Грешките, които допуснах при отглеждане на децата си

• 103 788
  • 505
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
Платен и неплатен отпуск го виждам аз. И двамата с бащата имате право на 6м неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г възраст, който не се отказва от работодател и единия родител има право да прехвърли на другия 5месеца. Така можеш да имаш 11м неплатен отпуск + платения натрупан през майчинството и от преди това ако имаш. Имай предвид, че платения отпуск иначе може да се ползва до края на календарната година следваща тази на връщане на работа, така че можеш да си прецениш кое ти е по-изгодно в ситуацията ти.
Относно зора на работодатели да се връщат майките и чакат с нетърпение... ами ако ейсега забременееш отново? След като се назначават жени във фертилна възраст се очаква и в един момент да родят дете/деца. Работодателите го знаят това и би трябвало да имат план за действие.

# 361
Взех си и платения и неплатения отпуск и на таткото и моя. Родата се ангажира също понякога, иначе каква рода е ако не оказва помощ точно в периода 0-3 години на детето. Основно разбира се ние с таткото си гледахме децата, но 1 път в седмицата за 2-3 часа имат нужда родителите от малко въздух.

Ние в Бг все се оплакваме, все някой ни е виновен , че не ни съдейства за всичко.
В Америка нямат майчиство - само неплатено 1-3 месеца и то не при всички случаи и работодатели. Това обаче не им пречи да се трудят зверски и да отгледат поне 3 деца до 25 г. възраст на родителите.

Който иска да гледа деца, намира начин. Има една прослойка обаче , за съжаление много меркантилни млади хора, които на всичко отгоре са и доста егоистични и все търсят само лесното...

Дори чух за една стратегия, ум не ми го побира, в която младата девойка намирайки си богат , млад и переспективен спонсор го връзва с раждането на едно дете, което и гарантира доживотна издръжка. За любов става дума само от лицемерие, а изгодата и чистата сметка са водещите. От такива няма защо да очакваме гледане на дете до 3 години. То даже и 1 години им тежи на такива!

# 362
  • Варна
Изобщо не ми тежи да си гледам детето, нито пък съм в тази "особена" възраст. Но съм самоосигуряващо се лице и нямам нито платен,нито неплатен отпуск. Държавата ми плаща две години. От там нататък, работя -има пари, не работя - няма. Това е положението. Яслата ще се ползва, стига да има места в ясла и детето ми да е здраво.

# 363
Кали, в повечето случаи, дано сте изключение, толкова боледуват в яслата, че има периоди на 3 дни ходи, 3 седмици вкъщи, кой ще я гледа тогава? В един момент става така, че половината от заплатата ти ще отива за лекарства.

# 364
  • Варна
По време на неплатен отпуск също никой не ти плаща и за това много хора са принудени да си дадат децата на ясла дори и да не искат, за да ходят на работа и да имам месечен доход.
Този омагъосан кръг с яслата-ходене и неходене, лекарства или такса, мама да е вкъши и да гледа детето или баба, или бавачка.... за жалост е факт.

# 365
  • Варна
Кали, в повечето случаи, дано сте изключение, толкова боледуват в яслата, че има периоди на 3 дни ходи, 3 седмици вкъщи, кой ще я гледа тогава? В един момент става така, че половината от заплатата ти ще отива за лекарства.
Зои, точно затова написах последното изречение в поста си...Wink Разбира се, че ако детето е по-често болно, отколкото здраво, вероятно ще трябва да остана домакиня. Но предпочитам да не тръгвам с мисълта, че това непременно ще е така. Няма как да го знам, докато не дойде момента да проверим лично. Не можем да си позволим лукса да останем на една заплата само заради една вероятност.

# 366
Платен и неплатен отпуск го виждам аз. И двамата с бащата имате право на 6м неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г възраст, който не се отказва от работодател и единия родител има право да прехвърли на другия 5месеца. Така можеш да имаш 11м неплатен отпуск + платения натрупан през майчинството и от преди това ако имаш. Имай предвид, че платения отпуск иначе може да се ползва до края на календарната година следваща тази на връщане на работа, така че можеш да си прецениш кое ти е по-изгодно в ситуацията ти.
Относно зора на работодатели да се връщат майките и чакат с нетърпение... ами ако ейсега забременееш отново? След като се назначават жени във фертилна възраст се очаква и в един момент да родят дете/деца. Работодателите го знаят това и би трябвало да имат план за действие.

Много благодаря, Ели.  bouquet

В общи линии, ще се опитам да не го давам на ясла, щом законите ни го позволяват, пък през това неплатено време ще трябва да си намеря допълнителни доходи - най-много да отворим някой семеен бизнес или да си работя на хонорар от вкъщи... newsm78 Замислих се за бабите... Нямаше ли някаква държавна или европейска програма, която плащаше на баби за гледане на внуци? Rolling Eyes Имам една съседка, която от години е безработна и гледа само внуци и племеници пред блока. Беше изкарала някакъв курс за гледачка. Явно взима пари от някъде...  newsm78

На моя работодател плана му пропадна, май. Rolling Eyes Взехме колежка, да ме замества - след 3 месеца и тя бременна. Взеха друга да замества двете - от нея очевидно не са доволни, ту липсва на важни за фирмата събития, ту не може да се оправи с дадена задача, та не могат да си позволят да вземат още един заместващ и да го обучават тепърва и чакат мене, като по-старша... Обичам си работата, но детето ми е преди нея, все пак...

Последна редакция: пн, 16 май 2016, 22:54 от amy_nka

# 367
  • Пловдив/София
Интересна дискусия. Аз също питах един път как става номерът да гледаш дете до 3 възраст, кой работодател ще се съгласи на драго сърце? Друг е въпросът, че за една жена също не е ок 3 години да е без социализация и друга компания освен бебешката. Сега изяжте ме, че поставям майката наравно с детето, но за мен потребностите и на двете страни трябва да се вземат предвид. И  не можете да ме убедите, че развитието на една жена не спира, не се затъпява и не закърнява нищо за ТРИ години. За жените домакини не коментирам, ако не си работил преди детето, наистина е безумно да го дадеш на ясла на 1+, а ти да седиш вкъщи.

А по въпроса с яслите мнението ми е-  проблемът не е в ранната възраст, проблемът е в условията в нашите ясли. Не може на 30 деца да има 2 безучастни възрастни жени и да очакваме да е хубаво за детето. В Германия в държавните ясли групите са по 10 деца с 3 или 4 възпитателки, ако не греша. Майката присъства първите 2 седмици и адаптацията е плавна и рядко има драми като у нас.
Затова моето мнение е: ако жената (и мъжът) имат високи доходи и жената има хубава работа, е ок да се върне след 1.6 годинка на детето (тук е до дете, моето прояви готовност за раздяла с мен към 1.8 години) и да го дадат на частна ясла с малки групи. Ако не могат да си го позволят, то тогава в повечето случаи жената не работи или взима минимална заплата и една година без доходи от нейна страна няма да е решаваща, така че може да си гледа детето сама до заветните 2.5-3 годинки. Ако имат нужда от заплатата й, се налага да се пусне на държавна, но ако повече хора се придържат към горните 2, групите ще са по-малки и условията- по-добри.

Следният сценарий ми е странен- гледам пред държавната ни ясла (с много труден прием) чисто нови БМВ-та, но нека детето е на държавна издръжка с 30 деца в група, свидят им се 500-600 лв за частна градина, като лизингът за колата им е двойно. И заемат място за дете, което наистина може да няма друг вариант. Ами не го намирам за редно нито към собственото им дете, нито към другите.

# 368
  • София
Ами да - дават пари за лизинга на колата, вместо за частна градина... В повечето случаи е така. От хората, които познавам, всички с по-високи доходи дават децата си в частни градини.
Иначе определено за три години се асоциализираш здраво и после много трудно се почва пак работа. Аз поработвам по малко от вкъщи, но за мен специално е побъркващо само да гледам дечковците - имам нужда и от други занимания.
На запад градините до 3 години са страшно скъпи, доколкото знам.

# 369
Цитат
Друг е въпросът, че за една жена също не е ок 3 години да е без социализация и друга компания освен бебешката.
Цитат
Иначе определено за три години се асоциализираш здраво ....

Социализацията само в колегиални отношения ли се изразява?     Simple Smile

Скрит текст:
По тази логика аз би трябвало вече дори да не знам какво е членоразделна реч.    Laughing
Да не говорим колко хора ходят непрекъснато на работа и определено са асоциални темерути.
Сори за вметката не по темата, просто ми стана интересно...     Grinning

# 370
  • Варна
Социализацията само в колегиални отношения ли се изразява?     Simple Smile
Ако си в къщи, за да гледаш детето си, какви други отношения ще имаш? Освен с други майки, които също гледат децата си?

# 371
В нашия областен град няма частни детски градини, направо не е за вярване, а пред държавните се държи 24-часова опашка за прием. Ако имаше частна градина, бих предпочела. Освен да изкарам някоя магистратура и да отворя една аз. Laughing

# 372
  • Пловдив/София
В нашия областен град няма частни детски градини, направо не е за вярване, а пред държавните се държи 24-часова опашка за прием. Ако имаше частна градина, бих предпочела. Освен да изкарам някоя магистратура и да отворя една аз. Laughing

Ужас, аз живеех с илюзията, че в по-малък град е друго- има доста места в градините, по-малко деца и по-мило отношение (най-малкото се познават много хора). Ако и там се чака по опашки и се търпи лошо отношение, направо не знам...

По другия въпрос- за мен работата не е единствена социализация, но ако имаш дете с теб 24/7 не можеш да проведеш дори един нормален разговор с възрастен човек, или протича като : "Аха, значи си започнала нова работа...НЕ ПИПАЙ ТАМ! И как са колегите...НЕ ТАМ, ИМА КОЛИ! (скача от  масата и после забравя за какво са говорили). Освен това се забравя адски много, открих, че се запъвам на основния ми чужд език, който е на доста високо ниво и чета свободно книги, но 2г без да говоря и започнах да правя странни паузи в речта...

# 373
  • Варна
По другия въпрос- за мен работата не е единствена социализация, но ако имаш дете с теб 24/7 не можеш да проведеш дори един нормален разговор с възрастен човек, или протича като : "Аха, значи си започнала нова работа...НЕ ПИПАЙ ТАМ! И как са колегите...НЕ ТАМ, ИМА КОЛИ! (скача от  масата и после забравя за какво са говорили). Освен това се забравя адски много, открих, че се запъвам на основния ми чужд език, който е на доста високо ниво и чета свободно книги, но 2г без да говоря и започнах да правя странни паузи в речта...
Точно това имах предвид. Разбира се, че не само колегите са среда за социализация. Но ако гледаш дете под (на) 3 год., какви възможности за друга среда имаш?

# 374
  • София
Точно това имах предвид. Разбира се, че не само колегите са среда за социализация. Но ако гледаш дете под (на) 3 год., какви възможности за друга среда имаш?

И аз това имах предвид. Ако искам да се видя с приятелка, трябва да съм без детето - то просто иска цялото ми внимание и това е съвсем нормално.
При мен колегите бяха и до много голяма степен приятели и ми липсва общуването с тях.
Не че след три години вече не говориш членоразделно, но пък темите за разговор намаляват - с едно малко бебе, с което си 24/7 и само кърмиш, миеш, преобуваш и се чудиш кога да поспиш, за какво толкова да говориш с някой? И в един момент се усещаш, че основното нещо, с което се гордееш, е че детето е без памперс вече и се хвалиш с това... за другите хора е малко странно.
А пък точно тези разговори с другите майки на площадката са страааашно зациклящи  Tired

Общи условия

Активация на акаунт