МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

• 85 648
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Снощи правихме пореден опит..неуспешен. И като цяло се получава едно и също..Просто започва да спада в момента, в който започне печенето. Защо? Иначе бухва.

# 121
  • София
Виж табличката в първия пост - пише че може да се дължи на много мая, много вода/малко брашно или много гореща вода.

# 122
  • Варна
Снощи правихме пореден опит..неуспешен. И като цяло се получава едно и също..Просто започва да спада в момента, в който започне печенето. Защо? Иначе бухва.

Поглеждаш топката 5 минути след активно месене. Можеш да си отваряш капака докато меси, не е добре да се отваря, когато втасва тестото.
Да не прекаляваш с маята? Каква мая ползваш и колко слагаш на какво количество брашно?

# 123
  • Пловдив
Angel_Dust, сега виждам табличката. Получава ми се точно като втората колонка..Явно нещо не нацелвам съотношението брашно, вода, мая. Е, ще продължа с опитите.Simple Smile

Hope♥, маята, която ползвам е saf-instant единия път и на YOTIS два пъти. Различно слагах..първия път 1 пакетче saf-instant на около 500г брашно, втория път 1 пакетче YOTIS на 500г брашно, снощи 1 и 1/2ч.л на около 400г брашно. Съвсем съм ги омотала явно.
Днес взехме и електронна везна и ще нагласям пропорциите съвсем прецизно.

Като чета как при повечето им се получава от първия или втория път...кога ли ще направим и ние нормален хляб в тази машина. Tired

# 124
Много мая слагаш.  Аз с пакетче саф инстант 4 хляба / от 500г брашно / правих . Слагам по една малка мерителна лъжичка мая / нямам везна/.

# 125
От саф инстант и аз слагам само по 1 малка лъжичка. По-силна е от другите сухи маи.
 Ако е друга мая слагам по 1 1/2 малка мерителна лъжичка на 500г брашно.
Ако е жива мая- 1/4 от кубчето

# 126
  • София
Seaa
саф инстант и аз ползвам - за 500 гр брашно слагам 1 малка мерителна лъжичка (която си е към  машината, също за 3-4 хляба стига, това за бял хляб)
Малката ми мерителна лъжичка (те я наричат чаена) е 5 мл.
Но за да е и глетав, може би и водата нещо бъркаш в съотношение с брашното...

Виж и тук, ако можеш горе-долу да се ориентираш как трябва да ти изглежда тестото http://forumbabgmama.blogspot.com/

Аз сега пак пуснах опит с този с лимеца - с по-малко вода пък да видим това ли му е бил проблема.

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 15:49 от Angel_Dust

# 127
  • Пловдив
Жармен, а как мериш брашното? При мен и то не е било точно измерено. Затова взехме везна. Довечера ще правим четвърти опит. Дано да стане и утре да не купувам вече хляб.Simple Smile

# 128
Бъркалката е боядисана със сива боя. Където се е обелила се вижда метал. А под обелената бъркалка има една дъгичка обелено от черното на казанчето и там се вижда метално. Имаше черно на хляба точно там, което го изрязах.  Thinking Дали ще могат да ми я сменят, не искам да ми връщат парите?

Пиши какво си предприела, защото ми е много любопитно.
Бъркалките и казанчето се водят консумативи и те не влизат в гаранцията... опитай де, може пък да имаш късмет... за смяна говоря.
Иначе, ако върнеш цялата пекарна в Лидл, ще ти върнат парите... това е другият вариант. Защото съм почти сигурна, че ще трябва сама да си купиш отделните части /казанче и бъркалки/, ако се наложи.
Пиши.  Peace

# 129
Жармен, а как мериш брашното? При мен и то не е било точно измерено. Затова взехме везна. Довечера ще правим четвърти опит. Дано да стане и утре да не купувам вече хляб.Simple Smile

Ти месила ли си преди или сега за пръв път се сблъскваш с тесто?
Защото не ти трябват чак точни мерки, а да направиш хубаво топка тесто.
И за мен грешката в предните хлябове е малко брашно и много мая...
Гледаше ли какво точно бърка машината вътре - твърдо, разкашкано или сипваш, включваш, чакаш да свърши и тогава поглеждаш?  Rolling Eyes

# 130
  • Пловдив
6tastliva, никога не съм месила тесто. Честно казано нямам идея как точно изглежда хубава топка тесто на живо. По картинките и клипчета го гледах. Обаче тази топка все се меси в машини с една бъркалка. Как ще се върти в машина с две бъркалки? Нямам никаква идея. Ту към една, ту към другата ли?
Поглеждах какво бърка..първия път ми приличаш на това, което се води твърде меко, а следващите два пъти си бъркаше направо каша..

# 131
Едната ми бъркалка веднъж за малко да я срежа -забравих че е в хляб. Но има само резка и не е обелена.
 /  В темата за Лидл някой беше писал ,че му казали за бъркалките на новия модел машина ,че били от пластмаса . Аз не повярвах да е е така и ме интересува сега какви са ?!/
Тестото трябва да е хубава топка ,да не се лепи по стените и да е еластично на допир - като пластилин , но по -меко.

# 132
  • Варна
Seaa, много мая слагаш. Ето ти рецептата за СЕЛСКИ ХЛЯБ на Ердинч. Направи вторият вариант само с бяло брашно като за начало и сложи 1 малка мерителна лъжичка от френската мая. Гаранция, че ще стане  Wink Пиши какво е станало  Simple Smile
Топката тесто трябва да е стегната, да не маже по стените на казанчето Simple Smile

# 133
Жармен, разбира се, че не са пластмасови...пред мен са..сиви, метална сплав някаква.

# 134
Жармен, разбира се, че не са пластмасови...пред мен са..сиви, метална сплав някаква.
Не са пластмасови! Каква глупост е това?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт