Проблем с дъвченето!!!

• 13 161
  • 72
  •   1
Отговори
# 45
Моето беше на 2 години без 1 месец. Не се научи тутакси, но малко по малко започна да дъвче по-големи парчета, но първо се научи да се храни сам, т.е. поиска да се храни сам.
Дано стане някакво чудо до есента. Засега не е поискала да яде сама, давам лъжицата, но само рови в храната и изпитва паника, когато изсипе извън чинията. Почва рев, докато не изчистя и до там.

# 46
  • Куциндрел
Моето дете също изпадаше в паника от подобни неща, но мина този период. Винаги му казвах - "нищо лошо не е станало, ще го изчистим". Детето ми е изпадало в паника + рев заради леко изкривен сладолед. Crazy В яслата обстановката е друга, а и има други деца, от които да гледа.
При детето ми имаше и друг проблем - имаше кариеси на зъбите. Като ги оправихме вече започна всичко да дъвче. Peace

# 47
Дано и при нас така се получат нещата  Praynig

# 48
  • Варна
Добре де, аз сериозно не мога да разбера, дете, което дъвче солети, бисквити, зрънчо, хляб и др, да не желае непасирана друга храна. Аз откровено си го обяснявам, като че просто детето не обича плодове и зеленчуци...Никого не упреквам, просто казвам, какво ми се струва.  Peace

# 49
  • Пловдив
Добре де, аз сериозно не мога да разбера, дете, което дъвче солети, бисквити, зрънчо, хляб и др, да не желае непасирана друга храна.

Аз същото се питах-щом дъвче ядки,солети и банани,значи може и всичко друго,но не желае.Постоянно предлагах и нещо друго,постоянно ми се отказваше.С времето нещата се промениха.Труден период е обаче

# 50
Добре де, аз сериозно не мога да разбера, дете, което дъвче солети, бисквити, зрънчо, хляб и др, да не желае непасирана друга храна. Аз откровено си го обяснявам, като че просто детето не обича плодове и зеленчуци...Никого не упреквам, просто казвам, какво ми се струва.  Peace
Не се чуди, да не ти дойде до главата. Аз също бях чувала, но не бях виждала наживо за какво става въпрос, и ето сега, че хич не се чудя. Плодове яде банани, праскови, и няколко пъти е яла и ябълка. От няколко дни вземам храна от млечна кухня, там също знаете е пасирана на едро, два дена не ядеше, но вчера, си изяде порциите, което много ме зарадва, че не беше яла манджа от месеци, та ще продължа да вземам, с надеждата, че 1 път в седмицата да яде пак има полза. Но нормална храна от нашата, като пълнени чушки, ориз и тем подобни, които според мен не са трудни за дъвчене, хич даже не иска и да опита.

# 51
Здравейте мами, и ние сме със същия проблем, не дъвчем и това е. Храната от кухнята спрях да я пасирам преди два месеца, но като има картофи, грах, месце някакво се дави и повръща. С баща и сме се видели в чудо. Към нашата храна не проявява никакъв интерес освен към салатата и маслините, само докато и предложа нещо и тя извръща глава. Ние сме на 1.8 месеца и казва само няколко думи мама тати няма и това е. Иска ми се да я заведа на специалист, логопед и четох тук за хранителни терапевти. Моля ви, който има контакти на такива да ми даде координатите им. Ние сме от малък град, но ходим често до София, така че там ще е най добре. Вече съм изгубила всякакво търпение и воля за борба. Където и да отидем на заведение или почивка нося съдове с храна и съдове за повръщане, допълнителни дрехи и ми е дошло до гуша наистина.

# 52
  • Пловдив
водих я на логопед в Русе - щяла да израсте проблема, да давам парченца и на яслата можела да почне да яде нормално. На 2г и 1м е в момента. От 1 седмица ходи на ясла - не яде там. Ще седи гладна, докато не й дойде акъл в главата и да почне да дъвче. Аз с нея повече не мога да се разправям. Дам ли й не пасирана храна е едно голямо драйфане, чистене, преобличане и накрая цял ден е кисела. Затова ще си чакам да й дойде отвътре и да започне да дъвче. Не вярвам, че в 1-ви клас ще ходи на училище с пасираните храни.

# 53
След опитите ми да я накарам, да яде непасирана храна, отказа изобщо да яде манджи, зеленчуци, плодове и т.н. В яслата вече  е 2 седмици не яде друго освен средичката на хляба на обяд.  ooooh!

# 54
  • Sofia
На 2г7м и ние сме на същото дередже!

Когато тръгна на ясла миналата година много се притеснявах дали ще ми отпишат детето от ДЗ, защото не може да дъвче и повръща всичко на фонтан когато му попадне някое парченце в устата. За щастие това не се оказа причина да не го приемат. Надявах се, че като си види връстниците как се хранят ще продъвче и той, но уви... мина вече година. Често когато го взимахме, казваха че не е ял (или открито лъжеха, че е изял примерно филия хляб - нещо, което нямаше как да се случи, защото по това време той повръщаше от трохите, които се полепваха по езика му, камо ли цяла филия Shocked!). Закусваше вкъщи и след яслата му давах СЗ - а за обяда все се надявах от глад да прояде.

Сега положението е по-добро. Почти всичко, което може да си го държи в ръчичка го гризка с резците и понякога даже го изяжда - парченца луканка, филе, хляб, купешка баница, бисквити, кренвирши, прословутия зрънчо, маслинки и т.н. Но примерно сурови плодове и зеленчуци категорично отказва, държи ги с погнуса особено ако са обелени и влажни.
Непасираните манджи обаче все още са само мираж. И ние му казваме да дъвче и той го прави... след като вече е преглътнал! Варени картофи, зелен фасул, грахчета, царевички, кайма - от всичко това се повръща на фонтан. Веднъж реших да го нахраня от детската кухня (която е почти пасирана) в парка, резултатът - оповръщани дрехи и гладно дете.
Наскоро един специалист УНГ, го прегледа и каза че сливиците му по принцип са уголемени и е възможно заради тях да се дразни от парченцата.
Сега като се замисля, идеята за хранителен терапевт не е лоша.

# 55
Ние сме на 1,7 и не иска да дъвче абсолютно нищо - бисквитки, солетки, хляб, никаква едра храна.

# 56
Още на 9, 10 месеца се дават на децата бебешки бисквитки, коричка хляб, банани, сварени моркови, картофи.(някои майки дават дори по-рано) Да тренират. Ако се изпусне този период, става трудно на по-късен етап. Както каза нашата мед. сестра, за какво са им тези зъби на децата  - да дъвчат. (коментар, който чух на последната консултация за дете на 1 годинка да яде ябълки и други.

# 57
  • Sofia
Първото му зъбче поникна чак на 1год. Преди това съм му давала бебешки бисквитки, но нито една не попадаше в устата -  чупеше ги на парченца, драскаше с тях, дори и не си помисляше да ги сложи в устата - голяма игра падаше. За сметка на това осмукваше всичко, което не беше за ядене.

Първото му пюре беше на 6 мес - от картоф. Още тогава започна да повръща ако не е разредено с кърма/АМ. Щом стана на 8 мес опитахме се да минем на пюрета за 8 месечни. Еми, останахме си с опитите. И до ден днешен връща поръчката от пюре с парченца в него.

Бананите, морковите и картофите дори не иска да ги пипне - гнус го е

# 58
  • София
И моят младеж беше така дълго време - не искаше да дъвче, а глътнеше ли непасирано парче - всичко обратно на фонтан. Може би и аз съм си виновна, защото домашните пюрета му ги пасирах гладко докато стана на година и половина почти. Откакто взех да купувам кухня обаче положението се пооправи - първо мелех храната на каша с пасатора, после взех да мачкам с един от онези кухненски прибори с дупки, и накрая лека-полека почнах да давам направо.
В началото предупреждавах на всяка лъжица - Дъвчи, има картофчета и т.н., защото след една лъжица, която няма нужда да се дъвче, на втората с по-едри парчета се давеше веднага.
Вече сме на 2 г. и 5 м., всичко, което се яде с ръка - бисквити, хляб и т.н. яде безгрижно, зеленчуци и плодове обаче не ще, само банан яде, и храната от кухнята както си е.
Но трябва да е нещо манджесто, спагети например, или ориз, не иска, виждам как се опитва да глътне и му се повдига, вече слава Богу, не повръща обаче.
Надявам се с малкия да поправя таз грешка с даване на пюрирана храна до късна възраст.

# 59
Още на 9, 10 месеца се дават на децата бебешки бисквитки, коричка хляб, банани, сварени моркови, картофи.(някои майки дават дори по-рано) Да тренират. Ако се изпусне този период, става трудно на по-късен етап. Както каза нашата мед. сестра, за какво са им тези зъби на децата  - да дъвчат. (коментар, който чух на последната консултация за дете на 1 годинка да яде ябълки и други.
По принцип така, но когато не иска да яде горепосочените неща, какво правим? А първият и зъб изби на годинка точно, последният на 2./имало още но скоро няма да са/. Та какво казва медицинската сестра по този въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт