Отново за кърменето на обществени места

• 78 392
  • 2 396
  •   1
Отговори
# 600
10 c's, да, личното ми мнение е, че кърменето на обществено място не е добре прието. Особено в по-малките населени места. Има много случаи, в които кърмещи жени са получавали забележки, аз самата съм чела и чула много негативни мнения за кърмещите навън жени (при това въпреки че повечето хора знаят, че съм консултант по кърмене и съответно се съобразяват с това). Разбира се, в момента проблемът се преекспонира и мненията, които се споделят, са крайни.
fiolio, то това е тъжното. Че повечето започват, а малко продължават. Тези, които се отказват, се отказват И затова, че не срещат достатъчно подкрепа.

# 601
  • София
Първо се чудех предвид сезона тази майчица как е успяла да се разпищоли толкова, че да привлече охраната. После прочетох, че действието се е развивало през Август и картинката вече ми е кристално ясна.

# 602
3. Кърмачките са някакви фанатички, които много държат да навират в очите на целия свят себе си, гърдите си и бебето си.

Някои са именно такива, чела ли си творениета на духи-пухи или нещо подобно? Страхотия.
Всъщност аз я познавам, макар и бегло. Преди време участвахме заедно в едно обучение. Държа да отбележа обаче, че не съм виждала гърдите й никога Simple Smile. Стана ми интересно какво е писала тук. Ще прочета.
П.П. Коеn_the_koen, всъщност у нас циганките вече масово не кърмят, щото и те са повлияни от модата. Дават боза и всякакви гадости. Повечето кърмещи жени в България са добре образовани и не са бедни.
Отдавна кърменето е на мода .Прекалено бих казала даже .Бая се поизмъчих ,че и бебето понеже нямало нехранителна кърма .Когато все пак реших да дохраня с АМ се чувствах ужасна майка ,която уж има кърма уж бебе цока ама нещо не е наред и реве .И трябваше да дам "отрова " Няма да го забравя този момент ,никога!
Не познавам майки ,които не са искали да кърмят ,но познавам такива изпаднали в депресия ,защото поради една или друга причина не се е получило .
Пфу хайде пак "Тези, които се отказват"

# 603
Бориле, не бъди гадняр! Не може всички кърмачки да са като Адриана Лима! То ако бяха, никой нямаше да ги праща към кенефите.

# 604
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Румцайс, аз не приравнявам себе си и тялото си с подвижен биберон, залъгалка или каквото там си представяш ти.

# 605
  • София
БХК по-добре да заведе дело от името на този клетник: http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/poredna-zhertva-na-gardo … COz7edK0.facebook

Неговия случай обаче не е особено атрактивен и едва ли ще предизвика обществен интерес.
А кърмачката да се радва, че не са я пребили барабар с бебето. Като гледам какви садистични биячи са молските охранители, извадила е късмет, че се е разминала само със забележка.

# 606
10 c's, да, личното ми мнение е, че кърменето на обществено място не е добре прието. Особено в по-малките населени места. Има много случаи, в които кърмещи жени са получавали забележки, аз самата съм чела и чула много негативни мнения за кърмещите навън жени (при това въпреки че повечето хора знаят, че съм консултант по кърмене). Разбира се, в момента проблемът се преекспонира и мненията, които се споделят, са крайни.
fiolio, то това е тъжното. Че повечето започват, а малко продължават. Тези, които се отказват, се отказват И затова, че не срещат достатъчно подкрепа.

Извинявам се, но провинциално мислене съществува навсякъде. Винаги има 'малко населено място', което не е ОК я с мини пола, я с разходка след залез слънце, я с разголена цица.  Въпросът е следния- има ли реално регистрирани такива случаи, колко са, може ли да се говори за системност, за реален проблем. Има ли изследвания и проучвания на нагласите на хората спрямо кърменето на обществени места и т.н. и тн. Обективни неща, които да доказват проблем- дискриминиране, гонене.  Всмисъл, нали разбирате колко е грозно това нещо- минал Иванчо и казал на кърмещата " Бе я се скрий" и веднага България е кофти страна с нейните кофти хора, генетично обречени на диващина.

И друго- вместо с врякане за нарушени права, не е ли по-разумно да се занимае вашата организация ( извинявам се, но само нея познавам в тази сфера) с едно такова изследване, с развенчаването на митовете, ако ги има или с информиране на населението и кърмачките в крайна сметка кое е ОК.
Не е ли редно в момента, вместо да мълчите да излезете и да кажете "Този случай е частен, у нас се кърми свободно законно, но има много още образователна работа да се върши за нагласите спрямо кърменето на обществени места". Вместо това истерията за двойните стандарти, сравненията със сутиени и плакати по шофьорските кабинки,  планиране на масово кърмене  и т.н и т.н. глупави предизвикателности, които със сигурност НЕ са в полза нито на кърменето по принцип, нито на кърменето на обществени места. Настройвате хората, с две думи.

Последна редакция: ср, 25 мар 2015, 19:46 от 10 c`s

# 607
3. Кърмачките са някакви фанатички, които много държат да навират в очите на целия свят себе си, гърдите си и бебето си.

Някои са именно такива, чела ли си творениета на духи-пухи или нещо подобно? Страхотия.
Всъщност аз я познавам, макар и бегло. Преди време участвахме заедно в едно обучение. Държа да отбележа обаче, че не съм виждала гърдите й никога Simple Smile. Стана ми интересно какво е писала тук. Ще прочета.
П.П. Коеn_the_koen, всъщност у нас циганките вече масово не кърмят, щото и те са повлияни от модата. Дават боза и всякакви гадости. Повечето кърмещи жени в България са добре образовани и не са бедни.
Отдавна кърменето е на мода .Прекалено бих казала даже .Бая се поизмъчих ,че и бебето понеже нямало нехранителна кърма .Когато все пак реших да дохраня с АМ се чувствах ужасна майка ,която уж има кърма уж бебе цока ама нещо не е наред и реве .И трябваше да дам "отрова " Няма да го забравя този момент ,никога!
Не познавам майки ,които не са искали да кърмят ,но познавам такива изпаднали в депресия ,защото поради една или друга причина не се е получило .
Илиана, наистина съжалявам за това, което ти се е случило. И да, нехранителна кърма няма, но има недостатъчно кърма. То затова е и измислено адаптираното мляко. Никога не съм смятала, че то е отрова, още повече, че първото ми дете практически е захранено с него, а и аз самата съм насърчавала майките да прибягнат до него, когато нямат достатъчно кърма или имат съмнения за недостиг.
Иначе има всякакви майки. И отказали се, и нежелаещи да кърмят, и такива, които сътвориха чудеса, за да дадат 10 мл кърма на бебето си. Всяка от тях е постъпила според разбиранията си и според случая.
П.П. 10 c's,  организациите са две, макар че това не е от съществено значение. По отношение на статистиката - няма как да я има, защото за това трябват пари, а ние работим доброволно и малко на магия. Но има сигнали за жени, на които им е правена официална забележка и са молени да напуснат определено място.
По въпроса за просветителството - не сме спирали с тази дейност, но нагласи се променят бавно. Трябва време и ние се радваме и на малките постижения. А това, че принципно има положителна нагласа към кърменето в България и въпросът е ненужно раздухан, Хедра вече го каза днес  в "Преди обед" по БТВ.

Последна редакция: ср, 25 мар 2015, 20:33 от Румцайс

# 608
  • София
Организацията няма да се заеме да развенчава митове, защото е напълно съгласна, че кърмачките в България се дискриминират. Във фб последните дни този случай им подейства като искра в буре барут и позициите достигат вече до тезата, че обществото ни е супер нетолерантно към майките с деца въобще и изобщо.

# 609
о, аз не държа да съм някаква активистка на здравия разум, просто ми идва вповече истерията и клеветата в случая, доколкото разбирам няма някаква систематизирана информация за наличието на такъв проблем.

Аз лично смятам, че децата трябва да влизат в МОЛ с таймер ( макс час), или като в увеселителните паркове-не можеш да се качваш на нещо, ако си под метър, защото е опасно за теб, но мен кой ме пита. Simple Smile Не за друго, а защото на това място няма нито един естествен лъч светлина и глътка чист въздух и да се държи хлапе в такава среда с часове ми се струва много ... тъпо.

# 610

Приятно ми е да се запознаем.  Laughing Не съм се отказвала, защото не съм се опитвала даже. Две деца с АМ изгледах и никой не ми е казвал нищо против това. ЛЛ имаше претенции към марката само. И други жени като мен познавам и въобще нещо се преекспонира това колко било модерно и популярно кърменето. Покрай тази тема прочетох статии за Франция,  където никак не е популярно, нищо че НСЧ не са я изгонили от мол.

# 611
  • вятър в маслините, вятър над хребета
позициите достигат вече до тезата, че обществото ни е супер нетолерантно към майките с деца въобще и изобщо.
Това сериозно ли #Crazy?

# 612
Но не мога да си обясня защо някой би предпочел да не ползва удобствата, създадени за целта, когато и където ги има.  Peace

Не мога да кажа за други, но примерно защото не са никакви удобства. Стая, в която има тоалетна, при това за обществено ползване, аз наричам кенеф и както не мога да седна и да се наям в кенефа, така и не мога да седна да кърмя бебе там. Да не го наричат стая за кърмене, защото не е.

Приемам забележката, че едва ли са най-удобното място тези стаи.  Peace Все пак, аз бих се поинтересувала как трябва да изглежда тази стая, какво да има в нея и къде да е разположена, за да бъде приета като достатъчно отговаряща на изискванията на една майка? Не се заяждам, наистина мисля, че посоката, в която е градивно да се работи, е подобряване на условията и мисля, че е добре да обрисуваме представите си в това отношение.  Peace

# 613
Аз не знам вече кърмила ли съм или не, съвсем се обърках, като не съм го правила на повикване в мол или в градския транспорт, брои ли се?

# 614
Може и една маса в сепаре в ресторантската част да бъде мястото за кърмене. В холандската икеа това беше мястото за кърмене. Друг е въпросът, че като седнеш на такова място, всеки разбира какво ще правиш.
Вторият път предпочетох обикновено място, никой не ме забеляза.

Общи условия

Активация на акаунт