КОЗУНАЦИ - сезон 2015 г. - тема 1

• 54 681
  • 734
  •   1
Отговори
# 255
  • Sofia
Тц, още по-Убаво!  Grinning
Сега се прибирам, та толкоз бърз отговор от мен.  Simple Smile

# 256
Такава стегната плетеница ,като козунаците на Джемма , не мога да постигна.Като втасат с плетеницата, все някъде се разкъсва.По отношение на вкус и конци всичко е наред.Сигурно не успявам  с  необходимата мекота на тестото.

# 257
  • Балчик
Такава стегната плетеница ,като козунаците на Джемма , не мога да постигна.Като втасат с плетеницата, все някъде се разкъсва.По отношение на вкус и конци всичко е наред.Сигурно не успявам  с  необходимата мекота на тестото.

Толкова стегната и аз получавам само при тесто с квас. Тази година ще намаля количеството на маята и ще видя какво ще се получи. Мисля и да направя една доза с квас и малко мая.
Иначе разкъсването се дължи на:

1. Недостатъчно втасване
2. Недостатъчно влага при печенето. Бързо се образува кора, която впоследствие се къса.
3. Слаб глутен, недобро брашно
4. Прекалено много захар, което разкъсва глутеновите нишки.
5. Завишено количество мая.

# 258
  • Sofia
Аз понеже съм постигала стегната плетка - , та затова сега си намирам кусури, нищо че както казах, домашните държат на вкуса и нямат оплаквания. Не че не забелязват визията, ама и не гледат с "моето око", така да се изразя.  Laughing

# 259
  • В една слънчева къща...
Снощи "ми прищрака" в 8 вечерта, че ще правя козунаци. Запретнах ръкави и резултатът беше на лице в 1 през нощта. Всички спяха, а къщата ухаеше невероятно. Пак на Морена рецептата правих. Единствената разлика беше, че добавям и малко мас, също Махлеп и Какуле. Вътре беше с локум /някакъв нов вид с аромат на нар/ и портокалови корички, останали от Коледа. Днес си хапнахме "благичко", а похвалите не спряха да валят  Crazy

# 260
  • Балчик
Преди и аз съм постигала, но напоследък нещо все повече ми идваше маята. Освен това да допълня нещо- с вентилатор също се поразкъсва плетката. Когато съм  пекла без, имах по-хубава плетеница запазена.Но пък с вентилатор ми харесва повече вътрешната структура.

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 25 мар 2015, 18:28 от Джемма

# 261
Джемма, брашното ,което ползвам е на СОФИЯ МЕЛ или италианско,захарта винаги намалявам малко, не обичам много сладък козунак.Маята е според количеството брашно, остава тогава първото втасване да не е достатъчно.

# 262
.
На този в дясно много му личи разкъсването. Това са козунаците, които нощуваха в хладилника.

# 263
  • Балчик
Този отпред изглежда добре, съответно правя извод, че не е от глутена в тестото. На този вдясно мисля, че не са му били еднакви фитилите  и на най-тънкото място се  е разкъсало тестото.
След хладилника колко време ги държа на стайна температура? Предполагам, че причината е голямата разлика в температурата, не са били достатъчно втасали. Колкото и д аме убеждавате,че  в хладилник е ок, тестото търпи големи температурни разлики. Дрождите от студено попадайки на горещо бурно се развиват и се борят отчаяно за живота си. И още нещо- в каква фурна ги сложи, гореща или студена?

# 264
и трите по едно и също време ли са печени ?  на едно и също ниво във фурната ?

# 265
Аз писах за това тесто,че в хладилника въобще не беше мръднало. Изкарах го и за около 2 часа втаса и след това сложих във фурната,като постепенно увеличих на 160 ,пека с вентилатор.Много си права,че едното фитилче беше по средата по тънко.Ето, тук ще оправям грешки.Благодаря ти!

# 266
Да, bongo_2007 ®, едновременно.

# 267
Момичета имам питане за тези форми(еднократните), в които печете...от къде си ги набавяте?виждала съм в магазините за "левче", но дали са надеждни... newsm78

# 268
нали са еднократни ?  каква надежност търсиш в тях ?
аз съм ги виждал  и на други места да се продават

# 269
  • Sofia
тези форми(еднократните), в които печете... дали са надеждни...
В какъв смисъл?
Аз съм купувала от Кауфланд.

Общи условия

Активация на акаунт