През февруари няма скука - АПРИЛчета ни радват тука! - ТЕМА 15

• 29 075
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Писах,писах и си затворих браузъра  Close
ada_smiles това са данни от учебниците по епидемиология от преди около 7-8- години. Попадайки на тази информация по време на следването, останах потресена и така и не го забравих. Не знам как е възможно данните да са толкова стряскащи(поне за мен). Нямам обяснение как не са разбирали, може би в миналото симптомите са се неглижирали, нямам идея. Но е факт, че много хора са неинформирани. Аз снемам анамнеза на всеки и питам:"Хепатит карали ли сте?". Всеки казва "НЕ". И една част от тези хора си вярват,защото не знаят, че хепатит и жълтеница са едно и също(друга част просто лъжат). Най-фрапантно ми се стори, когато майка на мой близък приятел, образована жена-учителка,ме уверяваше как няма такива работи(аз въпреки всичко си бях с ръкавици) и към края на лечението ми вика:" Ааа аз като бях в болницата за жълтеница..."  #Crazy #Crazy
Интересно наистина...
Да попитам - по принцип след като мине карантинният период, хепатит А не е заразен, доколкото знам, или греша? Т.е. каралият хепатит А не остава вирусоносител доживотно, както е примерно случаят с хепатит Б? Остават само антитела в кръвта. Поне доколкото съм го проверявала, тъй като съм боледувала от хепатит А като дете (хванат в болница, докато лежах за пневмония, после цялото отделение си лежахме и за хепатит А)... Винаги предупреждавам, за всеки случай, но доколкото съм чела, не би трябвало да е опасно за други (изключвам периода, когато съм го карала). Кажи, ако съм изпуснала нещо.

Pepit0, мисля, че има начин да се покрие с алтернативна комбинация от ваксини и да се признае. Друг е въпросът, че вносът е малко сложен, тъй като трябва да се внимава и при транспорта да са примерно при определена температура и т.н....

# 346
  • София
Ада - точно така. Аз съм карала А, но преди много години и вече не съм носител на вируса.
И аз винаги предупреждавам, но Лл ме е инструктирала така - заради черния дроб.
Аз съм за поставянето специално на двете задължителни ваксини след раждане. Факт е, че се поставят от години и страничните реакции са минимални и се проявяват рядко. Рискът от НЕпоставянето им ми се струва по-голям. Но, както вече писах, тая тестова шествалентна ваксина е една голяма въпросителна...

# 347
  • Под кленовите дървета
Пожълтях докато ви изчета Laughing

За ваксините - тук започват от 2 месец и са поливалентни, с включен хепатит Б, по две на веднъж.
Ротавирусната е включена и понеже някой по-напред писа за ротавируса, искам да кажа, че юли 2012 в Добричка инфекциозна болница почти ми изпуснаха детето заради ротавирус. Вече търсих начин да го транспортирам с хеликоптер до София и събирах пари да платя на някого за мед. хеликоптер, бяхме намерили и "връзки", когато толкова рязко се влоши за два часа, че взех нещата в свои ръце. Още ме помнят сигурно, изпратиха ме с фанфари, че софиянката си тръгва.
Толкова се радвам, че тук е включена в календара, че идея си нямате...

Вие не можете ли да откажете тази в болницата за хепатит В, след като ще се слага шествалентна?

За ММ - ами ...аз не го товаря толкова, не го карам да ме разкарва наляво-надясно. Ходя си като пич на -25 до спирките на автобусите и те така. И с първата бременност не съм искала някой да ме кара и да ме обгрижва.
Връчила съм му парцала и мие чинии. Аз готвя, подреждам, пускам пералня и сушилня. ММ води детето сутрин на училище и ако може го взима вечер. Ако не, аз го взимам. Иначе на покупки ако можем ходим заедно, на плуване си ходя сама с транспорта и така. Не е като да не ми тежи, но не искам да се "разглезвам", че след раждането кой ще ме обгрижва? Никой.

Аз бях на преглед, взеха ми култура за проверка за Стрептококи Б и ми казаха, че главата е на изхода, напипва се през шийката на матката, обаче нямам разкритие. Вика ми лекарката "мдаааа...бързо ще родиш, много бързо" Crazy

Писах,писах и си затворих браузъра  Close
ada_smiles това са данни от учебниците по епидемиология от преди около 7-8- години. Попадайки на тази информация по време на следването, останах потресена и така и не го забравих.

Аз пък скоро в алтернативния прочетох,че нямало болест бяс и ваксината против бяс била измислица и най-отровното нещо на света. Ха сега де, кой по-втрешен hahaha

А за морбили - вече е в Европа. Вчера има починало бебе на 18 месеца в Берлин и над 400 деца заболели. Властите в Берлин и Германия започват изследване по училищата за морбили и който не е ваксиниран, няма право да посещава учебно заведение, докато не постави ваксина. Обмислят и в Германия да направят ваксините задължителни.

# 348
Добро утро!
Момичета от тази вечер си имам най-нова екстра - адски сърбеж по цялото тяло.
Това е просто някакъв ужас.
От 11 часа, откакто легнах се чеша като обезумяла.
Нямам обрив, нямам стрии, кожата ми не страда по никакъв начин, а сърби и не спира.
Ще полудеяяяяяя
я

# 349
  • Под кленовите дървета
Карамелче и аз бях така миналата седмица. Обаче на крака. Препрах си дрехите и измих с белина, намазях се яка с какаово масло и мина. Мисля, че беше на нервна почва.

# 350
Добро утро!  eat
ada_smiles Ами човекът обикновено е заразен около седмица след като се зарази(тогава още 100% не знае, тъй като инкубационния период е от 2 седмици до 2 месеца). Обикновено престава да е заразен около 7-10 дни след появата на симптомите. Тук идва уловката- ако си дете, доста често не се появява пожълтяване, главно се оплакват от умора, отпаднали са,може да имат липса на апетит, Т, гадене..НО това са много  общи симптоми, без характерната жълтеница човек трудно би се усънил, за лл няма да коментирам колко си гледат работата и нищо чудно да изпишат АБ без микробиология даже(такива случаи болллл). Та... доакто някой се усети какво става, това детенце е било в контакт с групата си от детската градина, със семейството, те пък с техните семейства и приятели. и така. Хепатит А мисля, че няма лошо  да се ваксинира преди градина(за мен там най-често се случват нещата). Много дълго стана..дано съм го написала така че да се разбира, че доста често като прочета какво съм писала и се хващам за главата колко е объркано и неподредено  Laughing
jasmin_veni ти с този бяс ме ококори рано сутринта  Crazy Laughing
Няма как да се откаже за хепатит Б, тъй като тя е включена в състава на шествалентната.
 Ротавирусът е много опасен за мен. Обмислям да слагам ваксина на бебето. Олееее не ми се мисли какво ти е било, милата  Hug Важното е,че е минало .

# 351
Аз имам въпрос. ТаЗи сутрин на сайта на НОИ ми излиза това:  
Извадка от Изпратено писмо за отстраняване на нередности
Несъответствие между определения от лекаря и програмно тип на БЛ - първичен или продължение
 ТОва писмо на мен ли го изпращат или до болницата?Говорих със счетоводителката, тя нямала идея  newsm78 #Cussing out

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 09:47 от kalitarka

# 352
Добро утро, момичета
За ротавирус май и аз ще ваксинирам. С баткото лежах 2 пъти в болниса, на 9мес. и на 2год. Още ми е пред очите с тия гадни системи часове наред, втория път над 24 часа не го отвързаха,а той не е от кротките. Това е истинско мъчение и за двамата.
Леле верно било много гадно да се пише от телефон. Ама пред кабинета на логопеда е скука и ще се мъча

# 353
Вие не можете ли да откажете тази в болницата за хепатит В, след като ще се слага шествалентна?
Не, т.е. поне не без последстия. След промяната в календара за хепатит Б има 4 дози - една моно и 3 като компонент от Хексацима.

Аз съм за поставянето специално на двете задължителни ваксини след раждане. Факт е, че се поставят от години и страничните реакции са минимални и се проявяват рядко. Рискът от НЕпоставянето им ми се струва по-голям. Но, както вече писах, тая тестова шествалентна ваксина е една голяма въпросителна...
Да, както казах, всеки си има мнение. Странични реакции след първите ваксини като цяло няма докладвани в България(то и след другите почти няма, нищо, че и според листовките има и в други държави има, защото системата ни за докладване на странични реакции от ваксини не работи, за което мисля, че имаше и доклад от СЗО с препоръки), но специално след първите нямаш никаква делта какво е било детето преди и след ваксините, съответно ако има някакъв проблем, просто се приема, че детето е родено така.

jasmin_veni, да уточня, че ротавирусната ваксина е само срещу няколко от многото щамове, както и че леките странични реакции по листовка, които бяха май на 1 от 10 деца, са доста подобни на ротавирус точно. Мисля, че ситуацията както е сега е идеална - ваксината я има за който я смята за нужна, но не е задължителна. Единственото подобрение, което могат да направят, е евентуално касата да я поеме, но според мен ще е грешка да се направи задължителна, аз лично не бих я сложила на детето си.

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 08:50 от ada_smiles

# 354
За ротавирусната ваксина и аз се замислям дали да не я сложим. Като бях с баткото в родилно питах една лекарка - неонатолог, дали да я слагаме и тя каза,че според нея нямало много смисъл,но пък не помня защо. По-късно ,обаче,когато детето почна да прихваща тези '' забавни'' вируси, при това не само летния сезон,съжалявах,че не сме я сложили,защото поне някои от разболяванията можеше да ни прескочат.

# 355
Добро утро,

За ротавирусната ваксина сериозно се замислям, но не съм събрала достатъчно информация. Задължително ще попитам педиатъра за мнение. Дъщеря ми на 4 годинки се разболя и беше в много тежко състояние, на крачка от изпадане в кома и една седмица на системи, след това още 2 седмици лечение. Като чуя за повръщане и зле ми става. Зарази се от градината, половината деца бяха болни, но тя май най-тежко го изкара.

Каква трябва да бъде хигиената на гърдите преди и след кърмене? Нали всичко се стерилизира на бебчето, но гърдата няма как да си я стерилизираш, та нямам представа каква хигиена се спазва.

# 356
Цитат
Каква трябва да бъде хигиената на гърдите преди и след кърмене?
Преди 12 години когато родих ми казаха с тампонче или марличка с преварена вода да си изтривам зърната преди кърмене,сега гледам,че има и мокри кърпички за целта.... newsm78

# 357
  • София
Добро утро, дами!

Jasmin - и за мен ротавирусната е важна и смятам да не я пропускаме. Карах преди година и половина това мъчение, изтръпвам като се сетя какво беше и как се разви за има-няма два часа, припадъци, линейки... Не мога да си представя на едно малко детенце какво му е...
И аз се чудех за отказването на хепатит б в болницата, но не знам... Ще питам лл дали е удачно, поне на нея й имам пълна вяра, че няма да ме метне.

Ох, цветуща тема тази сутрин, а и аз се събудих кисела, навън ръми... Добре че имаме сбирка:)

# 358
Каква трябва да бъде хигиената на гърдите преди и след кърмене? Нали всичко се стерилизира на бебчето, но гърдата няма как да си я стерилизираш, та нямам представа каква хигиена се спазва.
Не се прави нищо. Важно е да се поддържат сухи, за да се предотврати поява на гъбички, т.е. ако тече кърма примерно, се сменят често подплънките и ако има възможност да се оставят на въздух (за радоста на мъжкото око у дома Simple Smile )

В никакъв случай не се мият преди или след кърмене, още по-малко със сапун, защото това може да доведе до сериозно изсушаване на кожата и разраняване.

Ако по някаква причина се стигне до разраняване, важно е да се намери защо се е получило, това не е нормално, независимо че има такава градска легенда. Междувременно, за да зарастне, може да се нанесе малко кърма върху разраненото и да се остави да изсъхне, или на суха кожа (т.е. пак трябва да изсъхне от слюнката на бебето) да се нанесе крем, за предпочитане такъв, който съдържа само ланолин, защото той не изисква отмиване преди кърмене, а допълнителното отмиване може да влоши положението поради изсушаване на кожата. Аз лично бих избягвала кремове, които твърдят, че са без измиване, но съдържат петролни деривати като вазелин, течен парафин и т.н. (т.е. всичко различно от ланолин, който е естествен продукт), въпреки, че производителите им по някаква причина твърдят, че е ок за бебето...

# 359
За ротавирусната ваксина - Ада Смайл го каза вече, а и във фейсбук като го обсъждахме вадих статистика   (има такава кои щамове са най-  често срещани в БГ, естествено не тези от ваксината, защото тя пак не е правена за нашите ширини) листовките на двете ваксини предлагани у нас. Ако някои иска нека ги потърси там, че днес ме мързи и не ми се рови пак.

Идеята ми беше да напомня, че двете ваксини са само за 1 от щамовете на ротавируса, т.е хипотетично има пак шанс да се лепне тъпия вирус дори и след ваксина. А на скоро четох, че трябва ако има друго дете и мама да се пазят от памперса на бебето, че все пак е жива ваксина и има риск да се заразят, но последното не съм го проверявала, та може и да е измислица.

Иначе е гадно, аз като знам как се чувствам от малко вирусче си представям на бебо какво му е.  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт