Боледуване на децата ни - тема 24

• 36 934
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Не се изгражда траен имунитет към скарлатината.

# 241
За пръв път чувам за изолатор в ДГ  Shocked Нехуманно и противозаконно е!Ако на детето му е зле,може да го сложиш отделно да си легне,докато дойдат родителите,под контрол на възрастен разбира се. И какъв е смисълът да изолираш дете,което е било в контакт с останалите,преди да забележиш симптомите.Аз ако трябва да съм честна и смисъл да звъниш на родителя не виждам,щом детето няма притеснителни симптоми. Peace

# 242
  • Варна
Във всички ясли и градини, доколкото знам има изолатори. КАк няма да има? Представи си, че изведнъж вдигне детето висока Т, разповръща се или подобно? Къде предлагаш да стои, докато дойдат родителите? При другите ли? Естествено, че ще бъде отделено! Под Изолатор какво си представяш, че ти изглежда нехуманно, килия метър на два с голи подове и стени ли? И нали не мислиш, че го хвърлят там самичко и затварят вратата?

# 243
Ай,карай ми се сега!
Говорех за дете,което има пъпки по гърба,които по някое време на деня,вероятно преди сън,учителките забелязват.
И то като вдигне детето температура,повръща,нормално да го отделиш,да лежи,да почива,за негов собствен комфорт.5мин.преди да го отделиш е било в контакт с останалите,а заразно е поне ден преди това.
А ти ако няма изолатор какво си представяш,филм на ужасите?!Дете дето обикаля и повръща по всички останали?!
Разбирам,че на всички им е писнало от градинските бацили,на мен също,но за Бога,това са деца!Те не са отишли сами до тая градина!Не са виновни,че са болни!И да думата изолатор ми звучи брутално,нехуманно.Не съм виждала,не мога да си го представя.

# 244
  • Варна
За пръв път чувам за изолатор в ДГ  Shocked Нехуманно и противозаконно е!
Отговорих на това. Нищо нехуманно и противозаконно няма в изолатора в детската градина. Не влагай в думата някакви твои асоциации, най-нормални детски стаи са, а не тип "казармен карцер". Точно както и ти каза - ако детето се почувства зле очевидно трябва да бъде отделено, да се заведе да си полегне и т.н. И също така да не е в контакт с останалите. Това са си правила за действие при случай на ОЗБ и няма какво да скачаме срещу тях. Изолатор е, защото служи за изолиране на болно дете, как да го наричат - вип стая ли?

# 245
за скралатината: след като я изкарахме, на 10-ти ден след спиране на аб пуснахме урина, гърлен и носен секрет, с направления от педиатъра. педиатърът направи преглед на сърчицето (но има специалност "кардиология"). каза, че това е задължителният минимум от изследвания. урината като изследване се повтаря след 10 дни.
аз за мое успокоение пуснах пкк и ревматоиден фактор. док каза, че съм се престарала малко, но потвърди, че по принцип се правят тези изследвания.

# 246
Силве, както винаги - много добре поднесена информация..
За скарлатина няма имунитет, може да повтори и потрети..
Причинява се от бета хемолитичен стрептокок, който удря в сърцето или в костите.. Това знам аз.

# 247
Моя педиатър ми вика-че нямало кой знае какви усложнения,но по статиите пише друго....Питах го какво може да се изследва,но те защото нямат сега направления ли ,и увърташе,вика ми -ами нали не е спешно сега.Единствено каза за бъбречни увреждания можело урина да се пусне.
Мутафова-в някой статии пише че няма имунитет срещу скарлатина newsm78
Пише, че не се създава имунитет, защото се лекува с АБ и организма не създава антитела. Затова съм писала, че ако е нелекувана скарлатината, това значи че организма се е справил сам, създавайки антитела срещу конкретната бактерия. Освен това са няколко вида бактериите, причиняващи скарлатина. Ако е преболедувало детето от бактерия А, няма как да има имунитет към бактерия Б

# 248
  • в огледалото на живота
Абсолютно вярно е ,че веднъж преболедувал скарлатина, човек не си осигурява имунитет доживот  PeaceКоварна болест е, защото може да протича атипично и дава отражения в други органи, ако не се лекува навреме.
Помня още Чери и нейното момченце как го  потрети скарлатина в градината..... Confused Мъка.....

Относно изолатори в ДГ аз лично за 3 години не знам да има такъв в нашата  Rolling Eyes
Ако се проявят дадени симтоми предполагам се водят в лекарския кабинет децата.По важното за мен е да се информира родителя навреме.

# 249
Да, точно Чери съм чела, че детенцето й кара скарлатина неведнъж...не е Тонка..

Мутафова, тя скарлатината се причинява от стрептокок винаги..няма бактерия А, бактерия Б, винаги си е бета хемолитичния стрептокок...

# 250
  • Варна
Аз някъде бях чела, че има различни видове бактерии от рода на бета хемолитичния стрептокок, които причиняват скарлатина, не знам колко е вярно, в момента не мога да намеря къде съм го срещала. Но липсата на имунитет се дължи на факта, че към бактерия просто не може да се развие траен имунитет, а не на факта, че се лекува или не с АБ.

# 251
Една е бактерията, но тя произвежда различни токсини, към които организмът прави имунитет ако болестта се прояви.

www.namama.bg/article-vinovnik-za-chestite-angini-mozhe-da-e-skarlatinata/111

Питах и в училище не се визмат служебно проби. Явно практиката е само за ДГ. В крайна сметка се уговорих с ЛЛ утре на гладно, жадно и с немити зъби да вземе секрет за нормалното изследване.

# 252
Има различни бактерии от рода на бета хемолитичния стрептокок, и той е бактерий. А видовете бета хемолитичен стрептокок образно ги нарекох А, Б,...
А за останалото не споря, не съм специалист. Но точно днес четох защо не се създава имунитет за скарлатина. Темата с всички обривни инфекции  много ми е страшна и затова се порових. Даже ако намеря статията, ще  постна линк Simple Smile

# 253
  • Пловдив

sylviana   може ли да напишеш с какви симптоми протече при детето ти?

Според вас ,дали сте чували-може ли да има като усложнение след неустановена и нелекувана скарлатина -пневмония?

На племенничката(на 4 г е и не ходи на ДГ)днес й излезе резултата-има стрептококи в гърлото,симптомите й бяха -първо Т в неделя,после лек обрив по дланите и ходилата-понеделник,много червени устни,големи червени сливици,обложен език,Но Т беше само 1 ден.В сряда лекарката каза че няма скарлатина,но майка й на своя глава пусна секрет и излиза че има.

Последна редакция: пт, 20 мар 2015, 20:58 от budiko

# 254
Момичета моля ви не се разправяйте. Без това днес две еко-био дългокърмещи майки ми вдигнаха кръвното.

Изолатора при нас е кабинета на сестрата. Има легло където да сложат детето отделено от другите като вдигке температура или повръща. Незнак как е в държавните градини. Но в една от частните които разглеждах на вратата пишеше изолатор.

Общи условия

Активация на акаунт