само деца на мутреси, има и деца на силно работещи майки.
А ако знаеш какъв "смислен" разговор се получава на родителската маса на рожденния ден Shocked Embarassed.

Децата, както и родителите, бързичко се разделят. Просто забелязвам кои са му приятелчета. Не са децата на мутресите- с тях дори има известен конфликт.

Не знам какво общо имат партитата с не-водене на болно дете. Щом ти пука за детето, явно няма да го водиш болно.

От друга страна ако още в началото се бях замислила как да направя максималното за едно дете, може би и аз щях да си остана с едно. То и за една бройка да остана де...и щеше да е с програма направо за показ.

Чакай да се сетя: първи рожден ден- торта, събрахме се възрастни. Втори рожден ден: торта, семейни приятели на ресторант, той си намери някакви деца в ресторанта, с които да играе. Трети- същото. Четвърти- пак същото, само че му подарихме и пътуване като за него в близката околност. В градината- торта и почерпка за децата. Пети- същото. Шести...ще го измисля, след месец е, може би пак ще е същото.

Изобщо, аз съм от тия майки, които дават това, от което има нужда, обаче няма да си мръдна пръста за това, което се смята за модно. И със сигурност няма да сътворя дете, което е расло с усещане, че е център на вселената и цялото семейство трябва да му изпълнява идеите. И без това сега се смята за принц.

Изобщо, работя в посока да направя среда, в която две или три деца да се гледат приятно, на автопилот, без много планиране и усилия, без стрес за тях и мен. Ако ми се приискат екстри, ще ги има, но няма да хукна по задължение да доукрасявам детсвото- като да позлатяваш лилии, няма да станат по-красиви, но ще увяхнат... Нито пък ще се доближавам до тази порода майки...брррр...

# 2 627
Изобщо, аз съм от тия майки, които дават това, от което има нужда,

И мислиш, че детето ти има нужда да се съберете възрастни на ресторант за неговия рожден ден.

# 2 628
Детето има нужда от внимание, обич, усещане за празник. Ако го съвместим със семейния празник- защо не. Във всеки случай кажи ми защо детето да има нужда от панаирджийски кич на рождения си ден.

Детето освен това има нужда от модел и идея за живота, а моята идея за живота изключва някои видове фриволност и панаирджийски кич.

Кажи ми сега с какво съм навредила, ако детето ми не е бесняло с други 1, 2 и 3 годишни един ден в годината...

# 2 629
  • където ми харесва
Аз само да те питам, Мамасита-сина ти е голям вече, ти консултира ли се с него как иска да си празнува рождения ден, или ще го направите както ти си решила?

# 2 630
Аз на моите деца смятам съм дала също обич, внимание, усещане за празник, но съм ги  пускала и да поскачат някъде. Едното не изключва другото, не е задължително да са лишени от горното, щом са канени и са ходили на рождени дни.

# 2 631
Да, голяма радост за детето е да се съберат възрастни да ядат и пият. И много възпитателно.  Поне ги заведи на Аида.

# 2 632
   Ужасно.

# 2 633
Детските ми рождени дни, които помня, се състояха от част възрастни на маса и част панаирджийски кич с други деца. Първата част ми беше ужасно скучна, втората чаках с нетърпение.

# 2 634
Стоенето с възрастни на маса ми е от най-смотаните спомени от детството... Часове и часове приказки за неща, които не разбирам. Нямаха край тези събирания. Laughing

# 2 635
  • Куциндрел
Първият рожден ден на детето може и да се направи само с възрастни. От там нататък за РД-тата си трябват и деца.
1-ви РД на детето - събрахме кой ли не у дома. Crazy
2-ри и 3-ти РД на място където бяха канени само приятелчетата му от квартала с техните родители.
Супер купони бяха, особено последния, защото детето расте и нуждата му да общува с връстници се увеличава. Детето се прибра с песен на уста и след 2-рия му РД, и след 3-тия.
За ДГ нищо особено не сме правили, защото още не познаваше добре децата. Вече догодина ще мислим.

Присъствах на един рожден ден скоро - възрастните на една маса, а за децата имаше друга маса. На мен ми се стори ужасно. Децата пак идваха при нас, а другата маса си стоеше така наредена.

# 2 636
Аз да си призная миналата година минах с РД по роднински и за най-голямото. Детето искаше да празнува, но за беда е родено в отпускарски сезон.  Приех го философски, все някога трябва да научи, че не всичко става както го искаш. Колкото по-рано, по-добре. Сигурно за много ще съм лоша майка, но ако резултатът е човек стъпил на земята, нека съм лоша.

# 2 637
Допълвам, че рожденият и именият ден ми бяха любимите дни от годината и на тях очаквах панаири, пирамиди, фараони, кастофони, бонбони и каквото още се сетите. Дори възрастните на маса бях склонна да изтърпя в името на панаирджийския кич.  Laughing

# 2 638
Аз само да те питам, Мамасита-сина ти е голям вече, ти консултира ли се с него как иска да си празнува рождения ден, или ще го направите както ти си решила?

Не е голям, на 6 е. Нямам навика да се консултирам с шестгодишни. Ще му слушам мнението след една възраст- 13. Колкото до мнението му- той е израснал с много контакти с възрастни и по-малко с деца извън градината. Така че искаше да си направим барбекю и да поканим нашите приятели.

Всъщност съм го водила на две оперети и една опера. Хареса му.

На децата им харесва това, което им представиш. Харесва му и да се събираме. Не смятам, че "социализация" задължително значи събиране на деца на еднаква възраст. Събирам го с всякакви хора и му е интересно. И с по-големи деца, и с по-малки, и с възрастни.

Изобщо не знам защо трябва да имам идеята, че следва да организирам детски рождени дни по някакъв модел. Първите три години изобщо са си празнуване по-скоро за възрастните. Честно- кой си спомня собствения си пръв рожден ден?

# 2 639
  • sofia

Присъствах на един рожден ден скоро - възрастните на една маса, а за децата имаше друга маса. На мен ми се стори ужасно. Децата пак идваха при нас, а другата маса си стоеше така наредена.
Няма да им правите фън, я!
Истината е, че за да се заиграят децата (особено 3-4 годишните) трябва някой да ги поведе, да им организира нещо, да им покаже игри, танци, песни. Този фън приветствам, много добре се отразява на децата.

Общи условия

Активация на акаунт