КГБ = Клуб на Готините Баби - 156.

• 77 636
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
  • СоФиЯ - ДрАгАлЕвЦи сега в La Rapita , Tarragona

# 151
  • София
bowuu Heart Eyes Hug
 Хули,каня се да ида на протеста,живот и здраве....

Аз ще бъда там !

# 152
  • София
ШПУНЦ, ХУЛИ, и аз мисля да бъда там. Защо не се срещнем по-рано, та да сме заедно, да се запозная с Хули, а после да изпием някъде по едно кафе?

# 153
  • София
Може да се запознаеш и по-рано с мен, ако ме заболи по-силно зъбчето  Joy Joy Joy
Ще се разберем за протеста.

# 154
Фло , срам - не срам ,но много съм стръвна за сладкиши , еле пА торти Embarassed Embarassed Heart Eyes.
Та много ме заинтригува с твоята торта "Птиче мляко". В моите “copy- paste” имам някакви записки /”концепцуално” си приличат/. Приличат ли на “твоята”?
Скрит текст:
Торта "Птиче мляко"
Продукти за крема:
•   25 г брашно
•   10 яйца
•   300 г захар
•   300 мл прясно мляко
•   40 г желатин
•   300 г масло
•   3 прахчета ванилия (или ампулка течна)
2 бр. готови пандишпанови блатове
За глазурата:
•   Черен или млечен шоколад
            Прясно мляко
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Разбиваме жълтъците със 150 г захар до побеляване. Накисваме желатина в 150 - 160 мл студена вода и оставяме да набъбне. Брашното разбиваме с малко прясно мляко на рядка кашичка.В тенджера поставяме прясното мляко, и кашичката с брашно. Поставяме на котлона, разбъркваме и изчакваме да кипне. Отстраняваме от котлона и добавяме разбитите жълтъци, като бъркаме непрекъснато.Загряваме отново на водна баня и варим до сгъстяване. (Може да се заобиколи водната баня, като задължително се ползва съд с двойно дъно и се внимава сместа да не кипне. При мен е по тази технология).Готовият крем оставяме да изстине Маслото нарязваме на парчета и оставяме да омекне на стайна температура.След това разбиваме с миксер на гладък крем. Изстиналият млечен крем добавяме към маслото (лъжица по лъжица и разбиваме до пълно поемане). Белтъците разбиваме първо на пяна. След това добавяме около 3 с.л. захар и пак разбиваме. Пак слагаме малко от захарта и отново разбиваме. И така до свършване на захарта и получаване на устойчив белтъчен сняг. (Цялата процедура може да направите на водна баня)Загряваме на водна баня желатина и изчакваме да се разтопи. Добавяме го към белтъците, при непрекъснато разбъркване с миксера След това на малки порции добавяме и млечно-масления крем. Ароматизираме с ванилия. Получава се въздушен крем, който бързо започва да желира. В тортена форма с падащи стени, поставяме единия блат. (По желание може да сиропираме леко. Аз напръсках с разреден ликьор мандарина и намазах със сироп от крушево сладко ).Отгоре изсипваме крема. Заглаждаме.Поставяме втория блат, притискаме нежно и прибираме тортата в хладилника. Докато чаках да стегне тортата, разтопих бял шоколад, направих си фунийка от хартия за печене, отрязах връхчето, напълних фунийката и се опитах да нарисувам пеперуди. Направих няколко, но само една оцеля За глазурата разтопих шоколад (не помня един или два) с малко прясно мляко.Изсипах върху готовата торта, изчаках да стегне и започнах да редя
==вариант II==Продукти за блата:
2 яйца
100гр.захар
80гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
сок от компот за сиропиране
  Яйцата и захарта се разбиват с миксер,добавя се внимателно брашното с бакпулвера,тестото се излива в кръгла форма(д- 26см) и се изпича на 170-180С до леко порозовяване.Охлажда се добре,поставя се в ринг от разкопчаваща се форма за торта и се сиропира с компот.
Продукти за крема:
5 яйца
1ч.ч.захар
125гр.краве масло
1/2ч.ч.прясно мляко
1с.л.брашно
20гр.желатин
  Желатина се накисва в малко вода,да набъбне,след което се разтопява на водна баня.
  Жълтъците,половината захар и брашното се разбъркват с млякото и се сваряват на водна баня до гладък гъст крем при непрекъснато разбъркване с тел.Когато крема изстине до стайна температура,към него се добавя разбитото на пяна масло и се доразбива с миксера.
  Белтъците се разбиват с останалата захар до твърди връхчета.Смесват се жълтъчния крем,белтъците и разтопения,охладен желатин.Сместа се излива веднага върху приготвения блат и се заравнява.Поставя се за 1 час в хладилник да стегне.
Продукти за глазурата:
150гр.шоколад
50гр.краве масло
1-2с.л.прясно мляко
  Разтопяват се на водна баня,охлаждат се леко и се залива тортата.По глазурата с клечица може да се направят фигурки или да се остави гладка.След час престой тортата е готова за дегустиране!
=== Не е трудна за правене,но има няколко важни момента - съда и бъркалките при разбиването на белтъците трябва да са абсолютно чисти,без ни най-малка следа от мазнина.Разбиват се отначало само белтъците,като може да се добави щипка сол,докато станат на сняг.След това се добавя захарта,лъжица по лъжица,като разбиването продължава,докато сместа стане гладка,лъскава и устойчива(твърди връхчета).
Маслото преди да се разбива трябва да е престояло на стайна температура поне два часа.На пяна е образно казано,такъв е термина,а иначе разбитото масло е пластично,леко и доста по-светло от първоначалния си цвят
Торта "Птиче мляко"
Блат :
4 яйца се разбиват с 1 чаша захар, прибавя се 1 чаша брашно. Изпича се блат.
Крем :
40 гр желатин, 1 чаша прясно мляко,300 гр масло,10 яйца, 2 чаши захар,1 с.л брашно,ванилия.
Желатинът се накисва в 150 гр вода, разтваря се без да завира. Жълтъците се разбиват с 1 чаша захар, долива се мляко и брашното се слага, предварително размито с няколко лъжици от млякото.Сварява се на крем на водна баня.Оставя се да изстине. Маслото се разбива с ванилията и се прибавя по малко от сварения крем, разбива се добре, Разбиват се белтъците на гъст сняг с другата чаша захар. Прибавя се бързо на тънка струйка горещия желатин ( именно горещ! ).Съединяват се внимателно двата крема до еднородна маса.
Глазура :
5 с.л какао,4 с л мляко,50 гр масло, 1/2 чаша захар. Всичко се кипва на котлона до хомогенна смес.
Сглобяване на тортата:
Блатът се реже на две.Едната част се поставя във формата, в която е печен, излива се крема, слага се другия блат. Оставя се да желира 4-5 часа в хладилника. След това се вади на табличка и се полива с глазурата. На снимката в крема е добавена червена боя и част от крема е изсипан в тава на тънък пласт. След като желира сместа в тавата с формичка за сладки или нож може да се изрежат фигури за украса на тортата

А тази си мисля , че е за ТМ и ММ и др.
Скрит текст:
Торта "Генерал"
За основния блат:
5 яйца,
1,5 ч.ч. захар
1 заквасена сметана - 200 гр
150 гр масло
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
От посочените продукти се разбива кексово тесто, което се разделя на три части. Към едната се добавя маково семе, аз го правя на око, колкото повече, толкова повече, към втория блат се добавят стафиди, а към третия какао и орехи. Всички добавки са на око и по ваш вкус. Изпичат се 3 блата.
Крем 1:
1 кутия варено кондензирано мляко се разбива с около 250 гр масло - Разбиват се на крем
Крем 2:
200 мл сметана Президент
200 мл прясно мляко
крем Оле ванилия
1/2 есенция лимон
Сметаната се разбива почти до сгъстяване, към нея се добавя прясното мляко и крема Оле. Разбива се до сгъстяване на крема.
Блатовете ги сиропирам с прясно мляко с останалата час от есенцията лимон.
Сглобяване:В основата слагам белия блат със стафидите, следва крем 1, шоколадовия блат, крем 2 и маковия блат.Получава се една доста вкусна тортичка с лимонов дъх.

# 155
Ефоооо!
Ми у дома съм си, с РАДИО-кулит  hahaha
Демек - за мен няма лаф-моабет в 3 на 11 август.
 Heart Eyes

# 156
Здравче , съчувстам ти и ти пожелавам по- бързо възстановяване. Hug Много е неприятно
За следващите срещи - тъкмо повече ще си домилеем.

# 157
  • София
Ей ме на пак при вас, минавам на прибежки. Посвърших някоя и друга работа, помотах се из темите и сега май трябва да се занеса до кабинета. Днес почти никой няма да дойде, ама Гюро Михайлов трЕбе да си е на поста. Две пациентки много болни, една се чуди дали да е болна или не, един по спешност в командировка, та се чудя да не звънна ли на другите двама и да презапишем часовете. Още се  newsm78
ХУЛИ, а дано, а дано. ВЕрвам имаш чувство за хумор, а то иначе за къде сме.
ИХА, минах на бегом през тортите, после ще ги гледам на спокойствие. Повишила си мъжовете с едно звание нагоре. Ние и полковници си ги обичаме, нали?
ЗДРАВЧЕ, ми то на радио журналист-РАДИОкулит най му отива Joy. Дано бързо ти мине, че не е за завиждане. Hug
Хайде сега да видя ще се ходи ли до тръстиката, или напротив?

# 158
  • София

Ех, Здравче, ти не миряса, миличка. Спри се с тез диагнози, молим ти се! лото - РАДИОКУЛИТ - ми то дали пък не е верна?  newsm78 Прави каквото ти е казал чичо доктор. Целувки за теб!  Heart Eyes

Мале, Иха, какви торти с колко яйца! Само като видя продуктите и свят ми се завива. Май ще ми стане байгън от толкоз сладко!  hahaha Заглеждам се по тортите, че скоро ще правя за рожденик. Ама, май ще са моите старите, изпитаните.

Навън вали нещо мокро между сняг и дъжд. Аз, обаче поемам по задачките.  Mr. Green

Хули, радвам се, че се появяваш чат-пат при нас.  Heart Eyes Онзиденшният протест отложи ли се, или нямаше дотатъчно хора? Или те са периодично, всеки месец?  newsm78 Ако могат да чеят управляващите!

Фло, ще си решиш проблемите с пациентите днес, а ако те оставят у дома, лягай и си поспи в това доста гадничко време. Ние с твоя любимец водим преговори. Вчера не е искал да тръне с дядо си, заради това, че е искал да играе с децата. Тъкмо е било времето за активния отдих.  Rolling Eyes Ти, да видиш.  Hug

Къде изчезнахте сладурки Мери, Джили, Грети... Да не изброявам по азбучен ред, че преди това ще трябва да го напиша, че иначе пропуски ще има.

Изпих си следобедното кафе и потеглям. На вас поздрав със здраве!

# 159
Привет на най-готините мацки Hug Hug

Туканка съм ,ако някой е приплакал за мене Grinning
Поразвяхме се малко из БГ.Видях и се насладих на любимия си сняг.
Вече и аз не го искам.
В понеделник видях първия щъркел.Пристигнал си в гнездото вече. Казват ,че първо пристигал мъжът, а след това дамата.Може би ,за да пооправи дома  newsm78
Махнах мартеничките,но още не съм ги закачила  по дърветата.

Здравче - ти едно през друго диагнози. Не им се давай на болежките. ММ от млад е с радиОкУлит.Тъй си повреден съм го взела Joy JoyАма не се оплаквам де Grinning
Лежане му е майката.

Относно крема от оФлюви- четох нейде за него ,но като си представих охлювчето и ми се отщя да чета за въздействието му Naughty

При нас цял ден е слънчево - напук на прогнозите ,че ще вали.То не е късно и това да стане,но за сега е много приятно навън.

Фло - то и аз като тебе /Гюро михайлов де/  пък забавих цялата група за Пампорово с 1 ден ,за което  още ми се мърмори,че не им стигнало да сме там ,защото  трябваше да бъда на работата си.
Имам нов шеф и сърце не ми даде да го оставя на акулите  одитори да го разпитват и разпъват  ,а той да е в необрано лозе. Изпитвала съм го на гърба си.
Та така - медали от ония специалните има в изобилие.

Иха - и аз на бегом минах през тортите. Като се поосвободя ще чета Фнимателно.
Обичам да се занимавам  с таквиз работи,но с напредване на възрастта - вече само по поводи.

Шпунци - и ти бързичко оздравявай ! Hug Hug

Светълчо - Лъчко си е баш професорче Hug HugДушица  мамина.

Офф - телефоните се пукат да звънят ,работа най-разнообразна.
Ще приключвам.
После пак.

Ето и нещо  за душата
Днес ми е едно такова лиричноо

Ний не можем ...

Ний не можем да любим истински слабите‚
само сме ласкави с тях и добри‚
главите им на коленете си слагаме‚
жалим ги като верни сестри.

Силните – те са‚ които завинаги
слагат върху ни властна ръка.
Като лозници край тях се вием
и се вливаме в тях‚ сякаш ручей в река.

Те ни правят кралици и свои неволници‚
те никога не ни принадлежат съвсем.
Ала с тях ний узнаваме полет и болка‚
тях обичаме ний‚ додето умрем.

Станка Пенчева

Маринче - обичам Мими Иванова.
А тази песен ми навява  хубави спомени от една друга епоха Grinning

# 160
  • София
Марина Влади, не зная за какъв протест говориш. А протеста, за който аз говоря е на 03.04 тази година и ви дадох линк тук в темата. Сигурно не съм права, но поста ти ми звучи хапливо. Ако не ти е приятно да пиша моля кажи ми.

Последна редакция: чт, 19 мар 2015, 16:17 от Хули

# 161
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Моля ви се, не гледайте, че вали, гответе се за пролетта. Както казва Емо Чолаков - ще дойде, няма къде да ходи.

# 162
Здравейте мили приятелки !!! Hug
Сядам набързо да ви се обадя ,че да не ме мислите къде съм. Тук съм си , живи и здрави сме , но тези дни така са ме завъртяли задачите ,че не ми остава време да ви пиша. Влезна , прочета ви набързо под диагонал и хоп нещо се случи или ми се приспи. Имах проблем и с мамата и тока вчера го нямаше и така. Много се извинявам на Дая и Иха ,че не успях  да ги поздравя точно на празника им , но сега ще компенсирам на патерица.

Дая и Иха  Hug ,поздравявам ви за празника  и ви пожелавам да сте здрави , щастливи ,благословени и много обичани от всички около вас !!!

Миналият ден изпратихме зетчето на път, та малко  ни беше посмачкано настроението...
Мисля ,че ви бях споменала ,че входа ме натовариха със документацията по саниране на блока. Такава бумащина и чудо ,че думи нямам , но какво да ги правя като младите всички са ангажирани , работещи ,знам какво е... , Аз пък съм такъв чешит ,че поставят ли ми задача ,гоня я до дупка. Та с такива неща тези дни съм ангажирана и куп други домакински. Цветята си оправих , нови сандъчета си купих и ги насадиш  само с червени мушката. Това съм решила тази година. Сега в старите сандъчета имам теменужки и започват вече да цъфтят. Като преминат махам тези сандъчета и слагам тези с мушкатата , като до тогава съм им поставила нота да цъфнат. Grinning
Сега отивам до личната да взема една бележка на внука и ще искам направление  и за мен-профилактика.
Прочетох много  съблазнителни торти и тъй като имам двама рожденика в началото на април , чудя се дали да рискувам да ги направя  ,че имам принцип ,за поводи да е пробвано. Правила ли си ги Иха ?
Ставам ,че след 17 часа , пациентите при личната ще се увеличат.
Прегръдки от мен !
 Мислете за Пловдив , гледайте прогнозата за хубаво време и да  идвате ....
Вчера и миналият ден бяха прекрасни , слънчеви и топли , но сега нещо се нацупи..

Hug Hug Hug Hug newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51

# 163
  • София
Марина Влади, не зная за какъв протест говориш. А протеста, за който аз говоря е на 03.04 тази година и ви дадох линк тук в темата. Сигурно не съм права, но поста ти ми звучи хапливо. Ако не ти е приятно да пиша моля кажи ми.

Да същия говоря, Хули. Просто съм се объркала с датите. Стори ми се, че линкът, който пусна онзи ден беше с друга дата, вече отминала. Затова питах.

На политически протести не присъствам, но на такива - да, както писах предишния път.

Чак сега забелязах редакцията ти, Хули. Опазил ме Господ да се подигравам с такова нещо. Съжалавам много, че си ме разбрала така. Никога не съм имала против нищо лично против теб!

Последна редакция: чт, 19 мар 2015, 16:35 от marina_vladi

# 164
Хули не си права ,аз съм далеч и имам проблем да дойда ,има намерения но няма как и  също мисля ,че датата бе минала.По-точно казано мислех че е  15-18 и планирах да дойда със сина си през тези дни в София ,но нещата не станаха така ,той  беше ,а аз хартисах.Сега като те прочетох осъзнах,че датата е друга. А влизам и аз в протестиращите.Мислено.И изстрадано.Но  отдалеч.Ако си виждала Марина ,няма да помислиш такова нещо.Вярвай ми. мисля,че всички бихме искали да сме там,за съжаление  не всички могат. Аз съвсем пък на този ден.Всичко друго да е уредено ,пак не мога тогава.

Общи условия

Активация на акаунт