Автоимунен тиреоидит на Хашимото (37)

• 95 658
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
*Ginger , защото именно с тази доза лекарство си постигнала въпросната стойност 0,97, а без него е била 2,7. Автоимунното заболяване не е като грипа - пише АБ и левкоцитите от 20 да спаднат на 6 и да нямаш нужда от лекарства. Тук говорим за заболяване, при което пациентът има нужда от поддържаща доза лекарство, за да може щитовидната жлеза да функционира нормално. Показател 2,7 говори за лека хипофункция на щитовидната жлеза и недостатъчно производство на хормони, затова ти дават хормон на таблетка, защото една нелекувана хипофункция на щитовидната жлеза води след себе си други хормонални проблеми и за да не се стига до тях, поддържат нормалната функция на щитовидната ти жлеза с добавен хормон на таблетка.
Ако спреш въпросната доза, може ТСХ да се върне пак в изходна позиция. Показател да спреш хормона би бил, ако да кажем на доза 12,5 тироксин ТСХ отиде под долна граница, примерно 0,20 и по-ниско. А в случа при теб, с тази доза хормон, ТСХ е в идеални стойности. Значи имаш нужда от хапчето. С него постигаш тази здравословна стойност.

Все пак, слушай си доктора какво ще каже. Тук само си споделяме болните и отговарям на въпросите ти, каквото знам.  Simple Smile

# 106
Благодаря ти много,Merelenda Simple Smile А има ли възможност ако не го приемам да речем да си остане хормона на тези стойности ?
Малко по малко започва да ми се изяснява. Ще видя какво ще каже доки ....

# 107
Благодаря ти много,Merelenda Simple Smile А има ли възможност ако не го приемам да речем да си остане хормона на тези стойности ?
Не мога да ти отговоря на този въпрос. Имаш високи антитела, макар и сега да спадат, което всъщност е много добър показател, но никой не знае как ще се развият нататък нещата. Възможно е ако спреш тироксина да има кратък застой на ниска стойност на ТСХ, защото малко или много хапчето действа с натрупване в организма и примерно след месец ако се изследваш да няма отклонения в хормоналните изследвания, защото има натрупано лекарство в организма ти. Може да помръдне отново след 2-3 месеца, когато запасът се изчерпи. Но също има вариант след като спреш лекарството хормонът рязко да се повиши нагоре. Пак е индивидуално.
Пък знае ли човек, може да се нормализират хормоните, но щом имаш повишени антитела, а и само за месец прием на тироксин - силно се съмнявам. Има хора, които се лекуват по няколко месеца, година, две, после изпадат в ремисия и спират лекарствата, но за месец, два лечение и подобряване на състоянието, лично аз не съм чувала.
Знам че не ти се пият лекарства (то на кой ли му се пият, още повече хормони), но довери се на докторката. Доктор Катя Тодорова не е случаен ендокринолог. Тя е един от най-добрите ни ендокринолози в България. Щом е преценила, че трябва да пиеш хормон, аз бих се водила по нейните препоръки. Каквото каже - това.
Успех и дано са ти се поизяснили нещата. Няма как да стане за ден, два, но... всички в движение се "учим", а и най-вече - тялото ни подсказва.

# 108
Много благодаря за вниманието и изчерпателните отговори  Hug

# 109
  • Русе
...тук в Русе няма ме свестен ендокринолог.
Не съм напълно съгласна с теб,но това е мое лично мнение  Peace
Аз се консултирам с д-р Аноанела Славчева.
Вярно,не работи с НЗОК,но ако не беше тя досега не знам в какво състояние щях да бъда... Confused Обходила съм всичките в града ни и не открих по свестен специалист от нея.
Тя ми откри възела и ме насочи за биопсия във Варна при д-р Райков.
Слава богу,всичко е в норма... Praynig

Радвам се за таб, че си успяла да си намериш подходящ доктор, от който да си доволна и да се довериш. Винаги има доволни и недоволни пациенти от даден доктор. Лично аз съм много разочарована от въпросната докторка, която цитираш. Преди години я посещавах. Тя ме следеше и ми назначаваше дозите Еутирокс. В един момент започнах да се чувствам като пълен парцал и вместо да се подобрявах, аз се влушавах все повече.  Не можех и две стъпала да изкача, без да пръхтя все едно съм бягала километри. Звъннах и исках да се видим веднага, тя беше на смяна в болницата, не в частния си кабинет. Дори не ме покани да вляза в кабинет, а в коридора ме изслуша какво чувствам и само ме потупа по рамото и ми каза" от живота мойто момиче, от живота". И ме изпрати да си ходя по живо, по здраво. Пуснах си на своя глава ТСХ на следващия ден и какво да видя ТСХ ми беше 0,0... нещо си, с две думи от недостиг на хормана, имах пренасищане. С тези изследвания хукнах при друг ендокринолог и се оказа, че трябвало да спра Еутирокса, за да си дойде на място хормона.

# 110
  • в огледалото на живота
Петя,съжалявам да чуя това ... Confused
За едно си права:
Цитат
Винаги има доволни и недоволни пациенти от даден доктор.
Надявам се,да си добре,без значение при кой доктор си  Hug

# 111
  • София
момичета, интересуват ме координати на д-р Катя Тодорова и по- специално- кога и къде преглежда в София? Благодаря на всички отзовали се, може и на лични  bouquet

# 112
Здравейте, момичета,
Чета ви понякога, но не съм писала в темата.
За всички, които се стряскат от тази диангоза мога да кажа - не го мислете толкова. Самият стрес може да ви повлияе повече от Хашимотото  Wink
На мен диагнозата ми е поставена още през 1992 год., когато бях ученичка. Имаше периоди, в които пиех и по 100 мг Л тироксин. Антителата МАТ са ми стигали и до 1600 и после са падали под горните референтни стойности. Лекарите не ги следят не защото е невъзможно да паднат, а защото не могат да им влияят. Те им служат основно за поставяне на диагнозата.

Ginger, има такава възможност, но е малко вероятно да ти спрат хормона само след един месец прием. За съжаление нещата не стават толкова бързо. След първоначалното поставяне на диагнозата пих Л тироксина повече от 6 години. Едва след това го спрях.
От доста време (почти 15 години) не приемам хормон и жлезата си функционира нормално. Последно правих проследавяне миналата седмица - ТСХ - 1.45, ТАТ 14.71, МАТ 11.92. Д-р Начев дори каза, че за случаи като моя се казва, че Хашимотото е по-скоро състояние, отколкото заболяване. Това го пиша като опровержение на някои твърдения, че при Хашимото хормона трябва да се пие цял живот. В никакъв случай обаче не означава, че ако ендокринологът е преценил да се приема хормон, той трябва да се спира заради това, че показателите са в норма.

# 113
  • София
влизам за да благодаря за положителния и окуражителен пост на Light Beam   bouquet
Преди седмица си направих контролни изследвания, защото се чувствах много зле. Оказа се, че ТСХ ми е 7 и док. ми  увеличи дозата на лтироксина от 50 на 100. Бях толкова отчаяна, а все имах надежда да се намали дозата, жлезата да заработи и да не приемам хормон. Благодаря Light Beam Сега се усмихвам широко  Grinning  Grinning Grinning

# 114
Как се справяте с лошата памет и концентрация?
От Еутирокса усещам положителна промяна, но пак не е достатъчно, а имам десетки изпити за вземане... Sad

# 115
Как се справяте с лошата памет и концентрация?
От Еутирокса усещам положителна промяна, но пак не е достатъчно, а имам десетки изпити за вземане... Sad

Аз нямам такива  Peace   Пиеш ли някакви добавки , как се храниш  Thinking

# 116
Никакви добавки и най-различни диети през последната една година - без глутен, без месо, без рафинирани продукти, но не и не... Вярно, стресът ми идва в повече, но винаги е било така. Ендокринологът смята, че е от щитовидната жлеза и да имам търпение, но вече не издържам.  Cry

# 117
  • Mladost
момичета, интересуват ме координати на д-р Катя Тодорова и по- специално- кога и къде преглежда в София? Благодаря на всички отзовали се, може и на лични  bouquet
Може ли и аз получа информацията. Благодаря   bouquet

# 118
  • София
Може ли и аз получа информацията. Благодаря   bouquet
вече проучих координатите й- преглежда веднъж месечно в гр. София- МЦ "Д-р Гунев" - бул. Пенчо Славейков 18, бл. 2.

# 119
Никакви добавки и най-различни диети през последната една година - без глутен, без месо, без рафинирани продукти, но не и не... Вярно, стресът ми идва в повече, но винаги е било така. Ендокринологът смята, че е от щитовидната жлеза и да имам търпение, но вече не издържам.  Cry

Според мен е хубаво да приемаш рибено масло за памет и концентрация  Peace  Можеш да питаш Денис в темата за АйХърб да те насочи към марка и евентуално други добавки  Rolling Eyes 

Аз пия рибено масло, селен и вечерна иглика  Peace

Общи условия

Активация на акаунт