Отново за кърменето на обществени места

• 83 125
  • 2 396
  •   1
Отговори
# 45
  • София, Младост
Скрит текст:
Направо съм шокирана, че втори ден се вихри въпросния скандал, а още няма тема за него в бг-мамма (или има, но аз така и не я открих).
Много мнения прочетох, и повечето са изключително крайни.
Та-кажете си сега, вие на чия страна сте-на хората, които нямат против кърменето, но не и да е толкова натрапващо, или тези, които стоят плътно зад идеята, че няма проблем гърдите да се показват по всяко време, на всяко едно място?

Колко натрапващо? Става въпрос за жената, която съди софийски мол ли?
Да
http://dnes.dir.bg/news/diskriminatzia-mika-mol-karmene-bebe-karmachka-18725491

**Elly**, масово моловете са обособили стаи за кърмене и повиване на бебета.
Така че, не знам какво пречи това, иначе интимно занимание, да се практикува там.

Не прочетох всички мнения, ще се върна да дочета, но искам да попитам авторката влизала ли е в тези обособени "места за кърмене", защото аз ДА, много пъти и повечето ме е било гнус там да нахраня(накърмя) бебето си. В МОЛ-овоете отделят някое малко помещение да тоалетните, през което минават всякакви вентилационни тръби и мирише на канал и тоалетна. В 90% от случаите няма даже стол, на който да седнеш. Има само мивка и по-голям плот към мивката, където евентуално да си постелиш на камъка да смениш пелена.
Единственият кът за кърмене, където съм се чувствало комфортно е този в ИКЕА.

# 46
  • където ми харесва
Относно стаите-нали се сещате, че за да са мръсни, това зависи от всички, ползващи ги. Хем мърлят, хем после не искат да влизат там, защото е мръсно.
А при положение, че постоянно се чистят и тоалетните, и тези сервизни помещения, не може някой да се оплаче, че там е вечно мръсно.
Същото важи и за тоалетните в моловете. Влизала съм в такава тоалетна в 10 сутринта, когато все още не е минал потока от народ-ами извинявайте, но беше чисто и не миришеше гадно. Смятайте, колко мърляв народ сме-умеем да мрънкаме, че не влизаме някъде, щото е мръсно, ама не се замисляме, че точно ние сме тия, дето цапат.

# 47
  • София
В нормалните страни законите се спазват - ако пише, че не се пуши на дадено място, пушещият се санкционира. Ако пише, че не се кара с 200км/ч на дадено място, нарушилият закона се санкционира. Правилата са измислени не за нечие развлечение, а за спазване на порядки и норми. Щом има обособено помещение, отредено за повиване , кърмене и каквото там за бебета, значи това е мястото за тази цел. Ако на някоя и мирише, проблемът е нейн, а не на другите.

пс. Няма дискретно кърмене. На всички е ясно, че се кърми, ако ще да е завита жената и с два чувала.

И очаквам да ми покажеш в кой точно закон е забранено кърменето на обществени места? Зщаото пушенето, пикаене и т.н. са забранени, не че някой ги спазва.

Защо никой не ми отговори на въпроса колко натрапчиво е кърмила майката?

Това е относително.
За едни може да е било фрапиращо, за други-естествено. Няма как да бъде категоризирано по нечия скала.
Факт е, че някой се е оплакал и охраната е помолила жената да се премести на мястото, отредено за тази цел. Нищо повече. Аз поне това разбрах. Значи, все някой го е намирал за недискретно, според неговите норми. То затова има и помещение.

Така де, относително. Но понеже се казва още в първия пост, че било "толкова натрапващо" ми се ще някой да каже колко натрапващо е неприемливо и къде е регламентирано това.

Има помещения за по-голямо удобство, не да се излират майкит еи бебетата ,ч е да не взъмущават другите. И тоалетни има, ама ей на, колко хора пикаят където им падне? И кошчета за боклук има и т.н., и т.н.

# 48
  • Варна
Относно стаите-нали се сещате, че за да са мръсни, това зависи от всички, ползващи ги. Хем мърлят, хем после не искат да влизат там, защото е мръсно.
А при положение, че постоянно се чистят и тоалетните, и тези сервизни помещения, не може някой да се оплаче, че там е вечно мръсно.
Същото важи и за тоалетните в моловете. Влизала съм в такава тоалетна в 10 сутринта, когато все още не е минал потока от народ-ами извинявайте, но беше чисто и не миришеше гадно. Смятайте, колко мърляв народ сме-умеем да мрънкаме, че не влизаме някъде, щото е мръсно, ама не се замисляме, че точно ние сме тия, дето цапат.
Много добре казано!

# 49
Относно стаите-нали се сещате, че за да са мръсни, това зависи от всички, ползващи ги. Хем мърлят, хем после не искат да влизат там, защото е мръсно...

Съвсем не е задължително. Ето в домовете ни - всички пазим, но пак се налага основно чистене 1-2 пъти седмично. Така че и на тези места колкото и да се пази, ако чистачките не минават редовно ще са зле.
Въобще няма да се учудя, ако ги пропускат, защото тоалетните са им приоритет.

# 50
  • София

О, замисляме се, за това и не цапам, не ям семки навън, не си хвърлям боклука, фасове, опаковки на земята, пазя тишина между 14-16 ч. и след 20 ч., както и укенда не си позлволяваме ремонтни дейности и т.н., ама правя и забележки, ако някой ги прави тези неща. Но вчера примерно получих отговор на забележка, че в асаньор не се пуши, че имало вече твърде много ограничения.

# 51

Golden apple*, не знам при вас дали задължават кърмещите да ходят в стаята, но за Франция със сигурност не. Била съм с нея и е кърмила в МОЛ. Никой не обърна никакво внимание.

Не знам, досега за 15 години в разпасаната Холандия не съм станала свидетел на подобен акт. А не е като да не съм влизала в мол, пътувала със самолет и т.н.
Лично аз така съм си организирала нещата с моите деца когато са били бебета, че да не не преча никому с гледки като смяна на памперс и хранене. Знам, че не на всеки е приятно да споделя по принуда подобна гледка, само защото се е озовал по това време на същото място.

И очаквам да ми покажеш в кой точно закон е забранено кърменето на обществени места? Зщаото пушенето, пикаене и т.н. са забранени, не че някой ги спазва.

Става дума не за закон , а за елементарно спазване на обществени порядки. Хората извън Бг се съобразяват с подобни неща. Дори българи извън Бг пресичат на зелено и спират на пешеходна пътека, защото знаят, че това е нарушение, което се санкционира. Значи може. Порядките и стаите за кърмене и повиване не са измислени просто ей така, защото на някой му е хрумнало да си почеше клавиатурата. Щом съществуват, не е напразно и самоцелно.

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 13:08 от Golden apple*

# 52
Случилото се е от средата на лятото миналата година. Голяма психическа травма ще да е било, щом започва да шуми в края на март.
Ааааааа, ще я представлява БХК.
Както е модерно да се казва, bitch please  Stop

Като плесени са, успяват да скапят всеки въпрос, до който се докоснат  Sick
Категорично отказвам да участвам във всякакви дебати, повдигнати от въпросната крайно компрометирана организация.

# 53
Нека да споделя и аз мнението си: първо да уточня, че имам дете и съм кърмила. Доколкото успях да разбера в случая, жената е седяла на пейка точно срещу ескалаторите, т. е. всички возещи се са били волно или неволно свидетели на случая. Това го пиша, защото не ми се връзва с обяснението на въпросната, че видите ли в стаите за бебета или повиване /не знам точно как се наричат/ имало голямо движение, еми извинете, но на тази пейка едва ли движението е по-малко. Намирам, че ако тази жена, наистина беше загрижена само и единствено за бебето, щеше да седне на по-странична пейка /има такива/, където и по-малко хора минават, да си наметне шал или нещо подобно и спокойно да си нахрани детенцето, без да се вдига този шум.

# 54
Виждала съм кърмещи жени в мол и не е имало проблем. Правиха го достатъчно дискретно, така че да не притеснят "по-чувствителни" минувачи. Виждала съм и кърмеща жена с изваден бюст, седнала на стъпала на оживена централна улица. И ако на мен и двете няма как да ми попречат, не мога да критикувам тези, които се смущават от подобна на втората гледка. В предната тема имаше снимки за онагледяване. Кърмила съм навън, има как да се случи без формата и размера на гърдите да станат достояние на минувачите.

За стаята за кърмене смятам, че би трябвало да е в услуга на майката ако иска тя или бебето да са на спокойствие, а не услуга за посетителите на мола да не виждат кърмещи жени.

# 55
...да си наметне шал или нещо подобно...

На мен това не ми стана ясно - тя е била извадила всичко на показ ли? Ако наистина е било така, ще се съглася с вас.

wild poppy  Peace

# 56
  • София
Абе и аз като видях БХК се зачудих... нищо чудно да е било провокация от тях. Щом е била пред ескалаторите..

# 57
  • София
Виждала съм кърмещи жени в мол и не е имало проблем. Правиха го достатъчно дискретно, така че да не притеснят "по-чувствителни" минувачи. Виждала съм и кърмеща жена с изваден бюст, седнала на стъпала на оживена централна улица. И ако на мен и двете няма как да ми попречат, не мога да критикувам тези, които се смущават от подобна на втората гледка. В предната тема имаше снимки за онагледяване. Кърмила съм навън, има как да се случи без формата и размера на гърдите да станат достояние на минувачите.

За стаята за кърмене смятам, че би трябвало да е в услуга на майката ако иска тя или бебето да са на спокойствие, а не услуга за посетителите на мола да не виждат кърмещи жени.

Така е. Но има явно хора, които самият "акт" на кърмене ги смущава, независимо дали и с "три чула" да сме се покрили  ooooh!

# 58
Дами, пак питам - има кифли, дето всичко им е на показ, без да кърмят. Има ли такава полугола кифла, поканена от охраната да излезе, че да не смущава околните???
За тези, дето "самият акт на кърмене ги смущава", има психиатри.

# 59
  • Варна
Много добре казано!
Верно ли? Значи ако на мен инцидентно ми се наложи да вляза в такава стая и е мърляво аз съм си виновна? И трябва да кърмя там ил ида си оставя детето да реве от глад? Направо съм.... айде няма да кажа потресена, просто безкрайно разочарована, че жени и майки мислят по този начин. Кърмила съм навън и никой копче не ми е казал, явно съм извадила късмет. И не знам що под кърмене навън си представяте развети цици. Значи в цяла Европа може да се кърми навън и никой не го счита за нередно, обаче тук големи моралисти, голямо чудо. Да се чудиш на какво отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт