ШКОРПИЛОВЦИ лято 2015 г.

• 86 007
  • 199
  •   1
Отговори
# 90
  • София
oops Здравейте , за първи път ще почиваме на Шкорпиловци Embarassed.Мога ли да помоля знаещите да предложат кой е най пряк и добър път до там .Тръгвам от София и пътувам с старичка кола  и много деца Sad Много благодаря.

От София по Хемус към Варна, но на разклона за Провадия вдясно, Провадия, Долен Чифлик, Старо Оряхово и заветното Шкорпиловци .

# 91
И ние тръгваме на 12 август, ще отседнем за 2-ра поредна година в Шкорпиловци в бунгала Синева. Миналата година бях много доволна, тази ще споделя като се върнем.

Здравейте на всички.
Пиша малко встрани от темата, но все пак на място.
Преди много години - около 20, ходих на почивка на шкорпиловци в едни бунгала по линия на местоработата на баща ми. Смътно си спомням точно какво работеше той тогава.
Издирвам това място от доста време, понеже служебно ходим до Шкорпиловци (от Варна). Обиколил съм доста места ,понеже имам добри визуални спомени от тогава,но все не попадам на нужното място.
Не че си въобразявам , че по обяснения някой може да ме разбере , но все пак.
В гората, стръмно,високи дървета,стълби от големи камъни, стълбите са криволичещи и трудно се слизат. Най-горе е входа за автомобили. Там е равно. Входа е с огромна желязна врата, като отвън има паркинг, но и вътре може да се вкара кола. Точно вдясно от входа има голям едноетажен ресторант, за който мога да кажа само добри неща откъм храна и обслужване - просто върха. Като се спуснеш от стръмните стълби излизаш на асфалт и веднага от другата страна е плажа . Тогава имаше дървена пътека .
Някой ако е ходил в тия времена нека да сподели.
Базата може да била  на "Лактофол" Търговище. Може и на енерго да е. Просто нямам спомен точен.
Нещата със сигурност са се сменили от тогава, а и издирването продължава Simple Smile

По описание ми прилича на комплекс Дъбрава:  http://www.bungala.net/gallery.html

# 92
Наистина по описание си прилича на "Дъбрава" , само че "Дъбрава" ми е много позната по (служебна линия).
Между другото, точно предната седмица ходих със семейството ми за два дни на почивка в Шкорпиловци и тъй като и друг освен мен беше мераклия да намерим това място се поразходихме в местността. И както се знае - два мозъка мислят по-добре от един.
Изненадан останах от факта , че грешката ми е била в самото начало- объркал съм пресечката и съответно района в който съм издирвал.
Оказа се , че въпросните бунгала са малко по-напред - след десния завой покрай лонг бийч комплекса и после не веднага в ляво , ами доста по-напред и вляво Simple Smile
За мое съжаление  и след дълго издирване се примирих че развалините които намерихме са всъщност търсеното от нас място. Огледахме ги и след дълги дискусии и ровене в паметта си , успяхме да намерим доказателства , че всъщност това е мястото.
Беше пълна разруха - само стени и бунгала без покриви. Поне ми се иска да знам през коя година е станало това.
Слизайки надолу по пътеката, минаваме покрай бунгала "Мраз" (нямам идея какво е това ).

Ето я и столовата.

И нашето бунгало:

А ето и една забележителност, която бях забравил - малката вратичка. Покрай нея се минава на път към бунгалата.

Ако някой има снимки от времето когато това е функционирало ще почерпя.

# 93
 Дами и господа  Shocked сериозно ме претисниха като ми казаха днес, че морето било много често с високи вълни.Има ли някой наблюдение,ние сме в Синева  baby_neutral

# 94
  • Варна
Сутрин е по-спокойно морето, вълните се появяват в следобедните часове.

# 95
  • у дома

В неделя се прибрахме от Шкорпиловци-бунгала Явор.

В самите бунгала има ли телевизор и хладилник newsm78

# 96
Здравейте,вчера се върнахме от там.За втори път ходихме,но няма да потретим засега.Бяхме в бунгалата на парк хотел Москва.Първо беше мръсно,нямаше    обхват и най вече гадните черни мушици,които се завираха в лицето,те ни развалиха цялата почивка.Иначе морето беше идеално.

# 97
  • София
yani, а има ли ги все още хранителните  магазинчета в курортното селище? От три години не сме ходили там. А бунгала Станеви все още ли предлагат интернет? Тези дни ще пътуваме натам и ще се радвам на повече информация.  Hug Механата на Панорама работи ли?

# 98
Привет от Шкорпиловци, отново имам нужда от вашето съдействие. Отседнали сме в Синева до Джордаш, та въпросът ми е, кой е северния и кой е южния плаж, а също така механа с жива музика случайно да знаете тук някъде? Благодаря предварително Peace Hug

# 99
Искам да почивам на Шкорпиловци това лято, но ме притесняват следните две неща:
1. Автобуси между Варна и Шкорпиловци, дори и с прекачване на Старо Оряхово. Не можах да намеря много на брой, сигурни и удобни връзки, както от Варна към Шкорпиловци, така и обратно. Има един единствен директен автобус от Варна за Шкорпиловци, тръгващ в 16:40 и то само в делнични дни. А от Шкорпиловци към Варна е още по-зле- трябва да се тръгне в 6:25  Shocked що за безумие е това не знам  Rolling Eyes А всякакви връзки с прекачване на Старо Оряхово са много несигурни, защото не видях в сайта на нито един превозвач между Бургас и Варна да спира на Старо Оряхово. И ако все пак има пътници за качване, какво се очаква да направят- да махат за стоп ли, да свирят ли...пълна дивотия. Сайт на автогарите в Долни чифлик, Старо оряхово и Шкорпиловци просто не съществува. Намерих само едно старо разписание на автобусите в община Долни чифлик, което е от 2013 г. и едва ли може да се разчита на него, но дори и да е вярно, пак нямаше удобни връзки от Шкорпиловци към Варна в следобедните часове. Несигурният транспорт от/до Шкорпиловци е причината да не съм ходил дотам още, а се каня да го сторя всяко лято. Разбира се, друга немаловажна причина са и високите цени за легло и храна на фона на доста ниския стандарт и дивотията. По принцип харесвам по-диви местенца, но 15 лева за легло и то в края на сезона някак не ми се връзва. Само ще уточня, че в далеч по-достъпния и благоустроен град Ахтопол, чийто плаж е също много по-хубав от този на Шкорпиловци, цените са поне два пъти по-ниски. Затова, макар да пътувам почти цял ден от Русе до Ахтопол, три години поред, ходя там и съм много доволен. Но все пак исках да разнообразя това лято. А ако не намеря сигурна автобусна връзка от/за Шкорпиловци, може и пак да се откажа.
2. Притеснява ме и въпроса с храненето, защото разбирам, че в Шкорпиловци няма много столови бази към бунгалата или заведения с тристепенно меню на сносни цени.

# 100
Привет от Шкорпиловци, отново имам нужда от вашето съдействие. Отседнали сме в Синева до Джордаш, та въпросът ми е, кой е северния и кой е южния плаж, а също така механа с жива музика случайно да знаете тук някъде? Благодаря предварително Peace Hug
Жива музика има в Мечо ухо и Морски кът, във второто купона винаги е на макс  Laughing чуваше се всякаква музика и целодневно беше пълно.
Обиколихме всички ресторанти... емиии не мога да кажа, че са кръгла нула, защото имаше някои дори под нулата  #Cussing out Морски кът и Хънтъра може би бяха мааалко по-добре. Навсякъде полуфабрикати и таратор с рендосани краставици на по 10см. В Седлото веднъж пицата беше идеална, а следващият отврат - дебела и прегоряла. В Мечото ухо при първият обяд ни включиха в сметката неща, които бяха пропуснали да ни донесат. На следващата вечер пък след 20мин. чакане си тръгнахме. Тази година ми направи впечатление, че цените бяха много завишени и без покритие  #Crazy Палачинките, колелата под наем и красивата крайбрежна алея бяха приятната част на Шкорпиловци.

пп Имаше тристепенни менюта  почти навсякъде за по 5лв. таратор, готвено и десерт(предимно кофти диня). В Сънсет пък им свършва десерта и продължават да си продават менюто за 5лв. без да компенсират липсата на десерт.

# 101
  • София
Има ли завърнали се вече от Синева? Ще помоля за малко отзиви. Каква е хигиената в бунгалата? Има ли сенчести? Храната каква е? Плажа който е до бунгалата става ли за 2 годишно? Никога не сме ходили в Шкорпиловци, но тази година натам сме се запътили.
Благодаря предварително!  bouquet

# 102
Здравейте и от нас! Пиша и плача,че утре си тръгвам! Възхитена съм от това  местенце оново. Върнах се тук от преди 20 години. И да,променило се е... Но съм очарована от отношението,от местните как ни приемат,от това,колко е чисто и потдържано,от заведението ни на плажа,от тишината в къмпинга ни,от това,че приемат кучетата и децата ни... До година да сме живи и здрави пак сме тук! Базата на БТА,на края на селото преди гората!

# 103
Didella , или както там ти е името, ти наистина не си наред, да не употребя по-груби думи! Единственото реално мнение по темата , което прочетох , беше на някоя си Kasita, която имала объркана рзервация и погрешка попаднала на това "забравено от бога място". Това място е най-гадното и най-ужасното по нашето Черноморие, което като цяло, е много красиво и уникално. Просто не знам откъде да започна и как да ви опиша ужаса, на който бях подложен там по време на 7-дневния си престой. Искаше ми се да се постарая и да събера всички неща, които искам да ви кажа, в едно мнение, но не знам дали ще успея.
Защо реших да почивам там това лято ли? Исках да разнообразя, понеже три години поред ходя в Ахтопол, откъдето съм много доволен и имам прекрасни впечатления и спомени. За мен Ахтопол си остава най-прекрасното място по нашето Черноморие, що се отнася до съотношението цени-качаесто и природни дадености. Но сега за Шкорпиловци…Първо, транспортът дотам, дори от град като Русе, разположен само на някакви си 230 км северозападно от Шкорпиловци, си е доста труден, ако не разполагаш с личен автомобил. С влак или автобус до Варна- добре, но след това започват мъките, защото между Варна и Шкорпиловци пътува само един единствен автобус, по-точно малко микробусче, един път на ден, само в делчнични дни. Разписанието му е обявено само на сайта на автогара Варна, но на място в Шкорпиловци, разбрах, че имало и други автбуси в събота и неделя, чието разписание никой предварително няма как да узнае отникъде. В същото време, автобусите между Шкорпиловци и град Долни чифлик ( бивш Георги Трайков), са много на брой и тяхното разписание също не може да бъде открито никъде из интернет, освен на място в самия курорт или селото. Питам се, какво от това, че Долни чифлик е общински център, след като основният туристо-поток е от/към Варна и това е съвсем логично. Поне да си бяха направили труда от общината в Долни чифлик да синхронизират разписанията на техните автобуси с тези, преминаващи през Старо Оряхово, което е на главния път Бургас- Варна. На връщане от Шкорпиловци чаках над час и половина в жегата, на т. нар. спирка в с. Старо Оряхово, с надеждата, че все пак някой от профучаващите автобуси, ще спре. Най-накрая спря едно малко микробусче, което забележете, обслужва натовареното през лятото направление между Бургас и Варна. Както може да се предположи, то беше препълнено и се наложи да пътувам прав, но и на това бях благодарен, предвид риска да остана в Старо Оряхово и да не мога да се придвижа до Варна, която е само на 30 км на север. За подобни абсурди в цивилизованите държави се иска и подава оставка- било то на шеф на транспортен отдел към общината, било то на самия кмет.  У нас абсурдите продължават с години и се задълбочават. Всички местни цигани с коли, а за нормалния турист, решил да отиде до това, наистина забравено от бога място, няма един нормален превоз.
Та така- след като все пак успях да се придвижа на отиване до Шкорпиловци с единствения автобус от Варна, тръгващ оттам в 16:40, пристигащ към 17:30 в селото. Този автобус, освен че няма обявено разписание, няма и обявен маршрут с точни спирки. Една единствена табела, разположена пред запустяла барака, която се оказа седалище на управителя на КК Шкорпиловци, напомня, че там изобщо минава автобус. Но никой, освен местните, не знае, че този автобус преминава както и откъдето му скимне- един път през самото село, отивайки към центъра на комплекса, друг път- първо към комплекса, после през вилна зона Тича, сетне през самото село. Ако примерно чаках на разклона за бунгала Белопал, Синева и др., на завойчето, нямаше да мога да се кача, защото нямаше да знам от коя посока ще дойде автобуса и накъде отива. Същата картина се повтаря и на автоспирката в Старо Оряхово. Автобусът спира, но не се знае откъде е и закъде е- дали от Долни чифлик към Шкорпиловци или обратно. Нито има разписание, нито има навес, нито има табела за спирка…Някога поне имаше влак до Старо Оряхово, но взеха, че го спряха, а линията беше демонтирана, вместо да бъде продължена до Шкорпиловци и да обслужва турситите през летния сезон. От прокламираната широко из медиите велоалея Старо Оряхово- Шкорпиловци, няма и помен. Такова нещо съществува само на хартия в някоя папка в община Долни чифлик, където явно много са си повярвали, че ще развиват туризъм.
Какво да кажа за бунгалата. Много бази, някои от които явно са били големи на времето, подслонявали са много туристи, предимно ученици и работници, но днес поне 2/3 от тях са напълно изоставени и полуразрушени. Гледката е потресаваща, а мястото вероятно е дом на стотици влечуги и разни други твари. В останалата 1/3 от тези бази, в поне половината от тях, условията не са много добри, за да отговарят на цени от по 10-15 лв/ легло за вечер, както е по други курорти. В бунгалото, в което първо бях настанен, в база Белопал, нямаше топла вода, даже никаква, защото явно имаше проблем с налягането. Управителката не си беше направила труда да провери това, нито да подготви бунгалото, въпреки че бях се обадил седмица преди това. Все пак се изместих в съседно бунгало, където поне имаше топла вода и условията като цяло бяха сносни, макар и несъответстващи на исканата цена. Някога в базата е имало и голяма столова, която днес беше пуста. Голяма база, с много голям и добре озеленен двор, сенчесто, приятно, но…водата в бунгалата не става за пиене и има предупредителни табелки за това. По думите на управителката, съдържала много желязо и била от сондаж, но ако си имал „алергия” ( цитирам точно, явно е искала да каже „анемия”), можело и да пиеш от тази вода. В същото време в двора на базата има друга чешма,чиято вода ставала за пиене. Недоумение буди у мен фактът, че тази вода също е сондажна и то от същото място…Минерална вода можеш да си купиш от най-близкото магазинче, което е на поне… 500 метра , в комплекс Джордаш, 7 литра за 2.20-2.50 лв. Но за това магазинче разбрах след няколко дена, защото няма никаква указателна табелка на ясно място. Освен него, има още 2-3 малки импровизирани магазинчета в самия курортен комплекс, всичките оскъдни и неприлично скъпи. Праскови по 2 лева килото, докато на други места са по 50 ст. по това време на годината. Дори сините сливи бяха 2 лв килото…май беше по-добре да си набера от някоя селска или крайпътна джанка, каквито там изобилстват, защото това си е едно запустяло обезлюдено и западнало селце, в крайна сметка. Във вътрешността на страната има къде-къде по-хубави и уреден села, а тук дори улиците им надупчени като след бомбардировка. Който е решил да инвестира пари и да строи вили и хотели в тази дивотия, наистина си е заложил главата в торбата и е сгрешил адски много, но няма да мисля сега за инвеститорите и техните необмислени бизнес-авантюри. Всъщност , най-голямата еманация на глупостта се оказа т. нар. комплекс Лонг Бийч ( значи „дълъг бряг/ плаж”). Група от 5-6 сгради, по на 5-6 етажа, заградени с телена ограда, комплекс от затворен тип, предимно за руснаци, почти на 99 % празен и тъмен вечер. Малцината руснаци, отишли там, сигурно са останали потресени и няма да помислят да стъпят там отново. Що се отнася до заведенията, в които можеш да хапнеш, като изключим съмнителните и несигурни столови към някои бази с бунгала, такива от типа бистро, ресторант са към 4-5, сред които „Сънсет” ( значи „залез”), „Морски кът”, „Морско дъно”, „Седлото” и разбира се прословутото „Мечо ухо”. Вземи едното, удари другото, бих казал. Посредственост и пародия отвсякъде, но и безбожна и безпардонна, нашълно необоснована, скъпотия. Седлото предлага рибена чорба с 2-3 парченца риба и няколко картофки и морковки, срещу, забележете, 3.50 лв !?! мусака (между другото- не беше лоша) за 5 лв. (уауууу), при това от 20 маси, заети са само по 2-3, дори вечер. Чудя се какви пари се перат там, за да поддържат персонал от 2-3 сервитьорки, певица на живо и други. В „Мечо ухо” обстановката е чалгарска, иначе е на хубаво място, вечер е приятно и прохладно, но се чака доста за храната. И там певец на живо, че и барман, че и сервитьорки неориентирани…Цените са по-нормални, по-съответстващи като за Шкорпиловци. Пица за 4 лв, ако изобщо може да се нарече пица, защото на нея имаше какво ли не- печени чушки, царевица, маслини, шунка, кашкавал, дори натрошено сирене…Шеф Манчев би се видял в чудо. Нищо общо с италианската оригинална пица. Но като се има предвид, че вечер, пък и денем, трудно можеш да намериш нещо сносно за ядене по тези места, и на това трябва да сме доволни. Добро впечатление, макар и само отстрани, ми направи „Морски кът”, където също има музика на живо, при това много добре подбрани хитови бг и руски песни. Заведението беше по-посещаемо, а и е разположено на самия пясък, но е по-отдалечено. Предлагаха морски продукти на добри цени. „Сънсет” пък се скъсваха от реклами на обедното си меню за 4.99 лв., включващо таратор, ястие и десерт. Вечер една жена пък направо ми тикаше в ръцете рекламни брошури на същото заведение. Три поредни вечери, на мостчето над речния вир, малко преди „Седлото”. На втората вечер й казах, че вече ми е дала таква брошура, а на третата вечер направо ми стана смешно, защото й казах, че дори няма вече хора в курорта. Тази трета вечер, забележете, беше неделя вечерта. По същото време в Приморско сигурно е имало към 100 000 души по улици и заведения…ама Приморско не е Шкорпиловци и няма и да бъде, нито обратното. Тук ще се спра малко и на природните дадености. На пръв поглед, Стара планина, чрез своя рид Камчийска планина, се докосва до морския бряг и се получава едно хубаво съчетание на планина и море. Само че това е на пръв поглед. Защото, нито това е планина като планина, а по-скоро един баир над брега, нито пък това е единственото такова място по нашето Черноморие. И в Обзор е така, дори в по-изразителна степен. И на юг от Бургас е така- Приморско, Ахтопол, там е Странджа. Всъщност, това че има планина, никак не е хубаво, понеже се оказа, че в дъбовите гори и около тях, бъка от поне няколко вида мухи и мухички, комари и всякакви други твари. Мухичките ви обграждат на рояци и ви съпровождат през целия ви път през гората/ баира, като влизат в устата, очите, ноздрите и ушите ви. Такава жестока и освирепяла напаст не съм виждал през живота си. Не помага дори клонката, с която се браните самоотвержено и отчаяно с тези проклети гадинки. Но това не е всичко. Има и други видове мухи, някои от които едри като скакалци, които хапят до кръв и мястото се подува. Тези мушички бяха навсякъде, дори и в открити пространства, дори и през деня. Само там, където бризът се усещаше по-изразително, те като че ли изчезваха и понамаляваха. Добре, че бунгалото беше с мрежички на прозорчетата. Не знам каква е причината за тази свръх популация от тези насекоми, но и не знам защо никой никъде не ги е споменал и не ги е третирал. Ако от община Долни чифлик искат да развиват туризъм, би следвало да си направят поне труда да обработят с препарати от въздуха горите и тревните площи наоколо. Има хора, които са алергични, има и малки деца, а в Шкорпиловци няма дори аптека…То няма и банкомат де…Няма и палачинки, нито пици на конвейр, нито пилета на грил, както лъжат разни продажни дами тук в предните страници. Не знам кой и как им плаща да сипят хвалебствия по това кошмарно място, но лъжата винаги се наказва, а истината рано или късно излиза наяве. И няма абсолютно никаква полза от носталгични бръщолевици и сладникави спомени от преди 30-40 години, когато някой бил идвал тук като дете. Защото нищо от онова тогава, го няма днес и животът е много променен и не е логично и нормално в 21 век да претендираш, че развиваш морски туризъм, а да не предоставиш на хората елементарни удобства и условия, дори транспорт, а в същото време да им вземаш същите пари като на други, много по-хубави, места. Всъщност, като се замисля, не хората трябва да дават пари, за да отиват в Шкорпиловци, а на тях трябва някой да им плаща, за да посетят това място. Сега за плажа- да, дълъг е, и какво от това? Първо, централният плаж е изкуствен и малцина го знаят, там е засипан по-ситен пясък, донесен отнякъде, върху по-грубия и едър, характерен за района. Второ,скалите около мостика на БАН, са разбити, за да е по-равно навътре в морето. На север и на юг обаче, скалите ги има и те са просто огромни, остри и хлъзгави и се чудя кой малоумник е решавал на времето, че на такова опасно място, може да почиват деца и да изгражда цели комплекси с ученически лагери? Освен скалите в морето, има и огромни вълни, защото брегът е прав, няма заливче и няма успокояване на вълненията, нито плитчина и постепенно удълбочаване, пак по същата причина водата е направо ледена, особено в сравнение с топлите заливчета на Ахтопол и Приморско. Не просто можеш да си навехнеш крака , ако вълна те блъсне в някоя скала, ами направо можеш да паднеш и да не излезеш от водата. Направо си е много опасно, дори за опитни хора, а какво остава за малки деца. За тях има едни 100-200 метра на т. нар. централен плаж на Шкорпиловци, където може евентуално, при късмет да няма вълни, да се потопят за малко в плиткото, но с риска да замръзнат от ледената вода. И по отношение на предните мнения- не лъжете, моля ви се, на Шкорпиловци няма залив, няма и северен и южен плаж. Всичко е един плаж между Камчия и Шкорпиловци, наистина доста дълъг, но по-голямата част от него всъщност за едни тревясали дюни, в които е много вероятно да се натъкнете на някои опасни влечуги. Всъщност по-опасна и по-отвратителна гледка са онези дългокосите регета/расти, хипари, битници, скитници, клошари, наркомани, нудисти и всякакви отрепки, които обитават плажа между Шкорпиловци и Камчия. Друга огромна лъжа е, че мястото е тихо и спокойно. Диво и зпаустяло- да, но тихо и спокойно- не! Всяка вечер и нощ имаше дискотеки по плажа със силни тътени на басове, изнесени на самия пясък, даже не знам откъде вземат ток за тези чудесии.Просто се тресеше всичко, и макар да бяха на поне 1 км от бунгалата, се чуваше много силно. Дискотеки до късно вечер оргазнизираха и в руския лагер „Матрица”, както и в отсрещната база „Морски дюни”, на която Ю-то в надписа беше паднало, а уж изглеждаше съвсем новичка базата. Така че, ако си мислите, че мястото е тихо и спокойно, лъжете се! Голямо облекчение изпитах след съботата, когато най-сетне се разотидоха и наркоманите от плажа, и руснаците от онази база.
Та да обобщя- дивотия, мизерия, простотия, скучнотия, скъпотия. Просто не припарвайте на това място. Не си го причинявайте! Там просто не става за курорт- по много причини. Това място няма никакво бъдеще, а само някакво романтично- за някои хора- минало. Всъщност причините да не се развива и разраства, явно са свързани със скалистия плаж и море, с неприятните вълни, ледената вода и огромната напаст от мухи и комари. А, щях да забравя- видях една змия , доста дълга, да пресича пътя на 20 метра от мен, почти пред входа на бистро Седлото, на пъпа на „курорта”…Наистина нямам думи за това проклето и отвратително място.

# 104
Все едно те чета в темата за Ахтопол. Само момата я няма и съседите с плачещото бебе.

Общи условия

Активация на акаунт