НВ-ВМХ, част 87 - за здравословното хранене

• 54 099
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
  • In transit
Днес сутринта за пореден път станах свидетел на това как компания ученици - 4-5 деца, всяко от тях пиеше или кола, или спрайт и не стига това, ами влязоха в сладкарница Маркрит, откъдето си купиха и пасти....Културата на хранене на българина е отчайваща, не говорим за това вкъщи, не "захранваме" децата от малки със знания за нещо толкова важно като храната, защото в крайна сметка храната определя здравословния статус, а той - качеството на живот.
на един колега му се роди бебе преди седмица, днес дойде да почерпи и каза, че трябвало да дава сладка вода(1ч.л.захар на 200мл вода) на бебето след млякото "да му се изплакнела устата". Това по препоръка на педиатърката.  ooooh! Мисля, че още оттогава ги "захранваме" със захар децата.

# 646
Здравейте момичета  Hug.И пред моите деца стои въпросът какво да си купуват за хапване в у-ще  newsm78 като там има само солети стикс ,вафли и тем подобни.Иначе аз се стремя като им приготвям закуската да имат яйце ,ябълка  и много вода ги уча да се пие.Ками благодаря за отговора,определено ще се поразровя и ще почета .И иначе на мен ми е втора седмица на режима, но още вечер имам силно главоболие.А на този режим най му харесвам ,че за закуска мога да си хапна например месце от вечерята  Laughing  Laughing  Laughing.И да попитам нещо нога ли да ям крема сирене/обожавам го Blush  затова питам/ ?

# 647
Никол, децата могат да купуват плодове, ако има такава възможност. А ако няма, им давай да си носят. Друго не виждам какво биха могли да купуват... Rolling Eyes Или примерно айрян, кисело мляко, но не подсладените.

А крема сиренето често е боклук, но зависи - ако можеш да купуваш хубаво, истинско, без добавено нишесте, сухо мляко или някаква химия, значи е ОК.

# 648
  • Пловдив

на един колега му се роди бебе преди седмица, днес дойде да почерпи и каза, че трябвало да дава сладка вода(1ч.л.захар на 200мл вода) на бебето след млякото "да му се изплакнела устата". Това по препоръка на педиатърката.  ooooh! Мисля, че още оттогава ги "захранваме" със захар децата.
Подсладената вода се дава заради бебешката жълтеница,а не за изплакване на устата,както е казала педиатърката.Аз,като противничка на захарта,спрях доста рано да я давам на сина ми,като беше бебе,и детето моментално пожълтя отново.И трябваше да я започна пак за нова сметка.

# 649
  • В полите на Пирин планина
Специално за бебетата и храненето им препоръките на педиатрите у нас са масово с давност от 60-70 години на 20-ти век. Рядко подкрепят кърменето и веднагически препоръчват дохранване с АМ. Наблюдавах го и при моите деца, а сега при бебето на братовчед ми, което е на 1 месец и е същата работа.

# 650
  • Пловдив
Уф, храненето на децата в училище ми е болна тема. Confused В първи клас много се стараех да докарваме що-годе прилично хранене (което значи да мисля закуска, обяд и следобедна закуска). Откровено казано, писна ми след 1 година! А и децата не могат да ядат все едно и също, поне моите не са от тези. Иначе голямата обича яйца, месо, млечни, но всеки ден, ако й правя това, в каквито и да е комбинации, омръзва й. Така че сега гледам закуската и вечерята вкъщи да са ок, пък останалото - както дойде. Проблемът идваше също оттам, че моята кашкавал, а и доста зеленчуци не обича, а това точно са подходящи за носене неща.
Иначе сега ми идват като идеи: варени яйца с маслини, пълнена чушка с месо/масло/сирене/кашкавал/парченца домат; кашкавал+зеленчук; авокадо + някакво месо; ядки + плод. Също може да си носи някакво кисело мляко от вкъщи.
Обаче го има моментът и с подигравките. На моята веднъж й бяха казали, че яйца не се ядяли за закуска, представяте ли си. Иначе тя няма проблем да закусва даже остатъци от вечерята (кюфтета, пилешко и т.н.)  Crazy Хем е непукист, не се връзва, но пак й беше станало неприятно.
А за купуване - то в училищата и наоколо не продават нищо подходящо и читаво за хранене, евентуално някой айран.
Могат да се правят и някакви мъфини с яйце и зеленчук. Обаче моята например не харесва подобни неща...Така че на теория възможности много, ама на практика се оказва не чак толкова лесно.... Confused
Но за мен лично е важно храненето да не се проблематизира пред децата, да се говори кое е здравословно и кое не, но да не се насочва твърде вниманието натам и да не се изпада в крайности.... Peace

# 651
Да, така е, почти е невъзможно да се постигне свястно хранене в училище, така че поне това вкъщи да е добре, пък на училище - както и колкото може.

# 652
  • София
Специално за бебетата и храненето им препоръките на педиатрите у нас са масово с давност от 60-70 години на 20-ти век. Рядко подкрепят кърменето и веднагически препоръчват дохранване с АМ. Наблюдавах го и при моите деца, а сега при бебето на братовчед ми, което е на 1 месец и е същата работа.
абсолютно вярно, нашата педиатърка всеки път на консултация препоръчваше дохранване с АМ Peace Но за вода със захар за първи път чувам, че се дава за жълтеница, слава богу не сме имали такъв проблем Peace

# 653
  • n/a
Храненето на децата в училище е огромен проблем.
Не само това, че трябва някак да ги спреш от банич-
ките, които раздават, но и от всички изкушения (ес-
тествено илюзорни), с които са заобиколени - дру-
гарчетата си купуват от лавките какво ли не, едно
от друго по-зловещо (като състав, разбира се).
Мисля, че е ставало дума в темата за това, каква
пирамида на храненето се учи като здравословна.
Зърнени на първо място. И някъде нагоре, в мини-
мално количество са протеините, а мазнините са
анатемосани отвсякъде.
Колкото и да възпитаваш, колкото и да внушаваш -
децата са си деца и трудно устояват на силното вън-
шно (спрямо семейството) въздействие.

# 654
  • В полите на Пирин планина
Тази сутрин точно въпросната пирамида на здравословното хранене, утвърдена от МЗ гледах в Детската градина  Rolling Eyes

В нашата градина поне спряха да мажат филии с маргарин  Whistling

# 655
  • София
Оооо водата със захар е масово разпространена, бебетата по принцип не харесват вкуса на водата и затова добавят захар, на бибероните мед, в попарката винце за сладък сън.... ooooh!. За жълтеница съм чувала че дават глюкоза, тя се чисти с урината а не със захар или глюкоза, честото кърмене е напълно достаръчно. Водата и захарта пълнят коремчето, кърмата прогресивно намалява.... и става един порочен кръг. Confused
Храненето на учениците е под всякаква критика. Като водя мойто на английски масово батковците и какичките хапват кубети или чипс с кола. Rolling Eyes Ние с нашата ябълка или морков изглеждаме потресаващо. Mr. Green
То пирамидата на храненето изглежда по същия начин и в кабинета на ендокринолога. Mr. Green

# 656
  • София
Аз самата съм против кърменето, но и вода със захар не съм давала. Стори ми се глупаво, а и дребната изкара жълтеницата до изписването.

А към днешна дата съм много щастлива, че дъщеря ми изцяло е усвоила хранителните навици на майка си  yes
Яде и обича основно супи, зеленчуци, месо и яйца. Обича и плодове, но избутва категорично хляба, картофите, дори бисквитите, а и (за мое съжаление) киселото мляко. С последното не мога (а и не желая) да се преборя, защото и аз го мразя  Embarassed

Храни се със завидно добър апетит, но пък е леко под средните норми за нейната възраст. И (ох, голямата ми гордост), досега не е боледувала. Аз тъпо и упорито продължавам да ѝ давам Вигантол, въпреки педиатърката.

# 657
  Aз пак да задам въпрос - каква е дозата на вит С сутрин.Ние в къщи имаме такъв на хапчета и си мисля по 3 дали ще е достатъчно  newsm78?
  А по отношение на темата за храненето в даскало - едно е ясно : има още много неща да се желаят  #Crazy.

# 658
При нас никой не гледа по чуждите чинии, поне за сега, но последната година не мога да се преборя с дъщеря ми. Знае много добре какво е добро да яде какво не, но ако и пратя нещо което не и харесва просто не яде цял ден.
А напоследък яде основно въглехидрати, да кажем овесени ядки с масло и сирене, или кус кус с сирене, или качамак с сирене, или спагети. Купувам някакви безглутенови колкото мога и органик, не че им вярвам много, или макарони от киноа, Слагам и парче месо, риба или яйца да речем, не ги яде. Не казва не ми харесва, или не искам, просто го връща без да го е яла. Голяма мъка, като беше малка сякаш по-беше лесно, сега аман. Поне хляб не купуваме и не яде, ама то с тия макарони и глупости пак същото.
Сутрин в къщи все иска сереали, аз до скоро сереал не купувах, сега от зор взех един пакет, защото иначе отива гладна на училище, и на обяд като не яде, цял ден кара на едно кашкавалче и един плод да речем.

# 659

Общи условия

Активация на акаунт