Грешките, които допуснах при отглеждане на децата си

• 103 789
  • 505
  •   1
Отговори
# 375
  • Англия
Майките-домакини се гордеят е махането на памперса. Интересно ми стана кое е основното нещо, с което работещите майки се гордеят? Все пак не всеки ден те повишават, вдигат заплатата или пък правиш значимо научно откритие...

# 376
Има доза истина в думите ви, но като цяло не съм съгласна. Майчинството е каквото си го направиш, ако ти се сдухаш и сведеш разговорите само до памперси, това е твой проблем.
При правилно разпределение на времето и едно рамо от бащата вечер можеш да си много в час. Приятелите не спират да са ти приятели, кино, театър, опера, фитнес, басейн, не затварят врати за теб, защото си майка. Аз лично всячески отбягвах бебешката мафия и ми се повдигаше от теми за пюрета и памперси. Намерих си дружки много далеч от това.
А и на курс по език се записах два пъти седмично вечер. Работата ми беше динамична, с колеги и много клиенти, но я напуснах без грам съмнение, когато свършиха двете години.
А вметка, форумът доста време отнема и по мое мнение забива доста.

# 377
  • Пловдив/София
Има доза истина в думите ви, но като цяло не съм съгласна. Майчинството е каквото си го направиш, ако ти се сдухаш и сведеш разговорите само до памперси, това е твой проблем.
При правилно разпределение на времето и едно рамо от бащата вечер можеш да си много в час. Приятелите не спират да са ти приятели, кино, театър, опера, фитнес, басейн, не затварят врати за теб, защото си майка. Аз лично всячески отбягвах бебешката мафия и ми се повдигаше от теми за пюрета и памперси. Намерих си дружки много далеч от това.
А и на курс по език се записах два пъти седмично вечер. Работата ми беше динамична, с колеги и много клиенти, но я напуснах без грам съмнение, когато свършиха двете години.
А вметка, форумът доста време отнема и по мое мнение забива доста.
За да ходиш на всичко гореизброено се иска много повече от едно рамо от бащата, де факто 2 дни на език и още 2 на спорт и за бащата не остава нито една свободна вечер след работа, да не говорим да се видите с него. А ако има кой да гледа детето ежедневно за такива дейности е друго, но тогава може и на работа на половин ден да се върне човек.
А да напуснеш след 2г майчинство е адски некоректно- те са ти пазили мястото, плащали са осигуровки,уредили са документи и т.н. и когато вече е дошло време да получат нещо в замяна- бам, напускам. Сигурно си имаш причини, но така написано напускане след майчинство не е редно за мен.

А че майчинството е каквото си го направиш е вярно, но само донякъде. Много зависи какво бебе ти се падне, много зависи дали имаш баби-пенсионерки наоколо. Може да е розов и безгрижен период,а може и да е най-тежкият в живота ти и не винаги зависи от теб. Аз съм минала и през двата периода.

# 378
Чакай, че ме втрещи е как да не е редно да напусна след майчинство?! Абсолютно законно съм си изкарала двете години и съм ги уведомила, че няма да се върна. Те са длъжни да ми пазят мястото, няма да им благодаря, че ми правят услуга!
Явно си от страната на работодателя, за да реагираш така, изобщо не го приемам.

# 379
  • Варна
При правилно разпределение на времето и едно рамо от бащата вечер можеш да си много в час. Приятелите не спират да са ти приятели, кино, театър, опера, фитнес, басейн, не затварят врати за теб, защото си майка.
Ехееее, с моето кротко бебе и татко, който помага, не мога да си представя как ще стане това. Успявам със фризьор, коламаска, педикюр и маникюр и съм до там. Искам да прекарваме време и тримата все пак, та чак към театъра и фитнеса няма как да се зафтека... Wink

# 380
Кали, не всичко наведнъж, избираш си Wink Все пак сме в майчинство, не в отпуска Simple Smile
Идеята ми беше, че ако искаш можеш да държиш глава над водата, можеш и да потънеш в ежедневие, пюрета и памперси.

# 381
  • Плевен
Абе не е каквото си го направиш баш,баш.Ако нямаш баби (като мен) и пари(пак като мен),ще си залепен 24/7 до детето си!Фитнеса преди 4 години беше 50 лева(сега сигурно е и повече),ми нямам излишни толкова.Преди 4 години бях мома,която харчеше заплатата си само за себе си,сега мисля как да сбера пари за дрехи за бързо растящо дете,което си иска да поскача на батута като сме на разходка(3 лева),царевица ,някоя и друга играчка,такси за детската градина,обувки,храна....Имам малко приятелки,които вече са с деца и те.И една за тичане(само това ми е безплатно)с която няма засичане.Когато тя е свободна,аз не съм.Искам на кино,естествено,но да дам 10 +7 (за мен и дете) лева за 2 часа филм,дето и на компа мога да си го пусна,няма да стане.Та не винаги всичко опира само до желание

# 382
Съгласна съм, така е, но връщайки се на работа, ако заплатата не е атрактивна, пак ще ги има ограниченията.

# 383
Социализацията само в колегиални отношения ли се изразява?     Simple Smile
Ако си в къщи, за да гледаш детето си, какви други отношения ще имаш? Освен с други майки, които също гледат децата си?

Като ви слуша човек все едно живота и социалния живот свършват със стоенето в къщи с бебето..

Горките учители в яслите с 30 деца и само с една приходяща из групите жена колежка (лелка) да си социализират!
Ми то като нямаш много колеги и си н-та години само с бебета какво ти остава освен да се засрамиш?  Rolling Eyes ooooh!

# 384
  • Пловдив/София
Социализацията само в колегиални отношения ли се изразява?     Simple Smile
Ако си в къщи, за да гледаш детето си, какви други отношения ще имаш? Освен с други майки, които също гледат децата си?

Като ви слуша човек все едно живота и социалния живот свършват със стоенето в къщи с бебето..

Горките учители в яслите с 30 деца и само с една приходяща из групите жена колежка (лелка) да си социализират!
Ми то като нямаш много колеги и си н-та години само с бебета какво ти остава освен да се засрамиш?  Rolling Eyes ooooh!

Е сега остава да кажеш, че да си лелка в ясла е най-атрактивната и желана професия..Ами не е, затова няма млади хора, отчасти и социалният елемент играе роля.

Чакай, че ме втрещи е как да не е редно да напусна след майчинство?! Абсолютно законно съм си изкарала двете години и съм ги уведомила, че няма да се върна. Те са длъжни да ми пазят мястото, няма да им благодаря, че ми правят услуга!
Явно си от страната на работодателя, за да реагираш така, изобщо не го приемам.

Zoi, хаха, стана ми смешно да съм работодател, ехее, хубаво би било, но не. Съвсем обикновен служител съм, но си обичам фирмата и работата и приемам отношенията с тях като отношенията с близките си хора- добре е да има искреност, коректност, да ти е приятно и от двете страни. Не съм казала, че не е законно, а че не е коректно според мен. Не те съдя, както казах, сигурно имаш причини, особено ако си ги предупредила и от самото начало е ок. Просто знам за доста случаи на жени, които започват работа, изчисляват си точно 18 месеца до раждане, раждат, тече майчинство, след това напускат. Ами не е редно за мен, не че ще фалира една фирма от стотици души заради един, просто аз не го чувствам правилно.

# 385
  • Варна
Аз пък точно сега се наслаждавам на всичко, което правя (със семейството си или сама), а като се върна на работа няма да имам тази възможност. Ще имам със семейството си 2-3часа вечер докато детето си легне + уикендите. Тогава възможностите за лично време, всякакви забавления и срещи с приятели или прекарано време със семейството, ще са много по-ограничени заради неразполагане с времето си 24/7.
Вариянтите с доходите, които сте изброили далеч не изчерпват всички и да се обвиняват майките, които си гледат децата ми е меко казано грутеско...

Само да вметна, че имам приятелки, чиито деца и на градина не ходят и са много в час и социализирани и даже много повече от деца и майки ходещи на работа и детска градина.
Сега ако може да ми обясните предимството на често срещана ситуация: майка работеща с 3-4 колеги в офис, вечер бърза да се прибере, за да сготви, изпере, подреди и по възможност да се види с детето и мъжа си. Уикенда е със семейството си, защото през седмицата това време не е особено много и пълноценно. Какви са и предимствата да се върне на работа?
Примера го дадох, защото настоятелно насаждате чувстно на непълноценност в майките гледащи децата си, но и вие правите сравнение и ползвате за основа двегодишно майчинство в България, а условията в чужбина. В чужбина масово майките са домакини или ако не могат да си го позволят работят, а децата са с бавачката, защото пък детските заведения са с доста високи такси, а нямат майчинство, което пък в България имаме. Не знаем боли ли ни, сърби ли ни.
Който иска да си гледа детето, който иска да работи... който иска да не ражда, щом се учудва, че живота му се е променил и никога няма да е същия. Тогава защо не си гледате децата по майчинството в чужбина, която толкова ви привлича-по 2-3м.
Нека всеки има избор и прецени за себе си, но да не се опитва да обвинява другите за личния им избор и да го ограничава до 3 вариянта. Ами аз пък не съм от нито една от трите изброени групи. Решили сме, че детето ни няма да ходи на ясла и сега се чувстваме и живеем по-добре от всякога и тримата. Този вариянт допускате ли го?

Едит: Кой работодател щял да се съгласи майката за си гледа детето до 3години. Той ли е човека, който определя аз кога и как да си гледам детето?! Ако зависеше от работодателите нямаше да раждаме, да не нарушаваме работния процес. Като има вече заместник какъв пък толкова е проблема на работодателя?
Така говорите все едно работата е на първо място в живота ви, което не е невъзможно. Ако е така веднага си отговарям сама на въпросите.

Последна редакция: чт, 19 май 2016, 23:53 от eli70o0

# 386
Пипи, моят случай не беше такъв Simple Smile Работих в голяма банкова институция, с чудесни отношения с началството. Понеже си хванах гадже чужденец, след сватбата и с бебето, шефката знаеше, че почти сигурно няма да се върна. Да ти кажа, обаче ми звънна още в първите месеци да пита какво съм решила и не ми хареса, тъй като за две години можеха много неща да се случат. Не съм ги прецакала имаха си човк по заместване, който зае постоянното място. Всъщност едно майчинство бърка на работодателя 20 лв., на месец здравни, другото е от държавата. А банка няма да я жалим сега Wink

По темата, много ме изнервя сина ми напоследък. Прави сто и една поразии, покрай бебето е станал лигльо и половина, едвам се сдържам, но на моменти ми избива да викна или да го шляпна. Много, много ми е мъка и знам, че ще съжалявам един ден, но нервите ми се опъват много. Не искам да съм лоша, той е на 3.3 г., и много ме е страх да не запечата някой кофти момент от този период.

# 387
  • Сливен
Според мен проблемът не е точно в яслите - давам веднага пример: пуснах дъщеря ми на ясла на 1г. и 1м., разбира се с голямо притеснение, което обаче не се доказа. Свикна бързо, помогнаха ми с махането на памперса и т.н. и т.н. Заведението е ОДЗ и проблемите дойдоха когато я преместиха в градинската група - учителките и двете млади с никакъв опит с 3-годишни, едната за първи път изобщо е учител, т.е. идва от студентската скамейка, а другата е учител от 3г. - и двечките са податливи на подмазване от страна на някои майки и се занимават само с техните деца и много такива примери мога да дам - та това, което исках да кажа е, че проблемът е в персонала, защото от този в яслата бях супер доволна, дъщеря ми и до днес ги помни и обича, но от този в градината - не съм.

# 388
  • Варна
... и да се обвиняват майките, които си гледат децата ми е меко казано грутеско...
Нека всеки има избор и прецени за себе си, но да не се опитва да обвинява другите за личния им избор...
Ели, аз не видях някой да обвинява майките, които са избрали да не работят и да си гледат децата. По-скоро аз и няколко потребителки се опитахме да обясним, че това понякога е невъзможно или поне би било доста трудно заради доходи, липса на баби и т.н. Кой кого е обвинявал?
Темата за социализирането се прокрадна между другото. Не бих се върнала на работа само заради социалните контакти. Има си къде къде по-травиални причини...

# 389
  • Варна
Интересна дискусия. Аз също питах един път как става номерът да гледаш дете до 3 възраст, кой работодател ще се съгласи на драго сърце? Друг е въпросът, че за една жена също не е ок 3 години да е без социализация и друга компания освен бебешката. Сега изяжте ме, че поставям майката наравно с детето, но за мен потребностите и на двете страни трябва да се вземат предвид. И  не можете да ме убедите, че развитието на една жена не спира, не се затъпява и не закърнява нищо за ТРИ години. За жените домакини не коментирам, ако не си работил преди детето, наистина е безумно да го дадеш на ясла на 1+, а ти да седиш вкъщи.

А по въпроса с яслите мнението ми е-  проблемът не е в ранната възраст, проблемът е в условията в нашите ясли. Не може на 30 деца да има 2 безучастни възрастни жени и да очакваме да е хубаво за детето. В Германия в държавните ясли групите са по 10 деца с 3 или 4 възпитателки, ако не греша. Майката присъства първите 2 седмици и адаптацията е плавна и рядко има драми като у нас.
Затова моето мнение е: ако жената (и мъжът) имат високи доходи и жената има хубава работа, е ок да се върне след 1.6 годинка на детето (тук е до дете, моето прояви готовност за раздяла с мен към 1.8 години) и да го дадат на частна ясла с малки групи. Ако не могат да си го позволят, то тогава в повечето случаи жената не работи или взима минимална заплата и една година без доходи от нейна страна няма да е решаваща, така че може да си гледа детето сама до заветните 2.5-3 годинки. Ако имат нужда от заплатата й, се налага да се пусне на държавна, но ако повече хора се придържат към горните 2, групите ще са по-малки и условията- по-добри.

Следният сценарий ми е странен- гледам пред държавната ни ясла (с много труден прием) чисто нови БМВ-та, но нека детето е на държавна издръжка с 30 деца в група, свидят им се 500-600 лв за частна градина, като лизингът за колата им е двойно. И заемат място за дете, което наистина може да няма друг вариант. Ами не го намирам за редно нито към собственото им дете, нито към другите.

Кали, това провокира поста ми. Кой каза, че като си гледам детето контакта ми е само с него и твърденията, че затъпявам не ги приемам и не си представям как някой си позволява такива. Отделно сметка кой кога да се върне на работа... ами не, мерси! Ако отговарям на определена група, а не постъпя по описания начин трябва да се чувствам виновна ли?

За това писах. Иначе всичко друго по темата приемам. Всеки има различни разбирания, а и условия на живот, с които да се съобразяваме и да си правим сметката, но не и да се опитваме да поучаваме другите.

А за последното... не знаех, че дз, което детето посещава задължително се определя по финансовото състояние на родителите.

Общи условия

Активация на акаунт