През февруари няма скука - АПРИЛчета ни радват тука! - ТЕМА 15

• 30 133
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Може да е алергия? Пиеш ли лекарства? Намажи ги с ментолов спирт.

# 106
  • Под кленовите дървета
Да, Маце, тук институция Баба не съществува. Те са по круизи,младите сами се оправят. Всичко подходящо като сосове се готви и замразява, крем супи също, дори едни кифтета съм замразила, готови вече спагети с риба тон, каквото се сетиш.

за потенето - и аз съм така, вир вода ставам докато спя, а държим 18 градуса #Crazy

# 107
  • Бургас
Спокойно бе,тия баби дето най се пънат да помагат преди раждането,после много бързо се скатават. Личен опит  Peace
Аз изкарах на шоколад и кисело мляко всички дни ,в които бях в болницата. Понеже ми правиха кръвопреливане на две банки та мъжа ми и майка му дадоха кръв и им дадоха по 7 шоколада та поне за шоколад пари не давахме. Laughing

# 108
Много сте продуктивни с писането. Добре, че и с имената на теми се справяте също толкова добре.
Po3u, благодаря за труда  Peace

И аз имам болки в кръста, опашката, контракции, ритничета и на всичко отгоре от два месеца след грип и кашлица съм с хрема. Поне киселините се позагубиха от няколко дни, та вече не повръщам. И при все това, все още обикалям по цели дни навън по лекции, лекари, изследвания, магазини. Другата седмица през почивните дни се пренасяме вече с всичкия багаж и ме чака подреждане, пране, чистене  ooooh!
А съм тооолкова бавна.

Мен ме вълнуват в момента две теми: 1. избор на педиатър в центъра (около ЦУМ и бул. Дондуков). Вече две с добри препоръки и мнооого хора пред кабинета ме отрязаха - чакали много бебета (в 3та поликлиника и 2ро ДКЦ съответно на Искър и пл. Славейков). Предстои утре другиден да посетя трета, която вече ми е далече - в 17то ДКЦ до театър Зад канала, но е от препоръчаните. Ако и тя ме отреже, трябва или да избера просто някой без препоръки и пациенти Thinking в тези ДКЦта, до които ще стигам с количка/слинг, живот и здраве, или да пътувам с някакъв транспорт до големите болници, което много мами не ми препоръчват. Моля, ако знаете добър педиатър в тази част на София, пишете ми  Hug
2. Някой вече направи ли си преглед при офталмолог за нормално раждане? АГ, който ми следи бременността ми каза да потърся лекар, който използва метод призма на Голдман, защото само този метод два инфо дали е ОК каквото трябва за нормално раждане. Намерих такъв офталмолог, доцент, обаче той ме заплаши, че прегледът изисква разширяване на зениците, което предизвиквало контракции и трябва аз да си реша дали да го направя, щото той "не разбирал от тези неща"?! (но достатъчно разбира, че да ме наплаши ooooh!). Аз тогава се съгласих да го правя и се уговорихме за друг ден, защото процедурата е по-дълга, но после звънях на лекаря, при когото ще раждам и той ми каза, че и 12 диоптър да имам мога да родя нормално и няма смисъл да се натоварвам сега с това изследване. Иначе не било страшно, че предизвиквало контракции. Моят диоптър не е голям, около -1, но съм малко фрик да си проверя и изследвам всичко. Ако някой има опит ,моля да сподели.

# 109
....Някой вече направи ли си преглед при офталмолог за нормално раждане? АГ, който ми следи бременността ми каза да потърся лекар, който използва метод призма на Голдман...

Аз правих преди 3 седмици този преглед, диоптъра ми е -2.75. Нямам астегматизъм. Всичко мина за 10 минути без разширяване без нищо. Каза, че нямам противопоказания и така. При положение,че си слага подписа под становището, не мисля, че офталмоложката при която ходих ще си прави експерименти като ме претупва.

# 110
Мами хелп, започват да ми излизат супер ситни червеникави пъпки по корема и ме сърбят, от какво може да е
Дано да не е нещо сериозно (шарка). Приемаш ли медикаменти някакви? По възможност отиди на алерголог, като за всеки случай си снимай обрива. Ако си от София, в ДКЦто на Александровска мога да ти препоръчам лекар.

# 111
  • софия
Аз ходих на лекар за очите, праща ме при втори за мнение.Диоптъра ми е -  6.Първият път  раждах секцио по тази причина.

# 112
  • София
Аз мойта свеки я отрязах от самото начало, защото като идваше и бебето почваше яко да реве и забраних на всички до 40-тия ден да идват вкъщи, че влияят зле на бебето.
А после, като се опиташе да ми се меси за нещо от отглеждането и казвах - лекарката ми каза така и тя млъкваше, много уважава мнението на лекаря Simple Smile Уф, като си помисля, че и аз ще съм свекърва на двама сина и ми става малко гузно спрямо свекито. Дали и мен така ще ме отрязват снахите...  Rolling Eyes

Иначе майка ми беше при мен първите 2 седмици и съм и много благодарна за това. Защото особено след секцио в началото си има болки и придърпвания и е по-трудно и бебе да гледаш и да шеташ, та тя ми помагаше основно за домакинската работа, а аз по цял ден лежах и кърмех бебе. За щастие тя не ми се месеше в отглеждането.

pokita - на мен предния път ми разширяваха зениците 2-3 седмици преди раждането, като ходих на пълен очен преглед. Не бях чувала, че това предизвиква контракции, не съм имала проблеми след това.

# 113
И аз се вкл към дилемите с офталмолога...на едното око ми е 3 диоптърът. Досега предишните няколко години ходех 1 път годишно при една детска лекарка. Сега да ми препоръчате някой офталмолог в Пловдив? Мн ме е страх да не ми каже заради очите секцио!

# 114
  • Варна
Здравейте,
да питам 2 неща:
1. Ако бебето е по-голямо -т.е. върви по-едро, може ли да се роди преждевременно, защото му е  прекалено тясно?
2. Правя списъкс бързи яденета и манджи. Ако се сещате за някакви, моля пишете. Освен яйца  Grinning

# 115
paKris мисля, че изобщо няма връзка това за големината и преждевременното раждане. Не се шашкай, моето беше голямо и го преносих дори.
Тази вечер хапвахме много вкусна запеканка Simple Smile Картофи, лук, бекон. Накрая малко настърган кашкавал и си готова.

# 116
Относно бързите манджи ето няколко предложения
Миш Маш
Крем супи - всякакви
Паста с всякакъв сос
Гюведжета
Гювеч
Печени картофи - цели във фурна
Дупени картофи - измити с кората и на две отрязани, наредени в тава отгоре с по едно беконче на всяко
Спанак/Гъби/Тиквички с ориз
всякакви неща за печене- наденици, суджук, кърначе и прочие
Фиш Фингърс

Свекървата за сега не се бърка, дано така остане

# 117
  • София
pokita,  при кой педиатър ще ходиш в 17 ДКЦ? Нашата педиатърка е там също - д-р Коцева.
Моята свекърва изказваше мнение от време на време в началото,  но дадох да разбере, че не е много според моите виждания.. По трудно става като пораснат децата с хранене, други навици и глезотии, особено ако детето се оставя да го гледат. Те (свекървите) знаят, че не трябва така да правят,  но как да откажат на внучето, това няма как да се случи.... Е това много ме вбесява. До сега по стечение на обстоятелствата не съм я оставяла каката да я гледат, раничко тръгна на ясла, но така ми беше по-добре.
Сега си мисля, че свеки няма да дава непоискани съвети, аз също искам да сме си сами с ММ и каката в началото. Предния път майка ми беше в началото с мен, но ММ не ползва полагаемото бащинство, а сега ще си го ползва Simple Smile

# 118
Jasmin и другите, които замразявате. Имам нужда от малко просветляване по въпроса - кои храни са подходящи за замразяване? Аз досега винаги съм замразявала сурови продукти, които след това вадя и готвя. Готвена храна никога не съм замразявала, освен бульон. Идеята е добра, и ако се науча, ще ми помогне много.

Моя списък за бърза манджа:
(да си призная, пиша го за да си систематизирам за себе си идеите:)

Скрит текст:
1. Някакво месо изпечено на тефлонов тиган (най-бързи са пилешки филенца и сьомга)+сварени на пара замразени или пресни зеленчуци
2. Слагат се по един-два от следните зеленчуци: картоф, морков, чушка+няколко гъби в тава със зехтин, сол, минимално количество вода. Изпичат се, на фурна 5 минути преди изваждане може да се добавят няколко парчета прошуто. Перфектна комбинация, зеленчуците взаимно си попиват вкусовете.
3. Леща и боб
4. Таратор
5. Спагети с купешки сос. На Sacla червеното песто е убиец.
6. Сандвичи (вкл. домашна пица) всякакви със салата. Сандвичи: с кашкавал и каквото се намери в хладилника; принцеса с яйце и сирене, с домашна лютеница
Салати: зелена, зелена с авокадо, орехи и маслини; спаначена с млечен сос; шопска, морковена; моркови, цвекло, ябълка, сусам.
7. Всякакви яйца. Една по-различна рецепта: Завира се доматен сос, в него се чукват яйца. Като се сварят яденето е готово
8. Картофена салата с варено яйце, лук и маслини.
9. Печена риба от деликатесния щанд + салата или гарнитура зеленчуци домашни
10. Пържоли (не вратни) на фурна
11.Баница
12. Солени мъфини със сирене и маслини (горе-долу като тутманик)
13. Ориз със спанак; с домати и маслини в тенджера
14. Ястия в тенджерата под налягане - обикновено месо с картофи и моркови

Rafi, да не си си сменила крема против стрии, или да не си го размазвала добре?

# 119
  • Под кленовите дървета
То на мен на гъбично ми прилича това на Рафи, дано само с Тридерм се размине.

Значи всичко, което е тип "манджа", от сготвен грах с гъби, до ориз според вкуса ви и гювечи с всякакво месо са подходящи за замразяване. Дори съм прибрала готова, омесена плънка за пълнени чушки с гъби и кайма или сармички. Руло Стефани или някакъв тип картофено руло също. Последно опекохме една огромна пуйка за Коледа, разфасова я мъжо на порции, увихме във фолио и стерилни торбички. Сега вадим сготвеното месо, слагаме във фурната със зеленчуци и кашкавал или пармезан и си става една тава ядене.

Сега яко товаря фурната и крок пота, вадя предварително купени неща, готвя, ядем, каквото ядем  и винаги остава една порция да пъхна в камерата. Най-малкото всеки ден пращам и "боат-а-лънч" на детето с две закуски и готвен обяд.
Не съм фен на фиш фингърсите и пилешките хапки, но ми се е случвало да се наложи и такова да слагам на масата, съответно в кутията за обяд. Към тях слагам чаша и половина ориз в оризоварката и отгоре в кошницата за зеленчуци слагам малко замразен микс зеленчуци, които се варят на парата от ориза. Така има доволно количество ядене за двама възрасти и едно дете, които си носят и за обяд (тук много хора, да не кажа всички учещи и работещи си носят обяда. Ресторантите и дългите обяди са рядкост).
Омлети правим често, те са бърза храна и научих таткото да ги готви.
Кашкавал на фурна също е много добър за замразяване.

Общи условия

Активация на акаунт