Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 660
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 2 640
За това е аниматорът.

# 2 641
Не е задължително да се празнува по модел, но от 3 нагоре (първият рожден ден, който си спомням) е добре да е весело и шарено на един детски рожден ден. Човек може сам да си направи модел по свой вкус и пак да е весело и шарено, не е казано да се състезава с другите майки от градината.

После детето ще има какво да си спомня - аз помня невероятни детайли от детските си рождени дни, съпроводени от безкрайна поредица възрастни на маса, която ми се размива през годините.

# 2 642
  • където ми харесва
Абе, много интересно. Моя син е малко по-голям от твоя, Мамасита, но след като мина третата си година, винаги съм го питала как желае да отпразнува рождения си ден и съм се съобразявала. И да, имало е възрастни, негови връстници и по-големи деца, но празника е протичал не според моите желания, а според неговите. И аз смятам, че дете на 6 години е достатъчно голямо,за да знае как иска да протече неговия личен празник.

# 2 643
  • Куциндрел
Имаше детски кът, но бяха казали, че не искат аниматор на въпросния РД.

А на моето - избирам такова място, което има детски кът, събира само празнуващите и на моето му харесва да ходи там. Децата нямаха нужда от аниматор. Голяма игра беше, чат-пат някой от родителите им хвърляше по едно око, после децата танцуваха на Кокошка край хамбара и т.н. И те, и дъртите си изкарахме чудесно. За 2-ра поредна година, надявам се това място да продължава да работи. Peace

Дали някой помни... едва ли. Но емоцията си остава някъде в теб. Не е задължително да помниш, но е хубаво да имаш положителни емоции.
/аз не помня доста неща, колкото повече одъртявам, толкова повече забравям./

# 2 644
Аз също съм на мнение, че за деца под 4 години партита за рождени дни са излишни. А детски рождени дни тип "малка сватба" са ми откровено смешни.
Първите 3-4 рожд. дни при моите деца сме отбелязвали винаги така - събиране в къщи на приятелски семейства с деца на торта/сок/кафе, 2 часа приятни разговори, кротка игра и толкоз. От 4-5-тата година нататък, обаче, детето иска и има нужда денят му да е специален, помни рожденни дни на приятелчета, планира своя рожден ден. Класическия немски детски рожден ден е събиране на няколко приятелчета в къщи (макс. около 10 деца) с игри, моделиране/рисуване/готвене, търсене на съкровище, леко хапване. Децата са без родители. Правилото "колкото години-толкова гости" намирам за разумно, като разбира се, допълнителни 1-2 деца не са проблем.
Аз лично съм организирата следните варианти за рожден ден на моите деца.
-готварско парти в къщи на тема "Леденото кралство" -беше страхотна веселба за децата. Десетина 5-6 годишни кифлички в рокли на Елза и Ана правиха принцески корони, после правиха сами пици, после точиха и изрязваха тесто за курабийки, ядоха пиците и духаха свещите на тортата, докато се печаха курабийките, после украсяваха курабийки и мъфини, после ги ядоха. Игра "Туистър" около половин час и танци-манци още половин час.
-кино-парти. Заведохме гостите на кино с половинчасова специална разходка+беседа  из "тайните" помещения на самото кино, вкл. и апаратната, децата получиха по метър филмова лента, позволиха им сами да си налеят напитка и да си сипят пуканки и ги пуснаха най-първи в залата. На рожденика му беше позволено да натисне копчето за "старт" на филма.
-музейно парти - в природо-научни музеи става най-хубаво - пак около 2-3 часова обиколка с музеен служител, леко похапване в специална зала в музея плюс малък подарък за всяко дете
-Зоо-парти - в зоологическата градина, пак със служител, куиз-разходка с интересни въпроси за животните, с голяма награда накрая за позналия всички отговори и утешителни награди на останалите. Сладолед, геврек и игра в парка към зоо-то.
-Парти с куклен театър - куклена актриса организира частни партита за деца в специално помещение - малко представление само за детето и гостите му на избрана тема, после рисуване на лица, правене на маски, африкански танци и специална приказка. Свещички и мъфини.
-Парти в басейн- в повечето басейни организират рожд. дни с игри във водата, леко хапване и мега веселба. Условие е децата да могат да плуват, но това тук не е проблем. Плувните умения са почти задължителни след 6-7 год. възраст.
- Парти с учене на правилата за движение и пътните знаци- децата са по двойки на малки коли с двигател, с инструктор, на обезопасен полигон, хем полезно, хем забавата е максимална.

Следващият рожден ден ще е на картинг.

Възрастни нямат място на детски рожденни дни. Препълнени маси, акцентиране на хапването и пийването, както и ресторантски детски рождени дни според мен е мега тъпо.

# 2 645
Спомних си рожденните дни от детството ми - не само моите, но и тези на съученици и приятели. Винаги се правеха по един типаж - в дома на рожденника. На масата имаше предимно плата със сандвичи, безалкохолни напитки, някакви дребни сладки и накрая торта. Увършаване на къщата, танци и много игри. Много обичах тези рожденни дни.

# 2 646
Сбъдваща мечти , всичко това е приложимо и се прави и тук, в България. Моите деца са присъствали на рожден ден тип:
кино;
боулинг;
музейно;
зоо;
в басейн;
някакви стрелби, но не пейнт бол;
картинг;
сигурно пропускам нещо.

# 2 647
Наскоро:
Синът иска да си празнува рождения ден в точно определен клуб, което ще струва към 2 хил лв. Аз  посъветвах майката да му обясни, че това са страшно много пари за рожден ден, нека да го отпразнува по-скромно и с разликата да направят нещо смислено.
Отговорът беше, 'аз не го възпитавам така'. Мен честно казано ме озадачи. Може и да не съм права, но според мен, децата, които имат реалистична представа за живота, по-лесно приемат неизбежните трудности. Сигурно има и друга гледна точка, че когато детето получава това, което иска, става уверен себеуважаващ се човек, но някак си аз не виждам как дългосрочно можеш да го предпазиш от реалността.
Не казвам, че съм права, даже ми се струва, че си гледам децата малко по-сурово отколкото е необходимо, но някак си не мога да видя доброто в това да пръсна сума ти пари за нищо заради каприз.

# 2 648
Спомних си рожденните дни от детството ми - не само моите, но и тези на съученици и приятели. Винаги се правеха по един типаж - в дома на рожденника. На масата имаше предимно плата със сандвичи, безалкохолни напитки, някакви дребни сладки и накрая торта. Увършаване на къщата, танци и много игри. Много обичах тези рожденни дни.
И моите спомени са такива. Сандвичи с руска салата, майонеза със сирене, салата снежанка, масло със салам...ммм. Вършеехме навсякъде и когато на възрастните в къщата им прималее ни изритваха навън да довършим игрите.

На моята госпожица и в днешни времена рождените и дни са същите.

# 2 649
Когато децата са по-големи и се познават наистина, а не само с повърхностна връзка, предполагам няма нужда от аниматор, който да им измисля игри.

Songes, детето ми има "фън" по-често от по-ранните поколения. Има 4 празника на градината, някой и друг рожден ден, водене напред-назад, забавления в мол. Така че не го гледам заключен в килер. А и виждам, че му е интересно все още да е с нас. Когато стане способен да си измисли вида парти, ще помогна, обаче не ми харесва заедно с майчинството да ми се вменяват и прекалени организаторски роли.

# 2 650
Сбъдваща мечти , всичко това е приложимо и се прави и тук, в България. Моите деца са присъствали на рожден ден тип:
кино;
боулинг;
музейно;
зоо;
в басейн;
някакви стрелби, но не пейнт бол;
картинг;
сигурно пропускам нещо.
Знам, и намирам това за страхотно.
Защо тогава, обаче, масовият детски рожден ден е на ресторант или в клуб, за което се харчи едно малко състояние?

# 2 651
Сигурно има и друга гледна точка, че когато детето получава това, което иска, става уверен себеуважаващ се човек, но някак си аз не виждам как дългосрочно можеш да го предпазиш от реалността.

По-скоро това е другата крайност, не другата гледна точка. Няма как да стане уверен себеуважаващ се човек, ако му се изпълнява всяка прищявка, защото в момента, в който трябва да се оправя самО, няма да знае какво да прави. Истината е някъде в "златната среда" - да получава това, което иска, в разумни граници (теоретично с напредване на възрастта то би трябвало да започва все по-самостоятелно да определя тези граници и да съобразява самО исканията си с тях); да допринася за получаването на нарастваща част от това, което иска (също съобразно възрастта); да са научи да е щастливо с това, което има. На теория звучи лесно, разбира се, на практика (поне според мен) не е толкова лесно да се постигне добър баланс между желанието да осигуриш щастливо детство и желанието да възпитаваш в това, което ще е от полза на по-късен етап.

# 2 652
"Синът иска да си празнува рождения ден в точно определен клуб, което ще струва към 2 хил лв."

Ако "детето" е на 16 и клубът включва и алкохол и стриптийз, може:)

# 2 653
Защо тогава, обаче, масовият детски рожден ден е на ресторант или в клуб, за което се харчи едно малко състояние?

За по-малките е това. И не бих казала, че се харчи състояние - според зависи.  

# 2 654
Детето е на възрастта на моите. За 16 годишен, пък съвсем е много.

Maria.St, така е, много по-трудно се намира баланса отколкото човек предполага.

Общи условия

Активация на акаунт