БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 49 575
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Запържвам първо лука и месото,след това добавям ориза,запържвам и него малко,добавям домати ,подправки,доливам вода и пъхам във фурната
Днес направих пилаф с бяло пилешко и точно както на снимката която си показала стана...как го правя ...днес  го сварих на котлон и прибавих  свареното предварително пилешкото + бульона  + масло и стана перфектен . Чаша чаена ориз + 3 ч. ч.  и половина вода и го оставям на бавен огън да ври,  а когато го запичам го запържвам в масло и  малко зехтин до "стъклен" + малко наситнен   лук и подправките  и го разпределям в/у месото и във фурната с повече водичка. Щом започне да ври го оставям няколко минути, около 10, изваждам от фурната и го покривам плътно с фолио за да поеме и останалата течност и той си се доварява. Когато го варя на котлон ползвам "бисерен ориз, а когато е във фурната ползвам дългозърнест на Крина.  Италианския го ползвам за мляко с ориз, много добре се разварява не крем.

# 556
ето http://pep-4o.blogspot.com/2010/02/blog-post_07.html  Някои момичета от тук са писали, че след като са правили така, вече нямат проблеми с ориза

винаги с вряла вода или бульон заливам, освен запържването съвсем леко. И само с български ориз вече 3-4 години, но преди това ползвах какъвто намеря.

# 557
Значи тайната е следващият път да го оставя да се "оцъкли" LaughingИначе ползвам ориз на "Крина","Наша кухня"...

# 558
Значи тайната е следващият път да го оставя да се "оцъкли" LaughingИначе ползвам ориз на "Крина","Наша кухня"...
Хубаво да се запържи, на това му викам оцъкляне. Hug
Пепчо оцета за какво се слага при ориза? Това за първи път го чувам.

# 559
Днес и аз си имам ядове с ориз. ooooh!
Приготвих мляко с ориз, ама то нямаше сваряване и разваряване - бял ориз Премиум от Лидл.
Не стана както друг път. Предполагам, тази марка не е за такава рецепта.
Може би и за пълнени чушки и сарми няма да е подходящ.
Досега съм приготвяла със същия месо във фурна и си е ставало както трябва, но днес аз ли сбърках или и при други се е получавало? newsm78

# 560
  • София
Моята любима рецепта за пиле с ориз я открих като си купих хубав тефлонов тиган. Запържвам пилето на порции в олио. В същата мазнина пържа лук и морков. Слагам и ориза и го пържа доста. Да се остъкли хубаво. Слагам всичко в тава, подправям със сол и пипер, сипвам 3 части вода от чешмата и пека. Благодарение на мазнината при пърженето ориза не слепва.

# 561
Хубаво да се запържи, на това му викам оцъкляне. Hug
Пепчо оцета за какво се слага при ориза? Това за първи път го чувам.

не знам, така са ми казали преди години, когато започнах така да го правя - ми се получи. Сега вече не слагам, както писах -  за мен важното е запържването, заливането с гореща/ вряла дори вода/бульон - не студена, както го правех и мазнина. ориза носи на мазнина.
Но това с оцета една приятелка ми каза и за печени картофи и там като се сетя слагам - много пръхки стоят печените, харесва ни. ТА сега на печени картофи слагам, на ориза - май по-скоро не.

# 562
  • Ямбол
За оцета в ориз,знам,че е да стои по -бял и пухкав.

# 563
Оцетът нали стяга, сигурно с такава цел за ориза.

# 564
  • София
За оцета в ориз,знам,че е да стои по -бял и пухкав.
Така знам и аз. Слагам лим.сок, не оцет  Peace

# 565
  • BG
Здравейте, имам въпрос относно крема за тирамису. В рецептите, които четох, към маскарпонето се добавят разбити жълтъци и белтъци, могат ли да се заменят с разбита сметана или нещо друго?

# 566
Ще сложа оцет следващия път като правя ориз и на картофи ще пробвам. Стана ми интересно.

# 567
Здравейте, имам въпрос относно крема за тирамису. В рецептите, които четох, към маскарпонето се добавят разбити жълтъци и белтъци, могат ли да се заменят с разбита сметана или нещо друго?

Аз правя фалшиво тирамису- разбивам маскарпоне с пудра захар на вкус и после добавям заквасена сметана. Вкусът много се харесва в къщи, вярно, няма много общо с класическото тирамису, но поне не се притеснявам, че децата ще ядат сурови яйца.

# 568
  • Berlin
Имам парче свинско бон филе и искам да го опека някакси с подправки. Как да стане, че да не го изсуша много при печенето?

# 569
  • Варна
Здравейте, майстори,
аз пък имам 2.5 кг свинска плешка, маринована цяла от снощи и се чудя колко време ще й трябва да се изпече. Дали ще имам време да опека и хляб преди да се появят гостите?!? Помагайте!

Общи условия

Активация на акаунт