НВ-ВМХ, част 87 - за здравословното хранене

• 54 568
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Ето какво написах за автоимунния протокол (а иначе книгата я има в библиотеката от първата страница на темата, но е на английски):

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=820353.315&nomobile=1

# 286
Ето какво написах за автоимунния протокол (а иначе книгата я има в библиотеката от първата страница на темата, но е на английски):

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=820353.315&nomobile=1

Хиляди благодарности  Hug
За съжаление не съм на "ти" с английския и ще се задоволя с това което си написала ти  Heart Eyes

# 287
Ами, това са основните неща. Но имай предвид, че е доста голямо предизвикателство човек да си организира така живота, че да спазва този протокол. Затова трябва да си прецениш дали го намираш за необходимо сега или евентуално за някакъв по-късен етап. При Хашимото, особено ако иначе хормоните ти са ОК и нямаш оплаквания, единственото, което може да се промени, е да се нормализират антителата и да спре автоимунният процес, но това ще отнеме време - поне няколко месеца вероятно. А иначе този протокол може със сигурност да помогне за сваляне на килограми и за подобряване на качеството на живот като цяло. Но при Хашимото може да не усетиш други разлики, за да прецениш дали действа достатъчно добре при теб. Обаче има автоимунни заболявания, при които ефектът може да бъде доста драматичен, например при ревматоиден артрит може да спрат болките и възпалителният процес. Разбира се, всичко е индивидуално - това е най-неприятното: няма една общовалидна рецепта и човек не знае какво да очаква. Embarassed Но мисля, че може да се каже, че това е едно наистина много здравословно хранене. Храните, които се изключват, са такива, които причиняват един или друг тип реакция при много хора, не само при хората с автоимунни заболявания. Така че със сигурност не е вредно, а дори може да бъде здравословно за всеки човек. Но повечето хора ще предпочетат да спазват по-свободен вариант на палео режима (ако въобще решат да се хранят така. Wink).

# 288
  • София
И аз, благодарение на Лейди Брин, открих котиджа от Лидл. Много е вкусен  Heart Eyes
Другото нещо, което аз лично много харесвам е пушената извара, пак от Лидл. На салата с варено цвекло и копър е страхотна Crazy Може и намазана върху яйчена палачинка.  Въобще тя отива на всякакви салати.

# 289
Ето моите идеи за закуски с кисело мляко:

- с извара разбито и семена
- с извара и канела
- с извара и тахан
- с канела и протеин
- само с протеин

Закусвам често и извара с домати. Или пък протеинов шейк. Понякога варено яйце със зеленчук. Но аз обожавам изварата и мога и е така да си ям. Даже това съм си взела и за обяд сега  Laughing В този смисъл при нас е удобно - имаме си хладилник и сутрин още с идването оставям кутията там.

Лидълският котидж и аз го харесвам, но повече от 1 кутийка на ядене ми идва тежичко.

# 290
Ами, това са основните неща. Но имай предвид, че е доста голямо предизвикателство човек да си организира така живота, че да спазва този протокол. Затова трябва да си прецениш дали го намираш за необходимо сега или евентуално за някакъв по-късен етап. При Хашимото, особено ако иначе хормоните ти са ОК и нямаш оплаквания, единственото, което може да се промени, е да се нормализират антителата и да спре автоимунният процес, но това ще отнеме време - поне няколко месеца вероятно. А иначе този протокол може със сигурност да помогне за сваляне на килограми и за подобряване на качеството на живот като цяло. Но при Хашимото може да не усетиш други разлики, за да прецениш дали действа достатъчно добре при теб. Обаче има автоимунни заболявания, при които ефектът може да бъде доста драматичен, например при ревматоиден артрит може да спрат болките и възпалителният процес. Разбира се, всичко е индивидуално - това е най-неприятното: няма една общовалидна рецепта и човек не знае какво да очаква. Embarassed Но мисля, че може да се каже, че това е едно наистина много здравословно хранене. Храните, които се изключват, са такива, които причиняват един или друг тип реакция при много хора, не само при хората с автоимунни заболявания. Така че със сигурност не е вредно, а дори може да бъде здравословно за всеки човек. Но повечето хора ще предпочетат да спазват по-свободен вариант на палео режима (ако въобще решат да се хранят така. Wink).

Ох незнам в голяма чуденка съм   newsm78
Определено си е предизвикателство.Аз основно се храня с яйца и млечни и направо незнам какво ще ям ако ги спра...
Килограми за сваляне вече нямам.Само с спирането на глутена,свалих излишните които имах.
Но тази розацея ме мъчи вече от доста години,направо ми е писнало да пия антибиотици и да се мажа с кремове без никакво подобрение.
Мисля си,че това е единственото което би ми помогнало и само за да видя лицето си без тези зачървявания бих поела придизвикателството...но колко време бих издържала без млечни е друг въпрос..

# 291
blackisback, А в тези протеинови шейкове няма ли подсладители? Четох, че дори и подсладители не се препоръчват.

# 292
  • SA
Алекс, ами пробвай автоимунния протокол.
Аз не го намирам за чак такова предизвикателство. Но ако човек не яде месо, или риба, тогава може би ще е трудно.
В крайна сметка, ако за месец и половина - два не виждаш подобрение на проблема, който имаш, винаги може да се вьрнеш кьм предишното си хранене. Не е чак такава загуба, ако 2 месеца не се яде мляко и яйца.

# 293
Алекс, ами пробвай автоимунния протокол.
Аз не го намирам за чак такова предизвикателство. Но ако човек не яде месо, или риба, тогава може би ще е трудно.
В крайна сметка, ако за месец и половина - два не виждаш подобрение на проблема, който имаш, винаги може да се вьрнеш кьм предишното си хранене. Не е чак такава загуба, ако 2 месеца не се яде мляко и яйца.

Да така и смятам да направя  Flutter
Не съм много по месото и рибата,но щом е за целта ще ги заобичам   Mr. Green

# 294
Друг начин е да се правят отделни елиминационни диети храна по храна. Например се кара 1 месец без никакъв глутен и после се въвежда отново и се следи за реакция. После се кара 1 месец без млечни и пак се въвеждат. По същия начин може да се направи с яйцата и т.н. Понякога излизат много невероятни връзки, напр. Сара Балантайн има кожно заболяване, което се обостря от домати.

# 295
  • SA
Да, това е другия вариант, по който може да се действа. Но ми се струва, че ще отнеме повече време, докато се разбере кое как влияе.
Сьщо много важно е едновременно с отстраняването на предполагаемите проблемни храни, да се предприемат и мерки за укрепване на чревната стена. А това включва да се ядат много пробиотични храни, костни бульони и различни субпродукти, особено черен дроб.

# 296
Друг начин е да се правят отделни елиминационни диети храна по храна. Например се кара 1 месец без никакъв глутен и после се въвежда отново и се следи за реакция. После се кара 1 месец без млечни и пак се въвеждат. По същия начин може да се направи с яйцата и т.н. Понякога излизат много невероятни връзки, напр. Сара Балантайн има кожно заболяване, което се обостря от домати.

Лично аз  когато се храня без глутеново се чувствам перфектно  Peace
И за това няма да рискувам да го вкарвам  Sunglasses
А за останалите храни,ще пробвам известно време без тях и ще следя дали имам подобрение..
Значи ще наблегна на черният дроб  Peace
А кои пробиотични храни мога да включа?

Благодаря ви момичета,голяма подкрепа сте ми  Hug

# 297
Кафе също ли не трябва да пия  newsm78

# 298
  • София
Момичета, а до каква степен свинският/телешкият черен дроб могат да се заместят от пилешки и изобщо могат ли? Защото аз така и не мога да приготвя свестен свински/телешки дроб и заради това само пилешки купувам вече  Sad

# 299
И телешкият, и свинският може да се сложат в плик за печене, с доста масло вътре, и да се пекат така. Не става толкова сочно като на скара или на тиган, но пак е добре. А иначе да, пилешките дробчета също са приемлив вариант.

Общи условия

Активация на акаунт