Мами, бясна съм

• 31 003
  • 488
  •   1
Отговори
# 180
Ами дамата преди това искаше да й дадем определение за типично мъжка работа, типично мъжка смятам е тази, която сме посочили всички. Иначе работата вкъщи не е типично мъжка или типично женска. Тч е работа която има да се свърши ежедневно. И тя не е нито типично мъжка, нито типично женска.

Писането в Бг мама не е типична работа, Убедена съм че ужасно много жени не пишат в бг мама, така че едва ли може да се нарече типична работа. Не бих казала и че изобщо може да се нарече работа. Болишинството пишещи тук може би са жени, макар че аз не гледам кой какъв пол е написал на ника си а и да е написал жена това не означава че е жена нали. Така че и тук не бих била сигурна.

В преносното си значение една типично женска работа би означавало че тук сме се сбрали куп клюкарки, дето вместо на седянка да обсъждат мъжете си, децата си и кой какво направил зад дувара, го правим малко по по-съвременен начин, през интернет. Дали е Фейсбук, дали е бг мама или друг форум, все тая. Деленето на нещата по полов признак все повече губи смисъл според мен.

# 181
Може , например,  да полежи на дивана.  Пък на другия ден, когато аз лежа, да ми изчисти колата.

За извънредните неща като чистене на колата съм съгласна. За ежедневните питам.
Защото едно чистене на кола е равно като време и усилие на готвене на нещо сравнително бързо и без особени усилия. Ама като сготвиш веднъж седмично силно се съмнявам, че другите 6 дни чакаш на дивана.
Иначе съм съгласна като цяло с мисленето ти, у нас също когато има чистене на кола и на дом ги делим като вас  Peace
Но ако е у нас няма да седи и само да си вдига краката, а ще иде примерно да измие двете тераси или ако са чисти един ще влезе за банята, друг стаите, най-малкото защото ще стане по-бързо. Сега рядко се случва, защото работя от вкъщи и мога да го правя, когато няма никой, но когато и двамата работехме навън тези неща оставаха за времето, когато сме вкъщи. Според ситуацията, както казах Simple Smile

И ако ще да е измил колата, да му се е паднала застраховка баш в тази седмица, и крушка да е изгоряла, пак в събота не виждам защо да не спя до обяд, щом ми се спи (те с детето стават към 9-10 ч.) и закуска, и обяд ще сготви, няма да дойде да ме събуди, че коремчетата им са гладни. Или ако излизат да скоча да им изгладя дрехите. За такива неща имам предвид, че не мога да бъда крайна - гладенето и готвенето само за един и той трябва да е нон стоп на крак и в готовност...

# 182
Благодаря на всички, които се включиха с определения.

# 183
Аааа, разбрах. Един път му се случи да ме събуди, защото не можел да си намери чорапите.  Не помня как съм реагирала, но не повтори.

# 184
  • София
Ами задълженията на моя мъж сам си ги избра ,това са миене на терасата, почистване на климатиците ,миене на банята и тоалетната ,миене на прозорци и щори, бърсане на шкафовете отгоре , пазаруване . Отделно има много неща ,които аз не пипам , свързани с колите и гаражите. Иначе като правим основно почистване се включва, мести мебелите чисти зад тях ,бърше или като чакаме гости ми помага с приготовлението.
Но не готви и дори и салата не прави.

Но пък и той става по - рано от мен и никога не ме е будил за закуска. Дори ,като стана и усетя аромата на кафе  ,ми става много кеф.
Но в началото не беше така , всичко сама съм си извоювала. Дори майка му ми казваше ,че ако го карам да прави тези неща ,нямало да издържи и ще ме напусне . Беше сигурна ,че ще се разделим.
Като дойде в къщи и го види ,че нещо чисти и позеленява. Това е при нас Simple Smile

Последна редакция: пт, 13 мар 2015, 11:53 от simona035

# 185
Аууу ма тя станала много интересна темата... Четох тук някой пише, не можело синът и да мие чинии, амиии...ДА ЯДАТ В ШЕПИ ТОГАВА Mr. Green Laughing
Проблема е, че мързеливците и готованците ги възпитават точно жени с подобно мислене! Анатема, че ще измие чиниите, в които И ТОЙ ЯДЕ! Да не говорим пък за другия сценарий с прислужницата  Shocked
Ма то и аз моят син искам да го правя сърдечен хирург/Анатомията на Грей ми е в повечко Mr. Green/, пък не е гаранция, че няма да стане...кранист! Възпитавайте ги да са добри хора и ДОСТОЙНИ хора и да ценят хората по техните качества, а не да ценят парите или да очакват жената да работи на равно и да мие сама чиниите!!! Naughty

# 186
  • София
Според мен няма типично мъжка работа, както и няма типично женска.

Абсолютно съм съгласна. И в този смисъл, работата е песен, когато я вършиш с кеф. И затова винаги се се смятало, че "женската" работа е свързана с отглеждането на дете и домакинстването - защото се предполага, че жените обичат да я вършат - да обзавеждат, да създават уют, да готвят, да се занимават с детето, получават по-голямо удовлетворение. Ама така като гледам, в днешно време жените много много не обичат да я вършат...Колкото до "мъжката", винаги се е смятало, че мъжете обичат да се занимават с техника или работа навън - градината, двор, ремонти вкъщи, по колата, електричарство, плочки и пр. Ама като гледам в днешно време и това вече не обичат да вършат. И от там произлизат търканията - от мързела...Днешните хора имат всякакви облекчения в работата, която вършат и стават все по-мързеливи и мързеливи и друго - компютрите и телевизията. Те отнемат всичкото внимание на днешните хора и те, вместо да се заемат да правят нещо друго, което би им било по-интересно, ако нямаше компютри и ТВ, седят на компютъра или телевизора във всеки един свободен момент...мдам...

Последна редакция: пт, 13 мар 2015, 12:45 от Popule

# 187
....Колкото до "мъжката", винаги се е смятало, че мъжете обичат да се занимават с техника - ремонти вкъщи, по колата, електричарство, плочки и пр....

Не че се е смятало, а просто мързеливите мъже са разпространили тези клишета, за да се измъкнат с редки включвания. То най-лесно е да кажа, че поемам плочките у нас, ама за 10 г. а познайте колко пъти са редени плочки  Mr. Green
Скрит текст:
Веднъж, зад кухнята. Мъжът ми беше на работа и докато дойде аз ги наредих. Много по-лесно и чисто е от миенето на една баня например. Не че той нямаше да ги нареди, като се прибра това щеше да прави, но поне сега от опит мога да кажа, че като чуя някой мъж как е свършил страшната работа като е наредил 5 плочки за 5 години и се е пребил от работа, направо се търкалям от смях  Joy
Дейности, налагащи се от дъжд на вятър, а после крак връз крак. Е, как да не обичаш да се занимаваш с това  Laughing

То едно време и за жена с цигара или зад волана се е смятало, че е неприемливо, но това е наложено отгоре, не че наистина е така.

На мен като хобито ми е да преправям стари мебели, а не да плета примерно, какво да направя? И хич не смятам, че съм мъж. Интересно ми е, забавно ми е, обичам да видя как нещата ми се променят в ръцете.

За готвенето пък - повечето добри световни готвачи са мъже. И е доста престижна, добре платена професия. Но готвенето вкъщи се брои за женска работа. И за немъжкарско, направо абсурдно голям мъж да сготви. Откъде идва този предразсъдък, освен от нарочно изкривяване от страна на хора, които ги мързи?

# 188
Не мога да повярвам какви неща чета тука.

Деца, които целенасочено няма да бъдат научени от майка си да си измият чинията, поради факта, че са от мъжки пол.  ooooh!

Пиша го отново, с големи букви, щото още не мога да го повярвам:

Деца, които целенасочено няма да бъдат научени от майка си да си измият чинията, поради факта, че са от мъжки пол.

Ужас, просто ужас.

# 189
  • София
....Колкото до "мъжката", винаги се е смятало, че мъжете обичат да се занимават с техника - ремонти вкъщи, по колата, електричарство, плочки и пр....

Не че се е смятало, а просто мързеливите мъже са разпространили тези клишета, за да се измъкнат с редки включвания. То най-лесно е да кажа, че поемам плочките у нас, ама за 10 г. а познайте колко пъти са редени плочки  Mr. Green
Скрит текст:
Веднъж, зад кухнята. Мъжът ми беше на работа и докато дойде аз ги наредих. Много по-лесно и чисто е от миенето на една баня например. Не че той нямаше да ги нареди, като се прибра това щеше да прави, но поне сега от опит мога да кажа, че като чуя някой мъж как е свършил страшната работа като е наредил 5 плочки за 5 години и се е пребил от работа, направо се търкалям от смях  Joy
Дейности, налагащи се от дъжд на вятър, а после крак връз крак. Е, как да не обичаш да се занимаваш с това  Laughing

То едно време и за жена с цигара или зад волана се е смятало, че е неприемливо, но това е наложено отгоре, не че наистина е така.

На мен като хобито ми е да преправям стари мебели, а не да плета примерно, какво да направя? И хич не смятам, че съм мъж. Интересно ми е, забавно ми е, обичам да видя как нещата ми се променят в ръцете.

За готвенето пък - повечето добри световни готвачи са мъже. И е доста престижна, добре платена професия. Но готвенето вкъщи се брои за женска работа. И за немъжкарско, направо абсурдно голям мъж да сготви. Откъде идва този предразсъдък, освен от нарочно изкривяване от страна на хора, които ги мързи?

Мързелът в днешно време е разпространен както между жените, така и между мъжете. Лични и доста задълбочени наблюдения имам по тези въпроси. И не е, че не могат - аз, като жена, мога да си оправя тоалетното казанче без проблем. Както и да сменя тръбите в банята. Просто не искам. Същото и при мъжете - не е, че не могат да измият чиниите, просто не искат. А не искат, защото ги мързи и едните и другите (и мъжете и жените), това е истината.

И нали не бъркаме работа с удоволствие? Това, че работиш всеки ден като готвач, не значи, че те кефи. Wink Аз писах, че когато едно нещо те кефи, го вършиш с кеф. Това, че си детска учителка не значи, че те кефи да работиш с деца - примери даааал Господ! Та, детската учителка, която не я кефи да работи като детска учителка, със сигурност не се кефи да се занимава и със собственото си дете вкъщи, бас хващам. И става - мъжа ми да се занимава. Същото и с готвача - не го кефи, че го работи и вкъщи - жена ми да готви...та така.

Ей ме на мен, сега. Току що похапнах - 1 чиния, да я пъхам в миялната дори не ща. Искам да си пиша във форума... hahaha

Последна редакция: пт, 13 мар 2015, 13:25 от Popule

# 190
  • където ми харесва
Не мога да повярвам какви неща чета тука.

Деца, които целенасочено няма да бъдат научени от майка си да си измият чинията, поради факта, че са от мъжки пол.  ooooh!

Пиша го отново, с големи букви, щото още не мога да го повярвам:

Деца, които целенасочено няма да бъдат научени от майка си да си измият чинията, поради факта, че са от мъжки пол.

Ужас, просто ужас.
Или по-скоро, за да не може някаква мърличка да кара синеокия принц да мие чинии...Ама, ха...

# 191
Ти представяш ли си, Адел?! За висши цели е създаден той. Мама го е учила да не пипа, акано е. 

# 192
  • където ми харесва
Ти представяш ли си, Адел?! За висши цели е създаден той. Мама го е учила да не пипа, акано е. 
Хахахахах, не мога да си го представя. Но съдейки по масовата бройка на търтеи, не съм учудена да има такива майки с точно такива синеоки принцове. Как така той ще чисти, та той е принц...синеок при това.
Много ми е интересно, след като Едел вайс говори за еманципация (wtf и защо изобщо я е намесила) като нещо грозно и как мъжа трябва да бъде уважаван, защо самата тя се оплаква, че нейния мъж я зарязва вкъщи с детето, а той си ходи насам натам и изобщо не го вълнува домакинската работа. Значи, на нея това й е обидно и неприятно, но в същото време, тя учи сина си на абсолютно същото безхаберие.

# 193
Напоследък като писани яйчица ги гледат някои муНченца, прашинка да не падне... После ще им сърбат попарката.

# 194
Popule, да, смятам, че повечето готвачи наистина ги кефи Simple Smile
От друга страна като става дума за отговорности не може човек само да прави каквото го кефи. Да не мислиш, че съм примирала от кеф да сменям насран памперс или да чистя повръщано? Всяко нещо си върви с редица не особено приятни. И капризи (мен това ми е гадно, чакай да го прехвърля на жена ми, нищо че в момента нея я чакат още 5, а "мъжко" няма изгледи да излезе тия дни) хич не ми ги давай за пример като мъжки.

...И не е, че не могат - аз, като жена, мога да си оправя тоалетното казанче без проблем. Както и да сменя тръбите в банята. Просто не искам. Същото и при мъжете - не е, че не могат да измият чиниите, просто не искат. А не искат, защото ги мързи и едните и другите (и мъжете и жените), това е истината...

Не разбирам защо продължаваш с примери, които включват аварийни и редки ситуации?
Смешно е да сравняваме нещо, което се налага 1 път в годината или веднъж на 10 г. с такова, за което трябва да отделяш време абсолютно всеки ден. (11 годишно е нашето казанче и не ни се е чупило още Crazy)
Не е същото това за мъжете и чиниите, сравнимо е да иде до тоалетната и да не си почисти, а жена му да отиде и да го направи. Липса на възпитание, хигиена и мързел. Както казах и нагоре, разбира се зависи от ситуацията - ако трябва да цепи дърва, да мести гардероб и др. подобни - да. Ще го направи, а жена му ще оправи чиниите. Но да няма работа и да си замине така масата не е нищо, освен липса на елементарни хигиенни навици и хич не ми се вписва в представата на голям човек. Не му се занимавало, брех, на това ли учи детето си? Че трябва да си капризен като принцеска.

Обобщено - така както ги описваш нещата един мъж "работи" една стотна от онова, което се полага на жена му. Ако смята, че това е мъжествено и не го е срам тя да извлече всичко и ако тя е доволна от подобно отношение, ок. Мен би ме било срам, ако съм мъж да правя толкова малко.

Напоследък като писани яйчица ги гледат някои муНченца, прашинка да не падне... После ще им сърбат попарката.

Точно. Мамини синчета.

Общи условия

Активация на акаунт