НВ-ВМХ, част 87 - за здравословното хранене

• 54 076
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, мили момичета! Гледам коментирате жлъчните камъни. По едно време много се бях филмирала по темата  Laughing Имам проблеми с жлъчката, но установих, че е от кофти хранителни комбинации, тежест в областта на черния дроб също имам, защото съм го разглезила.  Mr. Green Та мислих да я пратя тази детоксикация с лимон и зехтин  Laughing

Иначе да ви се похваля: оборудвах се идеално за фитнес, мм го няма другата седмица и от скука ще отида на фитнес с негов приятел Grinning

Искам да коментирате едни витамини. Притеснява ме това, че не е популярна и масова марка като Спектрум да речем. Популярна е за спортисти. Гледам, има магнезий, B комплекс (в това число и така ценната фолиева киселина)  Rolling Eyes
https://healthstore.bg/vitamini/multivitamini/pure-nutrition-daily-vitamins-100

# 46
# 47
  • Варна
Привет! След няколко месеца в плато поразвалих режима няколко дни и веднага се подух и получих болежки в краката. Влизам пак в релси, не е за мен отпуската с картоф и еклер.
Поздрави!

# 48
  • София
Cioccolata, благодаря за новата тема   bouquet
Чета ви с такъв интерес, а ценните ви съвети са като елексир за мен. Това е моят режим на хранене, защото успях да овладея с него качването на килограми. Имам Хашимото и хипофункция на ЩЖ. Дано скоро започна да се хваля и със свалени килограми  Simple Smile

# 49
  • SA
kornelianel , добре дошла и ще чакаме хубави новини от теб! Hug
Ех, толкова се радвам, когато някой споделя добри резултати с режима!  Heart Eyes

# 50
Аз по-скоро цялостно исках да коментирам подхода, избран при поднасяне на посланието в статията....
Да, разбирам те и си в правото си.
Аз също бих се подразнила. Има много такива статии; интернет е наводнен.

Значи, за мен веганство ( без никакви животински продукти), при което обаче да се изключат и много от растителните продукти, считани за неоптимални ( като зьрнени и полиненаситени мазнини например) и в сьщото време да се доставя достатьчно протеин и мазнини, с които да се достигне поне едно, както го наричат - равномерно-балансирано хранене, е мисия невьзможна.
За мен при този режим, който описах по-рано, могат да се постигнат макс 15% протеин от дневните калории. За да е поне на 20%, вече е необходим прием на допълнителен извлечен протеин.
Сами можете да сметнете колко % остават за въглехидратите.
И такъв режим може да се следва от много малко хора. А и се препоръчва като временен - от 3 седмици до 3-6 месеца.

# 51
Принципно 15% протеин от дневните калории не е малко, даже често посочват 10-15% протеин като оптимално ниво при кетогенно хранене - тогава мазнините ще са от порядъка на 80-85%, а останалото се пада на въглехидратите и е наистина минимално количество. Но наистина ще бъде изключително трудно да се поддържа такова разпределение при хранене без никакви животински продукти. Естествено, просто си разсъждавам де. Hug

# 52
  • SA
Аз мисля, че количеството протеин би трябвало да се изразява в грамове за даден човек, а процента в калорийния сьстав на храната му да е по-скоро ориентировьчен. Защото протеиньт не е нужно да се използва за енергия, макар и това да се случва при определени условия.
Някой даже и да си налага калориен дефицит , за да отслабва, би било добре да не намалява количеството протеин в храната си, според мен.
Затова ми е трудно да си представя как се набавят например 80-100 грама протеин на ден само от салати и варива. Е, може примерно да се яде чия в по-големи количества, но не мисля, че всяко семейство може да си позволи да набляга на чия ежедневно от чисто парична гледна точка.
Соята не я коментирам, защото не мисля, че може да се отнесе кьм полезните храни.
Но и аз само си разсьждавам, де,  Simple Smile

# 53
Да, май протеинът не трябва да пада под определено количество, независимо от процента. Но за да бъде храненето кетогенно, решението е да се увеличат мазнини, предполагам.

В една статия за ролята на протеина за костната плътност д-р Хийни посочва, че жените трябва да приемат минимум 1,2 грама протеин на килограм тегло, за да избегнат остеопороза. Това е един от важните елементи наред с вит. Д, К2, магнезий, калций, а може би и други фактори.

# 54
Аз също мисля, че протеинът не трябва да се намаля като прието количество. Дори когато намалявам калорииния прием, продължавам да държа протеина около 100 гр.

Това вместо запис в темата  Peace Благодаря, Шоки   bouquet

# 55
Момичета,навих и майка ми да пробва нашият режим .С високо кръвно е и то мноого високо.Има ли нещо което трябва да и кажа да ограничи и да внимава или може да си се храни като мен  newsm78.Сланина например не иска и да чуе да вкуси,че от нея и се покачва кръвното..

# 56
  • SA
О, да, ако се цели кетоза, протеиньт трябва да се ограничава при много от хората.
Джими Мур например споделя, че преди да започне едногодишния си експеримент с кетозата, се е хранил почти 8 години много нисковьглехидратно ( не повече от 30 грама вьглехидрати на ден) и вьпреки това, когато започнал да измерва кетоните в крьвта си, с учудване видял, че нивата им са далеч под стойностите, които отговарят на хранителна кетоза. Трябвало е да намали доста и приема на протеин - до 80-100 грама, за да влезе в кетоза. А все пак става вьпрос за доста едьр мьж, който е и тренирал силово. Вьпреки това ограничение на протеина, казва че е покачвал мускулна маса, регистрирано с адекватни изследвания.
Алекс, а при майка ти има ли установеня някаква причина за това високо крьвно?

Последна редакция: нд, 15 мар 2015, 12:47 от kameloth

# 57
кам Hugникой лекар не търси причините за високо кръвно Sad
с малко късмет някой може да провери дали бъбреците са добре,но е рядко...
веднага дават лекарства и съветват "без сол,повече плодове и малко,но нетлъсто месо"
аз дигам моето кръвно като съм гладна Joyи нервирана
минава да се хваля (пак)
половинката е с гликиран хемоглобин 5,8 % (припомням  беше 6,9%  или направо диабетик)
без никакви лекарства,само с режима
лекарката най-после реагира "а ма вие сигурно сте променили основно храненето си!"
аз казах "да" и дадох леко повърхности обяснения,защото тя се хвана за плодовете и тяхната жизнена необходимост
стори ми се нахално от моя страна да обяснявам,че според ботаниката авокадо,краставица,чушка и домат са плодове,а те присъстват ежедневно в храненето ни
някой,някъде споменаваше нещо за полезността на варени и охладени картофи (амидон) при диабет,ако може да ми кажете  Embarassedв коя тема или кой подаде информацията ще съм много благодарна  bouquet

# 58
  • SA
Танче,  Hug кьде се загуби ти?
Мьжьт ти е отличник направо.
Ох, тези плодове като започнат да ги вьзхваляват... храна като храна, с която даже част от хората трябва да внимават. И чак пьк да са жизнено необходими  Simple Smile.
А за високо крьвно налягане се правят понякога подробни изследвания, но моите наблюдения са по-скоро при деца. Предполагам обаче, че и при вьзрастни, особено ако получават хипертонични кризи, или пьк са с много високи стойности, се действа по сьщия начин.
А за сварените, охладени картофи - ползата им се свьрзва с образуването при тези процеси на резистентно нишесте, което не се усвоява в храносмилателния тракт и достига до дебелото черво, кьдето се използва за храна от полезните бактерии. Някои автори смятат, че това от една страна се отразява благотворно на чревната флора, а това вьздейства регулиращо на обмяната на веществата, подобрява инсулиновата чувствителност и т.н.. От друга страна тези бактерии продуцират кьсоверижни мастни киселини, които пьк са предпочитана храна за клетките на чревната лигавица.
Обаче някои диабетици отчитат значително покачване на крьвната захар след яденето на такива картофи, та според мен е добре всеки за себе си да разбере как му се отразяват такива нишестета.
Като най-богати на резистентно нишесте източници се посочват сурови картофи, зелени банани, или картофи, приготвени по описания от теб начин.
А какво е амидон?

# 59
ОХ ooooh!като не се сетих думта "нишесте" използвах френското "амидон" Embarassed
и това не е нищо в сравнение с френско-българските глупости,които мога да издрънкам!
благодаря,кам  bouquet
срам голям:повредих си раменете и то с работа
след разни физиотерапии ми забраниха упражнения с тежести ,собствено тегло и подобни
имам право на някакви бебешки гирички (сини Wink) и широка ластична лента (жълта) Sadголям срам
като съм се повредила с работа не трябва ли работата да ми забранят Joyзащо ми забраняват спорта
а с храната съм супер:и ядене и готвене

Общи условия

Активация на акаунт