Мами, бясна съм

• 30 989
  • 488
  •   1
Отговори
# 165
Според мен цялото това вглеждане в тези чинии идва, когато връзката е обзета от твърде много рутина, няма достатъчно финанси, единият е преуморен и т.н. Нормално е който седи повече вкъщи или се връща по-рано, той да поеме по-голяма част от домакинството. Ако има достатъчно доход, наемат помощница и се приключва с тези битовизми. Другото са баси дребните сметки, тип да не се мина или ако той измие чиниите, ще го компенсирам със с... ooooh!

# 166
Уффф. E aз по всяка вероятност ще бъда ужасна свекърва. Не знам, може след 30ина години да гледам на нещата другояче, ама на този етап - просто не мога да си представя някоя засукана "госпойца" с претенции да ми кара красивото, засмяно синеоко момченце дето топурка с крачета около мен, да мие чинии... !!!  #2gunfire

Но ако имаше дъщеря нямаш нищо против след работа да мие чинийките на някой готованец, който след вечеря се е е проснал на дивана, пък после и да му изпере, и да му изглади, и да му почисти, така ли? Защото нали се сещаш, че и дъщеря да имаше, нямаше да я възпитаваш да става държанка, а пак да работи. Но това не изключва по никакъв начин факта, че след работа ще бъде майка, домакиня, жена.

...Но тук в Западна Европа, аман пък от феминистки с претенции, а никакво уважение към мъжа си и семейството !!

Не знам какво се разбира под феминистки претенции. Аз не искам дъщеря ми да вижда само бакомат в мъжа си, искам да има семейство, в което се обичат, в което всеки си има своята професионална работа, а след това един на друг да си облекчат и каквото има от ежедневните неща, а не единият да запретне ръкави след работа, а другият да почива. Не виждам нищо неуважително в това към един мъж. Да си измиеш чинията не е наказание, нито унижение. Да зарадваш семейството си с вкусна вечеря също. Жалко е, че на тези неща се гледа като на нещо грозно...

...Ако има достатъчно доход, наемат помощница и се приключва с тези битовизми. Другото са баси дребните сметки, тип да не се мина или ако той измие чиниите, ще го компенсирам със с... ooooh!

Домашната помощница няма да е нон стоп там, та да им тича след всяка чинийка. Въпросът е в това, което остава да се прави след като е минала чистачката, пералнята и т.н. Като огледнее и прислужницата си е тръгнала дали ще се оправи сам или ще подвикне на жена си да дотича да го обслужи. До мислене е, манталитет - аз съм мъж и затова не трябва да си почистя след мен тоалетната... така де, масата.

# 167
..., оправя нещо типично мъжко из нас.

Веднага да кажа, за да отпадне всякакво съмнение за лични нападки и заяждане, харесвам начина на мислене на НСЧ по повечето от разискваните теми. Преди време, в една друга тема, отново насочили разсъжденията за домакинстването и въобще задълженията вкъщи, казах, че предпочитам мъжа да изкарва пари, да се занимава с типично мъжки неща, вместо да мие баня или да простира. Имахме дълга полемика с НСЧ и една друга потребителка, отнесоха ме за тази ми гледна точка. Та! Сега отново става въпрос за типично мъжките неща! Може ли да помоля за дефиниция за приемливите дейности, типично мъжки, без това да освобождава, подчертавам, половинката от задължението да се включва в домакинството? Никога не съм защитавала тезата, че мъжът не трябва да се занимава с домакинска работа! Моля да не се правят излишни интерпретации!

# 168
НСЧ, напълно съм съгласна с теб за всичко написано!

Цитат
Като огледнее и прислужницата си е тръгнала дали ще се оправи сам или ще подвикне на жена си да дотича да го обслужи. До мислене е, манталитет - аз съм мъж и затова не трябва да си почистя след мен тоалетната... така де, масата.
Като гледам обаче за самите жени, майки на момчета, това е нормално. Значи те са в такива отношения със съпрузите си и нямат нищо против да ги обслужват.

# 169
Аз ще кажа какво са типично мъжки у нас:
- ходи да поръчва  дърва, прибира ги в гаража, а след това ги качва в апартамента малко по- малко
- събира в една кофа и изхвърля пепелта от камината
- оправя крушки, кранчета, контакти и тем подобни
- оправя всичко по колата- и застраховки, и ремонти
- носи на автомивка килими/пътеки
- често носи мебели от една стая в друга, защото обичам разнообразие
- понеже сме от 3 години в апартамента все още го дообжавеждаме и купуваме техника и мебели- всичко това се качва от него и се инсталира или сглобява

Тези дейности не са ежедневни, но както казах и в предния си пост, са си изцяло негови. А всичко останало го вършим заедно.

# 170
Според мен няма типично мъжка работа, както и няма типично женска. Почти всяка работа може да се върши и от давмата, къде с повече, къде с по-малко услилия от вършещия я. Аз например чакам мъжа ми да завари едни железа долу не защото това е типично мъжка работа, а защото аз не мога да го направя. За сметка на това не очаквам от него да ми направи баница, просто защото аз мога да я направя. От тази гледна точка може би една типично мъжка работа би била по-силова, изискваща повече услилия, но пък от тази гледна точка няма типично женска работа, просто защото мъжете биха могли да я свършат. Но така наречените типично мъжки неща като сменянето на крушки например, не че аз не мога и не че не съм го правила, се вършат един път месечно, да не кажа и по-рядко, еееее тогава какво, ще чакаме мъжа са се включва с неговата част веднъж месечно ли? На мен не ми е ОК, щото детето разхрърля ежедневно, че и ежечасно даже, и ако типично мъжките задължения на мъжа ми не се случват по едно и също време, обаче се яде също ежедневно и то през няколко часа, не е ОК аз да готвя, прибирам и пера а да чакам той да се включи веднъж седмично със смяната на крушката в семейното съжитество.

Аааа, пък носенето на мебели понякога си е съвсем моя задачка.

# 171
Аз никога не съм се опитвала да сменя крушка. Може и да мога, ама не съм пробвала.  Blush

Даже като живеех на квартира като студентка виках съсед.

# 172
  • София
Аз никога не съм се опитвала да сменя крушка. Може и да мога, ама не съм пробвала.  Blush

Даже като живеех на квартира като студентка виках съсед.

Хм, имам един съсед, модел е, да взема и аз да забравя как се сменят крушки  tooth

# 173
Малко да изясним нещата - това, че върши мъжката работа, която според Човечето е един път в месеца, то пък с тия нови крушки - един път на 2 години, не значи, че не прави нищо друго.   Означава, че аз няма да се хвана да местя мебели и да заварявам. И докато той го прави, мога да си полегна на дивана.

За сменянето на крушки - естествено, че и аз мога. Взимам стол, или 2 стола, или стълба. Качвам се, развивам крушката, слизам, оставям я, взимам новата. Пак се качвам, завивам я, проверявам - не свети. Айде пак. А той протяга ръка и я завърта.

# 174
Аз съм останала с впечатление, че за типично мъжки се смятат нещата, които се случват от дъжд на вятър. Това най-обобщено Simple Smile
Иначе за моите разбирания типично мъжко е нещо, което физически не може да направи жената, например да вдигне нещо тежко, както казва Трещерица няма да преместя гардероб, ама колко пъти ги местите тези мебели?
За другите неща е много относително, защото наистина у нас мъжът ми оправя счупен електроуред, ако е нещо дребно и не е за сервиз, но той по образование е такъв и го разбира, за сравнение едната му сестра също е инженер, така че тя нищо, че е жена прави същото. Но пък не очаквам всеки мъж да е специалист, и смятам, че в този случай е по-добре да се потърси професионална помощ, вместо да бърка в контакта на сляпо или по съветите на тате, който също не разбира. Също така, ако ми изгори крушката и съм сама няма да седя на тъмно като принцеса, а ще си я сменя. Един лак се отваря и затваря по-трудно от круша всъщност Simple Smile Ако си е вкъщи той ще я смени, да, но да смениш крушка е като да смениш ролото тоалетна хартия, т.е. не нещо, което да отнема време, усилия, нито да се определи като работа.

Ежедневието на хората е различно и затова нещата са индивидуални, ето предните постове пише за отопление на дърва, ами разбира се нормално е това да мине в графа мъжка дейност, но при други като е на ТЕЦ, примерно, всичко е сведено до едно врътване на кранчето. И ако в първия случай е мъжко мъжът да се заеме с отоплението, докато жената сготви, то във втория е смешно мъжът да каже, че е свършил нещо като е пуснал парното Simple Smile

Затова за мен е правилно да се гледат дневните задачи - каквото има, това. Когато има нещо тежко, ще го поеме мъжът пък жената ще се натовари с повечко от другите неща. Но когато няма да седи и да чака нещо да се счупи/премести, при положение, че други неща чакат и жена му скача от едно на друго - съвсем не е мъжествено...

# 175
И аз това имах предвид и съм го написала- във всичко се включва, но си има и типично негови дейности.

Аз съм случила на мъж, но нямаше и да търпя някой да ми мързелува. 

# 176
В нас например типично женски дейности за готвенето и чистенето, там мъжа се включва по изключение, докато другите неща си ги делим както се случи. Така че както има типично мъжки неща, така има и типично женски.

# 177
Женска работа ли е да пишеш в бг-мамма?

# 178
brummmm, когато има тежки, мъжки неща е ясно, всички сме на едно мнение, но когато няма, а това е в повечето дни, за тогава е въпросът какво е "мъжко" да се прави  Simple Smile

Женска работа ли е да пишеш в бг-мамма?

Зависи. Ако е тук да получи инфо за нещо по даден проблем - здравен, кулинарен, за възпитание на дете, литературен интерес и т.н. не виждам нищо лошо.

# 179
Може , например,  да полежи на дивана.  Пък на другия ден, когато аз лежа, да ми изчисти колата.

Общи условия

Активация на акаунт