Работа, CV-та, HR-и, съвети - 42-ра тема

• 49 289
  • 694
  •   1
Отговори
# 585
Стига де! Simple Smile Аз нямам мръзни ризи. Сериозно говоря.

# 586
  • София
т.е. нямаш лоши качества и неща, които работодателят ти не искаш да знае?

# 587
Нямам лоши качества, които имат нещо общо с напускане на работа.

# 588
в ролята на питащия е работодателя
Няма такава роля. В момента, в който някой приеме априори, че "тук аз задавам въпросите", вече не е интервю, а разпит, изчезва двустранността, изчезва уважението.

# 589
Абе вие май не разбирате, че "двустранността" не е равностойна. Интервютата ги прави работодателя. Те са за да си избере той служител. Затова е интервю, а не просто среща. Има интервюиращ(работодателя) и интервюиран(кандидата за работа). Не бих кандидатствала за работа ,която тепърва ще разбирам дали искам да работя.

# 590
С подобно мислене доста интервюта ще има да проведе този работодател. Добре че служителите не правят подбор на шефовете си, защото никой няма да мине цедката по документи.

# 591
Добре де, за мен са равностойни по време на интервю, също като за Ice Queen.
Пък, който както го чувства.... Peace

# 592
Аз като правех интервюта и винаги купувах вода, сок и бисквитки за да предразположа кандидатите.  Blush И винаги "на раздяла" съм давала визитка и съм казвала, ако нещо сме пропуснали, ако нещо не са се сетили да ме питат - да не се притесняват да звъннат. Сега Април месец мисля по същата схема да действам.
Абе аз съм мечта служител и работодател.  Twisted Evil   Sunglasses  Mr. Green   hahaha

# 593
  • София
Пак да повторя РАВНОСТОЙНИ не означава, че интервюера сте ВИЕ!
в една такава ситуация интервюера Е работодателя, а вие сте ИНТЕРВЮИРАН.
Думата интервюер означава човек, който задава въпросите. Интервюираният е този, който отговаря.

НИКОЙ не твърди, че търсенето на работа не е двустранен процес и интервюирания няма право да пита.

# 594
celika  ако още не интервюто не си харесаш работодателя, хич не ти трябва да започваш работа при него. Ти му продаваш умения, той ти дава заплата, 8 часа на ден е това, ако не си уважавате взаимно труда, за какво изобщо си там  Naughty
Работата, освен пари, трябва да ти е удоволствие и хъс за успех  Peace

Dados, как мина интервюто?

# 595
Пак да повторя РАВНОСТОЙНИ не означава, че интервюера сте ВИЕ!
в една такава ситуация интервюера Е работодателя, а вие сте ИНТЕРВЮИРАН.
Думата интервюер означава човек, който задава въпросите. Интервюираният е този, който отговаря.

НИКОЙ не твърди, че търсенето на работа не е двустранен процес и интервюирания няма право да пита.

Аз ще повторя - това, че аз съм интервюирана, не значи, че интервюиращият ме превъзхожда. Не желая да ми се демонстрира "тука аз съм шефА и аз задавам въпросите".
При написани изисквания и подбор по документи - аз не виждам на много места какво въобще има да пита работодателят. Мен лично са ме питали неща, които ми ги пише в резюмето 1:1. След като изобщо съм стигнала интервю, явно съм минала цедката да отговарям в достатъчна степен на изискванията на работодателя - от моя гледна точка отивам, за да ми кажат какво предлагат те като условия. Това, директно казано, значи дали те отговарят на моите изисквания за работодател. Защото на какво отговарям аз като кандидат е видно още на етап кандидатстване.

# 596
  • София
Не знам по какъв начин и на какъв език да напиша, че не оборвам факта, че на интервюто никой не превъзхожда отсрещния. Пиша нещо съвсем друго. Говоря за роли, социални роли, а не за превъзходство. Но няма смисъл.

Идеята на въпросите, независимо какви са е интервюиращия да провери как се представя кандидата.
На мен миналия месец дойде едно момче, което първо не беше прочело обявата, второ не можеше да обясни какво е работил при все, че е описано в СВ-то му. Ами почти дума не обели. Дори да е бил най-подходящия само от документите това няма как да се разбере.
Втори случай пак миналия месец - едно момче подходящо за позицията - взехме го. Но още на интервюто се видя, че не е твърде комуникативен. Това за екипа, в който го приемаме означава, че първо трябва да се работи в посока комуникативност и второ - той никога няма да може да представя организацията. Да, ще си върши работата, но познаването на слабостта му спестява нерви и за него и за нас.

# 597
Говорим за различни неща. И мнението ми е реплика към мисленето, че на работодателя му е позволено повече, понеже бил работодател и подбирал - без значение кой мисли по този начин.

# 598
това, че си минал цедката като умения, още не означава, че можеш добре да разбираш поставените задачи. Ти може и да можеш да работиш на Word (примерно), но за мен е важно да работиш в изходен формат, подходящ за мен, а не според това ти как го виждаш. Графична програма би била по-подходяща за примера ми, но искам да кажа, че като си избирам екип (работим по проекти в провинцията с местни хора на граждански договор), аз искам да знам, че можеш да си отпушиш съзнанието за моята гледна точка и това си личи при личен контакт. А какво предлагаме, сме го казали предварително. И тъй като плащаме на ден, винаги питам: всеки ден, или в края на седмицата?, кафе искаш ли?, вода?, в колко часа предпочиташ да обядваш, за да се наместим по теб?
p.s. не съм работодател, имам шеф Simple Smile

# 599
  • София
Говорим за различни неща. И мнението ми е реплика към мисленето, че на работодателя му е позволено повече, понеже бил работодател и подбирал - без значение кой мисли по този начин.

Аз тук такова мислене не виждам и затова се чудя откъде идва нуждата от това оборване. Да, работодателя подбира, но последната дума все пак е на търсещия.

Общи условия

Активация на акаунт