Невероятните спестовници: Има ли такива чешити и у нас?

• 43 997
  • 407
  •   1
Отговори
# 120
  • София
И бащата на ММ е така. Но никога не коментира нашия живот.
А, и е вещоман - вестници и шишета и буркани.И други неща - дрехи и пр. ММ се опита да му помогне едно лято, изнерви се и оттогава не смее да ходи у тях.
Някъде из тях има около 10 кила захар.

# 121
  • Sunshine state
Да,бе нямат. Познавам поне 3 баби - 2те на мъжа ми и едната моята - лятната й кухня на баба ми е ЗАРИНАТА до горе с вещи от време оно,не дава нищо да се изхвърли, дори и счупено да е- можело да  потрябва.  Rolling Eyes Сестра ми хвърли едно старо счупено легло и сума  време й мрънка на главата. Бабите на мъжа ми са същите - събират,каквото съседите хвърлят и го складират у тях. Чисто ново било.  Laughing Дрехи има 2 стари гардероба пълни до горе - чуе ли ,че хвърляме, и взима - да имало като ходим резервни. Ние НЕ ходим почти. Спрях да казвам, че ще хвърляме,защото после ние ще го чистим това всичкото нещо. От колежки и приятелки същите неща чувам за техните баби. А пра баба ми беше също събирач- едно ъгълче от листа да има неизписано, изрязва и складира.  Whistling

# 122
  • sofia
Една комшийка всеки Великден, вадеше от мазето букани с ланшна(и по-по-ланшна)боя за яйца...

Стига бе rotfImao
Честно!
Бог да я прости бабката, изобретателна беше...Водата от пералнята се рециклираше в тоалетната...А какви неща ядеше...
Помня, че купуваше пилешки кожи и си правеше шкембе чорба с тях...
А не беше бедна, да речеш...

# 123
Умирам за шкембе-чорба и овкусени пилешки кожички, ама чак на една манджа да ги готвя - само развалям хубавото  Mr. Green

# 124
  • София
Познавах една баба, която редовно проверяваше коша на квартирантите си. Кори от портокали ги изваждаше и вареше на сладко, протрити и скъсани чорапи се подлагаха с парче плат и зашиваха, обелки разни, всичко се рециклираше. Чинията си не миеше, обърсва с последната хапка хляб и я прибира в шкафа. Ако нещо преплакне на мивката, водата се събира в кофа и се ползва за тоалетната. От бедност го правеше жената, не от стисливост.

А такива, дето не изхвърлят нищо, аз не им викам вещомани, а боклукомани. Ама наистина нищо - стари дрехи, счупени електроуреди, части за разни допотопни машини, които отдавна не съществуват, опаковки от всичко, което е било използвано, включително кутии от бисквити, от консерви, пликове от ориз, брашно - може да потрябва.

# 125
Това със затрупването със стари вещи си е характерно за старите хора. Те си мислят, че като им изхвърляш нещата от младостта, все едно част от тях хвърляш. Отделно навремето не е било като сега да има всичко по магазините и хората са се запасявали. Едната ми баба, Бог да я прости, ходеше с патерици. Един ден изхвърляме с братовчедка ми разни тежки юргани, одеяла и др. от къщата и не знам как успяваше тази жена, но докато ги изнесем всичките  тя се появяваше или пред кофата, или пред входа да контролира и да прибира обратно  Joy

# 126
Умирам за шкембе-чорба и овкусени пилешки кожички, ама чак на една манджа да ги готвя - само развалям хубавото  Mr. Green
Joy Joy Joy А печени сърмички от кълцано пилешко със зеленчуци и подправки, завити в кожички, цвърнати до златисто... ммм...

# 127
Не сте споменали най-фрапиращият случай, който съм гледала в предаването.  Joy
Една жена, видима възраст около 50. Не ходеше на лекар. Караше мъжа й с течен азот да й гори бенките от тялото. Отделно ходеше по кабинетите и взимаше безплатни нощници, платченца, шпатулки. Всякакви неща за еднократна употреба. Купуваше антибиотици само за рибки и с тях се лекуваха цялото семейство. Накрая я болеше зъб и отиде на зъболекар, който й каза, че трябва да плати 1000 долара да й го лекуват, тя го попита колко е да го извадят и той й отговори. Но въпреки това й се стори скъпо. Зъболекаря й обясни какво се прави и тя го попита може ли да й заеме клещите. Човека естествено отказа. Но тя нали е свръх спестовна си пусна клипчета в Youtube и накара мъжа й да го извади. С едни обикновени клещи той ги стерилизира уж и й го извади. Това е може би най-крайното и гнусно, което са давали за мен.  #2gunfire
Иначе жената, която ходеше по малка нужда в буркан, накара и годеника си да го прави. Той каза, че тя е милионерка. За семейството си набра треви от гората, взе торта от един казан и направи така обяда. Изключваше всички уреди, къпеше се по 10 минути.  hahaha
Имаше и един дето майка му го епилираше, той беше този, който сушеше носните кърпички. А също и носеше бельото си по няколко пъти. Миришеше го и го слагаше пак. Облепяше ботушите си с тиксо, искаше да става кеч звезда, но заради спестовността му не го взеха.
Има и други фрапиращи случай, но като тази със зъба не съм виждала.
Не познавам такива хора, а ако съм виждала не е от това, че им се свиди, а от нищета.
Тук пазаруване с купони няма почва, защото всеки ще наотвори минимаркет с покупките. Аз бих пазарувала с тях, но ако имам повече купони бих дала на роднини, приятели, не да правя складове.

# 128
Познавам и още как. Дядо ми по бащина линия - стар чорбаджия, 20-ти набор, жилав и пъргав до последния ден и опасно устат. Живееше в малко градче, цял живот прекара там.Пестеше по особен начин. Не беше от недоимък въобще, а защото го беше яд да дава "излишни" пари. Защо да яде салам, като и хляб ще го засити? Що му е цял хляб, той да не е свиня, и по-малко му стига. Тази кана му харесва, но той кана си има и няма да я купи. Да, ще кажете, правилно, но неговата е нащърбена, пукната, без дръжка и немита кой знае откога. Е, че защо да я пък мие! Вода е държала 'се пак!..
Чинии не се миеха, защото препарат нали.. и вода.. Забраняваше на баба ми да го прави, тя много му трепереше горката и разправяше как навремето за всеки лев трябвало да му се моли, дори да бил неин. Боза от х стотинки литъра по соцвремето не ѝ давал да си купи.
Телевизор - не, хладилник - не, радиоточка обаче имаше и даже я пускаше! С годините обаче поомекна и взе старите уреди на сина си.
Бойлер имаше, но никога не го пускаше. Нямахме веднъж ток у дома и се наложи да отида у тях, страх ме беше това чудо на съветската техника да не направи късо и да си замина безвреме, но ето ме жива все още, което не знам как стана, защото мислех, че неговото опяване ще ме довърши.
Лампи не се палят и няма да го направи за нищо на света, точно и с тая цел лежеше - само и само да не светва и да не хаби ток. Щото тетрадката за разходите няма да я подменя всеки ден, я. Там вписваше всичко.
Както ляга, така става и цикълът се повтаря. Няма значение, че с тия дрехи е копал или друго. Нови и да има така стоят, тези си стават - оо, колко хляб има в тях още - и ще си ги закърпи с губерката.
И върхът според мен: онази жена от "Спестовниците", която пикаеше в буркан - едно към едно с него. Бурканът беше от компот и стоеше под леглото му, а за икономия на време и усилия сигурно той го ползваше легнал и не го ли напълни, не го излива. Даже беше способен да ти покаже колко е количеството и да ти се оплаче, че си отива, понеже бъбреците му не работели нормално. Не го изливаше в градината обаче, явно не беше открил свойствата на урината като заместител на селитрата. Всъщност чак като гледах предаването открих защо е ползвал буркана - от спестовност.

Сега тези истории са спомен в семейството ни и понякога се шегуваме кой на кого се е метнал.

# 129
Познавам вещомани. Къщата е на път да се разцепи под тежестта на всичко. Това, вашето предаване, не съм го гледала, но бях хванала за една, която беше заринала семейството си с де що е видяла на промоция. Завъдили дървеници и социалните искаха да им отнемат трите деца, които няма къде да спят. Най- големият ми страх е да не се чална в процеса на остаряване и да почна също да складирам. Че току- виж и тук пуснали купони за пазар...
Иначе, познавам млада двойка, която се къпе заедно...не, нищо по- интересно не правят, просто пестят.
Другото, което ме плаши от нашата си реалност е, че познавам мъже, които минават по околовръстното, за да спестят от бензин. И карат жените си да купуват само най- евтините консумативи и козметика за себе си и децата. Скоро ще ги стигнем западняците, ама не по начина, по който ни се иска.

# 130
Не съм го гледала този епизод с буркана...
Ама нещо не схванах. Я, обяснете като за блондинка, защо е тоз буркан, как се ползва и после какво се прави със съдържанието.... newsm78

# 131
  • София
Гледайте в момента, за един мъж вещоман с две малки деца, на годинка и две.Как не са му ги взели не знам.

# 132
Имаме в блока една баба рентиерка, пере си дрехите и после с водата мие плочките на етажа. Долу  в сладкарницата ходи само ако някой я черпи нещо и пита по 3 пъти трябва ли да плаща, защото ако не е платено, си тръгвала  Laughing Mr. Green тя си е кукувица като цяло, отваря чужда поща, нахълтва с инкасаторите в други апартаменти и следи кой колко вода е изразходил  Joy

# 133
Аз съм по-скоро обратното на това, което коментирате.
Ако другите сипват 1 капачка омекотител, аз сипвам без капачка - направо наливам в отделението, че да мирише повече и за по-дълго време ... с прахът за пране е същата работа. И с препарата за под ... не мога да си представя в 3/4 литра вода да сложа 3/4 капачки. Наливам яко.   Embarassed
А да си измия зъбите с паста колкото грахово зърно(както пише по опаковките) - абсурд. Пастата се слага по цялата дължина на четката.
Нямам навика винаги да проверявам дали лампите са изгасени, много често ги забравям да светят и ММ върви след мен като свекърва и ми прави забележки и ги гаси.
Ноооо ... ако тук в БГ имаше такива купони, то бих се вманиачила сигурно точно като тези жени и бих събирала купони, за да пазарувам колкото се може по-изгодно.

Много обичам да изхвърлям дори неща, които може по-късно да ми потрябват. Наскоро забелязах, че едни обувки на ММ стоят доста дълго време без да ги обува. А и бяха едни такива странни ... с едни метални бомбета отпред. Леко демоде и с тези лъскави метали отпред ... Викам си: "Тези моят мъж няма да ги обуе никога. Най-малкото аз няма да му позволя." и ги дадох на малцинството. Еееее, още ми се сърди за тях. Били специални работни обувки, дал за тях 60 евро. Ами аз откъде да знам. Грознички ми се видяха и ги зафучих. И изобщо доста неща изхвърлям, изобщо не обичам да задържам вещи, които не се ползват, но често си имам пререкания с домашните заради това.  Embarassed

Направо не мога да си представя да правя такива гнусотии като къпане в една вана след други хора или миене на зъби с 1 четка ... или ядене на боклуци и то при положение, че можеш да си купиш храна (изключвам хората, които наистина нямат какво да ядат и го правят  Cry )

# 134
Не съм го гледала този епизод с буркана...Ама нещо не схванах. Я, обяснете като за блондинка, защо е тоз буркан, как се ползва и после какво се прави със съдържанието.... newsm78

Идеята е да ходят по малка нужда в буркан, за да не хаби вода. После използва събраното като тор в градината.
Според мен семействата, особено най-младите (децата) търпят положението, първо защото е невъзможно да се промени и второ, защото съзнават, че рано или късно това остава за тях.
Имаше един епизод, в който бащата даваше на семейството си джобни и обясняваше как има няколко сметки, за които те не знаят и в който той събира пари. Пишеше на едни екселски таблици разходите. Не купуваше мебели, защото те били ненужни всичките. Нямаха хавлии в тях, а кухненска ролка.

Общи условия

Активация на акаунт