Грешките, които допуснах при отглеждане на децата си

• 103 807
  • 505
  •   1
Отговори
# 315
Пипи 2013, закаляването на детето се получава с всекидневната разходка
и подходящото облекло. Това, че детето ще спи навън или вътре няма да го
направи по-калено.
От опит с две деца, за мен по-подходящо е дете на две години да спи у дома -
по-удобно е в креватчето, а за майката също.Едно е да си на пейка, друго е да
полегнеш. Правила няма, всеки сам си ги създава.Важно е майката и детето да са спокойни
и да няма безумното напрежение.

# 316
Kiki, аз пък се надявам неваксиниращите майки да са готови да си носят последствията от това решение, а не да взимат фалшиви бележки от ЛК за ясла и ДГ и други.
 Детето ми след годинка спеше у дома, прибирах го. По-добре в креватчето, а аз да си почина или свърша нещо. Спеше по-добре у дома и повече.

# 317
  • София
Всеки си носи последствията от действията си, никакви бележки няма да ми трябват и не смятам да крия това си решение от никого. Peace

# 318
  • София
Да споделя и моите грешки - ако имам следващо дете не бих се вманиачавала толкова в кърменето. Моят син беше като прахосмукачка, много ящен, а мен много ме боляха зърната, кървяха, пищях от болка, той повръща кръв (имаше рефлукс), водихме го в Пирогов заради кръвта, че не се усетихме в началото от какво е.... ooooh! Да, кърмих го 1 г. 3 м., но и без кърмене пак щеше да порасне.  Laughing
Не бих слушала бабите, особено едната, която ни пълнеше главата с глупости и определено щяхме да я държим на страни, както е сега.
Най-важното - не бих следвала възпитанието, което са ни дали моите и на мъжа ми родителите, които са учители - да бъдеш прекалено примерен, да отстъпваш на другите, с две думи да си притеснителен и плах и другите да те мачкат, защото те са прави.  Close В крайна сметка доста му се карахме, но за късмет, детето е зодия телец и определено имаше таланта да отстоява мнението си.  Laughing Разбира се, притеснителен е като нас, то е ясно, че прилича на нас, но все пак е себе си и не се води по други. Все пак стана голям перфекционист, опитва всичко да изпипа докрай, сърди се и плаче, ако сбърка...Опитвам се да му покажа, че има по-важни неща от това да си перфектен и да му вдъхна вяра в себе си. Защото той стана добро и послушно дете, което винаги казва истината и мрази лъжците, но, когато се сблъска с разглезените деца в градината, които псуваха, игнорираха и обиждаха, шокът беше голям..Е, научи се да се бие и да избира приятелите си.
Така, че вече за мен не е толкова важно едно  дете, колко яде, кърми ли се, колко излиза, т.н., а как гледа на живота и да вярва в себе си и да знае, че винаги може да разчита на родителите си.
Нещо, което не бих променила е каляването и това, че се лекувахме с хомеопатия и бабини илачи. Благодарение на това стана много здраво дете.
И пак бих му сложила ваксините. По-би ме било страх, от какво ще се разболее, ако не ги сложа.  Peace

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 21:01 от denizara

# 319
  • София/Варна
Като грешка при отглеждането на първото си дете отчитам вманиачаването на тема хигиена и стерилизация (ама с майка фармацевт е трудно да е иначе Wink) Резултатът е алергични пристъпи отключващи се от домашен прах и плесени. Само това, че е кърмен сравнително дълго време, го спасява от това да са толкова тежки като при други деца. В момента на 9 години 2-3 пъти годишно прави леки ларингоспазми, които сме се научили да преборваме бързо. Освен тях той от друго не боледува.
Със страх очаквах какво ще се случи с другите двама - предразположеността за алергии е генетична и ако майката е носител (както е в моя случай), то тя задължително се проявява под някаква форма. С второто и третото дете си наложих да не изварявам продължително всички принадлежности, да не гладя като изоглавена всички дрехи и постели и да не ги гоня с антибактериални кърпички и лосиони. В резултат девойката засега не дава признаци за алергии, а номер 3 се размина само с лека форма на атопичен дерматит в първите 2 години, който така и не се установи от какво се предизвиква.

Скрит текст:
За кърменето - не виждам как можете да отчитате като грешка нещо, което в повечето случаи е извадено извън вашия контрол. Никой на женска консултация не смята за нужно дори да ви каже, че е добре да се информирате по тази тема. От всички стени във и пред кабинета, а и в училищата за бременни ви заливат реклами на вещи, които са "жизнено необходими" за вашето бебе (колички, шишета, биберони, помпи, силиконови накрайници, пеещи играчки, уреди за стерилизация, магически чаши и т.н) На жените им се вменява, че ако не си ги купят, те ще са лоши майки.
След раждането се потапяте в среда от тотална дезинформация за това как се отглежда бебе - от всички страни разни съвсем добронамерени хора ви засипват с разнопосочна и не винаги коректна информация (като се започне от лекари, сестри, акушерки та дори и санитарки в болницата, та се стигна до "на една жена третата братовчедка по майчина линия"). И това не касае само кърменето и храненето като цяло, а и неща като смяна на памперси, къпане, обща хигиена, физиологично и нервно развитие на бебето.

# 320
Точно това коментирахме на последната консултация на малката. Сестрата обясни на една от майките, че ако не се наранява или не удря някой друг, то тогава спокойно може да го остави да се тръшка без да се притеснява. Така детето ще разбере, че това му поведение няма да се толерира и всъщност няма да постигне нищо. Ще се потръшка и ще спре. Примерно в магазин  - да легне на земята да реве за нещо - оставяш го и продължаваш напред /естествено го наблюдаваш/. Твърдост се иска от нас и постоянство. И най-вече и двамата родители и изобщо семейството да следват един метод. Тоест, когато мама казва не, да не се чува от тати - ее, дай ѝ малко да си поиграе /примерно/ да не мрънка. И така детето се обърква, подаваме му неаразбираем сигнал. Един път 'нещото' може, друг път не може. Това е проблем в нашето семейство, който се опитвам да изкореня, но то се искат общи усилия, не само мама да е лошата...

И при нас го има този факт - мама е тази, която постоянно казва "не!", а тати мълчи или позволява някакъв процент. Отчитам го като голяма грешка във възпитанието. Детето наистина на моменти се чуди дали е "не" или "да". Като му се скарам поглежда татко си и чака да види неговата реакция. Ако той мълчи, все едно моето "не" през едното му ухо влязло, през другото - излязло. Още повече, че тати му е идол. Прекарват малко време заедно и копира каквото види от него, защото му липсва тати и иска да му се хареса. Коренно различно мислещи родители според мен води до много грешки във възпитанието. Надявам се, повечето прекарано време с мама да ми е предимството. Когато сме двамата сами има респект към мен, но появили се тати, мама остава на заден кадър. На тати дава целувки, на мама - няма. Обаче ако тати му каже дай целувка на мама - изпълнява на мига. А татко му с некарането си компенсира отсъствието си от дома пред него и това също е голяма грешка.  ooooh! 

# 321
Ох,същото е и при нас.Таткото вечно го няма,съответно му е жал да повиши тон или да откаже нещо.Което води до моментално разлигавяне на детето,пълно игнориране на мама,всички правила рухват и аз полудявам.Казвала съм на мм,че разваля детето по този начин,но на него му било жал,детето било толкова малко и не разбирало(как разбира като е с мен тогава?!)
Когато мм се е позадържал вкъщи настава някакъв ад,все едно детето е хванато от вдън гори тилилейски и след това ми трябват няколко дни да го вкарам в релси,след като мм замине командировка. ooooh! Е писнало ми е,честно ви казвам. Crossing Arms

# 322
  • гр.Пловдив
Цитат
Когато мм се е позадържал вкъщи настава някакъв ад,все едно детето е хванато от вдън гори тилилейски и след това ми трябват няколко дни да го вкарам в релси

Абсолютно същото явление е и при нас Mr. Green
Важи и за бабите и дядовците,но вече не ми прави впечатление,понеже чисто и просто каквото и да направя няма ефект или е временен. Нашия татко и той отсъства много,детето е страшно привързано и после си излива яда и магариите на мен,но трябва да свиква,че не всички по всяко време ще са на разположение ...

# 323
До колкото разбрах, и вие имате момченца. При момиченцата с отсъстващ тати, дали пак е така?   Grinning

# 324
По зле е. ММ е с нас само събота и неделя и то не всяка. Всяка сутрин, с отварянето на очите си дъщеря му му се обажда по телефона и му казва - искам да си дойдеш в къщи. Когато си е в къщи е залепена за него, дава му много емоция и го върти на малкия си пръст. Нищо не и отказва. Аз пък се опитвам да я науча, че няма как да има всяко нещо, което и привлече окото и така... Доста разправии сме имали с ММ относно капризите, задоволяването им и панаирите свързани с всичко това. Сега порасна и започна да го работи по друг начин. Да видим...

# 325
Тъпкането до 1 г. в устата до изяждане на бурканчето с пюре от 200 грама /с големия/. С малката не го правих и апетитът й е в пъти по-добър.
Биберонът
Ранното слагане да спи, при което приспиването продължаваше часове
Записването на прекомерно много допълнителни занимания в детската градина. Английски - абсолютно излишен, плуването не беше неговия спорт. Доволна съм от приложното изкуство може би само.
Тръгване на училище на 6 г. 9 м. доскоро считах за грешка, но вече не. Приключва 4ти клас с отличен успех с тези, които са 1 г. по-големи от него.
Ученето вкъщи с него, всъщност не е имал нужда от помощ с уроците, а просто с концентрацията. Когато се концентрира, излиза, че знае целия материал.
Оставях го с по-дългичка коса, което доведе до неколкократно хващане на въшките. Ако имам още едно момче, бих подстигвала 1ви номер до 12-13 годишна възраст.
Водила съм го по детски клубове преди 3-годишна възраст.

# 326
Нощна птица, евала ! За пръв път да чуя майка, която смята че ученето у дома с детето е грешка. И понеже и аз смятам така и не уча с моята дъщеря, се зарадвах. С мен също никой не е учил, пък ей ме на -втора магистратура карам и се каня за докторантура. И моята дъщеря има проблем с концентрацията, иначе си е умна и си учи добре и сама. Не мисля, че трябва да и вися на главата.

И за ранното слагане да спи съм съгласна  Peace

# 327
Аз пък намирам за грешка от страна на майка ми, че никога не е сядала да учи с мен. Не че съм имала нужда от помощ с уроците някога, но от както се помня, аз нищо не съм научила от тази жена, в буквалния смисъл на думата.   Grinning За разлика от баща ми, който макар и по чужбини през по-голямата част от детството ми, е бил за мен като енциклопедия. До ден днешен й го натяквам като подхване темата "аз съм те изучила".  Mr. Green  Laughing

# 328
I will survive, а как сте сега с бебето? При нас баткото уж беше ок, но сега вече иска да го връщаме в болницата Simple Smile Всички се втурнахме да го обгрижваме, да му показваме любов, че да не се чувства зле и ни се качи на главите. Сега са едни номера, едно тръшкане като грешка го отчитам.

# 329
Аз пък намирам за грешка от страна на майка ми, че никога не е сядала да учи с мен. Не че съм имала нужда от помощ с уроците някога, но от както се помня, аз нищо не съм научила от тази жена, в буквалния смисъл на думата.   Grinning За разлика от баща ми, който макар и по чужбини през по-голямата част от детството ми, е бил за мен като енциклопедия. До ден днешен й го натяквам като подхване темата "аз съм те изучила".  Mr. Green  Laughing
Не не, грешно ме разбра. Отвреме навреме сядам разбира се, имам предвид вманиачаването по ученето и т.н. Инак и аз от мойта майка нищо почти не съм научила, знам точно за какво говориш. Във възпитанието наблягам на хигиенни навици, подреждане, емоционални умения и възпитание на характера някак, доста поучавам, давам напътствия. Майка ми не правеше така и винаги са ми липсвали чисто женските разговори. Само ми казваше "Хвани си мъж, да има пари, хахахха". След време разбрах, че затова се е оженила. Не, че баща ми кой знае какво има де, но...
Не пропускам напътствията, възпитанието и "ученето" на детето, просто се старая да не прекалявам с уроците /училищните/.

Общи условия

Активация на акаунт