На колко години станахте майка?

• 67 553
  • 675
  •   1
Отговори
# 75
  • густо майна Филибето
Що за тъпа тема? Всеки има право или възможност да си ражда когато си иска, това си е лично негова работа. Я по-добре обсъдете циганките.
Погледнато чисто физиологично и според опита на известен гинеколог (чула съм го от неговата уста) най-доброто време е 21-24 години. Да ама нещата не стават по поръчка.

# 76
Вярно е тъпа тема, защото всеки сам прави избора си, други жени пък с години се борят и успяват след 35. Обществото се произнесе за раждането на бабешка възраст - дори след случая със злополучната родилка от Русе, наложиха възрастова граница за ин витро, поне по фонда.
И аз съм за тема за циганките, това е много по-наболял проблем отколкото коя българка кога е родила, като нямам предвид фрапантните едно-две изключения.  Peace

# 77
Представи си 10 години да опитваш и накрая някой да дойде и да ти каже че не е морално да имаш дете защото вече си стара, а ти си вложил целия си живот в борба и опити.  Не е честно, нали? А е много лесно да се стои отстрани и да се коментира, когато не си го изживял!

Дано не звуча грубо, но аз мисля, че не е честно спрямо детето да го раждаш извън разумни биологични граници. Нима е честно да родиш примерно на 50 и да го оставиш на 10 години сираче? Да, гаранции няма за никоя възраст, но с напредването на годините рискът се увеличава. Нима е честно да го родиш с малформации- отново риск на напредналата възраст? Нима е честно то да се срамува, защото другите деца мислят майка му за баба? Това последното съм го виждала с очите си при едно съседско дете, родено от майка над 40 години.

Да, невъзможността да родиш дете, въпреки многогодишната борба, е трагедия. Но раждането на дете на възраст по-подходяща за баба отколкото за майка, е нечестно спрямо това дете. Не е нужно детето да плаща за трагедията на майка си.

На мой близък приятел жена му роди на 41, той е девет години по-млад от нея. Имат прекрасен 3г. син. и са едно от най - стабилните семейства, които познавам Тя никога не е имала проблеми, просто не е срещнала по-рано подходящия партньор.

Цитат
Нима е честно то да се срамува, защото другите деца мислят майка му за баба?

По твоята логика е трябвало да направи аборт и това дете сега да не съществува.

# 78
Типичен пример е Юлияна Дончева. Тя в действителност изглежда супер за годините си, но все пак 50 са си 50. При тях поне мъжа й е по-млад, така че ще има кой да гледа детето.

ooooh! Що? Да не е тръгнала да умира случайно?! Не ми отговаряй, въпросът е риторичен. Някои мнения в тази тема са безумни Close

# 79
Тази граница я имаше още преди това, май. И тя касае опити по фонда т.е. водеща е не възрастта , а държавното финансиране.

# 80
Типичен пример е Юлияна Дончева. Тя в действителност изглежда супер за годините си, но все пак 50 са си 50. При тях поне мъжа й е по-млад, така че ще има кой да гледа детето.

ooooh! Що? Да не е тръгнала да умира случайно?! Не ми отговаряй, въпросът е риторичен. Някои мнения в тази тема са безумни Close

Ами не, не е тръгнала. Но попада точно в обсъжданата по-горе хипотеза, в която на пенсионна възраст ще си има тийнейджър вкъщи. Това не знам колко е нормално за теб, но за мен не е. Просто нямаше как да не ти отговоря. Имах съученичка, чийто баща беше на около 75, а тя на 14-15. Повярвай ми никак не й беше приятно.

# 81
Представи си 10 години да опитваш и накрая някой да дойде и да ти каже че не е морално да имаш дете защото вече си стара, а ти си вложил целия си живот в борба и опити.  Не е честно, нали? А е много лесно да се стои отстрани и да се коментира, когато не си го изживял!
....
Да, невъзможността да родиш дете, въпреки многогодишната борба, е трагедия. Но раждането на дете на възраст по-подходяща за баба отколкото за майка, е нечестно спрямо това дете. Не е нужно детето да плаща за трагедията на майка си.

Peace

Това е и моето мнение. Peace
Същото се отнася и за осиновяването.
Не знам там защо няма възрастова граница.
Имам личен пример с моя близка, която е на 55 години и чака осиновяване на дете до 2 г.?! Rolling Eyes
Как и кога ще го гледа, не е ясно.

За анкетата - родих на 34. Peace
Личните ми граници са от 20 до 40 г.
На 50 е много късно.
За детето, не за майката. Тя може да е много добре към момента на раждането.
Не е добре да се раждат деца през целия фертилен период, нито на 11, нито на 50+ години.

# 82
На 28 родих.
По-рано исках дете, но не попадах на подходящи мъже.

# 83
  • Sofia
Аз раждах на 21, 23 и 35 (от един баща, а никой не ме е питал Wink), а иначе на/до каква възраст е добре, всеки да си преценява. Моето виждане за нещата (не съм за крайностите) е лично за моята особа.  Simple Smile  И трите ми бременности бяха леки, безпроблемни и с естествено раждане.

# 84
Това за раждането на 50 г. за мен е някаква нова мода. И няма кой да ме убеди в обратното. Типичен пример е Юлияна Дончева. Тя в действителност изглежда супер за годините си, но все пак 50 са си 50. При тях поне мъжа й е по-млад, така че ще има кой да гледа детето.

Юлиана Данчева и още кой? Ти познаваш ли, чула ли си за реални жени от обкръжението ти, които да са последвали тая "мода"?
 Или става въпрос за няколко от таблоидите, за които всъщност, поне аз, не се сещам в момента, но е много важно всеки втори да каже, че не ги одобрява.

Къде са тия пълчища от жени, които са се засилили да раждат около 50-те? Това са , както винаги са били, абсолютни изключения, които могат да се разглеждат само индививуално, и тогава картинката видимо ще се промени, защото на Юлиана Дончева какво и е? Най-вероятно, хич не и дреме, че някой неизвестен във форум не я одобрява, без да я познава, и нищо чудно детето и да се гледа при доста по-добри грижи отколкото много хора, загрижени отдалече как ли ще оцелее въпросния Станимирчо, ли беше , могат да осигурят за своите.

Сега остава да окаете и на Алла Пугачова децата, та да е пълна програмата. Grinning

# 85
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Скрит текст:
....

Peace

Това е и моето мнение. Peace
Същото се отнася и за осиновяването.
Не знам там защо няма възрастова граница.
Имам личен пример с моя близка, която е на 55 години и чака осиновяване на дете до 2 г.?! Rolling Eyes
Как и кога ще го гледа, не е ясно.

За анкетата - родих на 34. Peace
Личните ми граници са от 20 до 40 г.
На 50 е много късно.
За детето, не за майката. Тя може да е много добре към момента на раждането.
Не е добре да се раждат деца през целия фертилен период, нито на 11, нито на 50+ години.

Тези мнения припокриват и моето мислене по въпроса  Peace

Някъде беше споменато понятието "фертилност" и то от "известен лекар" ... Ами то фертилни са и децата на по 14-15 ... имат цикъл, могат да се възпроизвеждат ...

За мен лично след 45 годишна възраст си е егоистично желание на жената да е майка, но без мислене какво и до кога ще може да е с детето си ... Подчетавам, че това е за мен!!!

Шапка свалям на хората, които се борят за мечтата си години наред ... Дори не мога да си представя през какво минават физически, психически, емоционално ..., но все си мисля, че трябва да имат и силата, и волята, да определят "граници" на борбата си ...

# 86
Първото на 24, второто - на 41 години.

# 87
Има и здравомислещи жени.
Моя приятелка си осинови дете на 40 г.
Каза, че явно не ѝ се дава да има биологично, затова ще го има по друг начин.

# 88
Тази граница я имаше още преди това, май. И тя касае опити по фонда т.е. водеща е не възрастта , а държавното финансиране.
Точно така.  Peace

Относно това кой кога щял да умре и как нямало да може да си гледа детето до 20+ години - колко по-готино би било за това дете то никога да не се ражда, щото майка му няма да може да го храни с попарка и да му пере чорапите и след пълнолетие. ooooh!

А за това кой как изглежда ще ви кажа само едно - в момента все още съм с малък корем и когато синът ми не наоколо, редовно майки на по 20+ казват на децата си "Какичката беше преди нас на опашката" или "Кажи на тази какичка как се казваш". Родителите на децата от групата на сина ми в градината не предполагат, че когато те са се раждали аз вече съм имала цикъл.

За протокола родих сина си малко преди 35, а живот и здраве ще имам дъщеря няколко месеца преди да навръша 40.

Цитат
Някъде беше споменато понятието "фертилност" и то от "известен лекар" ... Ами то фертилни са и децата на по 14-15 ... имат цикъл, могат да се възпроизвеждат ...
Именно! Да не говорим, че аз на 28 вече не бях фертилна и яйцеклетките ми бяха като на 50 годишна. Трябваше явно да остана без деца.
Цитат
но все си мисля, че трябва да имат и силата, и волята, да определят "граници" на борбата си ...
С това съм абсолютно съгласна - въпросът е, че за всеки тази граница е различна. Peace

# 89
Защо да е тъпа темата?Има си теми и за циганките ..и за всичко.Има хиляди теми тук от рода "Защо акото е зелено?","Пръцна!","Кихна!","Как да го кръстя","Защо плаче"...това,че за някой са тъпи или обсъждани не знам си колко пъти прави ли ги тъпи?Човек за да пусне тема любопитството(притеснението) му е породено от нещо...за това и всеки се включва само в теми в които иска(никой не е длъжен да пише по всяка тема)...

Общи условия

Активация на акаунт