Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 40 454
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
Но съм сигурна, че ще си го изговорим и пак нищо няма да се промени, защото просто живеем в България и всеки си гледа себе си и сме свикнали ако можем да "минем метър". И така ще научим и децата си, което е още по тъпо.
Съсредоточили сме се върху критериите, а не върху липсата на места, пазарът е изкривен, много хора са заети да доказват колко са зле, за да ползват СК или 2.2.4, или играят с ДК за местоживеене и месторабота, вместо да искат нови места, и за съжаление ще стане точно така  Simple Smile

# 601
  • София
Хоп да не изгубя патардията.

Ние сме от район в минимален брой места за набор 2014 и стотици хора, които живеят и работят тук _ Оборище. А аз виждам предимно баби в квартала и тук таме някоя лъскава колица да паркира пред ДЗ.

Дори няма да влезем в жребия. Но все пак надеждата умира последна..

# 602
То места има! В Кремиковци още една ДГ строят Wink
Факт е, че ако имаше достатъчно места, там където те са наистина необходими, нямаше да я има и темата, а вероятно и критериите.
Факт е още, че ако имаше реален предварителен и последващ контрол, както и санкции, нямаше да има толкова неправомерно приети деца.
И да си кажа аз съм ЗА да ги има и двата критерия. Да, гледам от собствената си камбанария, но нямам нищо против да ни проверят и да установят, че това което заявяваме е така.  Колко от хората могат да бъдат намерени на посочения от тях адрес за местоживеене или месторабота? Само дето няма кой да  направи  проверка........или по-скоро има кой, но няма да го направи.
Както и нямам нищо против хората с трайна уседналост в даден район да имат предимство.

# 603
Има ли самоосигуряващи се родители?
Доказателство за работа за тях е данъчна декларация (каквато аз не подавам за последните две години, защото съм ползвала майчинство) или бележки за внесени осигуровки.
В тази връзка за колко месеца осигуровки, ще искат ли копие от Булстат, че съм самоосигуряващо се лице, директорката ще знае ли какво да гледа, ако аз не знам какво да представя?

Няма вече указан период назад, за който да се искат внесени осигуровки (преди беше 6 месеца назад), както и за трудовия договор няма период. Така че по Ваша преценка. Копие от БУЛСТАТ не искат. Сега ще има нововъведение за доказване на месторабота - Удостоверение от Агенция по вписванията (от Регистър БУЛСТАТ го издават), но още не са го написали на сайта.

# 604
Т.е. мога да отида до регистър Булстат и да искам удостоверение, така ли?
За какво точно е удостоверението, че съм самоосигуряващо се лице ли?

# 605
  • СОФИЯ
Това тр да го напишат в Новини.

# 606
Това тр да го напишат в Новини.

Да, още не са актуализирали.

Но така или иначе най-вероятно ще трябва да е издадено с дата след класиране.
Самият документ представлява удостоверение за вписани обстоятелства: ЕИК, наименование, активност, последни промени, адрес, дейност. Вади се много бързо.

# 607
  • София
Хоп да не изгубя патардията.

Ние сме от район в минимален брой места за набор 2014 и стотици хора, които живеят и работят тук _ Оборище. А аз виждам предимно баби в квартала и тук таме някоя лъскава колица да паркира пред ДЗ.

Дори няма да влезем в жребия. Но все пак надеждата умира последна..

Точно за това говоря. И ние сме в същият район. И миналата година бяхме в същата ситуация - 9 места в едното ОДЗ и 8 места в другото ОДЗ за набора ни. Сега не е по различна картинката - с няколко места повече. А децата са си все толкова, та даже май и повече. А аз поне при нас не съм видяла толкова мноооого деца от нашият набор или толкова родители с деца.

# 608
Аз искам да попитам нещо: правилно ли разбрах, че предимството за родители с постоянен адрес пред тези с настоящ ще се дава само при нови кандидатури и само за новата кампания? Т.е. моето дете нищо, че го има това предимство няма да може да го иизползва, и то само защото вече е в системата и участва на текущите класирания? Благодаря!

# 609
Добре, а бележката по трудовия договор също ли е с дата след класирането?
Т.е. документите за работа се представят с изх. дати след класирането?
Аз това не го знаех, не че нещо, но мислех мъжът ми да си извади такава предварително, защото фирмата му е със седалище в провинцията, докато се организират, ще мине време.

# 610
Добре, а бележката по трудовия договор също ли е с дата след класирането?
Т.е. документите за работа се представят с изх. дати след класирането?
Аз това не го знаех, не че нещо, но мислех мъжът ми да си извади такава предварително, защото фирмата му е със седалище в провинцията, докато се организират, ще мине време.
Да, също

# 611
Vikobor не ми отговори на въпроса от последния пост в края на стр. 39.....

А на мен ми нахлуха свързани с казуса въпроси от общ характер, които даже си мисля дали не са за работна група..... Предприемат се мерки за допълнителна надеждност при декларирането на критериите от страна на работещите на ТД, както и на СОЛ, а другата категория заетост – редовен студент, май е пропусната.
- Доколкото и трите категории носят по 1 т. по основния критерий за работещ/зает родител, е справедливо да се третират еквивалентно и ако ще се искат допълнителни документи за доказване на статуса - да се искат за всички.
- Ако редовният студент доказва статуса си само със служебна бележка, това остава слабост и възможност за „пробив в системата” от тази посока. Ако безработно и неучащо лице е имало намерение фалшиво да декларира основен критерий за зает родител, предприетите по отношение на работещите на ТД може да го възпрепятстват да си извади фалшива служебна бележка от фирма, но пък безпроблемно да си изфабрикува фалшиво уверение за редовен студент. И доколкото последният факт не се доказва с допълнителни документи и не се проверява, да успее да ползва неправомерно цяла 1 точка.

# 612

А на мен ми нахлуха свързани с казуса въпроси от общ характер, които даже си мисля дали не са за работна група..... Предприемат се мерки за допълнителна надеждност при декларирането на критериите от страна на работещите на ТД, както и на СОЛ, а другата категория заетост – редовен студент, май е пропусната.
- Доколкото и трите категории носят по 1 т. по основния критерий за работещ/зает родител, е справедливо да се третират еквивалентно и ако ще се искат допълнителни документи за доказване на статуса - да се искат за всички.
- Ако редовният студент доказва статуса си само със служебна бележка, това остава слабост и възможност за „пробив в системата” от тази посока. Ако безработно и неучащо лице е имало намерение фалшиво да декларира основен критерий за зает родител, предприетите по отношение на работещите на ТД може да го възпрепятстват да си извади фалшива служебна бележка от фирма, но пък безпроблемно да си изфабрикува фалшиво уверение за редовен студент. И доколкото последният факт не се доказва с допълнителни документи и не се проверява, да успее да ползва неправомерно цяла 1 точка.

Сори, ама сега го виждам, след като написа.
Честно казано за редовните студенти нямам никаква представа, но ще погледна.
По отношение на факта, че се увеличават много документите, които се представят, е решение на СО. Представяне на копие на трудовата книжка и служебна бележка са по тяхно усмотрение.
Моето предложение беше да се представя и оригинал на ТК, както е с У-то за раждане.
Ако сме с нагласата. че който го може го може, то по-добре да не пишем изобщо.
А за училищата критериите са местожителство в района на училището, което обаче не обхваща целия административен район, както е при ДЗ, а само конкретен район около училището.

# 613
В случая не сме с нагласата, че който може, го може, а по-скоро че ако пазим по-усърдно едната порта, трябва да завардим и другата, за да има пълен ефект.
Благодаря за отговора!  Wink Малко ми се губеше кое са само разсъждения, докъде се простира официално предложеното и докъде - приетото. Разбрах, мерси. А окончателно какво ще напишат, както казва и мама САННЯ, ще видим когато го публикуват на страницата на ИСОДЗ.
Скрит текст:
А за училищата - всяко самО си измисля критериите, като на места има откровено откачени такива... И да, районирането е различно и пак училищата си чертаят районите, но това е друга тема...

# 614
  • СОФИЯ

Това ми харесва. Лично разбира се, не сме обсъждали в СНБМ. Социалните напр. проверяват дали мамите действително са студентки, преди да им отпуснат еднократната помощ по ЗСПД.
Има и др момент. Разбра се резонно е да се настоява определен критерий да се доказва с различни документи. Това създава трудности както за родителите, така и за директорите. Е, може пък и да "самоескалират" да е здрав татко Ники, тая приказка ми влезе в главата и да предприемат сериозни действия за свързване на с-мите, а не само да ни алабалосват любезно.
Тр да пишем пак офиц. От СНБМ ще го направим. Повече от добре ще е да го направят и заинтересовани родители, които не членуват в родителските организации.

За критериите за у-щата и тясното райониране - никак не го възприемам, считам, че е дискриминация, особено за презастроените жилищни райони, в които няма изградена инфраструктура (детски площадки, ДЗ, у-ща, ако щете и здравни заведения, извън частните кабинети). Не живея в такъв р-н. Преди години имаше идея за с-ма, подобна на ИСОДЗ и за у-щата. Дори се обсъждаха възможни критерии. После всичко замря и сега всяко у-ще си развява байряка без общи правила, особено по-желаните у-ща.

Общи условия

Активация на акаунт