Отново за кърменето на обществени места

• 78 535
  • 2 396
  •   1
Отговори
# 945
Има позитивна връзка между кърмене и IQ, но защо зорлем тълкувате статистиката толкова опростенчески? Естествено, че има некърмени интелигентни хора и обратното, никой не твърди друго, но и това не прави изследванията неверни.  
Изследванията са не само неверни, но и тенденциозни. Единственият начин да се докаже неоспоримо това е като се сравни кърмено дете със същото това дете, но некърмено. Тоест да се сравниш сам със себе си кога си по-умен -като кърмен или като некърмен, което е невъзможно на практика.
На IQ-то влияят толкова много фактори, даже да изключим гените, че тези изследвания освен да ги развяват фанатизираните кърмачки по моловете за друго реално не стават.
Явно в Харвард се чудят къде и по какви измислени каузи да си харчат парите-не им е за първи път...
 Но кампанията срещу АМ и срещу секциото е вече много напреднала и хората се оставят да ги убеждават в какви ли не глупости...

# 946
Герри, прощавай, но не си ми авторитет по research methodology. Отказвам да изплясквам в скрит текст за пореден път източници да си доказвам тезите, просто няма смисъл, пък ти си вярвай, че знаеш повече точно по тази тема повече от екип учени, занимаващи се с това цял живот.

# 947
Аз лично предпочитам култура, за която по-голяма ценност е качеството на отглеждане, а не броят отглеждани. Културите с противоположни ценности са на едни други континенти или в едни конкретни общности на този континент. Защо ли никой, роден извън тях, не е приритал да се присъедини към тях?

Точно това имах предвид като казах, че децата се превръщат от малки хора, ценни сами по себе си, в проект. Няма да раждаме, ако не сме осигурили парите за университет - ей такива работи.

Това е типично не само за България, разбира се. Във всички развити страни става така.

Което аз намирам за глупаво. Децата са винаги ценни - даже да не ги пратиш в Харвард и да не им завещаеш палат. Мисля, че повечето хора с две деца могат да имат три без да се лишават от кой знае какво, също така. Нито децата ще са гладни, нито ще ходят голи и боси. Качеството на отглеждане, отвъд базовите нужди, е основно свързана с със семейната среда и вниманието, което се обръща на децата - а не с частните уроци по шведски и курсовете по балет, футбол и карате.

# 948
просто няма смисъл, пък ти си вярвай, че знаеш повече точно по тази тема повече от екип учени, занимаващи се с това цял живот.
Някой се занимава цял живот да доказва, че кърмените деца са по-умни от некърмените, без значение колко са глупави или умни родителите им???
О, боже мой... ooooh!
Мисля, че повечето хора с две деца могат да имат три без да се лишават от кой знае какво, също така. Нито децата ще са гладни, нито ще ходят голи и боси. Качеството на отглеждане, отвъд базовите нужди, е основно свързана с със семейната среда и вниманието, което се обръща на децата - а не с частните уроци по шведски и курсовете по балет, футбол и карате.
И аз мисля така.

Последна редакция: чт, 26 мар 2015, 21:27 от Герри

# 949
  • София
О, стига с това бразилско изследване. Подбрали 3000 деца, 82-ри набор и установили, IQ-то на кърмените било с 3 (три) пункта по-високо.
Абсолютни глупости.
Само докато си изпия кафето сутрин, IQ-то ми скача с поне десет пъти повече.

Единственото изследване, което приемам, беше за братя/сестри, от които само единият беше кърмен. Никаква разлика не са установили, нито в здравословен аспект, нито в умствения капацитет.

# 950
Единственото доказано преимущество на кърмата е добрата имунна защита, която осигурява на кърмачето. Повтарям-кърмачето, не кърменото 3 годишно дете.

Тва за умните кърмачета и глупавите некърмачета е част от митовете, легендите и кърмаческия фолклор, подхранван явно и от разни псевдонаучни изследвания...

И пак -може би по-добра имунна защита се проявява и в зависимост от средата, в която живееш. В Африка повечето жени кърмят , но и много деца умират от болести. В Европа много жени не кърмят, но живеят в чиста откъм патогени среда....
Та всичко е относително.

# 951
Децата са винаги ценни

Сега ще задам еретичния въпрос - защо? За кого и с какво? Освен за родителите си, тъй като появата и отглеждането им са им създали щастие, себеутвърждаване и усещане за смисъл и значимост? Моите деца ще са ценни за мен и семейството ми. Евентуално и за обществото някой ден, ако допринасят с нещо за добруването му. Я допринесат, я кой знае.  Laughing И да не допринесат, пак си остават ценни за мен, разбира се. Но извън това - защо?

Разбери ме правилно, нямам нищо против децата, нито ме засяга кой как гледа своите. Курсове по шведски и карате не ми е хрумвало да търся, но има минимум неща, които искам да мога да дам на децата си. Понеже са ценност за мен (и децата, и "минимумът"  Mr. Green ) и съм благодарна, че са ми били дадени (децата и минимумът)

А, уви, дори вниманието е пряко свързано с пари - ако ги нямаш, ще бачкаш 12 часа каквото и да е, и я имаш време, нерви и желание да пееш с детето си, я не.

# 952
Децата са винаги ценни

Сега ще задам еретичния въпрос - защо? За кого и с какво? Освен за родителите си, тъй като появата и отглеждането им са им създали щастие, себеутвърждаване и усещане за смисъл и значимост? Моите деца ще са ценни за мен и семейството ми.
Децата са ценни, защото ако ги няма тях, то ни няма и нас. Твоите деца са ценни за мен, защото ще образуват българското общество, в което ще живее моето дете, а аз не съм безразлична ще го има ли или ще го няма това общество.

# 953
Герри, ако съм украинка, женена за циганин, децата ми ценни ли са за теб?

# 954
Ако си украинка, омъжена за циганин, но живееща в България няма ли да си част от това общество?
Защо държите да покажете,  че думата българско, българин и България ви дразни? Не обичате ли страната си?

# 955
Изследванията, които проучват ефекта от кърменето, са много, десетки поне, и е факт, че голямата част от тях намират позитивни ефекти от кърменето.

Някои от тях имат кофти методология или не са независими (примерно едва ли ще повярвам на проучване, финансирано от УНИЦЕФ в рамките на проект, популяризиращ кърменето, въпреки че методологията им е добра). Други от тях изключително убедителни, проучват огромни кохорти и за дълго време, и след това евентуалните странични фактори са взети предвид. Ще потърся мета анализи има ли, сигурно, но не съм се задълбочавала.

Кърменето в никакъв случай не е единствения фактор, дори не е основен или твърде важен, но да се отрича тотално е неоправдано от научна гледна точка.

# 956

Кърменето в никакъв случай не е единствения фактор, дори не е основен или твърде важен, но да се отрича тотално е неоправдано от научна гледна точка.

А кой го е отрекъл?

# 957
  • София

А кой го е отрекъл?
Никой, разбира се.  Да, важно е, но да ми се вадят статии, изследвания, кой е по , по-умен от кърмен или не, даже става смешно и несериозно. Изобщо тези видове изследвания са.... Whistling

# 958
А кой го е отрекъл?
Ето:
Тва за умните кърмачета и глупавите некърмачета е част от митовете, легендите и кърмаческия фолклор, подхранван явно и от разни псевдонаучни изследвания...
Абсолютни глупости.
Само докато си изпия кафето сутрин, IQ-то ми скача с поне десет пъти повече.
Изследванията са не само неверни, но и тенденциозни.

Виждала съм и тенденциозни изследвания, и сериозни. Да, кърменето не предопределя живота на детето, никой не го и твърди, но има някакъв положителен ефект, изглежда включително и върху IQ. А защо на някого му е важно да го отрича, не се наемам да коментирам. То положителния ефект от кърменето си го има от къщи, тотално няма отношение към темата май.

# 959
Ако си украинка, омъжена за циганин, но живееща в България няма ли да си част от това общество?
Защо държите да покажете,  че думата българско, българин и България ви дразни? Не обичате ли страната си?

Въобще не ме дразни, ти посочи - българско, затова и попитах какво по-конкретно имаш предвид.

Явно строго териториално, т.е., ако сме българи, живеещи с децата си извън България, моите деца пак нямат участие в обществото на твоите. Или ако и твоите, и моите, след 18 решат да се преместят съответно в Канада и Антигуа.

Разбирам те, без да се формализираме за територии, а аз мисля, че и нямат значение, при положение, че светът е глобално село. Само че на света има достатъчно много хора, ресурсно погледнато, та дори ние изобщо да нямаме, това няма да се отрази негативно на никого. Освен на нас, ако ни липсва да имаме.

Общи условия

Активация на акаунт