За психолозите и семейните терапевти

• 55 840
  • 182
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Не е така, Краси, и го казвам от личен опит. Ние със съпругът ми имахме проблем, наясно бяхме какъв е, всеки разбираше идеално гледната точка на другия и я уважаваше, но това изобщо не можеше да ни помогне да помръднем напред, защото нямаше как. Отидохме при терапевта напълно доброволно и добронамерено и нещата се получиха - от една страна тя успя да ни помогне да видим корените на всичко (не бяхме успяли сами, въпреки че разговаряхме много и открито); също така ни даде и няколко адекватни съвета относно това как да се справим с някои критични ситуации и да ги овладеем преди да са ескалирали в нещо по-лошо.
Та така, само положителен е моят опит.

Години преди това, същата тази психоложка ми беше помогнала по време на развода ми, тогава бях сама и целта на терапията беше различна, но още след първия ни разговор се почувствах така окрилена, както никой разговор с приятелка не успя да ме накара да се почувствам.

За да не звуча твърде розово обаче, преди да отида при нея, пробвах и на друго място и резултатът беше меко казано ужасен, излизах по-депресирана и объркана, отколкото влизах.

# 91
Краси, прекрасно е да има желание за разговор, защото това означава готовност, в някаква степен, да се разберат и променят нещата. Обаче когато проблема е дълбок, на повърхността са връхчетата на айсберга, а причините остават навътре, невидени и неразбрани правилно. Освен това острата криза не означава непременно непреодолим разрив, а че просто се върви в погрешната посока. Симптомите показват, че основния проблем не е открит , а не че няма спасение.

И още нещо да добавя, в този смисъл, "дълбок проблем" не означава, че някой е много виновен, защото не е внимавал навреме и не е разговарял достатъчно.  Wink Просто има физически рани, има и психически. На никого през ум не му минава да съди, защо някой се е родил с вродена болест, но когато човек има психична трудност или болка, общото мнение е, че се прави на интересен един вид...

Последна редакция: чт, 09 апр 2015, 08:59 от Анонимен

# 92
  • сф
все не мога да попадна на тема за психотерапия/психотерапевти в тоя форум, в която участващите не си ги мерят и не обясняват на останалите колко са тъпи и заблудени. но то и за бакпулувер да е темата, пак същата съдба я очаква  Crazy

# 93
Зависи, ако човек чете с желанието да си подбере полезна информация, ще успее. Ако го интересува кой с кого се мери, също ще успее.   bouquet
Но всъщност, права си за меренето, благодаря.   bouquet Понякога става неусетно.

Последна редакция: чт, 09 апр 2015, 17:36 от Анонимен

# 94
Здравейте ,
Аз лично до някаква степен приемам за положително ходенето на психолог за определени теми и за да ти даде друг поглед над нещата
Аз съм ходила на психолог заради проблем със забременяване и от тази гледна точка мога да кажа че на мен ми е помогнала много , в смисъл дала ми е друга гледна точка над нещата
Според мен е важно на какъв човек ще попаднеш и дали ще успее да спечели доверието ти
Относно това за предубедеността на хората за ходенето на психолог аз когато съм споделяла с някой че ходя отсрещната страна винаги е реагирала негативно  Peace

# 95

Всяко нещо изисква грижа, според същността си. За косата е една, за хладилника е друга, за хигиената в дома - трета.
И изненадващо  Crazy , има и наука за душата, защото тя си има свои специфични особености и потребности.

bouquet

Семейните терапевти помагат, само ако и двамата от семейството имат обща цел - да речем и двамата искат да си спасят семейството или и двамата искат безболезнена раздяла. Ако двамата искат различнно  Crazy става безсмислено  Crazy

За това съм напълно съгласна! Иска се желание от двете страни, за да се случат нещата. Ако единият мисли това за глупост (имам предвид ходенето на терапия) или пък мисли, че даден проблем във връзката изобщо не е проблем, то тогава едва ли ще има някакъв резултат терапията!

# 96
  • в 1001-та нощ
Здравейте,

обмислям да започнем такава терапия с мъжа ми. Отдавна го желая, уж се съглася, а после си намира поводи да клинчи. Сега просто няма как да повече. Ако се откаже в даден момент, ще продължа сама.

Обсъждах го с психолог, който предложи да изберем терапевт мъж, с идеята така мъжът ми да се чувства подкрепен по мъжки. Но пък тя ми подсказа само дамски имена: Златка Михова и Евгения Делийска. За мъж от друго място ми предложиха Румен Янкулов.

Моля да коментирате конкретни имена - ако имате позитивен или кофти опит. Лутам се в момента, иска ми се да избера имена, които да обсъдя с мъжа ми. Но да има някакви отзиви за тях.

# 97
a.l.e.n.a, не мога да дам конкретен съвет за име, но само едно искам да ти кажа - не очаквай чудеса  Peace

# 98
  • в 1001-та нощ
Благодаря - и такъв съвет е важен  Hug

# 99
  • София
Оф, вярно е, че не трябва да се очакват чудеса. Имала съм връзка с човек, който наистина се нуждаеше от психологична и не само помощ. Покрай него съм контактувала с професионалисти в тази област. Те сядат и си говорят , за да вземат едни пари...  Може би друго яче седи въпросът, когато има оплетен семемн казус и хората просто искат да поговорят с безпристрастен човек какво да правят. Примерно втори брак с деца от предишни бракове. НАстроени от бивши половинки деца, намесващи се "добронамерени" приятели... Тогава при подходящ човек може да се добие по-правилен поглед върху ситуацията. Обаче, ако психологът се търси, за да се изкара от релсите на навика някой нормален човек, който отдавна си я кара по някакъв начин, едва ли ще помогне. Въпросът е какво искаме от връзката си и от мъжете си и то дали е реално постижимо. Много филми има по телевизията, много приятелки седят и разтеглят локуми с хвалби за мъжете си, много статии в списания четем... А къде е истината, реално така ли стоят нещата и възможно ли е един мъж да бъде идеален? Характерът на човекът не се променя много. Общо взето от опитите си да създада щастливо семейство с качествен мъж съм стигнала до извода, че най-важното е човек да седне и да обърне внимание на себе си, сам да намери как да се направи доволен и щастлив, да се обособи като личност с интереси, предпочитания, занимания. В даден етап от живота си да осъзнае, че животът е линия нагоре и надолу и като линията е надолу да не мисли, че това е от партньора само. Просто има моменти на попресищане, на меланхолия, на недоволство и на желание за някаква промяна. Промените не закъсняват, животът е променлив. Когато не се мени особено, в този период е хубаво човек да задълбочи заниманията си с нещата, които са полезни за него, защото после идват времена, когато трябва да се действа за спасяване Simple Smile

# 100
  • в 1001-та нощ
Много хубаво мнение, Пролет  Peace Наистина имам големи очаквания. Защото самата съм аз имах голяма полза от разговор с психолог. Не отидох, като при психолог и не не с цел да нищим мен, но така се завъртя разговора и много ми помогна да разбера някои механизми в поведението ми, общуването. Прослушах разговора още веднъж след няколко месеца и чух още много детайли и на всяко ново изслушване, картинката в мен се надграждаше и избистряше.

В нашите взаимоотношения съм опитала всичко по силите си, но резултатите са незадоволителни. Не тръгвам идеята, че ще стане чудо и ще заживея с друг човек. Сега и той узря, че трябва да има промяна. Надявам се човек с опит и познания да ни помогне в тези първи стъпки, ясно е, че ние ще ги извървим. В момента и двамата се лутаме в желанието си да бъдем заедно в хармония Simple Smile

# 101
Щом наистина и двамата искате едно и също,  има шансове всичко да е наред. Освен ако е някакъв непреодолим проблем, хората винаги намират път заедно, ако го искат. Peace

# 102
Д-р Кимон Ганев от Динамика,мъжът ти ще се чувства комфортно,така мисля,дано ви помогне. Simple Smile

# 103
  • в 1001-та нощ
Благодаря  Hug Сега ще потърся информация  bouquet

# 104
И аз съм в търсене. Попаднах на Асоциация за интензивно консултиране. Има курсове по 4 и 8 часа.
http://aisk.bg/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D0%BA … 0%B0%D1%81%D0%B0/
Някой има ли отзиви за ефективността им или за психолозите, които работят там. Конкретно ме интересува Бисер Николов, защото той води 4 часовите на поносима цена.

Общи условия

Активация на акаунт