На колко години станахте майка?

• 67 682
  • 675
  •   1
Отговори
# 195
При мен по стечение на обстоятелствата се получиха двете крайности първото на 19, второто на 37. Отчитам като грешка първото раждане, прекалено рано ми беше.  За второто не знам защо пък според повечето е абсурд над 35. Живи и здрави са ми и двете. А по въпроса, че децата харесват младите родители - и това не е така, винаги те ще си останат родители за тях, и няма да са им първи приятели. При положение, че ще се пенсионираме на 65, дотогава малкото ще сме го отгледали. Иначе за жена с кариера и образование според мен е нормално за първо дете 28-32, за второ 34-38. Ако нямаш намерение да градиш кариера, май няма значение дали ще родиш на 20 или на 28.

# 196
25 г.

...
Съветът ми е раждайте навреме.Мислете,че децата харесват по-млади родители,че ще сте нужни на детето си и след 20-25г. То ще се нуждае от помощта ви,а тогава самата вие ще сте за пенсия и ще имате нужда от помощ..

На 25 мисля, живот и здраве, да може да се гледа сама вече.

Животът е непредвидим. И на 18 да роди една жена, няма никаква гаранция, че ще е жива и здрава дълги години. Каквото-такова.

# 197
Не съм чела другите отговори станах майка на 27 години. Планирам още едно бебе на 30 31, но това дали ще стане не се знае...

# 198
И при мен се получиха двете крайности-първото си дете родих на 20,а второто- на 44 год.
От два брака.
За второто отне 4 години,докато забременея по естествен път,но за мен самата си бях поставила психологическата граница максимум 45 год. Ако не беше станало,край,дотук.

# 199
Преди 6 месеца, на 21 г. Мисля,че ранното майчинство не е лошо нещо. Предполагам, че при следващото ми детенце грижите няма да са така лесни, както сега и ще ми тежат малко повече.

# 200
  • София
Според мен една жена трябва да стане майка когато е готова за това,а на каква възраст ще е тогава е Божа работа.Много е лесно да съдиш другите,когато ходенето ти на гинеколог е,за да констатира бременност,а как се чувстват тези,които събират стотинките за поредната операция,поредните изследвания,поредната процедура има ли право някой да ги съди?НЯМА!!!Всяка жена,която напълно осъзнато се бори за своето щастие,за своето малко ангелче има право да бъде майка!Да усети дъха на своята рожба,да усети две пухкави ръчички да обгръщат шията и.След 12 години борба и 4 опита ин витро най-накрая си имам рожба,която осмисля живота ми,направи ме най-щастливата жена на света.Намираха се хора,които да ме питат защо не се откажа,защо си причинявам това?Има толкова много деца,които чакат за осиновяване.Ами за това,бе хора,за да си имам моето си ангелче!На 40 години бях,когато родих нормално първото си дете.Когато бях бременна направих амниоцентеза,за да съм сигурна,че нося генетично здрав плод и благодаря на Бог,че ми го даде въпреки трудната бременност изцяло на легло.Сега искаме и второ дете и ще поизчакаме бебока да поотрасне малко,за да си стъпим на краката и ще си осиновим.Понеже се заговори и за донорство,ами имам две познати-едната на 32 ,а другата на45,които са майки благодарение на донорски яйцеклетки.Това са отговорни и щастливи майки с още по щастливи и обгрижвани дечица.И само за протокола да кажа,че нямаше да се откажа да опитвам за дете по какъвто и да е начин,та ако ще да бях станала на 100!

# 201
  • София
1то родих на 29, 2то - 35.
И двете бяха изненада.

# 202
genovevam Аз пък не я разбирам, направо си е изкуфяла, според мен. Гледането на
болна майка не изключва гледането на дете. Не е нужно да зареже майка си или да я чака да си отиде и на 63 да се сети, че видиш ли да не й е самотно ще си роди деца.

# 203
на 32 и 38.
Явно не плаща данък обществено мнение, а като гледам коментарите, би излязъл голямшък.

# 204
Аз отново съм съгласна със Сиси. Simple Smile
Тъпо оправдание е луда, болна майка.
Отделно за въпроса на genovevam  - Всеки е родител до края на живота си. Не виждам нещо лошо в това, децата да разчитат на родителите си. Или обратното.
Аз работя от 16 г. и се издържам сама от 20 годишна възраст, но не мисля, че това е ОК.
Сега съм почти на 30 г. и искам да се пенсионирам. Simple Smile

# 205
  • София
Месец преди да стана на 32.

# 206
  • Милано
Не ви разбирам иронията и злобните намеци, честно. Crazy
Вие говорите от свое име.
Нека ви станат децата в училищна възраст, пък елате тогава.
Дали вие ще си възпитате децата е едно, друго е как ще се чувстват на фона на деца с родители с по 15-20 години по-млади.
Не е ОК да раждаш на 50, каквото и да си говорим.
                                                                                                                                                 Повтарям се,но защо си толкова убедена,че ние жените след 40 не ставаме за нищо...Децата ни щели да се срамуват...А няма ли да се срамуват,че младите им майки са ги дали за отглеждане при баби и дядовци?!Както писах и преди,още нямам дете и съм на 45 години.Срещнах мъжа си когато бях на 39 години.След това разбрах,че няма възможност да забременея по естествен начин...Да разбирам ли,че е трябвало да родя от когото и да е,само за да влезна в идеалните граници от 23-35 години?....Щастлива съм,въпреки трудностите през които минавам!

# 207
  • Телиш/Плевен
На 25 родих първото си дете. baby_neutral

# 208
Първото си дете родих на 24г, а второто на 31.Да ви кажа с първото ми беше далеч по лесно- др. е човек да е по- млад..С малкия като че ли се изморявах повече,тежаха ми някои неща, които с първото дете не съм забелязвала..
С риск да ядосам много от вас..Мисля,че около 30-35 е най-късната възраст за дете..Имам приятелки,които родиха на 42..Ами какво да ви кажа..На тези години хората са си изгледали децата,мислят за внуци вече, а те тепърва висят по катерушки ...После, когато пораснат децата непрекъснато ще ги питат -това баба ти ли е? Пък и според изследванията при деца родени от майки над 35- годишна възраст се вдига процентът на уврежданията,Даун и т.н.
Съветът ми е раждайте навреме.Мислете,че децата харесват по-млади родители,че ще сте нужни на детето си и след 20-25г. То ще се нуждае от помощта ви,а тогава самата вие ще сте за пенсия и ще имате нужда от помощ..
 Като толкова цитирате изследвания,проучвания,защото не влезнете и не прочетете,че децата родени от по-възрастни родители са много по-интелигентни,от децата родени от млади майки и бащи...?И стига с тези"това баба ти ли е",че има  и многооо женички на 30,които изглеждат така...И не мислете,че се засягам Simple SmileНапротив!Имам приятелки,който са на 70 и още работят!И са красиви,умни,елегантни жени!
Твърдението ти е злобно и невярно извън много ограничен контекст . Не искам да се заяждам.Не съм съгласна  за това със старите родители,родили на 40.Против съм само,когато някой е блял някъде и се е присетил да ражда късно.
Моят въпрос е поставила ли си психологическа граница ,до която ако не стане,спирате с АРТ и търсите други методи за да бъдете родители?
Моето мнение е,че е важно да се постави разумна граница,защото от един момент нататък - над 47 - 48..от благородно начинание и желание ''И ние имаме много да дадем'' ,се изражда в жесток егоизъм на гърба на собственото ти дете.
Казвам го като 25 годишна жена.Имам изключителната нужда от изслушването и съветите на майка ми,която е на 50 в момента.Бабите ми са на 75.Достатъчно съм ги познавала ''млади' и други хора около тях,за да имам адекватен поглед над старческото изменение на психиката им.Това са неща,кото не могат да се спрат.75 -80 годишни родители на млад човек,прохождащ в живота си е наказание и страдание от егоизма на родителите.Особено в българската реалност.
Не желая да се заяждам - искам да чуя мнение от ''другата страна на барикадата''.

# 209
Kато толкова цитирате изследвания,проучвания,защото не влезнете и не прочетете,че децата родени от по-възрастни родители са много по-интелигентни,от децата родени от млади майки и бащи...?И стига с тези"това баба ти ли е",че има  и многооо женички на 30,които изглеждат така...И не мислете,че се засягам Simple SmileНапротив!Имам приятелки,който са на 70 и още работят!И са красиви,умни,елегантни жени!

Извинете, но явно се засягате, което е нормално.
Разбира се, че е по-добре да родиш по-късно, защото си по-зрял и по-улегнал, но Вие сте на 45 и работите за първо дете, а казвате, че минавате през трудности..Питам се имате ли аборти? Дано не звучи грубо, просто се чудя какво Ви е попречило да родите до сега.
Защо не помислите за осиновяване, вместо да разчитате на биомеханиката или сурогатството?
Стремежът към безсмъртие е актуален в наши дни, но не считам, че една жена на 30 може да се сравнява с друга на 70. Питайте всеки мъж.

Общи условия

Активация на акаунт