Проблем с дъвченето!!!

• 13 139
  • 72
  •   1
Отговори
  • Пловдив
здравейте, дъщеря ми е на 1,6г и не може да дъвче. От малка я мъча с попара, намачкани плодове и зеленчуци и какво ли още не, но не ми се получава. Или отказва или си държи храната в устата по 40мин. или повръща всичко на фонтан. От няколко дни се престрашавам пак да пробвам и някои храни ги яде (примерно днес си изяде телешкото без да го пасирам), но директно гълта. Интересното е, че започва да дъвче едва след като е глътнала. Дали, ако продължа да и давам не пасирана храна ще се досети, че се дъвчи докато храната е в устата, а не когато е глътнала вече?!?! Интересен факт е, че от малка не яде храна подадена от ръката ми. Отказвала е винаги банан или ябълка. Яде без проблем корички от хляб, солети, краставичка или пуканки. Имали ли сте този проблем и как сте го преодолели ???

# 1
  • Варна
същото беше и при моя син. До година и 7-8-9 месеца му вземах 1 и 2 група от детската кухня и пасирах 2-ра, защото отказваше непасирана храна. Ядеше плодове, бисквити и т.н., но манджа - абсурд. Той и сравнително късно прояде парченца, до годинката плодове му давах пасирани, бисквити и солети не ядеше. Бях се притеснила яко. В крайна сметка се научи, дори не помня кога се случи, но вече яде всякакви консистенции без проблем. Опитвай, ако не иска - не насилвай, за да не се отврати. Но не спирай да предлагаш, обяснявай, че трябва да дъвче. Ще се научи, няма къде да ходи.

# 2
  • Пловдив
Яде без проблем корички от хляб, солети, краставичка или пуканки.

Щом дъвче горното,значи може да дъвче,но не желае да дъвче някои неща.Не е ненормално.При голямата също беше така.С времето минава.Конкретно нещо да направиш,за да се преодолее не знам дали има какво.Поне за не намерих.Към 3 години започна да дъвче всичко,а не само каквото харесва

# 3
Това ни е болната тема, когато яде нещо от ръката си яде, няма проблем, но когато е от лъжица ако усети, че има дори и съвсем малко парченце, или го плюва, или се дави, повдига й се, и изобщо отказва да яде повече. И т.к. не е от най-ящните, се принуждавам и на другият ден пак да давам пасирано, та поне нещо да е яла, че имаше дни, когато аз се заинатя, тя също, и стои гладна цял ден, до вечерното АМ. Иначе същата история, аз обяснявам да дъвче хляба, който е вътре в яденето примерно, тя гълта, хили се и почва да ме имитира да дъвче. Тайно се надявах докато тръгне на ясла нещата да се променят, но вече почвам да губя надежда.

# 4
Същата работа бяха и двете ми деца чак до 3-годишна възраст. Малко по малко, постепенно заменях пасираното с парченца. Не се ядосвай, все ще започнат да дъвчат. Няма къде да ходят. Важното е да се хранят с полезна за тях храна.

# 5
  • Пловдив
най - много се притеснявам за яслата...там как процедират децата, които не могат да дъвчат?!?! Ще ходя с манджите през 4ч да и нося ли? Тя след 6м тръгва, а аз изобщо не знам дали ще я науча да се храни като голямо дете. Мен не ме бърка вкъщи да си и пасирам. Само и само да си хапва съм готова на всичко. Не знам как да процедирам.

# 6
6 месеца не е малко време. Аз започнах да заменям пасираното малко по малко със залчета и парченца. Днес 1-2 парченца. На следващия ден 2-3, после 4 и така. Избирах нещо, което ие любимо и лесно за дъвчене.  Но аз нямах краен срок, който да гоня.

# 7
  • Варна
На яслата моят син ядеше това, което отказваше у нас - примерно кюфтета със сос Crazy Така че не се тревожи излишно отсега.

# 8
  • Пловдив
най - много се притеснявам за яслата...там как процедират децата, които не могат да дъвчат?!?!

Там няма да има такъв проблем,защото знае,че мама я няма,за да й пасира.Ще яде като всички други.Уверявам те  Wink

# 9
  • София
Моят син е с подобен проблем и вече няколко пъти съм се консултирала с хранителни терапевти. Той директно повръща, ако нещо е по-едро. На година и 2 месеца допълнително пасирах инстантните каши, защото дори и те му бяха едри.  Правили сме демонстративни хранения, и двете терапевтки бяха на мнение, че не повръща нарочно, а е проблем със сензитивността в устата.
Постепенно се увеличава размера на храната. По съвет на едната терапевтка започнах да му давам солети, Зрънчо и подобни, за да започне да се опитва да отхапва и да дъвче. В момента е на сухари вече, даже онзи ден сам поиска да опита ябълка (само я смуче). На две години и 3 месеца е.
Основното правило е: спокойно, без да настояваш, без неприятни емоции и с много бавни темпове увеличавай размерите на парчетата в храната. Ако видиш, че се дави и се опитва да повръща, значи е време да ги пасираш лекичко.

# 10
милинка при моето дете проблема е само при манджите, е не се е научила да яде кюфтета или моркови, ябълки, но зрънчовците ги яде, но пък не ги обича, само ако я черпят някъде и види се сеща за тях, но кексчета или хляб-средата си яде. Но ако има дори едно парченце картоф или ориз, и се дави, плюва и отказва да яде повече. Не е нарочно, защото още от бебе си беше така, все си мислех, че ще го израсте, но не. Колко време отне при теб цялата процедура?

# 11
  • София
Процедурата още не е приключила. Влача го по терапевти от декември 2013. Тогава не ядеше абсолютно нищо, освен мляко и инстантната каша се пасираше задължително, за да хапне от нея. Пюрета и пр. бяха мираж. По това време беше на година и 2 месеца.
Сега го е докарал на фаза, в която яде пюрета с малки парченца (от бурканчетата за 12-месечни), яде Зрънчо, солети, евентуално месо на парчета и сухар. Плодове и зеленчуци още не консумира. Преди 2 месеца последно го пробвах с манджа с цели грахчета, повръща. 
Иначе последно през май 2014 го водих при втора терапевтка, тогава беше на 1.5 год., тогава беше невъзможно да яде манджички с картофчета, оризът минаваше, ако е по-рядка консистенцията. Тогава точно започна да става избирателен и към цвета на храната, защото при него не е само с парчетата, ами и червени, розови и лилави храни не ядеше. Та тогава точно включихме солети, зрънчо, гризини и пр. Идеята беше да са по-дълги, за да започне да си ги бута към кътниците, където вкусовите рецептори били по-силни и се усещал по-истински вкусът на храната. До тоя момент ядеше предимно с предните резци, като хамстер и се губеше усещането за храната.
Извинявам се за дългото писание.

# 12
най - много се притеснявам за яслата...там как процедират децата, които не могат да дъвчат?!?! Ще ходя с манджите през 4ч да и нося ли? Тя след 6м тръгва, а аз изобщо не знам дали ще я науча да се храни като голямо дете. Мен не ме бърка вкъщи да си и пасирам. Само и само да си хапва съм готова на всичко. Не знам как да процедирам.

Ще си вкараш автогол ако тръгнеш да носиш манджи в яслите.

Нашето беше същото, мързеше го да дъвче. Съжалявам че не го изпратих на ясла по-рано, ами си трових нервите. Там много бързо се научи да дъвче.
Като види че никой няма да му пасира там, няма да стои гладен, я.

# 13

Като види че никой няма да му пасира там, няма да стои гладен, я.
Вярвай ми ще стои. Стояла е три дена гладна само на АМ за заспиване, само и само да не яде каквото й давам.
Милинка аз си мисля, че при нас проблема дойде точно от късното никнене на зъбите, първите два кътника избиха преди 2 седмици. Отпред е с 6 зъба.Има деца, които успявали с венците да мачкат храната, но явно нашето не е от тези, свикна така и сега не знае май какво да прави с 2та зъба. Преди няколко дни изведнъж изяви желание да яде солета, дадохме й, както казваш само с предните зъби отхапва, държи в устата докато поомекне и гълта.
lokresiq аз за яслата съм го измислила, закуска вкъщи, обяда там ако все още не дъвчи да й дават хляб, или в супата хляба, и евентуално поне него да изяде, и предполагам крем за десерт, той не е проблем. Вземам я и ако не е яла СЗ си я яде у нас.Така че няма да преритат. Най-много като гледа другите какво правят да вземе да се научи.

# 14
Същото дете имам и аз като на авторката. Глътне и ако остане нещо го дъвче. На стола манджите направо ги гълта, но ако си гризка нещо другаде ще го сдъвчи или поне нещо го прави в устата  Grinning
Напоследък съм свела до минимум позването на пасатора, дори и само за 1-2 завъртания. Намачквам само.
Много често ми повръща, но свикнах и сега само чакам сама да започне, когато и да е това. Показаха се и кътници, ще видим  Peace

Никъде не можем да идем (например в друг град на разходка), защото не знам какво ще яде и как, а не ми се мъкнат манджи с мен.
Дори навън я храня с АМ, въпреки че може да е смешно за околните. Веднъж реших да я нахраня в количката със нещо от детска кухня, която бях взела току що, без едри парчета - еми повърна ми и ми провали разходката. Ядосах се и до сега си пие АМ-то навън.

Общи условия

Активация на акаунт