На 8 март ще сме красиви, с МАЙски тумбачета игриви! - Тема 13

• 35 467
  • 725
  •   1
Отговори
# 450
  • София
karamel4e, аз най-вероятно също ще съм секцио заради тесен таз, но още не сме го решили окончателно, ще изчакам следващия преглед на 6.04 и тогава ще го обсъждаме, нищо не сме говорили за размери още и при какви размери задължително ще трябва секцио. Аз сега се следя в друга болница, но ще раждам в МД, така че ще отида за второ мнение и там. Много ми се иска и на мен да е нормално, но в крайна сметка ако лекарите преценят, че няма да стане, ще се доверя на мнението им, важното е бебче да е добре.

# 451
Момичета, кога е нормално да се премери таза? И как става самото мерене с ултразвука ли или?

# 452
Момичета, кога е нормално да се премери таза? И как става самото мерене с ултразвука ли или?

С уред дето прилича на пергел  Laughing Външно се мери, обикновен железен тазомер
Скрит текст:

Нормално е да се премери, когато почне да се коментира начина на раждане  Wink

# 453
Първото ми детенце беше седалищно,обърна се последната седмица ,но напречно.Сега бебката беше пак седалищно,но на последната консултация вече  беше главично.

# 454
 И моето е седалищно.аз имах надежди за естествено, но докторката ми е против. Три години от предишното и се струват малко. Сега със седалищното вече няма чудене. Аз усещам, че не се е завъртяло, защото ме рита ниско долу.

# 455
  • София
С размерите на таза си е строго индивидуално, най-честата индикация за цезарово сечение е (след ресекциото, разбира се), важен е последният размер, който ти е 17,5... малък е, но сме водили много раждания на 13-14годишни госпожици от малцинствата и с 16см таз, така че... зависи от бебето и от вътрешните размери, които могат да се определят само с рентген.

# 456
  • Бургас
dudunski, и лекарката това ни посъветва! Само, че аз съм чувала, че тестовете за алергия се правят, когато природата е в сравнителен покой. А, пролетта в Бургас определено не е такъв сезон. Освен това проблема с алергиите тук е повсеместен, заради влажния въздух и липсата на зима  #Cussing out

Тайга, ако искаш направление трябва да идеш при ЛЛ. Иначе, ако си без направление отиваш в коя да е лабораторията и казваш, че искаш проба на гърлен секрет или носен. Тези често се правят заедно. Но може така също да се вземе секрет от очи, уши, слюнка, рана и т.н. След откриване на бактерията, автоматично излиза и антибиограма, която се заплаща допълнително, но не беше скъпа, нещо 2-4 лева ми се върти.

Jess777, главичките на бебета по принцип в началото са винаги несъразмерно големи спрямо телцето, така че не смятам, че има за какво да се тревожиш. Но щом ти е казала даидеш пак след 2 седмици, иди, за да си спокойна, че всичко е Ок!

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 20:14 от Никки

# 457
Благодаря на всички за отговорите   bouquet

Цял ден ровя и чета различни източници какви са 'нормите' и малко се ошашках. Действително този последния размер се оказва най-важен като нормално би трябвало да е 20-21, а при мен е 17,5...

Явно на място ще се решава в болницата, но след всичко прочетено днес, някакси ми се иска да заложа на сигурно и да направя секцио по мое желание, в случай, че има разминаване в мненията. Започнах да си представям какъв ад ще бъде бебето да се 'заклещи' в опит за нормално раждане...Мисля че тотално се филмирах  ooooh!

# 458
С размерите на таза си е строго индивидуално, най-честата индикация за цезарово сечение е (след ресекциото, разбира се), важен е последният размер, който ти е 17,5... малък е, но сме водили много раждания на 13-14годишни госпожици от малцинствата и с 16см таз, така че... зависи от бебето и от вътрешните размери, които могат да се определят само с рентген.

Vitaminka, благодаря! Това с рентгена малко ме изненада - практикува ли се и не е ли опасно за бебето?

# 459
Витаминка е права, че сме имали не е едно и две раждания с още по тесен размер на конюгатата (последния) той е важен защото е външен размер, които дава доста точно информация за един от важните вътрешни размери на таза. Обаче обикновено тези 15-16 годишните раждат и малки бебета, така че всичко е въпрос на преценка според конкретната ситуация. Имай доверие на лекаря си, сподели му тревогите си и заедно ще решите как да действате.

# 460
  • София

Vitaminka, благодаря! Това с рентгена малко ме изненада - практикува ли се и не е ли опасно за бебето?

Ами навремето се е практикувал, но в днешно време се смята за противопоказен.

# 461
  • Бургас
За момичетата от Бургас, който има желание може да се видим на тази лекция на 20 Март - петък - от 11 часа:

# 462
dolce_vita, реално има шанс да се завърти и в деня на термина, но е по-трудно. Къде са ти предложили да го обърнат? До колкото знам  външна верзия в България никой не прави  Rolling Eyes

Аз живея в Швейцария. Тук от 34та седмица, ако е седалищно те карат да правиш йога упражнения (индийски мост), за да се обърне бебето. После 35/6та седмица пак проверяват и 36та седмица опитват да го обърнат с ръце. Препоръчаха ми и акупунктура евентуално. Обръщането не е съвсем без рискове. Ако и това не стане ще планират секцио, защото бебето е вероятно над 3.800 (баткото беше 3.900кг), а 3.8000кг е максимум, който биха ми позволили нормано раждане. Един час преди планувано секцио се прави ехограф и ако се е обърнало мога да откажа секциото.

Казаха ми, че ако до две седмици не се обърне в моя случай нямало много шанс само да се обърне. Сега е между 2.200 и 2.800кг.

# 463
  • София
Хубаво е все пак, че дават съвети на майките как могат да помогнат да се обърне бебето.
А за мануалното обръщане в 36гс, предполагам, че ще е в болница с готовност за спешно оперативно родоразрешение, щом е и редовно практикувано, може да се довериш. Все пак най-добре е да си родиш нормално. 
3.8000кг е максимумът за раждане на бебе, разположено седалищно, така ли?

# 464
Vitaminka да, мануалното обръщане се прави в болница и бебето се следи с ехограф и се слуша сърдечен ритъм, но още не сме говорили подробно, за да не избързваме. Все пак се надявам да се обърне до тогава.

Ако бебето не се обърне нито само, нито с помощ ти предлагат избор между секцио и нормално раждане. Доказано е обаче, че нормално раждане с бебе над 3.8000кг, което е седалищно разположено носи рискове и не препоръчват. Примерно за бебе 3.2000кг седалищно е ОК.

Общи условия

Активация на акаунт