Дискусия: Вярвате ли в реализацията на писателите в България?

• 40 245
  • 312
  •   1
Отговори
# 150
Моля, разкажете ми повече за сутрешното писане/сутрешните страници, за които стана дума в предишните постове.
Благодаря   bouquet

# 151
Сутрешните страници са упражнение за всички творци, но за пишещите са задължителни. Това са три ръкописни страници, написани веднага след ставане, преди да прочетеш, чуеш или изговориш дори една дума. Прави се, преди съзнанието ти да се е "заразило" с чужд изказ. По този начин успяваш да постигнеш връзка между вътрешното настроение и външния изказ. В тези страници имаш право да нарушаваш правилата, макар след време да усещаш, че все пак има правила и се оформя нещо като стил, фиксиран начин, по който съзнанието ти се свързва с граматичната форма и се въплъщава в нея по неделим начин.

Обемът е около 600-750 думи, като един начин е да ги изпишеш в сайта 750words.com.

Това се прави, за да не седиш и да се чудиш как да намериш оригинални думи. Ако връзката със съзнанието е солидна и се прочиства всеки ден, правилните, ярки и впечатляващи метафори и други форми сами се появяват в текста.

# 152
Здравейте,
доста се чудих дали да пиша тук за начина, по който в момента подготвят за печат книгата на дъщеря ми.
Реших все пак да го направя:
Установих (за своя изненада), че дъщеря ми умее да пише, когато беше на 13. По моя молба тя започна да участва в различни литературни конкурси. Спечели доста от тях и така разбрахме, че не се касае само за майчини розови очила . На едно награждаване, когато беше на 17, организаторката на конкурса я попита дали се интересува от публикуване.
Предложи и 2 варианта - самиздат (думата не е съвсем точна може би) и съдействие за изпращане на ръкопис в издателството, което спонсорираше конкурса.  Дъщеря ми избра втория вариант. Беше предупредена, че издателството само си решава какво да прави и в това отношение не можа  да разчита никаква протекция.
Отговорът от издателството пристигна след около месец. Изглежда беше някаква вътрешно-фирмена поща и не беше предназначена за авторовите очи. Там пишеше, че момичето определено има талант и се препоръчва публикуване, но има нужда от сериозна работа за дооформяне на  текста.  Притесняваха се да не се откаже от редакцията, понеже е много млада.
Тя има писа веднага, че е съгласна на всичко . Работата по редактирането отне повече от година (все пак тя е завършваща ученичка и беше доста заета).  След безброй перипетии и рецензии, вече имаме зелена светлина и в момента книгата е под печат.
В заключение ще кажа, че цялата операция ни струва 0 лв. И дума не е ставало за плащане от наша страна.

# 153
Еее, браво! Можело значи! А аз се бях притеснила, че бедните млади автори издържат финансово цялата индустрия.

Анонимен, много успехи пожелавам на дъщеря ти! Дано наистина е написала шедьовъра, който отдавна чакаме.   bouquet
Надявам се, че ще намериш начин да подскажеш коя е нейната книга, когато излезе от печат.  Simple Smile

# 154
Скрит текст:
Здравейте,
доста се чудих дали да пиша тук за начина, по който в момента подготвят за печат книгата на дъщеря ми.
Реших все пак да го направя:
Установих (за своя изненада), че дъщеря ми умее да пише, когато беше на 13. По моя молба тя започна да участва в различни литературни конкурси. Спечели доста от тях и така разбрахме, че не се касае само за майчини розови очила . На едно награждаване, когато беше на 17, организаторката на конкурса я попита дали се интересува от публикуване.
Предложи и 2 варианта - самиздат (думата не е съвсем точна може би) и съдействие за изпращане на ръкопис в издателството, което спонсорираше конкурса.  Дъщеря ми избра втория вариант. Беше предупредена, че издателството само си решава какво да прави и в това отношение не можа  да разчита никаква протекция.
Отговорът от издателството пристигна след около месец. Изглежда беше някаква вътрешно-фирмена поща и не беше предназначена за авторовите очи. Там пишеше, че момичето определено има талант и се препоръчва публикуване, но има нужда от сериозна работа за дооформяне на  текста.  Притесняваха се да не се откаже от редакцията, понеже е много млада.
Тя има писа веднага, че е съгласна на всичко . Работата по редактирането отне повече от година (все пак тя е завършваща ученичка и беше доста заета).  След безброй перипетии и рецензии, вече имаме зелена светлина и в момента книгата е под печат.
В заключение ще кажа, че цялата операция ни струва 0 лв. И дума не е ставало за плащане от наша страна.

Анонимен пожелавам успех на дъщеря ти   bouquet Прекрасно е, че има млади и талантливи попълнения в редиците на българските автори.  Hug

Относно разискваната тема преди това, само ще кажа, че чувството за непогрешимост и прекаленото его, както и неприемането на критика е погубило не един или два таланта.

# 155
Mamasita, благодаря за разяснението Hug Четох някъде за това, но не бях сигурна дали става дума за същото.

На дъщерята на Анонимен пожелавам успех и кратък път до втората успешна книга  bouquet
И много ми се иска да прочета поне откъс от първата книга; нужно ми е спешно нещо, което да ми вдъхне вяра, че у днешната младеж наистина има творчество.

# 156
Успех на детето и книгата!

# 157
След рапаните, сега ще се преподава математика за трети клас.

Самоназначилата ми се критичка ( което много готино - чувствам се като дзвИздъ ), не спира да твърди за изречението: Най-старата империя, откакто съществува човечеството ......  - било символ за начало в изречението.

Вероятно по БЕЛ е имало отличен, но по математика е била яка двойкаджийка.

"Откакто" в това изречение, се ползва за неопределен преход назад във времето. Или в математеката на това се вика поставяне на безкрайна граница със знак минус, понеже стрелката на тик-так устройството го въртим наобратно. Единственото ограничение е появата на човечество.

Никъде няма символ или знак за свързване между Имеперия и Човечество, каквито препратки не спира да натрапва, че са се появили едновременно.

Но чукча бил писател, не бил читател ( смигам )

Поздрави!

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 12:48 от arbanasi

# 158
Продължаваме с уроците по математика, понеже се оказа, че автор не знаел какво пише, за разлика от самоназначили се критички, които имат проблем при осмисляне на елементарен текст.
------------------------------------------

В същото изречение има и поставена горна безкрайна граница ( или въртим стрелките на тик-устройството сега напред ) и тя е:
"Най-старата империя" и "откакто съществува човечествето"

Тоест, допуска, че е имало много империи, но са потънали в пясъците отдавна дори и да са съществували по-дълго време или да са били преди тази като време. Визира се тази, която все още е жива. Разбира се от думите "откакто съществува човечество", което в превод за самоназначили се критички означава до наши дни.

Поздрави!

# 159
Ъ, аФтурье, не се прай на по-тъп, отколкото си! И в езика, и в математиката частицата "от" означава само едно нещо, а то е строго дефинирано начало. Ако кажа "от сутринта", това не означава "от началото на времето микросекунда след Големия взрив и появата на Вселената". Значи единствено и само "от сутринта". А и "откакто" не може да има самостоятелно значение. Няма изречение "Откакто е било така." (но може да кажем "Винаги е било така"). Откакто се дефинира с още нещо, за да затвори лявата граница на времевия интервал.

"Никъде няма символ или знак за свързване между Имеперия и Човечество"

Да си чувал думата "имплицитно"? Авторът трябва да внимава какво казва експлицитно, но трябва да внимава и какво имплицира.

"Най-старата империя, откакто съществува човечеството е брутално нападната. "

По математика винаги съм била отлична, а освен това съм учила и философия на езика, което си е частично лингвистика, така че ако примижа и се понапъна, мога и да прочета изречението с липсващата запетая и с друг смисъл:

"Най-старата империя е брутално нападната заедно с началото на съществуването на човечеството и оттогава все е нападана."

Което е още по-абсурдно, защото се предполага, че е нямало човечество, но е имало империя. А и в този случай глаголът трябва да е "нападана", защото е продължително, а не моментно действие. А и нормалният читател ще прочете изречението и веднага ще свърже Империята с Човечеството, защото такава е логиката на езика. Синтактичния разбор помниш ли го? В случая "откакто съществува човечеството" е разширено допълнение към подлога, което е "империя". Изобщо, в изречението всяка част принадлежи на друга част, няма висящи думи, които значат каквото авторът им иска. Или поне никой нормален човек няма да ги прочете така. Няма висящо "откакто".

Знам какво се опитваш да кажеш, може би има някакви нотки на най-старата цивилизация, която проследява родословието на владетелите си до Ной, но някак ти убягва точния израз.

Едно време ей така спорех с един, който твърдеше, че е решил задачата за квадратиране на кръга само с линийка и пергел. Нищо не можеше да го убеди, че задачата е нерешима по този начин.

А ти наистина правиш някаква езикова реформа, за която никой не се е сещал досега- да разбие синтаксиса, така че всяка част да се съотнася без правила.

# 160
Авторе, спри да се излагаш, ако трябва да напишеш три постинга, за да изясниш едно изречение, ясно е, че изречението има нужда от пренаписване.

Може да замениш с по-точен изказ, като "Най-дълголетната империя". "До днес" се подразбира, а "от началото на човечеството" е все така ненужно.

Ей това е един от маркерите за лош писател: не усеща кога имплицира смисъл, затова се мъчи да го експлицира и се стига до тромави, излишествени изрази, тавтология, обяснения за тривиални и аксиоматични неща. Нещо като "Кръгът, който е кръгъл, има 360 градуса в пълния си кръг".

# 161
Радвам се, че толкова много си учила. В приложната психология твоят подход е микс от метод на омаловажаването ( тоест твоите грешки - че нямало такова наказание с прекарване на хора под кила на кораба ) и метод на разводняването.

Тоест, колкото и пъти да отговоря на конкретен върпос, ти ще бълваш по още 10 нови срещу всеки отговор.

П.П. Липсващите запетайки съм ги оставил нарочно, за да видиете как нещо минава през редакция, корекция и книжарница без проблем.

После редакторската гилдия рИве, че авторите искали само да им оправят запетайките и да не им бутат текста. Истината е някъде по средата, но явно ти прие за своя кауза да изхейтиш една нова книга, отколкото да пишем по темата и заглавието, което носи.

Няма да ги оправя на този етап нарочно ( да си ги гледате, защото не е моя работа аз да го правя ).

П.П.П. В математиката пак издишаш. Опитваш се да ми говориш множества и подмножества. Ако ги беше научила, нямаше да се чудиш какво означава думата "откакто" ( слято ). И там цялата ти теория отиде в кофата. Както и да гледаш се пише слято, а не отделно "от както" и нещата, които визираш биха били актуални тогава.

А, това с аксиомите, което вкара, направо ме разсмя? За кои аксиоми говориш? За тия по двуизмерна геометрия ли? Защото при триизмерна или хиперболична, те не важат.

Или това се води т.нар. многопластово писане. Четеш го веднъж, разбираш едно, после пак, чаткаш друго, което си пропуснал предишния път и така до десет пъти. Всеки път, по нещо ново.

Поздрави! ( много прекаляваш с догмите и на места звучиш като секта ). После ме юркаш, че аз не си виждам грешките. Ами, то при писането няма правила, нито в езика. Всякакви опити за ограничаване на развието им са се проваляли с гръм и трясък.

Иначе и до днес щяхме да си мислим, че книга това означава Евангелие, което секси поп ти чете на глас. Па, те се появиха една камара стилове и жанрове от тогава ( смигам ) и една камара нови езици. Та, кротко с правилата, пардон с аксиомите.

# 162
Моля те, използвай в изречение думата "откакто", без да използваш към нея пояснения. Със сигурност не е синоним на "до момента".

За щастие все още има правила на синтаксиса, иначе стават неща от рода на "Да се обеси не да се помилва". Това не е многопластов смисъл, това е безсмислие.

Другият признак на слаб писател е, че се сърди на правилата, вместо да ги използва по предназначение.

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 13:59 от Mamacita Bandida

# 163
Радвам се, че толкова много си учила. В приложната психология твоят подход е микс от метод на омаловажаването ( тоест твоите грешки - че нямало такова наказание с прекарване на хора под кила на кораба ) и метод на разводняването.

Абе, детенце, спри да се излагаш! Сто пъти ти се каза - къде тактично, къде с намек, къде направо, че забележката беше не за прекарването на хора под кила (хайде моля, всички сме чели пиратски романи в детските си години!), а че по времето, което описваш, изобщо не е имало рапани в Черно море.
Е, и сега ако вече не можеш да схванеш каква издънка си направил... Явно няма надежда никаква. За теб.
И после ще има пак сълзи и сополи колко онеправдани са младите автори и колко са гадни хейтърите, които се осмеляват да не им харесват книгите.

# 164
Моля те, използвай в изречение думата "откакто", без да използваш към нея пояснения. Със сигурност не е синоним на "до момента".

За щастие все още има правила на синтаксиса, иначе стават неща от рода на "Да се обеси не да се помилва". Това не е многопластов смисъл, това е безсмислие.

Другият признак на слаб писател е, че се сърди на правилата, вместо да ги използва по предназначение.

Няма време и ресурс да се правят отделни версии за БГ и инглиш. Виж го на инглиш, че си е съвсем добре изречението.

В момента бера ядове с маркетинг, защото по сайт още малко трябва да работим. В последния момент сменихме концепция, че няма да се прави форум, а ще се пуска фейс страница, която лъвчетата направиха за няколко часа буквално.

После слушам, че БГ авторите бачкали бавно и ме втриса направо.

Поздрави!

П.П. Е, ако можеш да пишеш прес релийзи, ще съм ти много благодарен, понеже сега трябва и това чета как се правело и на какви критерии да отговаря.

Общи условия

Активация на акаунт