МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

  • 85 489
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
  • София
  • Мнения: 2 411
Дойде и моя ред да се запиша в тази тема с Tarrington house BM 2700.  Grinning
Ще ми трябва доста време да изчета основните неща и сигурно ще задавам глупави въпроси докато се науча, но се надявам бързо да навляза в материята на печенето на хляб с хлебопекарна. Embarassed
Все пак да споделя, че първите два опита бяха доста прилични. Използвах готова смес на София мел - пшенично и ръжено, но мерките ги карах по книжката. Тествах бързата програма за около 2 часа и естествено хляба не беше от най-прекрасните, но и в книжката предупреждават, че няма да стане идеален. А днес пробвах стандартната програма за 3 часа и сме доволни от резултата Simple Smile

# 406
  • Мнения: 7 779
следващият път следи тестото - като консистенция и като поведение - и ще сте още по-доволни  Laughing

# 407
  • Мнения: 851
И на бърза програма става хубав хляб, ако се сложи активирана мая. Особено сега, в топло време.

# 408
  • Мнения: 7 779
при бързата програма трябва да се слага повечко мая за да се съкрати времето за втасване. може да се съкрати и времето за месене. за печене не може.

# 409
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 370
От известно време имам проблем с бъркалките на моята хлебопекарна. Когато меси, едната бъркалка просто изкача и се оплита в тестото. Този номер ми го прави вече доста често...  Sad
Случвало ли се е подобно нещо с вашите машинки ?

Пекарната ми е Финлукс с 2 бъркалки.

# 410
  • София
  • Мнения: 2 411
следващият път следи тестото - като консистенция и като поведение - и ще сте още по-доволни  Laughing
Да, вече видях съветите и видеото за поведението на тестото, но и преди това си дадох сметка, че сгреших в количеството вода.  Laughing

И на бърза програма става хубав хляб, ако се сложи активирана мая. Особено сега, в топло време.

при бързата програма трябва да се слага повечко мая за да се съкрати времето за втасване. може да се съкрати и времето за месене. за печене не може.

Не сложих никаква мая, защото използвах готова смес с набухвател и не исках съвсем да объркам нещата  #Crazy пък и да преценя по-добре какво е качеството на тази смес. Ще имам предвид, когато започна сама да смесвам всички съставки  Simple Smile

Обаче много ме озадачава ваденето на бъркалката от готовия хляб  newsm78 Как точно става този номер?!

# 411
  • Мнения: 7 779
От известно време имам проблем с бъркалките на моята хлебопекарна. Когато меси, едната бъркалка просто изкача и се оплита в тестото. Този номер ми го прави вече доста често...  Sad
Случвало ли се е подобно нещо с вашите машинки ?

Пекарната ми е Финлукс с 2 бъркалки.

по-назад в темата се е случвало  Laughing

# 412
  • Мнения: 7 779
Обаче много ме озадачава ваденето на бъркалката от готовия хляб  newsm78 Как точно става този номер?!
варианти има  Laughing
вадиш с куката , която би трябвало да се продава с машината - при готов хляб
вадиш преди да е станал готов хляба

# 413
  • Мнения: 851
Още не мога да преценя колко е нормално да се слага от 'живата' мая, но 1/3 кубче май е добре за 600гр брашно. Вече няколко пъти правих на бърза, с различна мая. И установих, че когато е затоплена водата, маята активирана, още при първото месене се оформят глутенови нишки(не знам дали така се казва). Със суха активирана също става, но тестото е малко по- различно.

# 414
  • Мнения: 7 779
май не си ходила на първа страница от темата  newsm78

# 415
  • София
  • Мнения: 2 411

варианти има  Laughing
вадиш с куката , която би трябвало да се продава с машината - при готов хляб
вадиш преди да е станал готов хляба

[/quote]

Няма кука!!! Това значи ли, че трябва да отварям уреда преди да почне фаза печене и да ровя в тестото?! Не се ли обезсмисля малко цялата работа, ако ще седя и пазя, кога да вадя бъркалката!?
Прегледах упътването на Мулинекс и видях как се действа с куката, но пък сега изскочи следния въпрос: ако консистенцията на тесто е правилна би трябвало бъркалката сама да се отдели при ваденото, нали?! Понеже на мен ми остана здраво забита в коричката и трябва даже леко за разровя, за да я извадя по-лесно  Joy

# 416
  • Мнения: 7 779
кукичка може да се направи много лесно в домашни условия.
преди фаза печене не е препоръчително да се вади бъркалката защото тестото вече е втасало.
но пък преди фаза последно втасване - МОЖЕ  Joy

# 417
  • Мнения: 851
май не си ходила на първа страница от темата  newsm78

Аз ли? Напротив, преливам от информация и вече започва да ми се губи. Отивам да видя какво имаш предвид.  Simple Smile

# 418
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 370
От известно време имам проблем с бъркалките на моята хлебопекарна. Когато меси, едната бъркалка просто изкача и се оплита в тестото. Този номер ми го прави вече доста често...  Sad
Случвало ли се е подобно нещо с вашите машинки ?

Пекарната ми е Финлукс с 2 бъркалки.

по-назад в темата се е случвало  Laughing

Разрових по-назад в темата и видях, че проблема не е само при моята машинка.
Е, явно евтините машинки са такива ! После нека да дойде пак, някой да обяснява как и евтино и скъпо, вършило една и съща работа. Върши, ама...друг път  Crossing Arms
Да, хляб изпича и то перфектен, ама файда никаква, като ще и бая докато меси !

# 419
  • Мнения: 1 080
doniboni, машината не е ли в гаранция? Занесете я в магазина(поне аз предпочитам да е в магазин, а не в сервиз) и ще я оправят.
Това с ваденето на перката когато хлябът е на тесто го опитах и няма да повторя, ми то остана сума и тесто и отдолу се отвори кратер. Когато вадя с куката е по-малка дупка  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт