Пролет пукна, ние не - в утробата ни бебенце расте! Бебеправене 2015 - тема 107

• 32 050
  • 725
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте момичета Heart Eyes! Остана ли някой, който да ме помни още? Отдавна не съм ви ръсила с прашец, а се надявам скоро вече и да не мога Laughing. Пускам ви от последната ми партида розов прашец и ви желая само двучертичкови тестове отсега нататък  bouquet Hug Hug

babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7

# 616
  • Бургас
 newsm75 newsm79 newsm28

Whistling

# 617
Здравейте и от мен, нищо, че почти не пиша, редовно си ви чета. Днес бях на преглед за фетална морфология, след 10-тина дни ще е готов резултата, но гинеколога каза, че на този етап не вижда нищо обезпокоително на ехографа. Вече съм 12 г.с. + 3 дни, а бебчето е пораснало цели 6,45 см.
Много съм развалнувана от прегледа, затова ще ви наръся едно хубаво с прашец  babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7

# 618
  • Враца
Взимам и аз от прашеца  newsm79 newsm79 newsm75 newsm79  
и Ви давам дати този месец. Това ще ни е трети месец опити и се надявам с присъствието си в списъка и вашите палци да ни е последен Simple Smile
ПРМ:  29.03.2015г. О: 09.04.2015  Цикъл (ТЕСТ): 23.04.2015 г.
Стискам палци за всички прегледа и резултати днес  Praynig

# 619
Добро утрооо.Този месец и аз ще посъбера малко.
 newsm79 newsm79 newsm79
Шикерче,много се радвам.
Кейт,защо така пак?

# 620
  • Варна
 newsm79 newsm79 newsm79
Взимам си и аз, този месец пак с нови сили.
ShikeR, чудесни новини! Simple Smile
amy_lee, благодаря за хубавите пожелания!
AneliqDi, по-добре ги прати на лични на Скийтър.

Ами не знам, каза, че много се притеснил и не можал  Cry

# 621
  • От Луната
Значи, ето до какъв синтез стигнах, ако имам някакви грешки нека анадара ме поправи. Написаното е на база проучване за възможните причини за необструктивна азооспермия при ММ:
Скрит текст:
Хромозома - е част от наследствения материал на клетката. Тя е неделима (през по-голямата част от живота на клетката, т.е. след деленото при оплождането) и при преместване на клетката, тя се движи заедно с нея, т.е. човешкия организъм се състои от 23 хромозоми от яйцеклентката и 23 от сперматозоида. Свързвайки се във верига изграждат ДНК на клетката.
Кариотип - описанието на хромозомния набор на даден вид, т.е. пълния набор хромозоми.
22 двойки хромозоми са автозомни и една определяща пола. Съответно ХХ - жена, ХУ мъж.
Кариограма - е генетично изследване на кръвта и подреждане на всички хромозомни двойки.

Синдромите свързани с аномалиите в броя на половите хромозоми са:
- синдром на Клайнфелтър (при мъже с кариотип 47 ХХУ) и по сложните случай ХХУУ...
- синдром на Търнар (при жени с кариотип 45 Х0)
- синдром на "свръхжени"(при мъже с кариотип 47 ХХХ)
- синдром на "свръхмъже" (при жени с кариотип 47 ХУУ)
във всички случай има мозаицизъм, или частично засегнати клетки. Това означава, че "дефекта" (извинявам се за думата, не се сещам за друга) се е образувал по време на клетъчното делене (или непълно разделяне на една клетка, така остава с две хромозоми в ядрото). Така едни клетки остават незасегнати, а други са засегнати. В всички случай има смущения в половата система, забременяване или оплождане е почти невъзможно! Изключваме случаите на мозаицизъм, който според мен са уникални всеки за себе си и съответно шанса за забременяване и оплождане при всеки индивид е различен.
- Микроделеции върху ”У” – хромозомата. Промени в У хромозомата на мъж с кариотип 46ХУ (аз така го разбрах) ето линк с повече инфо!

В над 80% от случаите става въпрос за не наследствена форма, в останалите 20% има реален шанс за предаване на синдрома (в повечето случай с усложнения) от майка на дъщеря, съответно от баща на син.

Като цяло всички синдроми, свързани с половите хромозоми не са свързани с някаква огромна промяна у индивида.

Синдроми, свързани с аномалии в броя на автозомите:
- синдром на Даун
- синдром на Пату
- синдром на Едуардс и др.
Не знам подробности, но от това което съм учила в училище за тези синдроми е, че са с много тежки последици и в повечето случи водят до преждевременна смърт. За някои от тях има пренатална диагностика и се препоръчва ранен аборт по предписание!

Молекулни болести:
Фармако-генетични дефекти или проблем с усвояването на определени видове лекарства - например фолиева киселина (вит. В9)
Ензимопатии - или липса на ензими за преработка на на метаболитите. Това се дължи на мутации в гена и има над 6000 известни болести. Пример за такава е албинизма, или липсата на ензим усвояващ пигмента меланин, отговорен за пигментацията на ирисите, кожата и космите.
и др.

Няма как да се изследват всички и как те влияят на репродуктивната система. Това е възможно, но не знам дали човек би искал да знае всичко това. Да оставим финансовата страна, има гени които предразполагат за развитието на рак, но това не е гаранция че ще имате рак. Може да се окаже, че след 10години, този ген се е трансформирал в антиген и вие реално сте се притеснявали за нищо!
Та въпроса е искате ли да знаете всичко което може да ви покаже науката генетика? Аз не бих искала, за мен превенцията е здравословен начин на живот! Ако има нещо да стане, то ще стане, няма как да се предотврати. Може да се хване в много ранен стадии, но стреса е прекалено голям и според мен се увеличава шанса да развиеш съответното заболяване! Скоро имаше интервю на проф. Кременски в предаването Тази сутрин, по повод мастектомията и махането на яйчници и матка на здрави жени, като превенция за рак на гъртата и яйчниците! Та там той каза точно това: Готови ли сме да научим истината?

Една част от информацията извадих от интернет, друга е на база биология в училище, трета е информация от лекари с които сме се консултирали. Не гарантирам за изчерпателност или 100% достоверност, все пак не съм лекар или медицинско лице. За мен извода е че необструктивна азооспермия (или липса на производство на сперматозоиди) при нормални мъже се дължи на проблеми в половите хромозоми. Диагностиката е много важна, не всяка азооспермия се дължи на генетичен дефект! За самия генетичен тест са необходими няколко предпоставки, като отклонения в хормоналните нива, липса на либидо, обем на еякулата, обем на тестиса, някои външни белези - като окосмяване, тембър, структура на скелета! Затова за мен е много важна консултацията със съответните специалисти: андролог/анализ на СГ/хормони/ехография/анамнеза/ендокринолог/генетик. Т.е. за правилно диагностициране трябва да се мине през всички стъпки последователно!

Последна редакция: пн, 30 мар 2015, 18:24 от y♥♥li

# 622
Йоли, права си за 99% от нещата. Броят на хромозомите при Търнър е 45ХО, (46-1 липсваща).
Допълнение. При кариограма /това, което наричаме по-просто кариотип/ си написала много вярно, че се изследва не само броят, но и подредбата на гените. Има балансирани транслокации, когато са налични всички хромозоми, но подредбата им е грешна. Това може да води до аборт и поради тази причина се пуска кариотип и на мъже без проблеми със СГ, но когато има история на аборти и/или продължителен неизяснен стерилитет. Т.е. не е необходимо да имаш отклонение в броя хромозоми /описаните синдроми/, за да имаш генетичен проблем със зачеването. Кристи беше с някакво разместване на 9-та хромозома, ако не се лъжа. В тези случаи бременност е възможна, но по-трудно, за съжаление. Това е същото това изследване, което пускахте и вие.

П.С. Изследването за генетична предразположеност към дадено заболяване е доста скъпо и не се прави принципно, няма как "да знаем всичко".

# 623
Благодаря момичета, ако не напълно, то поне отчасти ми се изясни картинката. Ако бебе се забави още месец-два, мисля да си направим кариотип с мъжо, а междувременно ще го убеждавам за СГ.
Въпросът е че се опасявам, че ще стане точно като при Кейт  Sad Имам някакви основания така да мисля. Но пък си трябва да се направи, така че ще упорствам.
Солейс какво става с теб- ти май си в закъснение а  Wink А в една тема те ловнах със супер прогестеронче...
Анадара, чакаме те с резултати- на мен никога не са ми се карали за хормоните, че без лекарско предписание ги правя. То и когато лекар ми ги беше предписал си бяха на един обикновен лист и аз можех да си ги напиша така.
Благодаря отново за изчерпателната и полезна информация   bouquet

# 624
Няма да стане така, не се навивай изишно. 

# 625
  • От Луната
Естлар, аз не съм много наясно с бременноста като цяло. За мен тези неща са свързани с вече роден индивид. Това което описваш, най-вероятно се случва на ниво делене с невъзможност за по-нататъчно развитие. Не знам дали изобщо може да се предположи кой сперматозоид/яйцеклетка са годни и кой не! Може при ПИД би могло да се види след оплождане, знам ли? Това за мен е в "многоточието" или графа "неизяснен стерилитет"?!
Кариотипирането е еднакво за всички, т.е. прави се картина с всички гени наредени по двойки. Това което четох е че трябва да са сходни по строеж. Ако мога да го визуализирам то би изглеждало така ( {{; }}, [[, ]], а не противоположни []) това най-общо казано + последни половите хромозоми! Разместването на хромозома не е като да има една повече или да липсва. И за разместване ли става дума или за дефект в самата хромозома? За мен тези микроделеции са именно това! Изменения в нормален ген, мутация или и аз не знам как го наричат светилата в генетиката!

Обалче, поредността на изследванията е много важна! Генетичните са последни, първо СГ, после хормони и тогава ако има нужда от кариотип. Няма как да знаят какво да търсят, ако няма някакви "симптоми" да го наречем.

# 626
Има буквално разместване, транслокация, или обръщане, инверсия. При наличие на такива изменения в кариотипа, ако детето получи твърде много или твърде малко генен материал, може да последва аборт. Препоръчва се ПИД, да. Разчиташ на късмет да уцелиш читавото. Горе-долу същото положение е и с мозайките. Ето повече инфо за транслокациите
http://www.eurogentest.org/fileadmin/templates/eugt/leaflets/pdf … ranslocations.pdf

# 627
Опа, добър ден Simple Smile Намъквам се под прашеца.

Кофейн, честито   bouquet  bouquet  bouquet

# 628
  • София
Момичета, трябва ми малко помощ, понеже не съм наясно точно от кога да започна да пия Дуфастон. Имах положителен тест за ову на 27.03, а температурата още не ми се е покачила достатъчно, за да съдя, че овулацията е минала... В такъв случай трябва ли да пия Дуфастона от деня, в който температурата ми се покачи или е добре от днес да започна да го пия.. Не съм наясно, понеже до сега не съм пила Дуфастон и не знам как точно да смятам от кога да го започвам. newsm78

# 629
дуфастон се приема след доказана овулация

Общи условия

Активация на акаунт