Абсурди в учебниците

• 13 445
  • 48
  •   1
Отговори
Здравейте!
Моля ви да ми помогнете да събера абсурди, попаднали в учебниците и учебните помагала на децата. Можете да пишете за всичко - от идиотски текстови задачи по математика, през "хитовете" в учебниците по музика, до всеобщите дразнители - български език и литература и история - всичко, което намирате за абсурдно да се намира в учебника на детето ви. Тъй като интересът ми е професионален и имам възможност да се обърна към МОН, моля да бъдете конкретни, примерите да са от учебници, по които се учи в момента - тази учебна година, и да посочвате точно учебника, за кой клас е и на кое издателство. Благодаря, момичета!

# 1
  • Варна
Ооооо, много са!
Първото за което се сещам е небезизвестната задача по математика от сборника на Неда Петрова за 1 клас.

На едно дърво има 10 птички, ловец стрелял с пушката и убил 4 - колко са останали на дървото?

# 2
Ооооо, много са!
Първото за което се сещам е небезизвестната задача по математика от сборника на Неда Петрова за 1 клас.

На едно дърво има 10 птички, ловец стрелял с пушката и убил 4 - колко са останали на дървото?

Всички така казваме, ама като се захванах да ги събирам се оказа че не е лесно.

# 3
# 4
Благодаря, АнМари. Голям смях падна! То е да се смееш ли да плачеш ли... Само че най -новата тема е отпреди година. Доколкото разбрах от сайта на МОН предишната учебна година е последната, през която децата са учили по тези учебници. Сега би трябвало да са одобрени нови, по които да учат следващите няколко години. Ама нови ли са по съдържание или само е имало нова процедура, а учебниците са си същите? Някой знае ли? Да не би пък да са се взели в ръце?

# 5
Не мога да не спомена "любимият" ми учебник по " Човекът и обществото" за 4 клас издателство "Просвета". По него в момента учи синът ми. Целия учебник е под всякаква критика, но ще извадя само малко от него:
" ...В края на Xв. Византия започнала война за завладяване на България. Летописите разказват за славния цар Самуил, който 40 години отстоявал българската независимост. След 1018 г. българи и византийци СЪЖИТЕЛСТВАЛИ за почти 170 години в една държава с обща вяра и църква. Българският език, книжнината и споменът за България се запазили.....Болярите Петър и Асен вдигнали бунт срещу Византия ( 1185) ...."  Като са СЪЖИТЕЛСТВАЛИ, защо тия двамата вдигат бунт? Почти няма урок, който да е написан разбираемо за деца в 4 клас. Нахвърляни думи, думи без някаква логика и последователност. Децата трябва сами да се досещат за повечето неща, а най-трагичното е когато не попаднат и на свестен учител, който да компенсира до някаква степен глупостите в учебника - тогава трагедията е пълна...После децата ни били неграмотни, ми то се започва от тия горе- те са много по- неграмотни, щом един учебник не могат да напишат като хората.

# 6
annabel3334, общо взето за последните 10 г. не са сътворявани чисто нови учебници. Само преиздавани. Само леки корекции, но почти без.
Не знам ти какво ще събираш, знам, че бяха възложили на действащи учители да правят подробен анализ, но какво е обобщението и някой гледал ли е констатациите им  ooooh!

Ето ти синтез -
   ЧО 4 клас   Мулти-култи миш-маш 

# 7
Мисля си ,че целият учебник по човек и общество за 4 клас е един голям абсурд.
Не мога да прикача pdf файл от сканирана страница от учебника

# 8
Ооооо, много са!

Що бе кво и е на задачата - нито една не е останала на дървото, защото са се уплашили и са отлетели!:) Няма нищо за смятане:)

# 9
  • София
И учебника за трети клас по Човек и общество е пълно безумие, защото няма логика да имат три урока за траките, а Васил Левски, Априлското възстание и Руско-турската освободителна война да са накуп с по 2 изречения Naughty

# 10
Та страницата ,която я сканирах  и не мога да ви я покажа е за БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ-КЪМ ПРОСВЕЩЕНИЕ И МОДЕРНИЗАЦИЯ ,където е поместена снимката на Франсоа Волтер.
Мислех да карам сина си да си учи урока, но се отказах.Май по-добре е да не чете от от този учебник.

# 11
Та страницата ,която я сканирах  и не мога да ви я покажа е за БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ-КЪМ ПРОСВЕЩЕНИЕ И МОДЕРНИЗАЦИЯ ,където е поместена снимката на Франсоа Волтер.
Мислех да карам сина си да си учи урока, но се отказах.Май по-добре е да не чете от от този учебник.

Абсолютно съм съгласна, в началото опитахме да си чете урока сам и после да ми го преразкаже, нооооо като видях какво пише вътре- сменихме тактиката, първо го чета аз и след това му го разказвам после отбелязваме заедно съществените моменти и след това го изпитвам. Обаче, ако човек няма време да  свърши всичко това? Госпожата започвала да им обяснява нещо, после преминавала на друго нещо - ей така без връзка и кашата е пълна. Освен това по програма имат само по 1 ( един ) час седмично.   Shocked

# 12
  • Пловдив
Доколкото разбрах от сайта на МОН предишната учебна година е последната, през която децата са учили по тези учебници. Сега би трябвало да са одобрени нови, по които да учат следващите няколко години.

Няма нито един нов учебник.

А по повод историята, ще цитирам колега, преподавател по този предмет:

"Гордея се , че съм учител, гордея се, че преподавам история, но се срамувам от учебниците, по които преподавам!"

# 13
"Човекът и обществото за 4ти клас" (2009 г.), Булвест 2000. Целият учебник е с безумна структура и съдържание, но особено впечатление прави главата "България през средните векове (VII-XVII век)".
Първото нещо, което прочитаме, е за траките, римляните и елините, за разни гробници, тракийски обичаи и стенописи. Много картинки, но никакво обяснение защо четем за това.
По-нататък "Средновековието" се описва като периодът от заселването на славяни и българи на Балканския полуостров до падането на България под османска власт (т.е. XIV век). Липсва отграничение или препратка към европейското понятие за "Средновековие".
Значи веднъж срещаме "средни векове", втори път - "Средновековие" - с различна продължителност, а в цялата тази бъркотия се мотаят тракийски гробници и елини със съответните им обичаи, без поне да е уточнено, че авторът цели да въведе ученика в темата за средновековието.
В "речника" към главата се среща думата "кръщене", а не кръщение, както е правилно, като същото се дефинира като "обред", което също е погрешно, тъй като обред и тайнство са съвсем различни понятия дори в нецърковния език.
Изобщо само добър учител може да извади горките деца от кашата, сътворена от авторите на учебника.

# 14
  • София
От учебник по музика за трети клас на издателство "Булвест", одобрен със заповед на Министъра на образованието и науката Нр. РД 09-1318/31.08.2004 г.:

Отдолу иде джип "Митсубиши"
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
- Но на кого е? Кой ли го кара?
- Вълчо го кара. Свири и гази!
- А във колата коя е тази?
- Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
- Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка -
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!

Важно е децата от малки да знаят как се печелят конкурси в тази държава, нали? А също така е добре да са наясно, че който има по-голям джип, гази пръв  Tired

Мама обича бира АРИАНА и си пийва ракия със салатка, обаче няма  … еме да се гушкаме - от учебник по Информационни технологии за IV клас, издание на ИК Нова звезда с автори Ивайло Иванов и Весела Илиева.

Общи условия

Активация на акаунт