Норвегия- тема 46

• 152 029
  • 596
  •   1
Отговори
# 405
Smirk
Бобче, книгата е приключенска, Сем правилно е написала. Но за разлика от онези познати ни класики, които навремето са играли роля и на книга, и на телевизор, и на радио, тук отсъстват безкрайните повествования, описващи всяко едно дърво в една безкрайна гора. Тук непрестанно нещо се случва. Много е забавно.
Ето го и самия текст на книгата: https://chitanka.info/text/2738/4#textstart
Агенте, благодарност за поздравите! ....
Аз телевизия не гледам изобщо, вероятно бих се затруднила ако трябва да пусна апарата.
.......
И си мисля, че точно със самочувствие и себедоказване има общо цялата тази история с викането и мобилизацията.
Без обаче да отричам и други фактори, формирали народа през вековете.
Тук все още го има онова непринуденото, обикновеното, лежерното ако щеш, от което на мен ми е хубаво. И което, за жалост, в по-големите градове вече умира, точно както това се случва навсякъде другаде по света.

Бобче - линка дето ти е пратила Нели - е за самата книга. Аз ти пратих линк за електронната библиотека (но явно не се отваря) - там има доста "нещица" за четене. МОЖЕШ направо да си четеш на компютъра. Всяка книга се "сваля".
О, благодаря за информацията за джумерките. Ама ?! тези не са като домашните Nerd

Нели - за онова дружелюбното и топлото на норвежците - все още го има и в големия град, (знаеш че ние сме в Осло). НО.....в "по-малко населените" квартали. В районите само с къщи си е все още така  Thinking

# 406
  • На север
Бобченка, 48 часа пост значи ли без храна? Ако е така ти си герой! Аз не мога и един ден на плодове да изкарам. Опитвам не знам вече за кой ли път и в най-добрия случай включвам и суровите ядки. Добре че са бананите! Напълно те разбирам за въглехидратите и аз се опитвам да ги премахна почти изцяло.
Колкото до тортите онзи ден правих за гости нашата бисквитена торта. Нещо обаче не ми допадна особено. Крема стана прекалено сладък според моя вкус. Не сте споменали Орео тортата. На всички семейни събирания има Орео торта, Верденс бесте, Морковена торта, Усте какето, Сладоледена торта и моето най най най любимо Тирамисуто на Луиджи Simple Smile Луиджи е бащата на мъжа ми и е работил много години по различни италиански ресторанти. Рецептата му е взета от някакъв известен ресторант във Венеция. Той слага и течен шоколад, което направо ме кара да сменя темата понеже съм на диета... Simple Smile
Колкото до спорта и норвежците напоследък се заглеждам по Олимпийските дисциплини и останах с впечатлението, че по норвежката телевизия показват само спортове, в които норвежците са добри. Студиата след спортовете ми идват в повече. Безкрайно дискутиране. Аз съм фен на фигурното пързаляне, особено за двойки, но нещо не мога да попадна на него по норвежката телевизия.
Нелка, много рядко пиша, но ви чета редовно и всеки път, когато пишеш тук оставяш усмивка на лицето ми. Simple Smile Много увлекателно разказваш. Не видях нещо снимката на езиците, но ми стана интересно. Как се казват на норвежки и могат ли да се направят по друга рецепта, а не пържени? Аз да помрънкам малко вече 3 месеца сънувам скумрия. Още от Никулден ми се е дояла плакия със скумрия но тц... Няма. При нас риба има само в Мени и то е торск или лаксето. Това е! Аз не съм фен на нито едно от двете.

# 407
  • Norge
Сем-че, мисля, че знам какво казваш за отношенията (и) в града Wink
Норвежецът е странна смесица от откритост и затвореност - не го казвам с лошо сърце, макар да съм минала през всички нюанси на човешките чувства спрямо нацията  Laughing
Факт е обаче, че обществото се преструктурира и се разслоява социално, следвайки тенденцията на глобалния капитализъм и това неизменно дава отпечатък върху отношенията между хората.

Woman in red  Hug , от „нашите“ торти преди години бях пробвала да правя „Агнес“ и още нещо, вече не помня какво. Май беше точно нещо с бисквити.  newsm78
Отказала съм се от подобни опити. Все си мисля, че по времето, когато съм расла, дори едните бисквити са били правени от брашно и поне още 1-2 натурални продукта. Сега не знам дали е останало нещо друго, освен локум, за което може да се каже същото. Sad Отхапва човек бисквита, а то, чудото, има вкус на някаква екзотичен извънземен пришълец, правещ разни маг(ар)ии под свода на небцето ти.  Rolling Eyes Close

Вярно, ползвах „Марие“ един-два пъти за сладкиш. След което се отказах и вместо това си пека един тънък слой пандишпан и така Simple Smile

Сладолед...как да кажа...имаше един период, когато където и да идеше човек, за десерт все сладолед му сервираха. Сметанов. Безотказно просто! Cry В знак на протест започнах да си правя вкъщи млечен  Heart Eyes След известно време престанах. По технически причини...нямах толкова ластични дрешки  newsm56

Орео...веднъж си отхапах едно малко парченце от такава бисквита, за проба  newsm45 newsm17

Обаче чакай сега, щом свекърът ти е италианец, значи ти си имаш у дома най-малко 50-процентов италианец, така ли? Аааах, така бях влюбена в тази страна някога, че и до ден днешен реагирам като видя името ѝ.  Simple Smile
Тирамису обичам.  Simple Smile За щастие, вече и тук има „Маскарпоне“, от което преди години и помен нямаше.
А тукашното какао е много хубаво.

Така е за излъчването на спорт по телевизията. Всеки си показва онова, в което има участие и шанс за успех  Tired Мисля, при германците дори е още по-зле; там се случва да не обявят кой е победил, а само да кажат къде се е класирал техният спортист.  ooooh!
Фигурно, художествена, та и спортна - забравѝ! Комичното е, че ако изневиделица отнякъде се появи някаква локална комета в някой от „неинтересните“ спортове, то телевизиите не пропускат да развият интерес към този нов спорт от световно значение  Mr. Green

Шегувам се на гърба на норвежците, ама то е от обич.  Hug
Имаше една натурализирана  Laughing норвежка тук, която преди години беше казала в едно интервю нещо от този род: когато съм тук и играят Израел и Норвегия, не е сигурно, че ще викам за Израел. Когато обаче съм в Израел и гледам мач между Израел и Норвегия, гарантирано поддържам Норвегия.

-------------

Жалко, че така се получава със снимките и те не се виждат. Sad
Eto тогава линк към търсачката.
 https://www.google.no/search?q=torsketunger&ie=&oe=
Думата е torsketunger или skreitunger.
Предполагам, че могат да се правят и по друг начин, но това е храна, която рядко е достъпна и искам, когато я имам, да ѝ се насладя в най-чистата ѝ форма (според мпя вкус, де).

За скумрията ти съчувствам, болката е обща.  Confused
В магазините има малки опаковки замразено филе, но...  Confused

Понякога си купувам от един тай магазин, ако имаш подобен „инвандрер“ магазин наблизо, провери в него. Там скумрията е цяла, замразена, приблизително килограм +/- в пакета.
Тук, особено на север, на скумрията гледат единствено като на материал за стръв. При това дори с неприятно чувство - човешко месо имало вътре, кафяво месо  Mr. Green
На юг, където съм аз, си има „скумриено време“, когато пасажите преминават оттук. Продават за кратко в магазина и после - край. Crossing Arms

# 408
  • Stavanger,Norway/ Varna
Woman in red този пост толкова дълъг и само на кафе, вода и 4ай е възможен едва след пълно мазнинно адаптирате. Това зна4и, 4е тялото ти минава в режим, в който за енергия използва мазнини, вместо глЮкоза и за това може да се изкара дълго и без глад, за6тото тялото ни се храни от мазнинките ни в запас.
Ох, тирамисуто ми е лЮбимо. Едно време, когато работех в един италиански ресторант в Германия, колегите сицилианци, ре6иха да ме цанят аз да правя прясно тирамису всяка сутрин. От там имам изконна рецепта, която за съжаление правя без Марсала-та, за6тото е скъпо, но замествам най- 4есто с Бейлис. Мога да опаткам цяла тава сама, добре, 4е ве4е не ям въглехидрати  Mr. Green.

Скумрия си имам от лято на лято. Тоест, ходим с половинката за риба цяло лято, прибираме само скумриите, другите ги пускаме и ядем колкото ядем, другите ги замразявам, 4аст от тях осолявам. Обожавам скумрия, даже не съм сигурна тя ли ми е най- лЮбима или квейте-то  Crazy

# 409
  • Norge
Ааа, квейтето има много хубав аромат, съгласна съм.
И аз обичам скумрия и точно недалеч от вас съм ловила, в Егерсунд.
Хванах едно око.  Crossing Arms

Правила ли си gravet скумрия?

# 410
  • Stavanger,Norway/ Varna
Нелка, не не съм. Оби4ам я осолена и само така. Приятели правят в буркани с лук, трябва да ги питам за рецептата. Най- много я оби4ам на грил  Heart Eyes с мнооого лимон и салата зеле с моркови за гарнутура  Mr. Green
Между другото, купувам си 4есто пепермакрел от Европрис и си правя салата с финокио и резен4ета зелена ябълка и рибата. ПОдправя се по принцип с портокалов сок, но аз си я правя с лимонов.
Много ракия пие  Laughing

# 411
  • Norge
A, пепермакрел и аз обичам. Всъщност май макрел всякак обичам.
Ъъъ...сервирали са ми я и пържена в маргарин обаче  ooooh!
Някога и нашите правеха резенчета в буркан, харесваше ми. Но грилът си е най-!  Heart Eyes Винаги имам по един български, електрически, отвън до вратата на кухнята  и ядем скара и през зимата  Simple Smile
От тукашните се сетих, че особено много ценя uer, но и тя, за жалост, трудно се намира.

Ракия...какво е това?  newsm78 #Silly

# 412
Woman in red този пост толкова дълъг и само на кафе, вода и 4ай е възможен едва след пълно мазнинно адаптирате. Това зна4и, 4е тялото ти минава в режим, в който за енергия използва мазнини, вместо глЮкоза и за това може да се изкара дълго и без глад, за6тото тялото ни се храни от мазнинките ни в запас.

О, Бобченка, къде да прочета качествена, сбита и вярна информация как като не ям да горя мазнини  Mr. Green

Не, че съм мързелива  Flutter...време нямам.

Обожавам скумрия и аз. И тази пепермакрел в консерва ли е?

Квейте даже не знам дали съм яла  Thinking

Моля, споделяйте рецепти с продукти от норвежки магазини  Hug

Аз съм ужасно скучна в готвенето като цяло , но като ми дойде музата, което се случва 2-3 пъти в годината съм разкош. Мога да спретна 5 ястия за един ден, дето никога преди това не съм  приготвяла, че и за ядене да стават.

Иначе записвам рецепти чинно, следя блогове, инстаграм и пинтерест,  всичко правя ...на компютъра. И до там. В кухнята не пренасям почти нищо от цялото ровене и гледане.

# 413
  • Norge
 newsm78 Всъщност...аз под „моята си“ peppermakrell имах предвид вакуумирана, но е възможно Бобчето да е писала за друг вид.
Има в магазините и „пеперна“, и такава, само пушена.
**Уф, голяма мъка като започна да търся нещо на норвежки  Tired
Давам направо линка, защото като ида на конкретна снимка, нея или я няма, или не ми върши работа.  Crossing Arms

https://www.google.no/search?biw=1536&bih=770&tbm=isch&a … ....0.s0x9fiYgRf4

Kveite не е точно евтина риба (тя коя ли вече е Rolling Eyes), но ако някога решиш, дано случиш на правилната, защото иначе ще останеш разочарована. По-големите парчета може да са порядъчно сухи и „дървени“. Яла съм много, особено по хотелите и е имало и едното, и другото. „Другото“ - повече.  Mr. Green

Бих подредила любимите ми видове риба така: uer, breiflabb, отчасти steinbit, laks/ørret (по възможност не от развъдник).
Тук на юг има lyr, която ми харесва за пържене.
За супа ползвам (и) sei.
Пиша имената на норвежки, за да ти е по-лесно да потърсиш, ако ти е интересно.  Hug

СамсараJoy - за чинното писане на рецепти. То си е вид хоби.  И аз събирам ли, събирам схеми за бродиране  ooooh!. И безсмъртна да бях, пак нямаше да ми стигне време да ги ушия, но важното е да ги имам на склад!  Mr. Green

Не знам какво да споделя за рецепти...аз всъщност всичко готвя с продукти от тукашните магазини. От екзотичните купувам само магданоз, боб и леща, и млян кимион. А, и оцет, както и скумрията. Но аз съм в такъв магазин извънредно рядко, през много месеци. Почти всичко, предлагано в норвежките магазини, е с по-добро качество, макар изборът понякога да изглежда малко скромен.

# 414
Нели написа:  Почти всичко, предлагано в норвежките магазини, е с по-добро качество, макар изборът понякога да изглежда малко скромен.
Определено те поддържам Flowers Hibiscus От лятото до сега ходихме два пъти на Швеция (видяла жабата .....- та и аз)! Миии, определено качеството не е същото. Въпреки че ТУК цените се увеличават по-малко НО методично Smiley

# 415
  • У дома
Дами, да кажа за езиците, купих и направих-ами....странни са ми...за да не ги хвърля си ги замръзих, може пък на размразяване да са ми по-вкусни, не ми се хвърляха Blush
Тази макрел съм го купувала в кутиите-два пъти, ами беше на много дребни парченца и разкашкана...преди в Рема имаше замразени пъстърви с размери като българските, много мноого евтини и много вкусни(нещо от порядъка на 15кр за бройка), но не съм засичала последната година Rolling Eyes За храната и аз съм съгласна, качеството в норвежките вериги е много по-високо. Аз в турските ходя само за сирене-веднъж месечно. Взимали сме лютеница, ами не е като нашата, на моркови ми има вкус, последно взехме БГ някаква пак от там, цената беше 60кр за малко бурканче 300гр, не мисля да повторя Crazy

Бобче, аз все се каня да те питам, ти тялото в кетоза ли го подържаш??? Тази захар я видях, да питам обаче, на сладост като обикновенната ли е? Разфасовките са около 300гр, а за един сладкиш толкова трябва да ползвам..как продцедираш с нея, а да и Рошков откъде купуваш??? Мерси предварително bouquet
Нелка, благодарско за инфото за рибите, ни май само лакс купуваме веднъж седмично Laughing Бяхме взели една сплескана/плоска-грозничка, ама нещо не ни хареса и я хвърлих, та не смея да импровизирам Whistling
Сем, ние в Дания бяхме ходили, но си взехме само вино hahaha Хранителни продукти не сме купували Laughing
Подкрепям Самсара, пишете рецепти с продукти и на мен ми е интересно да науча някои нови рецептички bouquet

# 416
Нели  Hug

Оказа се, че съм яла квейте. И ми е харесала  Laughing Но да май леко суха може да дойде.

От турските магазини купувам сирене, понякога печени чушки в буркан, червена леща и разните му видове ориз, защото са по-евтини, има зеленчуци, които също са по-евтини и с вкус. А и солети и чай. И кори за баница  Laughing

Месо и риба не смея да купувам от тези магазини.

Genni, да ти кажа най-новата норвежка рецепта, която видях преди дни  да се консумира с апетит - филийка с пастет и ...майонеза.

Оказа се, че и макрел в консерва много вървяла с майонеза.
Реших да опитам първата комбинация, така де, може пък аз нещо да изпускам, а и съм експериментатор по душа, как ми стана зле на стомаха, а имам здрав такъв и един такъв странен вкус ми заседна - добре, че мина за около час.

# 417
  • У дома
Самсара, значи си готвач като мен hahaha Хареса ми идеята пастета и майонезата, ама пусто гледам да не ям хляб, но ще намажа някой сухар или оризовка да видя вкуса hahaha Аз пък разбрах, че странният за мен бруност много върви с конфитюр от ягоди или боровинки Rolling Eyes Вие сигурно си знаете, но аз преди година отркрих "топлата вода' Laughing И аз от турските си купувам кори за баница Whistling Варива май много не ядем.
Ходих скоро в един полски магазин...е там цените могат да ти отрежат главата, по-скъпи са и от норвежките вериги...и въпреки това беше пълен с хора Crazy

# 418
  • Norge
Ау, Гениииииииии!!! Съжалявам задето съм те подвела с езиците!  Praynig
Казвай бързо къде живееш, идвам да ги взема и да ги оползотворя!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Аз намирам, че те имат хубав, наситен вкус на риба, който в едно торшкено филе го няма.
И са меки, топящи се, единственото, за което се сещам като сравнение, е филе от акула май  newsm78

Плоското, което си купила, да не би да е rødspette? https://www.google.no/search?q=r%C3%B8dspette&source=lnms&am … =1536&bih=770
Преди години беше особено популярна. Ъъъъ...случвало се е, особено понякога, цялата зала на ресторанта да мирише на  Embarassed...уф....хайде да го кажа по-така...на амоняк.  От тази риба. Специално в случаите, когато я сервираха натюр, с някакъв пълнеж/сос.
Панирана беше ок.
Дълги години не беше ми се набивала в очи из магазините, неотдавна видях, че я предлагат отново.

Бруност  Cry Не мога! Cry Спречках се с едно парченце колкото половин пощенска марка, някъде в началото на 1981 година. Повече не съм опитвала. Колегите ми го нарекога „сапуна“.  Joy

Вкъщи половинката е скаран с майонезата. Което обаче не ми пречи, макар и рядко, да го изнудвам. Точно снощи му сервирах коктейл от скариди и така хууууубаво го удавих в домашно направен сос към него.  Mr. Green

На полски магазин не съм попадала. Ама аз и отдавна не съм се мотала из улиците на близките градове. Нищо чудно и там да има, с толкова поляци в страната. Явно и техният магазин е като „Березка“ по отношение на цените.

Правилно, в тай-магазина понякога има евтини зеленчуци. Последно купих пипер за цяло норвежко село  Laughing

Онази малката замразена пъстърва беше внос от Перу. Наричахме я по един специален начин, в момента се мъча да си спомня как, но не успявам. Мисля, че прекратиха доставките, а хората я търсеха.

Сем, те цените навсякъде и винаги са се повишавали (бял ден да не видят, дано! Joy ), но поне тук от известно време наистина стана нещо без аналог.
Особено ми е мъка през лятото, с локалната продукция на зеленчуци: хем скъпо, хем с измъчен вкус. Изключвам доматите, тукашните много ми харесват.

Девойки, понякога за разнообразие правя суфле, само дето не можах да намеря снимките из цялата каша в диска.  Confused

# 419
  • На север
Да Нелка, правилно си ме разбрала. Баща му е италианец от Сорренто, а майка му е норвежка. Запознали са се като са работили и двамата в Швейцария. У тях баща му готви всеки ден. Разбира се пастата е на особен почит и се готви поне 3 пъти през седмицата. Пицата също не се пропуска. От него научих една рецепта с патладжан, доматен сос, босилек и моцарела, която е да си оближеш пръстите просто. Аз живеех в началото с тях почти две години. Страхотно семейство са! Майка му може да е норвежка, но хич не си поплюва Simple Smile Не знам кой е по луд в хубавия смисъл на думата. Колкото до скумрията аз много я обичам печена под фолио с доматен сос и кисели краставички. Умирам за такава!
Бобче, аз няма начин да изкарам 48 часа само на тезности! Това е просто някакво мъчение направо. Сега се опитвам да се ограничавам и да ям повече плодове, никаква захар, брашно и тестяно. Да видим до кога ще изкарам. Явно волята ми не е много силна.
Самсара, аз тъй като съм живяла и живея сред тях съм яла почти всичко норвежко. Да ти кажа, разбирам ги защо налитат на пица, тако и тнт. Едно форекол например ми се стори супер безвкусно. То дефакто е много зеле с агнешко, варяно във вода с много пипер. Никакъв вкус! Дори и сол не му слагаше майка му. Фискегретинг съм яла и нищо особено. Някакъв буламач с риба и брашно. Мога да ти кажа ако искаш рецепта за страхотна тиквена крем супа, която аз си направих от различни рецепти и стана страхотна. Мъжът ми, който не яде супи, камо ли без месо докато не я изяде не мирясва. Само че вкусът й е екзотичен. Не е норвежка рецепта. Яла съм и варианта на норвежкото руло Стефани, не помня какму казват, но не ме впечатли пак. Може би единствените норвежки готвени гозби, които ми  харесват са супа от кореноплодни, риббеи най вече това gryte с телешко или още по-добре с дивеч. Наподобява Строганофф, но на мен ми харесва дори още повече. Ядат го с ориз и сладко от боровинки (черните).
Колкото до моите открития тук, които много обичам са домашното айоли. Имам рецептата от собственик на рибен магазин. Филия с айоли и скаридки отгоре е супер. Също филия с айоли и отгоре тяхната пушена сьомга. Ей за това убивам някой! И нещо, което аз преди (да стана слон... Simple Smile) обичах беше филия с айоли и отгоре от тези консерви макрел с доматения сос... ммммм. Луда съм и на тема филия с брунуст и отгоре сладко от ягоди, но с цели ягоди. Научих се да ям телешко със сладко от боровинки като тях.
А сега да споделя най-големите гадости, които съм яла Simple Smile Лютефиск.... Желе от риба с аромат на аптека, сервирано с безвкусно пюре от грах и полято запържен зехтин с рачета бекон.... Блаааа... Гадост! Другото е някакъв салам дегустирах от кит. Не знам как не го изплюх. Между другото пържола от кит на тиган се преглъща някак, не е зле. Също веднъж си купих хавиер в тубичка, че ми се ядеше хавиер на филийка и като го опитах отиде в боклука. Не знам как децата го ядат това чудо. Номер 2 в моята листа ще е някакво grøt пак, което ми се беше сервирано с едно парче масло отгоре топящо се, една лъжица захар и една лъжица сол, канела и го ядяха със салам. Anguished Тук вече е свръх норвежко просто! И топ оф дъ топ ще е един салам от кръв.... Да да и аз не вярвах и ако знаех тогава по-добре езика едва ли щеше да опитвам... За това трябва да се учи езика. Simple Smile
И да не завърша с отвращение ще кажа, че имат много хубави домашни торти. На всеки празник всеки носи някаква торта домашна. За жалост са все едни и същи такива, но пък на мен лично тирамисуто на Луиджи ми е толкова любимо, че мога да го ям всеки ден.
Шокиращите храни не съм ги яла при семейството на мъжа ми. Те не са типичната извадка на норвежко семейство.

Общи условия

Активация на акаунт