Грешките, които допуснах при отглеждане на децата си

• 103 770
  • 505
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив/София
Айде сега, съвсем нормални мнения с повторено поне 5 пъти "АЗ мисля" и "МОЕТО мнение" е..., и пак излязоха обвинителни и поучителни. Казвайте си спокойно мненията и гледните точки, без да се чувствате нападнати,  настъпени, обидени и не знам какво. Всеки има право на избор и гледна точка и ако желае да се аргументира в името на дискусията, още по-добре.

От всичко казано ми допадна само началото, че се наслаждавате истински на времето със семейството си. Ами това звучи чудесно и е напълно достатъчно, за да оправдае избора Ви. Всичко друго е излишно и не знам откъде дойде думата "виновна". По-скоро виновни се чувстват майките, които се връщат на работа и дават децата си на ясла, не виждам как може да си виновна, че си гледаш детето. Пред кого? Пред мен ли? Я се стягай и не се ядосвай за глупости Simple Smile)

Вече за затъпяването и десоциализирането е неоспорим факт, но за да го докажем, трябваше да правим тестове за интелигентност преди забременяване, след раждане и след 2-3 г майчинство, всичко друго е недоказуемо и субективно Simple Smile))
П.П. Самата аз съм наясно с горното и макар и да не ми харесва липсата на интелектуално развитие, съм приела застоя търпеливо и сама съм го избрала. Разбира се, че смехът на детето компенсира всичко, освен това покрай децата се развиват черти на характера като търпението и любознателността..та и това го има.

# 391
  • Варна
Редно ли е това "мама си тръгва, чао"?  и да се отдалечите?
Не знам дали е редно (моята няма 4 месеца и ми е рано да мисля), ама някъде четох, че "не работи". Да не говорим, че съм го виждала изиграно "на живо" много пъти и в 90% от случаите ответната реакция е: "Ами чао." и тръгване в противоположна посока...  Laughing

# 392
  • София
Абсолютно не работеше при мен. При едното дете беше "ами чао" и драсва в обратната посока с пълна скорост, а при другото водеше до истеричен рев и вкаменяване на място, не помръдваше и на сантиметър.

# 393
  • Варна
Абсолютно не работеше при мен. При едното дете беше "ами чао" и драсва в обратната посока с пълна скорост...
Хахаха, точно. И като тръгнеш след него да го гониш, го възприема като игра и увеличава скоростта със истеричен смях... Наскоро една госпожица в Хиполенд правеше баща си така на луд...  Laughing

# 394
  • София
О, ама дори не го приемаше на игра, а като вид освобождение  Twisted Evil Имам предвид не следи дали някой я гони и търси, ами просто се зафичва някъде, та ми е изкарвала акъла.

# 395
Темата нали е за грешките, които смятаме, че сме допуснали  Joy

# 396
Да се включа и аз в темата.
Като най голямата си грешка отчитам , че съм много строга и голямото ми дете  има голям страх от мен.
Не обичам ревливи и лигави деца и затова си имам две такива ревли вкъщи.

# 397
  • Winterfell
Моите са още малки и тепърва има да тегля черти. За момента като най-голяма , а и сериозна грешка отчитам това, че не слушах вътрешния си глас, а околните. Детето ми не можеше да говори, по-точно говореше на бебешки и не му се разбираше почти нищо. Усещах, че нещо не е наред, но всички ме успокояваха как му няма нищо, на едикойси детето и то късно проговорило, не съм била добре с моите паранои и ''глупости'' . Накрая на почти 5 години го заведох на специалист и се оказа, че проблем има. Поправим слава Богу.След почти 2 години динамична  работа с него вече е добре, още малко остана. Но се забавих доста, за което много съжалявам.
Иначе и двамата ми сина са ходили на ясла, даже малкия още ходи. Големия тръгна на 1г. , малкия на 2г. С първото нямах избор, сега второто мога да го гледам вкъщи, но то пък не ще. И големия, сега и млакия ходят с огромно желание. И двата пъти попаднахме на страхотен персонал. За държавни ясли става въпрос.Последните 2 месеца много болести ни се струпаха, и естествено се застояха вкъщи. Минахме преди 3 дни покрай детската градина до нас и малкия се заинати да ходи да играе при децата. Искал на детската.... По детските площадки през седмицата почти няма деца на неговата възраст с които да играе ( като е болен пък абсурд да го водя) , колкото и да му измислям разнообразни занимания, той си търси деца.

# 398
  • Варна
Темата нали е за грешките, които смятаме, че сме допуснали  Joy
Ми да де. Този вид поведение на родителя може би е грешка. Поне специалистите така разправят... Laughing

# 399
Редно ли е това "мама си тръгва, чао"?  и да се отдалечите?
Не знам дали е редно (моята няма 4 месеца и ми е рано да мисля), ама някъде четох, че "не работи". Да не говорим, че съм го виждала изиграно "на живо" много пъти и в 90% от случаите ответната реакция е: "Ами чао." и тръгване в противоположна посока...  Laughing

При мен работи, за сега. Laughing Дали е редно? Като беше на 9 месеца ("война за смяна на памперс" и напускане на стаята като ми кипне чашата на търпението) май не беше много редно, но сега на година и пет, мисля, че е най-безобидната тактика (имам и по-обидни, щото).

# 400
  • София
Да се включа и аз в темата.
Като най голямата си грешка отчитам , че съм много строга и голямото ми дете  има голям страх от мен.
Не обичам ревливи и лигави деца и затова си имам две такива ревли вкъщи.

не можах да разбера  Peace има ли нещо общо ревливостта със строгостта ?

# 401
Здравейте, майки героини! Набарах темата съвсем случайно и се зачетох в нея.
Аз идвам по скоро с въпроси, отколкото с опит, защото съм бъдеща мама. И тъй като се занимавам с обучението на деца, всеки ден се сблъсквам масово с едни разлигавени, болнави, комплексирани, изплашени, изпълнени с фобии, плахи, агресивни, хиперактивни, деца с проблемно държание (разбира се има и такива, които не са такива). Децата разбира се са продукт на своите родители и средата, в която виреят. Много ми се ще, както и на всеки родител предполагам, да постъпя правилно.
Така като ви четох ми изникнаха няколко въпроса.
1. Прекаленото гушкане, за което апелирате към майките, защото тези моменти отминават. Хич не ми се ще да правя беба ръчно бебе, което да реве всеки път когато не е на ръце. Греша ли?
2. Плача. С времето, когато се науча да разпознавам кога беба е гладна, жадна, наакана, или пък просто и е кеф да си реве, мога ли да си позволя да игнорирам този "безпричинен" плач, защото не ми се иска, детето ми да свикне щом ревне, аз каквото и да правя, изведнъж да скокна само за да спре рева. Греша ли?
3. Спането при родителите. Много би ми било сладичко да си гушкам беба при нас, и най вероятно често ще се случва. Но не искам детето да свиква да спи с мама и тати, и това да продължи с години, и да го е страх да остане само. А и това ме подсеща и за секса. Смятам, че той също е важна част за пълноценната връзка между родителите, и за спокойствието  и усмивката на мама. Греша ли?
4. Достъпа до електроника от ранна възраст. Знаейки, че децата копират родителите си, и имайки предвид, че всичко масово е зомбирано с таблети и смартфони, имам изключително голямото желание, да лиша дъщеря си от тази екстра въъзможно най дълго. Помня детето на моя позната на  година и половина как събираше очите в точка и само си пускаше клипове в ютюб!!! Според нея, това бил един от малкото начини да се занимава тихо с нещо... Греша ли?
5. Глезенето с дрънкулки и играчки. Ох как имам желанието да изкупя целия свят и да го стоваря в детската... Ама се спирам! Наблюдавам мъжа ми - има 10000000 боклуци - дрехи, обувки, телефони, коли... И тъй като може да си позволи да ги сменя непрекъснато, не ги цени. Не цени парите, не цени усилията, понякога не цени и хората. Щото има. Моите родители също имат, но не са ме изпускали от контрол. Сега ценя всичко, въпреки, че и аз мога да сменям и хвърлям вещи. Не искам детето ми да има 100 играчки и да се тръшка в магазина за още. Греша ли?
Когато споделя мнението си с приятелки, вече майки,за моя " военен режим"  те  всички отвръщат "Ще видиш, как всичко ще се промени и как детето ще те върти на малкия си пръст"... Някак все си мисля, че е много голяма отговорност да си родител, защото от теб зависи развитието и бъдещето на детето ти до известна степен. А тази отговорност изисква жертви. Много от нещата, които правим са за наше лично успокоение - гушкане, угаждане, прекаляване с обгрижването, вменяване на наши амбиции в детето... Ако ги ограничим, няма ли с тази саможертва да спомогнем за характера и развитието на децата ни?

# 402
1. Дъщеря ми непрекъснато висеше на нечии ръце, никога не е протестирала когато я оставяхме в хамака, количката, леглото, ....
2. Плач до годинка не пренебрегвах, но тя рядко плачеше.
3. На 4.5 години още спи в моето легло. Няма проблеми обаче да спи и в своето, дори в собствена стая. аз съм тази, която има нужда от близостта и.
4. Достъпа до електроника го отчитам като огромна грешка, която почти всички родители допускаме. Аз я направих и с двете си деца.
5. Безразборното купуване и засипването с играчки е абсолютна глупост. Моите деца не ценят вещите си. Дъщеря ми влиза в магазина и си набелязва нещо. Като го получи му се радва не повече от 5 минути ( засичала съм го ) и започва да се оглежда за друго. В момента пред себе си имам три кутии пълни с играчки неотваряни от месеци.
Не съм привърженик на *военният режим*, по-скоро се стремя да поставям някакви граници и да следя да не се отклонява  много.
Виждала съм *изтървани* деца, виждала съм и стресирани. Нещата трябва да са по средата.

# 403
Шошии, на 100% съм съгласна с теб и на практика точно така подхождах и възпитавах. Прави това, което ти идва отвътре, което интуицията ти подсказва.  Peace

Лека и безпроблемна бременност!

# 404
Шоши, според мен грешиш по всички точки, само по последната мисля, че си ОК. Режимът наистина ти е леко военен, но хубаво са ти казали приятелките ти. ИЧакай да родиш и ще видиш как ще си промениш мнението по доста точки.
 Не ми хареса как негативно описваш децата, с които работиш. Внимавай защото колкото и да се стараеш не си застрахована от ревливо, болнаво, страхливо или комплексирано дете!

Общи условия

Активация на акаунт