Дискусия: Вярвате ли в реализацията на писателите в България?

• 40 285
  • 312
  •   1
Отговори
# 135
Казах - пуснете резюме, от което толкова се възмущавате на децата си и да видим дали ще го разберат. Явно за вас е непонятно за какво иде реч в книгата.

Та, да сверим часовниците с по-младото поколение.

Честно казано, го направих с чисто експериментална цел още при първия призив, но не сметнах за нужно да го пиша, защото дъщеря ми е на 17 години и не знам дали се вписва в исканата възрастова категория. Не й прозвуча добре и й се наби в очи, че е неграмотно, ако това е въпросът. Разбра го, естествено -   но досега не ми е давала повод да мисля, че не може да чете текст с разбиране.

# 136
Казах - пуснете резюме, от което толкова се възмущавате на децата си и да видим дали ще го разберат. Явно за вас е непонятно за какво иде реч в книгата.

Та, да сверим часовниците с по-младото поколение.

Честно казано, го направих с чисто експериментална цел още при първия призив, но не сметнах за нужно да го пиша, защото дъщеря ми е на 17 години и не знам дали се вписва в исканата възрастова категория. Не й прозвуча добре и й се наби в очи, че е неграмотно, ако това е въпросът. Разбра го, естествено -   но досега не ми е давала повод да мисля, че не може да чете текст с разбиране.

Благодаря!

Това ме интересуваше - дали се разбира?!

Кел файда от грамотно, като не се разбира лайк читанките в школото. Значи неграмотното се вдява. Благодаря!

И аз не знам какво толкова е сложно да се върне обратно инфо към автор. Няма как да се отстранят нещата, щом не разбирам, че има фрублем.

Имаш една малка водка.

# 137
Ако искате ще ви развия малко нещата, че сега имам фрии тайм.

Разбирам, че скандал се получи, понеже някой пусна книга, че сте Империя. Ами, да - такива сте, откакто свят светува. Не съм го измислил аз. И всичко скочи да ме оборва, че не сме Империя, защото съм фрост и неграмотен. Страшен подход като роби реакция - хихи
-----------------------------------------------------------

Относно неграмотната стилистика и лицемерието от т.нар. "българи":
- Паисий днес всички му се фръцкат, а даже не са го чели колко неграмотно е писал спрямо днешните стандарти;
- Ботев слиза на Козлудуй и стига до Околчица без да му се отвори нито една врата, никъде по трасето. Хлопвали са му вратите, когато са чукали по тях за къшей хляб и вода.

На стихове Ботев е уникален като поет, трудно бих могъл да го бия, въпреки че съм доста добър.
- Левски - след Освобождението - майка му се хвърля в герана и се самоубива от мизерията, на която подложена в новата БГ държава. После Левски бил герой? Ами, нормално - чиляк е ходел от къща на къща да обяснява колко секси е свободата.
--------------------------------------------------------------------

Та, това е фактология! По логиката на няколко мами тук значи Паисий, Ботев и Левски, барабар с Вазов и сие са писали на развален/неграмотен български. Евала, за което!!

Нещата ще се случат и то скоро! Че БГ винаги е била Империя и ще се възстанови вековното статукво.

Моя милост само леко побутва нещата да стават по-бързо. Процес няма да започне от Дунавска България, а отвън.

Смешното е, как се прави матри'ал с ниско самочувствие и високи комерс цели ( в краен случай принц ). Ама, в краен. Явно населението наистина стана доста неграмотно като цяло и статистиките не лъжат.

Ще се оправят нещата, бачка се. Благодаря за критиката! И препоръките!  

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 01:37 от arbanasi

# 138
За всички, според които нямало стандарти за писане- логиката на изреченията на този пишман автор е такава, че ако беше програмен код, нямаше да работи. Ако беше готварска рецепта, клиентите в ресторанта щяха да връщат поръчката със забележки или да си отнесат лошо храносмилане или хранително отравяне.

Не се крий зад идеята, че си "модерен". Просто не си писал достатъчно, нямаш връзка между въображението и граматичната форма, думите не ти се подчиняват, а ти си още хипнотизиран от тях.

Начи по количество бил стигнал Рей Бредбъри. Е, ако се доближаваше и до качеството...а то- рапани...

# 139
Но пък си има високо самочувствие.  Laughing
Остава и в комерса да му потръгне...

# 140
Ми пет хиляди лева е дал човекът.

Аз пък знам за хора, дето си пишат редовно книги, с разходи 1000-2000 лева, без претенции, и си ги продават. Обикновено са изградени имена и си имат малко по-специализирана публика. Примерно след 2-3 такива книги може да се пробваш за масов комерсиален бестселър.

Как няма да има високо самочувствие, това е Маранди от форумите на Дневник и Инвестор, едно време вдигаше много шум и аз не помня за какво, май за нищо...

# 141
Темата е изключително интересна и се записвам да я следя. Жалко, че пак се стига до хули и лични нападки, а се бяга от същината на проблема, който е поставен.

# 142
Моите нападки не са лични, а са към стила. А там няма как да не съм безпощадна.

Един безплатен съвет: ако не иска да плаща на редактор, да се затвори в една стая и да чете на глас каквото е написал. Абсурдите веднага ще ги чуе. И няма да плаши роби с рапани.

Между другото тоя Замбези, Зизу, Закс ли беше...това е древнотракийско звучене, като Загрей и Залмоксис. Не е прабългарско.

# 143
За всички, според които нямало стандарти за писане- логиката на изреченията на този пишман автор е такава, че ако беше програмен код, нямаше да работи. Ако беше готварска рецепта, клиентите в ресторанта щяха да връщат поръчката със забележки или да си отнесат лошо храносмилане или хранително отравяне.
Ако това е адресирано към мен - разбира се, че има стандарти за писане, и те ми позволиха да нарека суровия текст на Ана Тод "окаян боклук" вчера, а за Калин Терзийски няма да се изказвам, защото може и да има фенове в този подфорум. Имах предвид, че критериите за оценка на литературно произведение са спорни и винаги ще бъдат. Впрочем, стандартите също са донякъде спорни и това е причината да не се раждат шедьоври от курсове за творческо писане.
А също мисля, че ако се преработи качествено книгата и презентацията на този автор, с когото си говорим тук, може да се получи нещо доста сносно, което не блести с особени качества, но поне е интересно и става за четене.
Какъв писател е arbanasi, мисля, всички разбрахме. Това, което никак не разбирам, са последните му постове, но го отдавам на факта, че по мое време нямаше предмет "четене с разбиране". Иначе на него всичко си му е наред.  Peace

Един безплатен съвет: ако не иска да плаща на редактор, да се затвори в една стая и да чете на глас каквото е написал. Абсурдите веднага ще ги чуе. И няма да плаши роби с рапани.
Не. Една книга трябва да мине през доста повече от един човек, преди да види бял свят. Това, което той не вижда и няма как да види, другите ще го забележат.

# 144
Много е трудно човек да забележи грешките си и сам да се редактира. Това, което ще ни избоде очите в чуждия текст, в собствения някак си го подминаваме.
То затова са и измислени редакторите – да откриват и поправят грешките навреме, преди да са се задавили с тях читателите.
Но какво е положението с редакторите – не знам. Ако се съди по качеството на новите книги – български и преводни – не е много високо.
Пестенето от редактиране и коригиране на текстовете не е от полза нито за автора, нито за читателите. Още по-малко за издателите.

# 145
Стилът, Мамасита, е много лично нещо. Както и писането. Който и писател (професионален) и го накараш да си промени стила, ще се получи боза. Писането трябва да идва от вътре и да идва от сърцето на автора. Стилистични, граматични грешки винаги има. Затова има редактори и коректори. А доколко е тромав също е лично усещане. На мен ми е тромав Достоевски, но това не пречи да е класик. За всеки влак си има пътници. Проблемът е, че жп гарата не пуска различни влакови композиции.

# 146
"Това, което никак не разбирам, са последните му постове, но го отдавам на факта, че по мое време нямаше предмет "четене с разбиране". "

Последните му постове бяха салата от думи. Чувала съм го често, когато някой е засегнат и афектиран. Почва да говори наедро, неопределено, някак бомбастично.

Songes, аз въобще не оценявам на ниво литература, стига ми, че на ниво нормална структура на изреченията и логиката на мисълта има грешки. И те не са технически, а идват от това, че авторът е тръгнал да пише, без да има връзка между вътрешното вдъхновение и външния изказ. Защото не е писал достатъчно. Не може да каже това, което иска- излиза му друго.

А иначе не може да се извиняваш със собствения си стил, ако текстът стои смешно. За да имаш стил, първо трябва да владееш строгите правила. След това има едно правило: може да кажеш всичко, стига да не звучи варварски. Със стил или без стил, логически преди човечеството не е имало империи.

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 09:58 от Mamacita Bandida

# 147
Не съм чел този откъс, който коментираш за човечеството, но ако е написано Човечеството може да означава определен етап от развитието на човешкия род и авторът така да го нарича и на по-късен етап да се обяснява за какво точно иде реч.
Фентъзито привидно е много лесен жанр, но почвайки да влизаш в него и в материята, работата е много. Защото правила няма. От нищото трябва да създадеш нов свят с правила и същества. Един вид трябва да си Бог.

# 148
Songes, аз въобще не оценявам на ниво литература, стига ми, че на ниво нормална структура на изреченията и логиката на мисълта има грешки. И те не са технически, а идват от това, че авторът е тръгнал да пише, без да има връзка между вътрешното вдъхновение и външния изказ. Защото не е писал достатъчно. Не може да каже това, което иска- излиза му друго.
Виж какво ти казва - чете 8 часа и пише 2. Може би трябва да обърне съотношението. Не си е изписал тъпите думи. А може и да не чете ефективно.
Лошото е, че подхожда с огромно самочувствие и му липсва смирение да си види грешките и да седне да научи основните неща за един писател.

# 149
Да, наистина, много чете и после лепи парченца, които не му идват отвътре органично. Това е сигурна рецепта да допусне много логически пропуски и анахронизми.

Освен това няма усет за различните типове и класове на информацията в изреченията си. Това е защото събира различни типове информация, вместо да ги създаде наново в собствената си фентъзи вселена.

Със сигурност не може да чете ефективно и да реферира. За да четеш, трябва ти първо идея какви типове информация търсиш, а не просто да наскубеш идеи, истории, личности и да ги омесиш в нова комбинация.

Общи условия

Активация на акаунт